Lihavuusepidemia

Onko hyvä käytännön mittari keskivartalolihavuuteen, jos maha on niin iso ettei pysty mahallaan nukkumaan? Miten yleensä vatsanympäryksen mittaaminen tehdään, kun itse vatsanhan voi mittaustilanteessa joko pullistaa sisään tai ulos. Mutta onko jos on oikeasti lihava maha niin sitä ei noin vain puristeta sisään? Itsellä maha pömpöttää, mutta saan kyllä vedettyä sen sisään kuopalle niin että kylkiluut paistaa komiasti.
 
Onko hyvä käytännön mittari keskivartalolihavuuteen, jos maha on niin iso ettei pysty mahallaan nukkumaan? Miten yleensä vatsanympäryksen mittaaminen tehdään, kun itse vatsanhan voi mittaustilanteessa joko pullistaa sisään tai ulos. Mutta onko jos on oikeasti lihava maha niin sitä ei noin vain puristeta sisään? Itsellä maha pömpöttää, mutta saan kyllä vedettyä sen sisään kuopalle niin että kylkiluut paistaa komiasti.
No siinä mielessä kyllä huono mittari, että itse ainakin pystyin >120 cm vyötärön kanssa nukkumaan mahallani :D

Vyötärönympärystä mitatessa pystyy toki huijaamaan, mutta itsellensähän siinä valehtelee. Vatsaa ei kuulu pullistaa tai yrittää mitään vakuumiposeerausta, eli seisot ihan neutraalisti.
Ohjeet
Vyötärömitta mitataan 1–2 cm navan yläpuolelta paljaalta iholta. Vyötärönympärystä mitattaessa mittanauhan tulee olla vaakasuorassa eli yhtä korkealla edestä, takaa ja sivuilta.

Vyötärönympärystä mitattaessa painon tulee olla tasan molemmilla jaloilla. Ensin hengitetään sisään ja sitten ulos ja mittanauhan lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi.
Itse olen tottunut jännittämään vatsalihaksia kevyesti kun mittaan. Toki muutenkin seistessä korsetti jossain määrin on aktivoituneena. En osaa sanoa onko tällä sentin tai kahden vaikutus tulokseen johonkin suuntaan, mutta mielestäni saan toistettavampia tuloksia näin, joten seurannan kannalta koen sen arvokkaampana.
 
välillä voi toki myös kurkata energiapitoisuuksia ja huomata, että ne 550kcal/100g sipsit kannattaa jättää syömättä.
Tuo on hyödyllistä monelle. Jollekin voi tulla ihan puskista, että sinänsä terveelliset pähkinät sisältääkin sen 600 kcal / 100 g tai että kuivatut hedelmät onkin pelkkää sokeria tjsp. Puhumattakaan siitä, että "syön aina vain salaatin lounaaksi" ja sitten siinä onkin 1300 kcal edestä kastiketta, siemeniä ja fetajuustoa ja jostain syystä se painonhallinta onkin vähän hankalan puoleista.
 
Onko hyvä käytännön mittari keskivartalolihavuuteen, jos maha on niin iso ettei pysty mahallaan nukkumaan? Miten yleensä vatsanympäryksen mittaaminen tehdään, kun itse vatsanhan voi mittaustilanteessa joko pullistaa sisään tai ulos. Mutta onko jos on oikeasti lihava maha niin sitä ei noin vain puristeta sisään? Itsellä maha pömpöttää, mutta saan kyllä vedettyä sen sisään kuopalle niin että kylkiluut paistaa komiasti.

Voisi sanoa, että oikeasti lihava on silloin, kun sitä edes pitää pohtia.

Mutta tuossa virallista tietoa ja keskiarvorajoja: Lihavuus

Oikeasti ylipaino alkaa jo paljon alemmissa mitoissa kuin mitä useimmat nykyään luulevat. Painoindeksi on lihaksikkaalla paskaa, mutta vyötärömitta ei valehtele kellään.
 
Viimeksi muokattu:
Lihavuudesta ja laihduttamisesta tehdään tarpeettoman monimutkaisia asioita. Monimutkaistaminen ruokkii ajatusta siitä yksilötasolla että mitään ei voi tehdä tai ei tiedetä mitä voisi tehdä.

Suurin osa laihtuisi syömällä alle kulutuksen. Sillä ei ole väliä syökö prosessoitua moskaa vai ei, jos kalorit menee alle kulutuksen. Mäkkärin hampurilaisillakin voi laihduttaa onnistuneesti. Tosin ei prosessoidulla ruualla terveys optimoidu vaikka painoa voikin pudottaa.

Niille joilla on joko synnynnäisesti tai lihomisprosessin mukana tullut vika elimistössä kuten hormonitoiminnan häiriöitä niin toivoisi saavan apua lääkäristä. Tosin jos lääkärin analyysi datan pohjalta on, että syö vähemmän ja mieluusti terveellisemmin ja sitä ei noudateta niin mitä jää jäljelle?
 
Suurin osa laihtuisi syömällä alle kulutuksen.
Kaikki. Tätä mieltä on esim. fysiikka. Ei ole mitään muuta mahdollisuutta ja mitään muuta ei myöskään tarvita, kuin negatiivinen energiatasapaino.
Lihavuudesta ja laihduttamisesta tehdään tarpeettoman monimutkaisia asioita. Monimutkaistaminen ruokkii ajatusta siitä yksilötasolla että mitään ei voi tehdä tai ei tiedetä mitä voisi tehdä.
Se on varmaan jonkinsortin defenssi. Kun päätetään, että laihtuminen on täysin mahdotonta juuri minulle, silloin ei ole huono omatunto, kun ei edes yritä. Muuri jonka taakse piiloudutaan voi olla geeni, hormoni, kiire, lapset, mies, kaverit, työ tai ihan mikä nyt sitten onkin kyseiselle henkilölle sopiva.
 
Suurin osa laihtuisi syömällä alle kulutuksen.

Kyllä. Myös jokainen huumeiden käyttäjä voi eheytyä lopettamalla huumeiden käytön. Alkoholistista tulee terve kun lopettaa alkoholin käytön. Anorektikko lihoo kun syö enemmän. Ryssästä tulee ihminen kun lopettaa ryssäilyn. Helppoa se on kaikki, mitä tuosta sen vaikeampaa tekemään.
 
En ymmärrä täysjyvän hehkutusta, ensin aina kauhistellaan kuinka valkoinen leipä on tosi paha, sitten kun siihen lisätään vähän ravinteita ja glykeeminen indeksi on hieman alempi suuremman kuitupitoisuuden ansiosta se onkin muka terveysruokaa. Vaihtaminen on toki terveysteko, mutta ei se heikkolaatuinen ruoka muutu terveyspommiksi sillä, että siitä tekee vähän vähemmän huonon.

En minäkään pidä leipää minään terveystuotteena, mutta täysjyvä itsessään yhdistyy meta-analyyseissä pienempään määrään ennenaikaisia kuolemia ja kroonisia sairauksia väestöllä.

 
Se on varmaan jonkinsortin defenssi. Kun päätetään, että laihtuminen on täysin mahdotonta juuri minulle, silloin ei ole huono omatunto, kun ei edes yritä. Muuri jonka taakse piiloudutaan voi olla geeni, hormoni, kiire, lapset, mies, kaverit, työ tai ihan mikä nyt sitten onkin kyseiselle henkilölle sopiva.

Olipa typerä päätelmä. Se on tieteellinen fakta että hormonitoiminnan häiriöt (lihavuudesta, stressistä tms johtuvat) vaikeuttavat painonhallintaa koska ne lisäävät ruokahalua, mielitekoja ja ahmimista. Se on sitten asia erikseen, että käyttääkö noita syynä olla yrittämättä.
 
Kyllä. Myös jokainen huumeiden käyttäjä voi eheytyä lopettamalla huumeiden käytön. Alkoholistista tulee terve kun lopettaa alkoholin käytön. Anorektikko lihoo kun syö enemmän. Ryssästä tulee ihminen kun lopettaa ryssäilyn. Helppoa se on kaikki, mitä tuosta sen vaikeampaa tekemään.

Ei mulla ollut pointti väittää laihduttamista tai jonkin muun addiktion lopettamista helpoksi.

Kun tajuaa kalorit sisään/ulos konseptin niin sitten ymmärtää, että lihavuudelle voi tehdä jotain eikä laihtuminen ole mahdottomuus tai rakettitiedettä. Ei tarvi esimerkiksi käyttää enemmän rahaa, kun syömällä vain vähemmän samaa kuin jo syö laihtuu. Säästää rahaa :)

Suurin osa mun tuntemista pläskeistä on elintasopläskejä. On päästy sille tasolle, että on vara nakertaa sipsejä/alkoa/... joka ilta netflixin kaverina + ruoka maistuu paremmalle kun lorauttaa kermaa sekaan.

Elintasoa kun haastaa niin tulee "no mä nyt vaan haluan nauttia tästä elämästä enkä kituilla". Varmaan aika samanlainen ajatusmalli pitää monet köyhänä, kun rahat valuu sormienvälistä sijoittamisen sijaan. Tai laajemmin sanottuna ei haluta miettiä asioita pidemmälla aikajänteellä ja eletään just siinä yhdessä hetkessä. Ei tuossa elintavassa ole mitään laitonta, mutta jos haluaa muutosta niin se muutos lähtee itsestä. Jokainen toki elää elämänsä niin kuin haluaa.
 
Kyllä. Myös jokainen huumeiden käyttäjä voi eheytyä lopettamalla huumeiden käytön. Alkoholistista tulee terve kun lopettaa alkoholin käytön. Anorektikko lihoo kun syö enemmän.
Eheytyminen ja terveeksi tuleminen nyt vähän huonoja sanavalintoja, mutta kyllä tavallaan joo. Riippuvuuden parantumisesta kai on erilaisia mielipiteitä ammattilaistenkin keskuudessa, mutta siis päihtynyt lakkaa olemasta päihtynyt, kun lopettaa päihteen käyttämisen.

Anorektikon ainoa tie lihomiseen on positiivinen energiatasapaino. Näin se vaan menee. Anorektikko ei liho, jos ei syö yli kulutuksen ja kääntäen se toimii myös lihavuuteen.

Ne asiat mitä noihin pääsemiseksi tarvitaan niin on sitten niitä työkaluja joita voidaan prosessissa apuna käyttää.
Se on tieteellinen fakta että hormonitoiminnan häiriöt (lihavuudesta, stressistä tms johtuvat) vaikeuttavat painonhallintaa koska ne lisäävät ruokahalua, mielitekoja ja ahmimista. Se on sitten asia erikseen, että käyttääkö noita syynä olla yrittämättä.
Vaikea ≠ mahdoton. Tieteellinen fakta on myös se, että energiatasapainon täytyy olla negatiivinen, jotta voi laihtua. Sen saavuttaminen voi vaatia toisilta enemmän ponnisteluja kuin toisilta. Kaikilla on mahdollisuus tuohon. Motiahan se tarttis. Omaksuttavan tiedon määrän ei pitäisi olla liiallinen keskivertohenkilölle, joka kykenee esim. työssäkäyntiin.
Kun tajuaa kalorit sisään/ulos konseptin niin sitten ymmärtää, että lihavuudelle voi tehdä jotain eikä laihtuminen ole mahdottomuus tai rakettitiedettä.
Tässähän se oli kauniisti kiteytetty.
 
Puhumattakaan siitä, että "syön aina vain salaatin lounaaksi" ja sitten siinä onkin 1300 kcal edestä kastiketta, siemeniä ja fetajuustoa
Eikä tuo vielä mitään, jos salaatti sentään sisältää ravintoa. Sellaiset masentavan yleiset läskisalaatit ovat usein lähinnä halpaa pastaa, oli annoksen energiamäärä iso tai isompi.
 
Lihavuudesta ja laihduttamisesta tehdään tarpeettoman monimutkaisia asioita. Monimutkaistaminen ruokkii ajatusta siitä yksilötasolla että mitään ei voi tehdä tai ei tiedetä mitä voisi tehdä.

Suurin osa laihtuisi syömällä alle kulutuksen. Sillä ei ole väliä syökö prosessoitua moskaa vai ei, jos kalorit menee alle kulutuksen. Mäkkärin hampurilaisillakin voi laihduttaa onnistuneesti. Tosin ei prosessoidulla ruualla terveys optimoidu vaikka painoa voikin pudottaa.

No siis, kuka tahansa laihtuu kun syö alle kulutuksen. Jippo onkin siinä, miten onnistua syömään alle kulutuksen kun kroppa huutaa nälkää. Ilmeisesti se vaatisi aivan älytöntä tahdonvoimaa, jos on lihomiseen taipuva.

Laihduttamisessa ei koskaan ole kysymys siitä, mitä pitää tehdä, vaan miten kyetä tekemään se. Onneksi mulla kävi säkä geenilotossa, eikä ole joutunut tuollaiseen tilanteeseen.
 
No siis, kuka tahansa laihtuu kun syö alle kulutuksen. Jippo onkin siinä, miten onnistua syömään alle kulutuksen kun kroppa huutaa nälkää. Ilmeisesti se vaatisi aivan älytöntä tahdonvoimaa, jos on lihomiseen taipuva.

Mun pointti oli sanoa, että kun tajuaa miten yksinkertainen mekanismi on laihtumisen/läskiintymisen takana niin voi alkaa etsimään niitä itselle toimivia keinoja.

Kiljuva nälkä on monelle itseaiheutettu hormonitoiminnan häiriö, kun on syöty itsensä läskiksi tai oltu kitudieetilla liian pitkään. Nimimerkillä pohjaton nälkä tuli tutuksi pitkän dieetin jälkeen ihan sama miten paljon söi. Avainsanat tässä grehliini ja leptiini.

Uudet dieettilääkkeet, jotka kontrolloivat nälkää perustuvat isoita osin juuri grehliinin ja leptiinin hallintaan.

Ei ole tarkoitus väittää laihuttamista helpoksi. On tarkoitus väittää, että laihduttaminen on mahdollista ja mekanismiltaan hyvin yksinkertaista. Ei tarvi mennä salille, ostaa hifiruokaa tai mennä pussisopalla. Jättää sipsit, munkit, keksit, karkit, alkot yms.kauppaan niin on jo aika pitkällä.

Aika moni ei oikeasti edes halua yrittää laihduttaa ainakaan mun ystäväpiirissä. Ne saavutetut edut ja niistä pidetään kiinni.
 
Viimeksi muokattu:
No siis, kuka tahansa laihtuu kun syö alle kulutuksen. Jippo onkin siinä, miten onnistua syömään alle kulutuksen kun kroppa huutaa nälkää. Ilmeisesti se vaatisi aivan älytöntä tahdonvoimaa, jos on lihomiseen taipuva.
Ruokaa pystyy kyllä syömään tilavuudeltaan käsittämättömiä määriä ilman, että siinä on liiallisesti energiaa.

Useimmille varmaan auttaa jo sekin, että lisää aterian yhteyteen salaattia ja jos on säästellyt proteiinin kanssa ruoassa niin voi laittaa purkin raejuustoa lisäksi. Esim. semmosta normaalia vihersalaattia, missä on kurkkua,tomaattia,paprikaa jne. voi syödä vaikka puoli kiloa, eikä siinä ole energiaa vasta kuin joku alta 100 kcal. Enkä nyt siis tarkoita, että sillä pitäisi yrittää elää, vaan tarkoitan, että syö sen makaronilaatikkonsa normaalisti ja tuo siihen kaveriksi.
 
Laihduttaminen on hankalaa mutta vielä hankalampaa on pysyä laihdutetussa painossa. Tahdonvoimalla ei tee siinä paljoakaan, ympäristön kontrollointi ja hyödyllisten rutiinien juurruttaminen auttaa enemmän.

Eli pidä koti sellaisena että on hankala sortua naposteluun, älä mene nälkäisenä kauppaan ja totu ottamaan pienimpiä annoksia esimerkiksi laittamalla lautaselle ensin salaatin. Leffan äärellä napostelu on opittu tapa josta voi olla hankala päästä irti. Siinä kuitenkin ruuan mausta nauttiminen jää vähemmälle kun ei keskity maistamiseen.
 
Laihduttaminen on hankalaa mutta vielä hankalampaa on pysyä laihdutetussa painossa. Tahdonvoimalla ei tee siinä paljoakaan, ympäristön kontrollointi ja hyödyllisten rutiinien juurruttaminen auttaa enemmän.

Eli pidä koti sellaisena että on hankala sortua naposteluun, älä mene nälkäisenä kauppaan ja totu ottamaan pienimpiä annoksia esimerkiksi laittamalla lautaselle ensin salaatin. Leffan äärellä napostelu on opittu tapa josta voi olla hankala päästä irti. Siinä kuitenkin ruuan mausta nauttiminen jää vähemmälle kun ei keskity maistamiseen.

So true. Mulle vaikein osa oli dieetin lopun jälkeen ollut "Pohjaton nälkä" ja reverse dieetti missä metabolia palauteltiin normaalin. Nälkä vain kasvoi syödessä vaikka oli jo plussakaloreilla. Oiti kontrolloida aika hyvä tovi kaloreita dieetin jälkeenkin. Kitudieeteillä on hintansa, onneksi hormonitoiminta kuitenkin normalisoitui ajan kanssa.

Helpoin keino imho. olla läskistymättä on jättää herkut, kaljat yms. kauppaan ja syö oikeata ruokaa, Pikaruualla, jäätelollä yms. toki voi laihduttaa, mutta niiden kanssa nälkä ainakin mulla vaivaa enemmän, kun on kaloritiheää tavaraa, joka ei pidä nälkää eikä täytä mahaa.
 
Olen saanut syömisasiaan lisäperspektiiviä nyt kun on pieniä lapsia ja kavereilla on samanikäisiä lapsia, niin miten erilaista syöminen eri lapsilla voi olla. Oma poika syö juuri sen minimin mitä keho tarvitsee ja jotkut kavereiden lapset syövät niin paljon kun tavaraa vain annetaan eteen.

Itse en tule kylläiseksi mistään määrästä ruokaa ja vaikka vatsalaukku olisi täynnä niin aivoihin ei mene viestiä, että lopeta syöminen. Eli silloin painonhallinta nimenomaan pitää tehdä täysin tietoisesti, joka on huomattavasti vaikeampaa. Itse säätelen painoa juuri ketodieeteillä, koska en pysty harrastamaan urheilua ja normaali kulutukseni on todella pientä. Paino nousee helposti pikkuhiljaa. Laihduttaminen pelkällä kalorikontrollilla on taas tuskaista, koska hiilareita syömällä kalorivajeessa nälän tunne on jatkuvaa. Sairauden vuoksi myös nukun huonosti, jolloin hiilarilla saa helppoa extraenergiaa kun pitää jaksa tehdä jotain. Ketolla taas pysyy energiatasot tasaisempina. Syön myös pääasiassa keskimääräistä terveellisemmin ja teen itse ruokaa. En myöskään osta usein herkkuja tai limua. Kaljaa voisi toki juoda vähemmän. Uskon myös, että jos asuisin yksin niin painoni ei nousisi niin paljon, koska tarjolla oleva ruuan määrä olisi pelkästään itsestäni kiinni. Laihduin joskus viikossa vajaa 7 kiloa kun vaimo kävi äitinsä kanssa etelän matkalla. Enkä silloin ollut edes ylipainoinen.

Väittäisin, että tässäkin asiassa on melko isoja yksillöllisiä eroja, jotka on hyvä ottaa huomioon painon hallinnassa ja pudotuksessa. Jo pelkästään persoonallisuuserot vaikuttavat paljon siihen minkälainen dieetti on hallittavissa kenellekkin. Nyt olen sellaisella puolketolla, että viikonpäivät tiukkaa ketoa ja viikonloput saa sikailla. Toimii aika hyvin. Nyt oma BMI n. 27, mikä ollut n. 10 vuotta se missä oon pääasiassa ollut, mutta kesällä kävi yli 30. Ajattelin päästellä normaalipainon puolelle ja pysyä siellä vaikka hetken.
 
Laihduttaminen on hankalaa mutta vielä hankalampaa on pysyä laihdutetussa painossa. Tahdonvoimalla ei tee siinä paljoakaan, ympäristön kontrollointi ja hyödyllisten rutiinien juurruttaminen auttaa enemmän.

Eli pidä koti sellaisena että on hankala sortua naposteluun, älä mene nälkäisenä kauppaan ja totu ottamaan pienimpiä annoksia esimerkiksi laittamalla lautaselle ensin salaatin. Leffan äärellä napostelu on opittu tapa josta voi olla hankala päästä irti. Siinä kuitenkin ruuan mausta nauttiminen jää vähemmälle kun ei keskity maistamiseen.
Mielestäni (pätkä-)paastoilu auttaa tässä. Kun et syö, niin et todellakaan syö, ja se on helppo jäsentää ja sisäistää. Ei tarvitse valehdella itselleen, että eihän pikku napostelu mitään haittaa, kun sulla on selvä päätös, että nyt paastoillaan eikä syödä murun murua. Ainoastaan vesi on sallittua. Kahvi ja tee ilman lisukkeita.

Ja toisaalta kolikon kääntöpuolena, sitten KUN syödään, niin ei tarvitse ottaa syömisestä ihan niin isoa stressiä. Mitä paremmin paastoilet niin sitä vapaammin voit syödä...
 
Aamupalaan meni kaikki ainesosat talousvaa-an kautta. tuli semmone 950kcal. Suosittelen talousvaakaa, jos on vaikeuksia hahmottaa minkä verran kestää syödä. Samalla saa makrot kondikseen.

Kylläisyyden tunteeseen/signaaliin vaikuttaa useampi eri asia. Proteiinin määrä, rasvan määrä, hiilarin määrä, mahalaukun täyttyminen jne. Kaikilla noilla on merkityksensä kylläisyydentunteen kanssa. Jos on syöty itsensä erittäin läskiksi niin hormonitoiminnan häiriöt tekee oman osansa lisävaikeutta samoin kuin pitkä dieetti kitukaloreilla sekoittaa signaloinnin.

Suurimmalla osalla ongelma edelleen on saavutetut edut eikä edes yritetä pysyä normaalipainossa. Normaalipainon perään ehkä voidaan haikailla tai tipaton tammikuu, mutta se 24/7 työ mitä vaadittaisiin ei kiinnosta, koska "sipsit, jäätelö, munkit, karkki, kalja, kerma,..."
 
Viimeksi muokattu:
Aika moni ei oikeasti edes halua yrittää laihduttaa ainakaan mun ystäväpiirissä. Ne saavutetut edut ja niistä pidetään kiinni.

Kannattaisiko tutustua hieman tutkimuksiin ja nykytietoon asiasta? Suomessakin vuosittain on noin miljoona laihduttajaa, mutta harva vain onnistuu nykyisessä ympäristössä saamaan pysyviä muutoksia. Tutkimuksissa näkyy että laihduttajille pitkällä aikavälillä on enemmän ongelmia painon ja terveyden kanssa.
Eräs väitöskirjan tekijä totesikin, että pientä ylipainoa ei välttämättä kannata lähteä millään dieetillä pudottamaan, koska se voi vain pahentaa tilannetta.

Täälläkin aikoinaan reagoitiin jonkun lihavan leidin instaan, jossa kertoi että vihdoin tajusi, että laihduttaminen ja siitä pasaaminne ei tuota mitään, vaan vaan toimii päinvastoin.
Nykyään onneksi käypähoitosuositukset ovat ajantasalla ja osataan ainakin teoriassa jo puuttua asiaan kokonaisvaltaisesti.

Nyt pitäs julkisuudessakin päästä näistä eri dieettien mainostamisesta pois ja ehkä ruveta ohjaamaan ylipainosia ajatukseen siitä, että alkuun pitäisi tiedostaa ne kaikki tekijät omassa ympäristössä mitkä aiheuttavat ja tukevat huonoja elintapoja. Kun ne saadaan kuntoon, voi jollain dieetillä olla paikkansa ja mahdollisuus pysyvämpiin muutoksiin.
 
Kannattaisiko tutustua hieman tutkimuksiin ja nykytietoon asiasta? Suomessakin vuosittain on noin miljoona laihduttajaa, mutta harva vain onnistuu nykyisessä ympäristössä saamaan pysyviä muutoksia. Tutkimuksissa näkyy että laihduttajille pitkällä aikavälillä on enemmän ongelmia painon ja terveyden kanssa.
Eräs väitöskirjan tekijä totesikin, että pientä ylipainoa ei välttämättä kannata lähteä millään dieetillä pudottamaan, koska se voi vain pahentaa tilannetta.

Täälläkin aikoinaan reagoitiin jonkun lihavan leidin instaan, jossa kertoi että vihdoin tajusi, että laihduttaminen ja siitä pasaaminne ei tuota mitään, vaan vaan toimii päinvastoin.
Nykyään onneksi käypähoitosuositukset ovat ajantasalla ja osataan ainakin teoriassa jo puuttua asiaan kokonaisvaltaisesti.

Nyt pitäs julkisuudessakin päästä näistä eri dieettien mainostamisesta pois ja ehkä ruveta ohjaamaan ylipainosia ajatukseen siitä, että alkuun pitäisi tiedostaa ne kaikki tekijät omassa ympäristössä mitkä aiheuttavat ja tukevat huonoja elintapoja. Kun ne saadaan kuntoon, voi jollain dieetillä olla paikkansa ja mahdollisuus pysyvämpiin muutoksiin.

Oot eri mieltä siitä, että jos syö vähemmän kuin kuluttaa niin ei laihdu? Vai eri mieltä siitä, että jokaisen on löydettävä itsellensä se oma tie?Vai eri mieltä siitä, että jättäis sipsit, karkit, jäätelöt ja kaljat kauppaan + kermat+juustot pois ruuanseasta niin olis hyvä alku? Vai mistä tässä nyt kinataan?

En mä missään kohtaa ole väittänyt, että laihtuminen olisi helppoa, jos siitä ollaan vääntämässä. Laihtumisen mekanismi on hyvin yksinkertainen, toteutus voi olla yksilölle hyvinkin vaikeaa.
 
Viimeksi muokattu:
Oot eri mieltä siitä, että jos syö vähemmän kuin kuluttaa niin ei laihdu? Vai eri mieltä siitä, että jokaisen on löydettävä itsellensä se oma tie?Vai eri mieltä siitä, että jättäis sipsit, karkit, jäätelät ja kaljat kauppaan niin olis hyvä alku? Vai mistä tässä nyt kinataan? En mä missään kohtaa ole väittänyt, että laihtuminen olisi helppoa, jos siitä ollaan vääntämässä. Laihtumisen mekanismi on hyvin yksinkertainen, toteutus voi olla yksilölle hyvinkin vaikeaa.

Aluksi lähdin vastaamaan väitteeseesi siitä, että ylipainoiset eivät mielellään halua laihduttaa. Asia on päinvastoin ja se on osoittautunut itseasiassa ongelmaksi.
Nykytiedon valossa laihduttaja, joita on hyvin paljon, useasti päätyvät alkutilannetta huonompaan jamaan.

Jos ylipainoinen kyselee ohjetta dieettiin, voisi suoraan suositella olla dieettaamatta. Homma pitäisi aloittaa ihan jostain muusta, sillä riski huonompaan tulokseen on iso, jos ennen dieettiä ei puututa muihin ongelmiin. Lihavuuden tausta- ja riskitekijöiden kirjo on laaja. Mikään dieetti ei korjaa suuntaa.

Yhteiskunnan tasolla lihavuusepidemia valitettavasti ei nykyisillä keinoilla korjaannu. Pitäisi saada ihan eri valikomaa käyttöön, muuten kansa jatkaa vain lihomistaan.
 
Aluksi lähdin vastaamaan väitteeseesi siitä, että ylipainoiset eivät mielellään halua laihduttaa. Asia on päinvastoin ja se on osoittautunut itseasiassa ongelmaksi.
Nykytiedon valossa laihduttaja, joita on hyvin paljon, useasti päätyvät alkutilannetta huonompaan jamaan.

Jos ylipainoinen kyselee ohjetta dieettiin, voisi suoraan suositella olla dieettaamatta. Homma pitäisi aloittaa ihan jostain muusta, sillä riski huonompaan tulokseen on iso, jos ennen dieettiä ei puututa muihin ongelmiin. Lihavuuden tausta- ja riskitekijöiden kirjo on laaja. Mikään dieetti ei korjaa suuntaa.

Yhteiskunnan tasolla lihavuusepidemia valitettavasti ei nykyisillä keinoilla korjaannu. Pitäisi saada ihan eri valikomaa käyttöön, muuten kansa jatkaa vain lihomistaan.

En ole väittänyt, että ylipainoiset eivät haluaisi laihduttaa. Jos näin luit niin olet ymmärtänyt väärin mitä olen kirjoittanut.
 
Ei läski jätä sipsipussia ostamatta vaikka se olisi kalliimpi, kuten ei alkoholistikaan jätä ostamatta olutta vaikka se on törkykallista.
Mutta saatavuuden ja houkuttavuuden rajoittaminen auttaa siinä, että pienempi osa nyt normaalipainoisista päätyy lihaviksi. Käytännössä ruuan osalta tämä on paljon hankalampaa, kuin viinan ja tupakan, käytännössä pitäisi saada about eun laajuisia muutoksia aikaan.
 
Ei läski jätä sipsipussia ostamatta vaikka se olisi kalliimpi, kuten ei alkoholistikaan jätä ostamatta olutta vaikka se on törkykallista. Ja se on jo nähty mitä nämä haitalliset ruoat ovat heidän mielestä: " – Veron suuruus riippuu tuotteen sokeri-, suola- ja kovan rasvan pitoisuuksista. Vero kasvaa, mitä useampi ravintoaine ylittää Sydänmerkki-kriteeristön raja-arvot. Mikäli raja-arvot alittuvat, on tuote verolta vapaa.". Minä joka yritän pitää kunnostani huolta joutuisin siis maksamaan terveysveroja, samalla kun tämmöistä roskaa syövä BMI 40 on veroitta?
Vielä vähemmän se jättää syömättä jos sairauksien hoito olisi maksullista. Sen sijaan voisi sairaseläkemenot kasvaa ja yhteiskunta saattaisi lopulta joutua maksamaan enemmän.

Kyllä hinta ohjaa ostamista. Vielä enemmän muut esittämäni keinot. Äärimmäisenä keinona voimme asettaa myyntikieltoja, vaikka noheva valmistaa itse.
 
En mä missään kohtaa ole väittänyt, että laihtuminen olisi helppoa, jos siitä ollaan vääntämässä. Laihtumisen mekanismi on hyvin yksinkertainen, toteutus voi olla yksilölle hyvinkin vaikeaa.
Laihtumisen mekanismi ei ole missään mielessä yksinkertainen, koska keho puolustaa saavutettua painoa niin moninaisin keinoin. Juuri sen takia pysyvässä painonpudotuksessa onnistuu niin marginaalisen pieni porukka ja juuri sen takia tutkijat puhuvat lihavuudesta kroonisena sairautena. Hyvin harva meistä on itsensä herra.
 
Laihtumisen mekanismi ei ole missään mielessä yksinkertainen, koska keho puolustaa saavutettua painoa niin moninaisin keinoin. Juuri sen takia pysyvässä painonpudotuksessa onnistuu niin marginaalisen pieni porukka ja juuri sen takia tutkijat puhuvat lihavuudesta kroonisena sairautena. Hyvin harva meistä on itsensä herra.
En mä näe tässä ristiriitaa sen kanssa mitä olen väittänyt. Kalorit sisään/ulos on hyvin yksinkertainen konsepti ja pitää takuulla paikkansa poislukien jotku oikeat sairaudet missä elimistö ei vaan enää toimi kuten kilpirauhasen toimintahäiriö ja nesteen kerääminen.

Kalorivajeen tuottaminen ja dieetin+pysyvän elintapamuutoksen aikaansaaminen taas voi olla hyvinkin vaikeaa. Joudutaan menemään sillä mikä toimii yksilötasolla äärimmäisessä päässä lihavuusleikkaus, lääkkeet, rasvaimut, DNP jne. Tilastojen pohjalta suurin osa ei elintapamuutosta pysty tekemään ja tilanne menee viikko viikolta huonommaksi.
 
Syö sitten vain sitä halvempaa ruokaa? Miten ajattelit kiellon toimivan, siinähän täytyisi kieltää kaikki ruoka ja joutuisi tekemään viinakortin kaltaisen systeemin jolla saisi tietyn kalorimäärän verran / pv ostaa. Tai no ehkä valmiiksi keitetyt kananmunat voisi sallia, niitä on lähes mahdotonta syödä liikaa.
Ei siinä tarvitsisi kieltää läheskään kaikkea ruokaa. Et ilmeisesti lukenut Duodecim lehden artikkelia jonka aiemmin laitoin. Tässä se uudestaan
 
Kun lihavuusepidemia nyt tuli puheeksi, niin kävin ameriikan maalla ihmettelemässä ilmiötä. New York ja pari muuta mestaa on vielä ok asian kanssa, mitä katukuvaan tulee, mutta mitä syvemmälle autoilun ihmemaahan ja köyhempiin osavaltioihin menee, sitä hurjempaa tyyppiä tuli vastaan. Tuolla konkretisoituu rajusti yhtälö ”ei liikuntaa vaan auto, ei rahaa vaan mäkkärin drive thru” . Ja se terveellisempi ruoka todellakin maksaa hitosti enemmän jossain wall martissakin. Vastaan tuli paljon ihmisiä kenen kohdalla alkoi miettimään että mitähän työtä tuokin duunarin näköinen 200kg kolmekymppinen pystyy tekemään. Sitten menin ostamaan 700 kcal/kpl muffinseja aamupalaksi.

Ja tämä siis ongelmasta yhteiskunnallisella tasolla.
 
Kun lihavuusepidemia nyt tuli puheeksi, niin kävin ameriikan maalla ihmettelemässä ilmiötä. New York ja pari muuta mestaa on vielä ok asian kanssa, mitä katukuvaan tulee, mutta mitä syvemmälle autoilun ihmemaahan ja köyhempiin osavaltioihin menee, sitä hurjempaa tyyppiä tuli vastaan. Tuolla konkretisoituu rajusti yhtälö ”ei liikuntaa vaan auto, ei rahaa vaan mäkkärin drive thru” . Ja se terveellisempi ruoka todellakin maksaa hitosti enemmän jossain wall martissakin. Vastaan tuli paljon ihmisiä kenen kohdalla alkoi miettimään että mitähän työtä tuokin duunarin näköinen 200kg kolmekymppinen pystyy tekemään. Sitten menin ostamaan 700 kcal/kpl muffinseja aamupalaksi.

Ja tämä siis ongelmasta yhteiskunnallisella tasolla.
Niin surullista kun se on niin suomi on samalla tiellä läskiintymisen kanssa kuon amerikkalaiset. Jenkit on vaan muutamia vuosikymmeniä edellä elintason eli läskiintymisen kanssa.
 
Kannattaa syödä vain vähän kerralla että mahalaukku pääsee kutistumaan ja kylläisyyden tunne alkaa tulemaan pienemmästä määrästä ruokaa. Ruoka poistuu mahalaukusta noin kolmessa tunnissa.
 
Kun lihavuusepidemia nyt tuli puheeksi, niin kävin ameriikan maalla ihmettelemässä ilmiötä. New York ja pari muuta mestaa on vielä ok asian kanssa, mitä katukuvaan tulee, mutta mitä syvemmälle autoilun ihmemaahan ja köyhempiin osavaltioihin menee, sitä hurjempaa tyyppiä tuli vastaan. Tuolla konkretisoituu rajusti yhtälö ”ei liikuntaa vaan auto, ei rahaa vaan mäkkärin drive thru” . Ja se terveellisempi ruoka todellakin maksaa hitosti enemmän jossain wall martissakin. Vastaan tuli paljon ihmisiä kenen kohdalla alkoi miettimään että mitähän työtä tuokin duunarin näköinen 200kg kolmekymppinen pystyy tekemään. Sitten menin ostamaan 700 kcal/kpl muffinseja aamupalaksi.

Ja tämä siis ongelmasta yhteiskunnallisella tasolla.
Jos lihottava roskaruoka on halpaa, niin vielä enemmän tulee säästöä kun syö aiempaa vähemmän sitä lihottavaa roskaruokaa?

Anyhow, luulisi että USA:ssakin ihmisillä olisi varaa tyyliin kananmuniin, ryyneihin, perunaan, porkkanaan ja vaikka kuivattuihin papuihin... Tarviiko kaiken olla valmista pureskeltavaa, no tarvii jos siihen on tottunut, mutta tarviiko oikeasti.

Ja yksi hyvä kysymys on se, että miksei terveyshenkisistä pikaruokapaikoista ole tullut juttua? Jos kätevyys on kaiken aa ja oo.

No, ruokanistejä ne on, ja koukussa siihen maissisiirappiinsa ja muihin mömmöihinsä, se on se syy miksi ne lihoaa. Piste. Kaikki muut syyt on enemmän ja vähemmän tekosyitä.

Maissisiirappi saattaa muuten olla merkittävin suomalaisia ja jenkkejä erottava seikka sinänsä. No autoilu joo, mutta onko suomalaiset oikeasti erityisen liikkuvaista kansaa? Miten sen nyt ottaa. Eiköhän ainakin ne nykiläiset liiku keskimäärin paljon enemmän kuin suomalaiset. Vaikka kuinka käyttäisivät metroa, niin kävelyä tulee silti runsaasti.
 
Ei siinä tarvitsisi kieltää läheskään kaikkea ruokaa. Et ilmeisesti lukenut Duodecim lehden artikkelia jonka aiemmin laitoin. Tässä se uudestaan
Taitaa olla fiksu kaveri tuo Mustajoki. Toki artikkeli perustui asianmukaisiin tutkimuksiin, eikä siellä mitään hihhulointia ollut odotettavissakaan. Oli itselle aika paljon uutta tuossa. Tunnistin myös itseni ajautuneen artikkelissa kuvatuissa tilanteissa uhriksi.

Suurin osa artikkelissa viitatuista ongelmista on vältettävissä yksilötasollakin, joskin se vaatii aika paljon tiedostamista. @Diplomático tavoin itseäkin vähän ärsyttää uhriksi heittäytyminen ja kyvyttömyyden taakse piiloutuminen. Uskon silti tuon artikkelin pohjalta, että yhteiskunnalliset muutokset voisivat olla hyödyllisiä esim. kauppaa ja ravintola-alaa ohjaavassa lainsäädännössä, vaikka mitään ruokaa ei suoranaisesti kiellettäisikään.

Yksi merkittävä apu voisi olla saada kauppoihin kohtuuhintaisia ja terveellisiä valmisaterioita. Jos lähiässä myisi vitosella 500-700 kcal aterioita, jotka maistuu hyvältä ja makrot isolla paketin päällä, niin osaisiko tuohon tarttua muut kuin ne jotka ovat jo valmiiksi perillä siitä mitä on järkevää syödä?

Myös @Erkki_erikeepperi mainitsemat pikaruokapaikat voisivat hyvin ottaa laadukkaampaa ravintoa myyntiin ja brändätä sen myyväksi. Hesen salaatin syöneet tietää kuinka paska annos se on. Muut järkevät vaihtoehdot siellä on lähinnä suodatinkahvi tai zerocola. Tai onhan esim. big mac ravintosisällöltään suhteellisen ok, mutta ei siitä yhdestä oikein tahdo nälkä siirtyä, ranut ja majari siihen niin sitten ravintosisältö ei enää olekaan kovin ok.

Itse kaipaisin myös ravitsemusliikkeiden ruokalistaan annosten energiamäärät ja makrot näkyviin selkeästi ja näkyvästi, mutta en tiedä olisiko sillä merkitystä taaskaan muuta kuin sille porukalle, joka muutenkin jo tietää mitä kannattaa syödä? Jos ei ymmärrä mitä ne numerot tarkoittavat niin ehkä eivät herätä kuitenkaan kiinnostusta ja tilataan sitten sitä missä hienoin kuva tai suurimman näköinen annos. Toisaalta ehkä ainakin joku voisi katsella, että tuossa ateriassa on 1500 kcal ja tuossa vain 1100 niin taidan ottaa sen pienemmän?
 
En tykkää tämmöisestä uhrinarratiivista yhtään, sillä se on paskaa. Jokainen kyllä tajuaa turpoavansa mutta jatkaa toimintaa. En ole lihonnut epänormaalin ympäristön takia vaan ihan siksi koska itse söin tietoisesti liikaa. Uhrinarratiiviin on toki mukava tarttua, voi ajatella "olen tahdonvoimainen ja minulla on kova itsekuri, mutta lihavuuteni on yhteiskunnan vika ja en voi sille mitään. Käynpä nyt ostamassa pizzan".
Voihan sitä vapaasti uskoa mihin vain jos ei tieteeseen halua tukeutua. Kyse on nyt ihmisjoukoista eikä yksilöistä. Geeneille emme voi mitään emmekä voi lisätä tuota tahdonvoimaasikaan, ympäristöä voimme kyllä hallita. Ei ihmisillä ollut ennen sen enempää tahdonvoimaa kuin nykyihmisillä. Taikka suomalaisillla enemmän kuin amerikkalaisilla. Laihimmat ovat Vietnamissa (aikuiset) ja Bangladeshissa (lapset).
 
Myös @Erkki_erikeepperi mainitsemat pikaruokapaikat voisivat hyvin ottaa laadukkaampaa ravintoa myyntiin ja brändätä sen myyväksi. Hesen salaatin syöneet tietää kuinka paska annos se on. Muut järkevät vaihtoehdot siellä on lähinnä suodatinkahvi tai zerocola. Tai onhan esim. big mac ravintosisällöltään suhteellisen ok, mutta ei siitä yhdestä oikein tahdo nälkä siirtyä, ranut ja majari siihen niin sitten ravintosisältö ei enää olekaan kovin ok.

Itse kaipaisin myös ravitsemusliikkeiden ruokalistaan annosten energiamäärät ja makrot näkyviin selkeästi ja näkyvästi, mutta en tiedä olisiko sillä merkitystä taaskaan muuta kuin sille porukalle, joka muutenkin jo tietää mitä kannattaa syödä? Jos ei ymmärrä mitä ne numerot tarkoittavat niin ehkä eivät herätä kuitenkaan kiinnostusta ja tilataan sitten sitä missä hienoin kuva tai suurimman näköinen annos. Toisaalta ehkä ainakin joku voisi katsella, että tuossa ateriassa on 1500 kcal ja tuossa vain 1100 niin taidan ottaa sen pienemmän?
Suomessa on sentään ollut vaihtoehtona ruisburger, en tiedä onko pysyvästi menussa. Mutta joka tapauksessa voisihan sämpylä olla täysjyvää ja koostumukseltaan järkevä, ei olisi suuritöinen muutos, eikä sille nyt luulisi muuta estettä olevan kuin asiakkaiden tottumukset.

Ketsupissa ja majoneesissa voisi olla vain vähän lisättyä sokeria ja suolaa. Ranskalaiset voitaisiin valmistaa muuten kuin upporasvassa, esimerkiksi konvektiolla (kiertoilma).

Juomapuoli eli limppari on sinällään paha ongelma. Light-juoma ehkä vähemmän paha kuin sokerijuoma, mutta light-juomatkin edesauttavat lihomista tutkitusti.

Kaikki voitaisiin tehdä terveysnäkökulmat huomioiden, mutta ei haluta, koska kilpailu on kovaa ja asiakkaiden tottuneiden makunystyröiden kiihotus on kaiken aa ja oo.

Valtio voisi auttaa verohelpotuksin tms.
 
Viimeksi muokattu:
En tykkää tämmöisestä uhrinarratiivista yhtään, sillä se on paskaa. Jokainen kyllä tajuaa turpoavansa mutta jatkaa toimintaa. En ole lihonnut epänormaalin ympäristön takia vaan ihan siksi koska itse söin tietoisesti liikaa. Uhrinarratiiviin on toki mukava tarttua, voi ajatella "olen tahdonvoimainen ja minulla on kova itsekuri, mutta lihavuuteni on yhteiskunnan vika ja en voi sille mitään. Käynpä nyt ostamassa pizzan".

Tähän tapaan toimia liittyy monella myös "sit kun" ajattelua, "Voihan tässä kesäloman dokailla ja mässäillä. Sit kun loma on ohi niin otetaan ryhtiliike". Tai "no tässä on tää pikkujoulukausi, sit kun on tipaton tammikuu niin otetaan ryhtiliike". Tuo sit kun ei tapahdu koskaan tai vedetään niin överiksi ettei synny pysyvää elintapamuutosta.

Mä myös inhoan uhrinarratiivia. Ulkoistetaan oma vastuu järjestelmälle, geeneille tai syytetään jotain mcdonaldsia.

Jos nyt jengi vaan tajuais sen yksinkertaisen kaloreja sisään, kaloreja ulos faktan niin se vois auttaa tekemään niitä pieniä valintoja arkielämässä joista iso lumipallo kertautuu.

Nähnyt ihan liian monta tapausta missä kalori ja makrot on täysin tuntematon käsite. Jotain ihan ihmeellisiä heittoja, "Leipä on oikeaa ruokaa, ei leivällä voi lihota". Monella on todella vajavainen käsitys kaloreista, makroista ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiin, lihomiseen/laihtumiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa on sentään ollut vaihtoehtona ruisburger, en tiedä onko pysyvästi menussa. Mutta joka tapauksessa voisihan sämpylä olla täysjyvää ja koostumukseltaan järkevä, ei olisi suuritöinen muutos, eikä sille nyt luulisi muuta estettä olevan kuin asiakkaiden tottumukset.
Toki sekin on joku parannus, mutta lähtökohtaisesti majoneesin tilalla tulisi suosia muita kastikkeita ja rasvatikkujen sijasta tosiaan esim. airfryer-tyylisiä ranuja tms. Siinähän lähtisi jo useita satoja kcal / ateria.

Proteiinin määrä jää alhaiseksi verrattuna energiaan. Toki sen voi sitten kompensoida muilla aterioilla, ei se kuolemaksi ole.
Light-juoma ehkä vähemmän paha kuin sokerijuoma, mutta light-juomatkin edesauttavat lihomista tutkitusti.
Tällä tai edellisellä sivulla on postamaani meta-analyysi, jossa useita RCT-asettelulla tehtyjä tutkimuksia. Lopputulema oli, että makeutusaineet joko eivät vaikuta painoon tai sitten laskevat sitä. Light-juomia verrattiin osassa tutkimuksissa veteen (paino ei muutu) ja osassa sokerilla makeutettuihin juomiin (paino laskee).

Tutkitusti voidaan siis sanoa, että light-juomat ovat painonhallinnan kannalta varsin hyvä vaihtoehto.
 
Tällä tai edellisellä sivulla on postamaani meta-analyysi, jossa useita RCT-asettelulla tehtyjä tutkimuksia. Lopputulema oli, että makeutusaineet joko eivät vaikuta painoon tai sitten laskevat sitä. Light-juomia verrattiin osassa tutkimuksissa veteen (paino ei muutu) ja osassa sokerilla makeutettuihin juomiin (paino laskee).

Tutkitusti voidaan siis sanoa, että light-juomat ovat painonhallinnan kannalta varsin hyvä vaihtoehto.
Olisikohan muuten hyvä idea, että limpparissa olisi hieman kuitua mukana? Täyttäisi paremmin...

Siihenkin tottuisi, mutta ongelmana tosiaan on, että ihmiset on tottuneet vääränlaisiin ruokiin (ja juomiin) ja muutos on aina vaikeaa. Mutta näitä voitaisiin esim. tukea verohelpotuksin. Jos esimerkiksi terveellisempi hamppariateria maksaisi euron vähemmän kuin tavallinen, niin moni voisi ottaakin sen terveellisemmän...
 
Nähnyt ihan liian monta tapausta missä kalori ja makrot on täysin tuntematon käsite. Jotain ihan ihmeellisiä heittoja, "Leipä on oikeaa ruokaa, ei leivällä voi lihota". Monella on todella vajavainen käsitys kaloreista, makroista ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiin, lihomiseen/laihtumiseen.
Jos lähtee kadulta kyselemään randomporukalta mitä tarkoittavat nämä käsitteet, niin suurin osa arvannee, että liittyy jotenkin ruokaan, mutta siihen se tietämys jää.
Olisikohan muuten hyvä idea, että limpparissa olisi hieman kuitua mukana? Täyttäisi paremmin...

Siihenkin tottuisi, mutta ongelmana tosiaan on, että ihmiset on tottuneet vääränlaisiin ruokiin (ja juomiin) ja muutos on aina vaikeaa. Mutta näitä voitaisiin esim. tukea verohelpotuksin. Jos esimerkiksi terveellisempi hamppariateria maksaisi euron vähemmän kuin tavallinen, niin moni voisi ottaakin sen terveellisemmän...
Joskus oli jotain kuituvichyä myynnissä, en muista merkkiä enkä oo kyllä hetkeen enää nähnyt. Ehkä se ei oikein myynyt.

Mutta ainakin olisi helpompi valita terveellisiä vaihtoehtoja, jos niitä olisi tarjolla yhtä laajasti ja vaivattomasti. Hinnalla houkuttelevuutta voisi toki lisätä. Kai niitä tulisi myyntiin heti kun markkinatutkimus toteaisi, että myyntiä niillä saataisiin.
 
Toki sekin on joku parannus, mutta lähtökohtaisesti majoneesin tilalla tulisi suosia muita kastikkeita ja rasvatikkujen sijasta tosiaan esim. airfryer-tyylisiä ranuja tms. Siinähän lähtisi jo useita satoja kcal / ateria.

Air Fryer on ollut mulle korvaamaton apu ruuan kanssa. Toki hyvä kiertoilmauuni ajaa saman asian. Tuoreet potut, myskikurpitsa, pakastetut vihreät pavut, tuore bataatti, ruusukaali,,... Maistuu ihan törkeän hyvälle kasvikset air fryer:in kautta. Saa hyvin kuitua+ravinteita ja mahantäytettä kasviksista ja maistuvatkin kivalle. Kaloripitoisuus sangen maltillinen, kun ei tarvi uittaa öljyssä/tule jotain epämääräistä öljyä mukana mitä käytetty vaikka kaupan halvimmissa ranskalaisissa.

----------------

Kävin kaupassa(walmart). Karvan alle 13$ ois saanut about 8800kcal kana-aterian valmistiskiltä. Tuohon päälle limukka ja olis yhdessä paketissa mun 3pv energiankulutus. Varmaan joku voipaketti sivuruokana mistä nuo kalorit tulee tai sitten uitettu rasvassa kanat, mutta oli niin tai näin niin melkoista terveyssapuskaa

1667942542851.png
 
Kävin kaupassa(walmart). Karvan alle 13$ ois saanut about 8800kcal kana-aterian valmistiskiltä. Tuohon päälle limukka ja olis yhdessä paketissa mun 3pv energiankulutus. Varmaan joku voipaketti sivuruokana mistä nuo kalorit tulee tai sitten uitettu rasvassa kanat, mutta oli niin tai näin niin melkoista terveyssapuskaa

1667942542851.png
Puolustuksena sanottakoon, että otsikossa kyllä lukee "Shareable meals"... Kuinka moni oikeasti pistää jakoon, niin se on sitten eri asia, who knows.
 
Puolustuksena sanottakoon, että otsikossa kyllä lukee "Shareable meals"... Kuinka moni oikeasti pistää jakoon, niin se on sitten eri asia, who knows.

Toki jaettavissa. Jos ton jakais kolmen ihmisen kesken ja ne limukat niin sais silti yhdestä ateriasta 3000kcal per lärvi. Tuo on enemmän kuin monen koko päivän energiantarve. Ehkä jos ton jakais jotain 9 ihmisen kesken niin sais semmosen melko järkevänkokoisen aterian per naama joita normi-ihminen voi syödä 2 tai 3 päivässä. Ihan älytön kaloripommi. Ei tosin tule hintaa per kalori juur ollenkaan.
 
Tuo aiemmin puheena ollut uhrinarratiivi ei takuulla tee mitään muuta kuin pahentaa ongelmaa. Jokainen voi laihtua syömällä vähemmän kuin kuluttaa. Ja jokaisen se on joskus ymmärrettävä, mikäli ei läskinä olo kiinnosta.

Aikuisella ihmisellä pitäisi kyllä sen verran olla itsehillintää, että pystyy nälkää kestämään, mikäli laihtua haluaa. Monet, varmaan suurin osa vaan odottaa, että 10kg putoaa viikossa. Pitää ymmärtää, että 7000kcal vastaa yhtä kiloa. 7000 kcal kalorivaje, eli yhden kilon pudotus vaatii aikaa, ja 70 000 kcal, eli 10kg vaatii kymmenkertaisesti. Toisaalta taas 7000 kcal ylensyönti ei ole temppu eikä mikään. Sen saa halutessaan täyteen vaikka päivässä.
 
Ehkä voisi kaloreiden lisäksi olla pakettien kyljessä kauanko pitää harrastaa reipasta kävelyä, että tuotteen kalorit palavat pois ja paljonko tuotteen syöminen lisää läskiä, jos muuten olisi +-0 kaloreilla.

Munkki 350kcal, kävele 1.5-2h. Syöt 10 munkkia jemmaan niin on 15h-20h kävelyvelkaa kerättynä eli vajaa puol kiloa rasvaa dieettipankissa. Ikävä kyllä mitä enempi sitä velkaa kerää niin sitä keljumpaa se on maksaa pois, jos haluaa takaisin normaalipainoon.
 
Kävin kaupassa(walmart). Karvan alle 13$ ois saanut about 8800kcal kana-aterian valmistiskiltä. Tuohon päälle limukka ja olis yhdessä paketissa mun 3pv energiankulutus. Varmaan joku voipaketti sivuruokana mistä nuo kalorit tulee tai sitten uitettu rasvassa kanat, mutta oli niin tai näin niin melkoista terveyssapuskaa
Eka ajattelin et on toinen kasi tullut vahingossa :D Ja joo, miksei sitä laittais kiloo voita kanojen päälle:smoke:

Onko toi sielläpäin pakollista, et kalorit ilmoitetaan noin näkyvästi? Kyllä toi ohjais varmasti tosi monen ostopäätöksiä. Eikä olis mitenkään kauhea vaikea toteuttaa.
Noitahan terveellisemmäksi itseään brändääviä on jo tullut. Voimme taas katsoa S-kaupan sivuilta etteivät ainakaan suosituimpien joukossa ole. Ongelmaksi toki muodostuu tuo minkä sanoit, suurin osa kun ei näytä tietävän mitä makrot tarkoittaa tai paljonko energiaa on vähän ja paljon sekä tietysti se, että ne ei edes kiinnosta.
Joo se on yksi, ettei ihmisiä oikein kiinnosta ja toinen se, että terveellistä on lähinnä brändi. Voi olla esim. suolaa vähennetty, mutta silti koostuvat pääasiassa rasvasta ja hiilihydraatista, koska edullistahan ruoka on noin tehdä. Jonkun kookos-thai-jakoavainkeiton syöt lounaaksi niin viimeistään klo 13 on kuudes snickers avattu:thumbsup:

Toki jonkun einesaterian saa jo paljon paremmaksi nappaamalla kylkeen purkin raejuustoa. Esim. Saarioisten poronkäristys on kohtuulliset 450 kcal ja 26 g proteiinia. Raejuustopurkilla terästettynä 620 kcal ja 56 g, joka on monelle ihan järkevä annos esim. lounaaksi. Jotkut kokkikartanon tuotteet on kanssa ihan hyviä. Kuidut ja kasvikset siitä toki puuttuu, mutta jokaisessa väliaikaisratkaisussa ei kai tarvitse kaiken olla täydellistä.
 
Ehkä voisi kaloreiden lisäksi olla pakettien kyljessä kauanko pitää harrastaa reipasta kävelyä, että tuotteen kalorit palavat pois ja paljonko tuotteen syöminen lisää läskiä, jos muuten olisi +-0 kaloreilla.
Olis edes järkevät annoskoot merkattu niihin yksinkertaistuslaatikoihin. Karkkipussissa "annos" on 25 g tai jotain sinne päin.. Näyttäkää mulle se ihminen ku laittaa sohvapöydälle 300 g karkkipussin ja leffan jälkeen siinä on jäljellä 275 g:D
 
En mä näe tässä ristiriitaa sen kanssa mitä olen väittänyt. Kalorit sisään/ulos on hyvin yksinkertainen konsepti ja pitää takuulla paikkansa poislukien jotku oikeat sairaudet missä elimistö ei vaan enää toimi kuten kilpirauhasen toimintahäiriö ja nesteen kerääminen.
Aika turhaa hokea tuota CICO:a muuna kuin yksinkertaistettuna käsitteenä. Ja varsinkin kun yksilötasolla nuo CICO:oon vaikuttavat tekijät ovat muuttuvia, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Ja myös tila jossa elimistö joutuu stressitilaan kuten kalorivajeeseen aiheuttaa CICO:oon vaikuttaviin tekijöihin muutoksia paljon laajemmassa mittakaavassa kuin vain painosta jollain standardikaavalla lasketusta lepoaineenvaihdunnassa joka voi henkilöstä riippuen olla aivan toista kuin jollain standardikaavalla oletetaan.

Eikä muutenkaan ole realistista olettaa että väestötasolla suurin osa alkaisi laskea makroja ja kaloreita joka ateriallaan. Eli vaikka teoria on yksinkertainen, käytäntö ei niinkään.

CICO.png



Esim. Biggest Loser kilpailuun osallistujien lepoaineenvaihdunta muuttui dramaattisesti pienemmäksi kuin kuviteltiin, vaikka henkilö lihoi uudestaan ja lepoaineenvaihdunnan oletettiin painon nousun myötä nousevan. Tämä oli siis todellinen yllätys tutkijoillekin. Laske siinä sitten lepoaineenvaihduntaa jollain standardikaavalla.. Ja tuo on siis vain yksi lukemattomista tekijöistä joka vaikuttaa energiabalanssiin kuten yllä kuvasta ja kuvatekstistä ilmenee. Niin auttaapa aivan hemmetisti mennä hokemaan lihaville että "kalorit sisään/kalorit ulos".

The 14 people studied started at an average weight of 328 pounds burning 2,607 calories a day. They ended the competition at an average weight of 200 pounds with a resting metabolic rate (RMR) of 2,000 calories a day. These numbers were not entirely unexpected. The calories burned (RMR) would be considered “normal” for their overweight sizes at the beginning. Although the RMR drop was drastic and below the predicted rate for their thinner sizes, researchers have long been aware of “metabolic adaptation” – the slowing of metabolic rate in response to weight loss.

What shocked the researchers is what happened next: as the years went by and the numbers on the scale climbed, the contestants’ metabolisms did not recover. In fact, their metabolic rates became even slower and the pounds kept piling on. It was as if their bodies were intensifying their effort to pull the contestants back to their original weight.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 382
Viestejä
4 506 180
Jäsenet
74 391
Uusin jäsen
Miqz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom