- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 17 398
Merilevässä taitaa olla ihan eläinplanktonin takia sitä. Mahtaako levät olla myös puoliksi sieniä kuten jäkälät?
Ei vaan ihan siinä levässä kuten tuossa aiemmin linkatussa artikkelissakin sanotaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Merilevässä taitaa olla ihan eläinplanktonin takia sitä. Mahtaako levät olla myös puoliksi sieniä kuten jäkälät?
Kyse olikin siitä että kasvisruokavalio ei ole ollut tai ole ihmisille mikään luonnollinen.
Etkö vieläkään tajua tuota kognitiivista dissonanssia siinä mitä sanot? B12:sen puute on luonnollista ja terveellistä ja samaan aikaan niin tärkeää että sitä pitää ottaa pillerinä. Se ei voi olla kumpaakin yhtä aikaa.Ei missään nimessä ole merkityksetön, mutta en näe tässä mitään ongelmaa tai suurta vaivaa ottaa sitä ravintolisänä.
Mikä on prosessoimattoman ja prosessoidun lihan ero?että lihaa kannattava ei suosittele mitään prosessoitua ja prosessoimattoman lihankin annos on pieni.
Mikä on prosessoimattoman ja prosessoidun lihan ero?
Entä onko kasviksien osalta, että prosesoimattomat kasvikset olisi parempia kuin prosessoidut?
Joo, mutta mikä on se juttu mikä tekee lihasta prosessoitua? Mistä noi lisärasvat ja nitraa(ii)tit tulee?Tuossa linkkaamassani jutussa lihansyöntiä puolustava proffa puhuu siitä, että yleisesti prosessoidussa lihassa on enemmän rasvaa, nitraatteja ja nitriittejä, joiden suurempi kulutus voi lisätä syöpäriskiä.
Joo, mutta mikä on se juttu mikä tekee lihasta prosessoitua? Mistä noi lisärasvat ja nitraa(ii)tit tulee?
Kuinka moni oikeasti mielummin heittää sen roskiin? Toki on jotain "Meat is murder" hihhuleita mutta sanoisin että nuo on vähemmistö.
Taitaa käytännössä kaikki tuntemani vegetaristit (siis joiden kanssa aiheesta on ollut juttua eli puhutaan about vajaasta kymmenestä) kuulua kategoriaan että eivät koskaan osta lihaa (kaupasta tai ravintolasta), eivät syö lihaa jos sitä on tarjolla esim. juhlissa (tosin tekevät poikkeuksia kohteliaisuudesta jos ei ole muita vaihtoehtoja).
Mutta jos tilanne on että syödäänkö tähteitä jossa on lihaa vai heitetäänkö ne meneen ja kokataan uutta niin sitten syövät niitä tähteitä.
Tuo lista on kyllä aika ristiriitainen.No käytetään vaikka seuraavaa luokittelua:
http://www.pronutritionist.net/wp-content/uploads/2018/02/UP-ruuat.jpg
Tuo lista on kyllä aika ristiriitainen.
Miten esim. ranskaperuna (eli tikuksi leikattu peruna) on ultraprosessoitua, mutta sitten pasta on minimaalisesti tai ei ollenkaan prosessoitua? Ja aika kyseenalainen tuokin, että leipä on eri luokassa sen perusteella onko se tehty yksittäin vai massatuotantona.
Pyrin siihen että onko tuollaisella listalla mitään merkitystä jos se ei ole edes itsensä sisällä johdonmukainen?En oikein ymmärrä mihin pyrit. Mutta tuo lyhyt listaus perustuu tähän: http://archive.wphna.org/wp-content...1-3-28-38-Monteiro-Cannon-Levy-et-al-NOVA.pdf
Tutki rauhassa jos aihe kiinnostaa. En usko että asiasta tähän ketjuun saa enempää hedelmällistä keskustelua.
Tuo lista on kyllä aika ristiriitainen.
Miten esim. ranskaperuna (eli tikuksi leikattu peruna) on ultraprosessoitua, mutta sitten pasta on minimaalisesti tai ei ollenkaan prosessoitua? Ja aika kyseenalainen tuokin, että leipä on eri luokassa sen perusteella onko se tehty yksittäin vai massatuotantona.
Pyrin siihen että onko tuollaisella listalla mitään merkitystä jos se ei ole edes itsensä sisällä johdonmukainen?
Toisekseen jos sanotaan että prosessoitua ruokaa pitäisi välttää ja parempi olis prosessoimaton ruoka, niin kyllä silloin on oleellista määrittää mitä noi tarkoittaa. Jos esität väitteen niin sun olis syytä ymmärtää mitä se väite tarkoittaa. Ei se ole meidän muiden hommaa selvittää miksi sun väitteesi pitää paikkaansa. Nimenomaan kuitenkin nostit tuon kohdan esille.
Ainakin osa heistä siksi, että heidän mielestään korkealle kehittyneiden, keskushermostollisten eläinten käyttäminen tuotantolaitteina on epäeettistä. Kokevat olevansa jossain määrin samalla asialla kuin orjuuden vastustajat. Jos orjuuden kohdalla ymmärrät, miksi jotkut aktiivisesti kampanjoisivat, jopa tuputtaisivat sen vastaista ideologiaa, ehkä ymmärrät miksi vegaani-ideologit tuputtavat omaansa.Miksi muuten iso osa vegaaneista (otanta ovat ne kehen olen törmännyt) tekevät ruokavaliostaan numeron ja koettavat käännyttää?
Eettisyys harvoin on ollut peruste. Yleensä tarjotaan syyksi juuri ihmisen luonnollista ruokavaliota. Todellakin eläinten oloja voisi parantaa, sitä en edes koeta kiistää.Ainakin osajeostä siksi, että heidän mielestään korkealle kehittyneiden, keskushermostollisten eläinten käyttäminen tuotantolaitteina on epäeettistä. Kokevat olevansa jossain määrin samalla asialla kuin orjuuden vastustajat. Jos orjuuden kohdalla ymmärrät, miksi jotkut aktiivisesti kampanjoisivat, jopa tuputtaisivat sen vastaista ideologiaa, ehkä ymmärrät miksi vegaani-ideologit tuputtavat omaansa.
Kummassakin siis hieman sama ongelma eli listalle ei ole määritelty tarpeaksi tarkasti mitä tarkoitetaan.Koska:
(1.) Ranskanperunoissa käytetään yleensä kovettua rasvaa (siksi ne eivät kiillä pinnasta jos ne tekee esim. uunissa; uppopaistamisen jälkeen toki se ei-kovetettu paistorasva kiiltelee pinnassa). Samoin kuin lähes kaikissa teollisessa sipseissä (kerran olen nähnyt ulkomailla kaupassa klassisia sipsejä, ja toki myös useamman kerran niitä itse tehdessäni). Toki, jos teet itse nuo, niin luokitus on melko erilainen. Siksi ne eivät ole vain ”suikaloituja perunoita”.
(2.) Leivän suhteen tuo lienee vaan hieman enemmän ei-Suomi-relevantti. Maailmalla ns. teollinen leipä tuntuu olevan järjestetään säilöntöaineellista (Suomessa jopa halpa paahtoleipä taitaa olla pääosin tuoretuote ja ilman ainakaan rankkoja säilöntäaineita). Siksi kategoria on eri kuin tuolla ns. oikealla leivällä.
Eettisyys harvoin on ollut peruste. Yleensä tarjotaan syyksi juuri ihmisen luonnollista ruokavaliota. Todellakin eläinten oloja voisi parantaa, sitä en edes koeta kiistää.
Samoin, tosin tulee kuunneltua enemmän tai vähemmän filosofiseen pohdintaan paneutuvia podcasteja ymv, joten ehkäpä itse vain olen enemmän alttiina näille eettisille argumenteille.Outoa, itse sanoisin että yleisimmät syyt mitä vegaanit sanoo veganismilleen on joko luontoystävällisyys tai sitten eläinten olot (tai muut eettiset ongelmat eläinten syönnissä).
Liha ei ole myrkyllistä. Jos siihen lisätään myrkkyä niin se voi sitä olla.No käytetään vaikka seuraavaa luokittelua:
http://www.pronutritionist.net/wp-content/uploads/2018/02/UP-ruuat.jpg
Liha ei ole myrkyllistä. Jos siihen lisätään myrkkyä niin se voi sitä olla.
Kasvis ei ole myrkkyä. Jos siihen lisätään myrkkyä niin se voi sitä olla.
Lihan tai kasviksen paloittelu tai jauhaminen ei tee kummastakaan vaarallista. Jos ajan lihamyllyn läpi porkkanaa ja lihaa, niin se on silloin prosessoitua, mutta sen ravintosisältö on sama.
Suurin osa niistä jotka käyttää sanaa "prosessoitu", ei ymmärrä sanan merkitystä. Näköjään ei tuon listan tekijäkään.
Tuossa alussahan tuo on aika hyvin tiivistetty:Tässä itse aiheesta, mistä kyseinen lista on poimittu: Ruuan ultraprosessointi ja syöpä, ensimmäinen tutkimus julkaistiin - PRONUTRITIONIST
Mutta mitä ultraprosessointi edes on?
Ennen kuin tutkimuksen tuloksia voi tulkita pitää ymmärtää mitä ultraprosessointi tarkoittaa. Kyseessä on suhteellisen uusi termi, perinteisesti on puhuttu yksinkertaisesti prosessoidusta ruuasta.
Tutkijat perustavat jaon ns. NOVA-luokitteluun, josta voit lukea tarkasti täältä. Periaatteessa ultraprosessoidut ruuat ovat sellaisia, jossa on käytetty jotain lisäaineita; lisäaineeksi luokitellaan sellaisetkin vaarattomilta tuntuvat aineet kuin heraproteiini, vanilliini tai punajuuriväri.
Ultraprosessoituun ryhmään kuuluu tuotteita, jotka voivat olla hyvinkin terveellisiä, kuten teollisesti tuotettu täysjyväleipä (esim. ruisleipä). Toki suuri osa ultraprosessoiduista ruuista on epäterveellisiä kuten makkarat ja makeiset sekä viina. Sen sijaan minimaalisesti prosessoituihin/prosessoimattomiin ruokiin kuuluu sellaisia epäterveellisempiä esimerkkejä kuin valkoinen riisi tai pasta. NOVA-luokitus on siten jossain määrin ristiriitainen jako terveysasioiden näkökulmasta.
Joo, mutta mikä on se juttu mikä tekee lihasta prosessoitua?
Processed meat products include bacon, ham,sausages, salami, corned beef, beef jerky, canned meat and meat-based sauces. Meat processing includes all the processes that change fresh meat with the exception of simple mechanical processes such as cutting, grinding or mixing.
Eikä tee. Tämä on joku ihmeellinen olkiukko. Voitko kertoa monesta on tässä otannassa kyse ja oletkohan nyt aivan varma että ovat alkaneet itse asiasta paasaamaan sen kummemmin?Miksi muuten iso osa vegaaneista (otanta ovat ne kehen olen törmännyt) tekevät ruokavaliostaan numeron ja koettavat käännyttää? Eli toimintamalli on kuin jehovan todistajilla.
Syökää hittovie mitä haluatte kunhan ette väitä että b12 purkista on luonnollista niinkuin jo muinaisilla esi-isillämme.
Muistutan vielä että, kyllä, sekasyöjä voisi useinkin vähentää kuluttamansa lihan määrää.
Itse voit nähdä ja saivarrella aivan miten itsellesi haluat että mikä on prosessoitua ja mitenkä termiä pitää käyttää, mutta kyse on kuitenkin siitä että metvursti on epäterveellisempää kuin tuore karitsanpaisti, eikä sinällään ketään kiinnosta että mikä on sinun määritelnäsi prosessoinnille. Kyse kun ei ole termeistä, vaan siitä että mikä on haitallista.Tuossakaan "yksinkertaisia mekaanisia prosesseja" ei lasketa prosesseiksi.
Samoin edes luomuintoilijat itse eivät oikein tiedä mitä lasketaan prosessiksi.
https://www.google.fi/url?q=https:/...6C_UQFggQMAI&usg=AOvVaw3Mkv0vRwi3OFrFPzn_QzMY
Itse näkisin että joko ei ole prosesseja jolloin se peura syödään elävänä metsästä ja raakaohra korresta ilman mausteita.
Tai sitten hyväksytään jokin prosessoinnin aste nylkemisen ja uraanimyllyssä pyörittämisen välillä.
Se että tehdään jokin prosessi mutta ei kutsuta sitä prosessoinniksi on vaan itsepetosta.
E: ja ennenkuin edes valitaan prosessoidaanko liha (tai vilja) se raakamateriaali on jo prosessoitua.
Itselläkin kasvissyöjiä/vegejä tuttuina, eikä yksikään ole todellakaan kertaakaan yrittänyt käännyttää saati paheksunut lihansyöntiäni.Eikä tee. Tämä on joku ihmeellinen olkiukko. Voitko kertoa monesta on tässä otannassa kyse ja oletkohan nyt aivan varma että ovat alkaneet itse asiasta paasaamaan sen kummemmin?
Tämä keskustelu menee näin esim. ravintolassa kun on uusien tuttavusten/työkavereiden/ihmisten joita ei erityisemmin tunne tai ei ole syönyt yhdessä:
Kasvissyöjä tilaa kasvisannoksen
Tyypillinen sekasyöjä: "siis etsä syö lihaa? mikset? miten saat kaikki tarvittavat vitamiinit? mä en todellakaa vois kyl olla syömättä pekonia, se on niin hyvää! haha! eiksul tee koskaa mieli lihaa?"
Tämä on niin yleinen tapahtuma että melkein itkettää. Pisteenä iin päälle monasti ovat orastavia toisen asteen diabeetikkoja huolehtimassa että saakohan varmasti kaikki hivenaineet sun muut
Itse henkilökohtaisesti en osta kaupasta punaista lihaa kuin harvoin ja silloinkin sitten vähän ns. parempaa. Mitään halvinta sikanautajauhelia en edes muista milloin on tullut ostokoriin. Kanaa menee kyllä kohtalaisesti, ehkä 0-400g päivittäin. Varsinaisia "ei lihaa" päiviä ei ole mutta niitä välillä sattuu. Kananmunia, siemeniä, pähkinöitä, palkokasveja, kalaa ja maitopohjaisia tuotteita kyllä sitten menee.
Ei ihmisen tarvitse joka ikinen päivä saada sitä 400g jauhelihapakettia terveelliseen elämään, itseasiassa se on epäterveellistä ja peräsuolisyöpä siellä on odottamassa.
Eikä tee. Tämä on joku ihmeellinen olkiukko. Voitko kertoa monesta on tässä otannassa kyse ja oletkohan nyt aivan varma että ovat alkaneet itse asiasta paasaamaan sen kummemmin?
Tämä keskustelu menee näin esim. ravintolassa kun on uusien tuttavusten/työkavereiden/ihmisten joita ei erityisemmin tunne tai ei ole syönyt yhdessä:
Kasvissyöjä tilaa kasvisannoksen
Tyypillinen sekasyöjä: "siis etsä syö lihaa? mikset? miten saat kaikki tarvittavat vitamiinit? mä en todellakaa vois kyl olla syömättä pekonia, se on niin hyvää! haha! eiksul tee koskaa mieli lihaa?"
Tämä on niin yleinen tapahtuma että melkein itkettää. Pisteenä iin päälle monasti ovat orastavia toisen asteen diabeetikkoja huolehtimassa että saakohan varmasti kaikki hivenaineet sun muut
Itse voit nähdä ja saivarrella aivan miten itsellesi haluat että mikä on prosessoitua ja mitenkä termiä pitää käyttää, mutta kyse on kuitenkin siitä että metvursti on epäterveellisempää kuin tuore karitsanpaisti, eikä sinällään ketään kiinnosta että mikä on sinun määritelnäsi prosessoinnille. Kyse kun ei ole termeistä, vaan siitä että mikä on haitallista.
Nykyihmisen tyypilliset ruokailutottumukset on hyvin kaukana luonnollisuudesta ylipäätään, ja voi esimerkiksi miettiä, että kumpi on luonnollisempaa, syödä tolkuton määrä lihaa päivittäin, useita kertoja päivässä, vai täysin lihaton ruokavalio.Kyse olikin siitä että kasvisruokavalio ei ole ollut tai ole ihmisille mikään luonnollinen.
Esimerkiksi kaupoissa myytävissä hampurilaissämpylöissä saattaa olla parasta ennen -päiväys jossain kuukauden tai parin päässä, eli ne säilyy pehmeinä ja syötävinä niin pitkään... Ehkä samoja lisäaineita käyttäen tehdään ulkomailla leipää muutenkin...(2.) Leivän suhteen tuo lienee vaan hieman enemmän ei-Suomi-relevantti. Maailmalla ns. teollinen leipä tuntuu olevan järjestetään säilöntöaineellista (Suomessa jopa halpa paahtoleipä taitaa olla pääosin tuoretuote ja ilman ainakaan rankkoja säilöntäaineita). Siksi kategoria on eri kuin tuolla ns. oikealla leivällä.
Itse voit nähdä ja saivarrella aivan miten itsellesi haluat että mikä on prosessoitua ja mitenkä termiä pitää käyttää, mutta kyse on kuitenkin siitä että metvursti on epäterveellisempää kuin tuore karitsanpaisti, eikä sinällään ketään kiinnosta että mikä on sinun määritelnäsi prosessoinnille. Kyse kun ei ole termeistä, vaan siitä että mikä on haitallista.
Mutta sellainen kokemus tosiaan on, että työmatkalla olin tulkkina ja yritin selittää ulkomaalaiselle kokille että yksi henkilö on vegaani kyseessä, ei mennyt kaikki perille (koska vegaaneja ei kyseisessä maassa ole), ja hänen ruuassaan oli kananmunaa seassa. Ei suostunut syömään, vaan piti selittää uudestaan että tosiaan pelkkiä kasviksia, sai sit kulhon riisiä ja paistettua munakoisoa. Mutta vitutti että eikö tuo ole tuhlausta kun tuo heitetään nyt hänen takia roskiin, virhe oli jo tapahtunut ja roskis tekee "synnistä" mielestäni 100x pahemman kuin sen hyötykäyttö eli syöminen olisi.
"Toimiihan" se vaikka millaisella ravinnolla. Onhan niitäkin, jotka syö pelkkää lihaa ja näyttäähän sekin "toimivan". Miten hyvin se on sitten eri juttu.
Ihmisen elimistö on kuitenkin muovautunut evoluution mukana sekasyöjäksi ja sopivassa suhteessa sekaisin kasviksia ja lihaa syömällä se toimii parhaiten.
Jotenkin myös aina särähtää korvaan noiden pillerien suositteleminen. Tuo ainakin heittää sen luonnollisuus-argumentin romukoppaan, jos kerran ruokavalioon kuuluu olennaisena osana pillerien popsiminen.
Paskat ole jos ei ole nitraatteja tai muita lisäaineita lisätty siihen metuun. Se metu voi olla vaikka hevosta ja hevosenliha on lampaanlihaa vähärasvaisempaa ja muutenkin omaa paljon terveellisiä ravinteita.
Jos mahdollisimman terveellistä ruokavaliota lähdetään hakemaan, niin kyllähän se mahdollisimman monipuolinen ja ravinteikas kasvisruokavalio olisi lievällä kalorivajeella.
Ihmisistä varmaan vain promille pystyy moista ruokavaliota noudattamaan.
Alla olevan linkin dokkarissa Michael Mosley tutkii, onko lihansyönti epäterveellistä ja haastattelee kahta professoria aiheesta. Toinen pitää lihansyöntiä aina epäterveellisenä ja toinen taas ei. Huomioitavaa minusta on tässä on se, että lihaa kannattava ei suosittele mitään prosessoitua ja prosessoimattoman lihankin annos on pieni.
Juttu alkaa kohdalta 25:30
Linkki
Olisiko emännän asenne sama, jos kyseessä olisi esim. maitoallergikko tai keliakikko? Ei perkele näy palkassa sekään.
Aivan. Pitää ymmärtää että se liha ei ole sen epäterveellisempää kuin kasvis. Jos ne kaikki lisäaineet joita laitetaan meetvurstiin, laitettaisiinkin kasvikseen, niin se olisi aivan yhtä epäterveellistä(vaan ei kuitenkaan järkevissä määrin haitallista, kuten ei lihameetwurstikaan).Itse voit nähdä ja saivarrella aivan miten itsellesi haluat että mikä on prosessoitua ja mitenkä termiä pitää käyttää, mutta kyse on kuitenkin siitä että metvursti on epäterveellisempää kuin tuore karitsanpaisti, eikä sinällään ketään kiinnosta että mikä on sinun määritelnäsi prosessoinnille. Kyse kun ei ole termeistä, vaan siitä että mikä on haitallista.
Ihan hyvä keskustelun aihe sinänsä, että miten asiat määritellään, mutta kannattaako tätä kasvis/liha ketjua paskoa moisella.
Monet kun ovat tarttuneet tähän B12-lisään mitä vegaanit syövät ja sen luonnottomuuteen, niin kuinka moni sekasyöjä miettii mitä kaikkea kamaa niissä valmislihapullissa, pizzojen kinkuissa, kebabeissa, kanamarinadeissa ja muissa on?
Itse voit nähdä ja saivarrella aivan miten itsellesi haluat että mikä on prosessoitua ja mitenkä termiä pitää käyttää, mutta kyse on kuitenkin siitä että metvursti on epäterveellisempää kuin tuore karitsanpaisti, eikä sinällään ketään kiinnosta että mikä on sinun määritelnäsi prosessoinnille. Kyse kun ei ole termeistä, vaan siitä että mikä on haitallista.
Toki varmasti samoja kamojakin löytyy. Tilastoa minulla ei ole heittää, mutta erittäin suuri osa omasta lähipiiristä jotka ovat kasvissyöjiä tekevät ruokansa alusta alkaen itse, eli kauheasti ei valmisruokia voi käyttää, kuka minkäkin rajoitteen takia. Olisi ihan hauska tietää onko jossain tilastoa kuinka isossa osassa vaikkapa Suomen kotitalouksissa syödään valmisruokia enemmän kuin pari kertaa viikossa, ihan vain mielenkiinnosta.Varmaan samoja mömmöjä kuin valmisvihanneskeitoissa, säilykevihanneksissa, kasvismarinadeissa ja muissa kasviseineksissä. Nitriitit on varmaan korvattu roundup ja muilla kasvimyrkkyjäämillä.
En kyllä usko että ruoan kerääminen lasketaan prosessoinniksi, eiköhän tällä tarkoiteta sitä että alkuperäiseen tuotteeseen (liha, vihannekset, marjat yms) sitten lisätään joitain aineksia tai alkuperäisen ruoan koostumusta muutetaan ratkaisevasti. Eihän perunoiden nostamistakaan kutsuta prosessoinniksi, vaan juurikin tätä puolivalmiitten ruokien valmistusta.Onko ylipäätään olemassa haitatonta ruokaa? Sen voisin melkein ymmärtää, että on olemassa prosessoimatonta ruokaa (esim. luonnonsuojelualueella kasvava mustikka, joka syödään suoraan pensaasta. Tosin keräilykin lie jonkinlainen prossessi - riippuen määritelmästä)?