Liharuoka vs. Kasviruoka ruuan terveellisyys ja muut näkökulmat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ATE
  • Aloitettu Aloitettu
Kananmunasta saa jotain tehtyä, mutta rahkasta taitaa olla vähän hankalampi lämmintä ruokaa tehdä. Ellei sitten ajatuksena ole, että ottavat proteiininjälkiruoasta ja pelkkiä rehuja pääruokana.
Tuolta toisesta ketjusta koskien proteiinin lähteitä.
Rahka syödään toki aamupalalla, välipalalla, iltapalalla taikka jälkiruokana. Ja kasvisruoka ei ole pelkkiä rehuja ellet laske esimerkiksi riisipuuroa siihen.
 
Ja sen proteiinin mukana sitä rasvaa tulee selvästi enemmän herneistä, pavuista tai pähkinöistä kuin kanasta.
Broilerin jauhelihassa 3,9g/100

Vihreä linssi 1,1g
Mungpapu 1,2g
Mustapapu 1,5g
Kuivattu herne 1,6g

Finelistä poimittua, mungpapua lukuunottamatta.

Ymmärsinköhän jotain väärin?
 
Jos pillereissä on jokin maaginen ongelma niin ainahan voi juoda jotain kauramaitoja tms joihin lisätään D- ja B12-vitamiinia samaan tapaan kuin kaupan maitoon lisätään D:tä.
 
Kasvisruoka on oikein hyvää ja ravitsevaa kunhan lisää ravinteet siihen erikseen ylimääräisenä ja ottaa pillereinä muun tarvittavan. :darra:

Ei rypsiöljyllä/oliiviöljylä/kookosöljyllä (jne.) ole kyllä mitään tekemistä lisäravinteiden kanssa yhtään sen enempää kuin voilla tai kermallakaan. Pitää olla melkonen tampio, että ei käytä noita sen liharuuankin kanssa (etenkin oliiviöljyä).
 
Jos pillereissä on jokin maaginen ongelma niin ainahan voi juoda jotain kauramaitoja tms joihin lisätään D- ja B12-vitamiinia samaan tapaan kuin kaupan maitoon lisätään D:tä.

Ei kai niissä mitään maagista ongelmaa ole mutta lähtökohtaisesti ainakin itse haluaisin että ne ravinteet saisi ensisijaisesti ruuasta kuin synteettisistä pillereistä koska tätäkin on tutkittu ja siinä vitamiinien imeytymisessä on mahdollisesti eroja. Muron puolella jotkut väittivät suoraan että vitamiinit imeytyvät pillereistä huonosti vs. muut lähteet. Pillerit on lisäksi kalliita.
 
Ei kai niissä mitään maagista ongelmaa ole mutta lähtökohtaisesti ainakin itse haluaisin että ne ravinteet saisi ensisijaisesti ruuasta kuin synteettisistä pillereistä koska tätäkin on tutkittu ja siinä vitamiinien imeytymisessä on mahdollisesti eroja. Muron puolella jotkut väittivät suoraan että vitamiinit imeytyvät pillereistä huonosti vs. muut lähteet. Pillerit on lisäksi kalliita.

Lopulta se ainoa jotenkin ongelmallinen ravinne/vitamiini on B12. Siihenkin on kasvilähteitä mutta vähän eksoottisempia.

Yleensä homma hoidetaan sillä että muita normaaleja ruokia "vahvistetaan" B12:lla.
 
Meinaat että ravitsemustiede ja erityisesti vitaamiinien vaikutus on täysin tutkittu asia ja siitä on vain yksi konsensus olemassa? Ei ole asia ihan näin.
Ja jos ei ole täysin tutkittu asia, niin mikä tahansa hörhöteoria on totta, jos niin murossa sanotaan? :)
 
Herneissä ja pavuissa on kyllä paljon hiilareita. Soijapavussa on pikkasen enemmän hillareita kuin rasvaa (30% vs 20%).
Pähkinät taaskin ovat hyvin pitkälle rasvaa, esim. maapähkinä on melkein 50% rasvaa ja noin 16% hiilareita.
Lihan suhden on tosin vielä parempi kun siinä on hiilareita nolla. Jos noita maapähkinöitä syöt että saat x määrän rasvaa niin samalla saat y määrän hiilareita ja y on isompi kuin nolla.
Ja toisekseen onko se käytännössä mielekästä syödä esim. pihvin sijasta niin isoa kasaa pähkinöitä että saat saman verran rasvaa?

Eli pähkinätkin huomioon ottaen kasvisravinnolla sun on käytännössä pakko tankata sitä energiaa hiilareista (tai olla aliravittu). Ja ketoosi nyt ainakin on ihan mahdottomuus.
 
Lihan suhden on tosin vielä parempi kun siinä on hiilareita nolla. Jos noita maapähkinöitä syöt että saat x määrän rasvaa niin samalla saat y määrän hiilareita ja y on isompi kuin nolla.
Ja toisekseen onko se käytännössä mielekästä syödä esim. pihvin sijasta niin isoa kasaa pähkinöitä että saat saman verran rasvaa?

Eli pähkinätkin huomioon ottaen kasvisravinnolla sun on käytännössä pakko tankata sitä energiaa hiilareista (tai olla aliravittu). Ja ketoosi nyt ainakin on ihan mahdottomuus.

No se valtaosa siitä energiasta kuuluu saada muista asioista kuin rasvasta. Rasvan osuus päivittäisestä energian saannista on jossain 30% paikkeilla.
Ja tuossakin pitäisi suosia juurikin niitä kasvisrasvoja, ei lihasta saatavia.
 
Ilmaston kannalta ilmeisesti riisi on samalla tasolla possun ja broilerin kannalta per kilo vai olenko ymmärtänyt väärin? Kananmuna ja kala ovat taas erinomaisia. Peruna taas on ilmastoystävällistä joten ilmeisesti riisinviljelyä tulisi korvata perunalla siellä missä se on mahdollista. Peruna ja kala höystettynä vihanneksilla olisi erinomainen tuon mukaan ilmaston kannalta.

Hillintä - Ilmasto-opas.fi
 
Ilmaston kannalta ilmeisesti riisi on samalla tasolla possun ja broilerin kannalta per kilo vai olenko ymmärtänyt väärin? Kananmuna ja kala ovat taas erinomaisia. Peruna taas on ilmastoystävällistä joten ilmeisesti riisinviljelyä tulisi korvata perunalla siellä missä se on mahdollista. Peruna ja kala höystettynä vihanneksilla olisi erinomainen tuon mukaan ilmaston kannalta.

Hillintä - Ilmasto-opas.fi

Tosin luonnon kannalta kala vaatii sen että se kalastetaan kestävillä periaatteilla.
 
No se valtaosa siitä energiasta kuuluu saada muista asioista kuin rasvasta. Rasvan osuus päivittäisestä energian saannista on jossain 30% paikkeilla.
Ja tuossakin pitäisi suosia juurikin niitä kasvisrasvoja, ei lihasta saatavia.
Muita asioita on vain yksi eli hiilarit. Minkä mukaan ja miksi energian pitäisi tulla 70% hiilareista?
Entä miksi kasvisrasvat ovat parempia kuin eläinrasvat?
 
Ilmaston kannalta ilmeisesti riisi on samalla tasolla possun ja broilerin kannalta per kilo vai olenko ymmärtänyt väärin? Kananmuna ja kala ovat taas erinomaisia. Peruna taas on ilmastoystävällistä joten ilmeisesti riisinviljelyä tulisi korvata perunalla siellä missä se on mahdollista. Peruna ja kala höystettynä vihanneksilla olisi erinomainen tuon mukaan ilmaston kannalta.

Hillintä - Ilmasto-opas.fi

Osa liha:n vastustuksesta on sen takia että se aiheuttaa luonnolle haittaa paikallisesti, siis muun kuin ilmaston vuoksi kun lihamaataloutta ei joka puolella osata kestävästi harrastaa. Tätä lihan vastustusta sitten apinoidaan Suomeen näistä syistä kun sitäkään ei osata ilmastovaikutuksista selvästi erottaa. Aivan sama homma puhtaan veden säästämisen kanssa jota on myös tänne samalla tavalla apinoitu vaikka vedestä ei ole eikä tule olemaan minkään sortin pulaa täällä.

No se valtaosa siitä energiasta kuuluu saada muista asioista kuin rasvasta. Rasvan osuus päivittäisestä energian saannista on jossain 30% paikkeilla.
Ja tuossakin pitäisi suosia juurikin niitä kasvisrasvoja, ei lihasta saatavia.

Eläinrasvojen haitallisuutta on ainakin jokseenkin tyrmätty jos sitä liikuntaa harrastetaan tarpeeksi. Muutenkin nuo määrät vaihtelee mistä sitä energiaa kannattaisi hankkia sen aktiivisuustason mukaan.

Itse vedän eläinrasvaa ja proteiinia ihan reippaasti ja harrastan liikuntaa ja veriarvot oli ns. vitun hyvät kun kävin mittauttamassa verta.
 
Muita asioita on vain yksi eli hiilarit. Minkä mukaan ja miksi energian pitäisi tulla 70% hiilareista?
Entä miksi kasvisrasvat ovat parempia kuin eläinrasvat?

No sitä sun pitää kysyä ravintotieteilijöiltä.
*edit*

Niin ja hiilareista ei tule 70%. Niistä kuuluisi tulla 45-60%.

Tämän hetken suomalaiset suositukset ovat:
Hiilarit: 45-60%
Rasvat: 25-40% (joista vähintään 2/3 tyydyttymättömiä)
Proteiini: 10-20%
 
Viimeksi muokattu:
Tiedät varmaan että kysymys eläinrasvoista on kiistanalainen ravintotietelijöiden piirissä.

Juu se ei ole mitenkään lukkoon lyötyä ja siitä on paljon debaattia, kuten muutenkin ravintotieteestä kerta kyseessä ei ole hirveän eksakti tiede, mutta tämän hetkiset suositukset käytännössä kautta linjan suosivat tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Oikeastaan homman voisi tiivistää niin että tällä hetkellä ei olla varmoja siitä kuinka haitallisia monet eläinrasvat ovat mutta tiedetään että taaskin monet kasvisrasvat (ja kalasta saatavat rasvat) eivät ole haitallisia (tolkulla syötynä). Joten ne suositukset nojaa sinne kasvis- ja kalarasvojen suuntaan.
 
Energian suhteen se kuinka paljon saa on tärkeämpi kuin mistä lähteestä se tulee. Ylensyönti rasittaa terveyttä sekä ympäristöä. Kasvissyönnin voisi olla ratkaisu tähän mutta heissä on lihavia siinä missä muissakin. Vegaaneista en tiedä mutta ilmeisesti maittavien korvikkeiden ja leivosten ansiosta vegaaniruokaakin voi syödä liikaa.

Toki oikea suhde oikeaan määrään liitettynä on hyvä (suhteen suhteen on keskustelua mukäikä olisi paras) mutta monesti hiilihydraatteista saa sen 70% energiasta mutta se tulee ns. herkuista. Vähähiilihydraattisen dietin voima on siinä kuinka paljon se leikkaa mättöherkkuja pois. (edit: vai tuleeko näistä rasvaa siten että 70% suhde ei täyty. Monessa herkussa on myös rasvaa paljon).
 
Ei näytä psyykkeelle olevan terveellistä kasvissyönti.

Tutkimus: Kasvissyöjät ovat onnettomampia kuin lihansyöjät

"Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka jättävät lihan ruokavaliostaan kokonaan pois, sairastuvat masennukseen lähes kaksi kertaa todennäköisemmin verrattuna lihansyöjiin. Journal of Affective Disorders -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu mitä luultavimmin vitamiini- ja mineraalipuutoksista, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielialaan. Mitä kauemmin tutkimukseen osallistuneet olivat olleet kasvissyöjiä, sitä todennäköisemmin heillä todettiin masennus."

"Kasvissyöjät eivät saa ruoastaan B12-vitamiinia eli kobalamiinia, jonka puutoksella on merkittävä yhteys masennukseen. Täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulisikin nauttia vitamiinilisää, sillä B12-vitamiinia esiintyy luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, kalassa ja maidossa."

"Mahdollisia muita syitä syy kasvissyöjien madaltuneeseen mielialaan saattavat olla raudan puute tai kasviestrogeenin suuri määrä. On my;s mahdollista, että masennus on alun alkaen ollut alku kasvisruokavalion suosimiselle."



Tästä herää kysymys että onko brittikasvissyöjät tyhmiä kun eivät älyä ottaa sitä vitamiinia purkista vai imeytyykö purkki B-vitamiini kenties heikosti?
 
Ei näytä psyykkeelle olevan terveellistä kasvissyönti.

Tutkimus: Kasvissyöjät ovat onnettomampia kuin lihansyöjät

"Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka jättävät lihan ruokavaliostaan kokonaan pois, sairastuvat masennukseen lähes kaksi kertaa todennäköisemmin verrattuna lihansyöjiin. Journal of Affective Disorders -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu mitä luultavimmin vitamiini- ja mineraalipuutoksista, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielialaan. Mitä kauemmin tutkimukseen osallistuneet olivat olleet kasvissyöjiä, sitä todennäköisemmin heillä todettiin masennus."

"Kasvissyöjät eivät saa ruoastaan B12-vitamiinia eli kobalamiinia, jonka puutoksella on merkittävä yhteys masennukseen. Täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulisikin nauttia vitamiinilisää, sillä B12-vitamiinia esiintyy luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, kalassa ja maidossa."

"Mahdollisia muita syitä syy kasvissyöjien madaltuneeseen mielialaan saattavat olla raudan puute tai kasviestrogeenin suuri määrä. On my;s mahdollista, että masennus on alun alkaen ollut alku kasvisruokavalion suosimiselle."



Tästä herää kysymys että onko brittikasvissyöjät tyhmiä kun eivät älyä ottaa sitä vitamiinia purkista vai imeytyykö purkki B-vitamiini kenties heikosti?

Toisaalta yksi kananmuna päivässä täyttää melkein koko B12 vitamiinin tarpeen. Joten jos maito ja munatuotteet ovat mukana niin suurta ongelmaa ei tule. Tosin ympäristön kannalta juusto on pahempi kuin muu kuin naudanliha joten ympäristötietoisen kannattaa rajoittaa juustoa ja laittaa leivän päälle vaikka broilerileikettä.

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimien ravintosuositusten mukaan aikuisen ei tulisi käyttää lihavalmisteita enempää kuin 500 grammaa viikossa. "
Tuosta artikkelista napattuna. Jos tuota noudattaisi niin suurin osa ongelmista poistuisi. Miksi pyrkiä edes täyteen kasvisruokavalioon kun jo tuo korjaisi asioita paljon. Jos vertaan nykytilannetta omaan lapsuuteeni niin lihaa oli tarjolla paljon vähemmän ja siitäkin naudanlihan osuus oli pientä. Saati sitten ennen 80-lukua. Nykyään lihaa tulee helposti syötyä paljon enemmän kuin tuon puoli kiloa viikossa.
 
Ei näytä psyykkeelle olevan terveellistä kasvissyönti.

Tutkimus: Kasvissyöjät ovat onnettomampia kuin lihansyöjät

"Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka jättävät lihan ruokavaliostaan kokonaan pois, sairastuvat masennukseen lähes kaksi kertaa todennäköisemmin verrattuna lihansyöjiin. Journal of Affective Disorders -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu mitä luultavimmin vitamiini- ja mineraalipuutoksista, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielialaan. Mitä kauemmin tutkimukseen osallistuneet olivat olleet kasvissyöjiä, sitä todennäköisemmin heillä todettiin masennus."

"Kasvissyöjät eivät saa ruoastaan B12-vitamiinia eli kobalamiinia, jonka puutoksella on merkittävä yhteys masennukseen. Täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulisikin nauttia vitamiinilisää, sillä B12-vitamiinia esiintyy luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, kalassa ja maidossa."

"Mahdollisia muita syitä syy kasvissyöjien madaltuneeseen mielialaan saattavat olla raudan puute tai kasviestrogeenin suuri määrä. On my;s mahdollista, että masennus on alun alkaen ollut alku kasvisruokavalion suosimiselle."



Tästä herää kysymys että onko brittikasvissyöjät tyhmiä kun eivät älyä ottaa sitä vitamiinia purkista vai imeytyykö purkki B-vitamiini kenties heikosti?
Tämähän taitaa selittää virheiden älyvapaita ulosanteja.
 
Broilerin jauhelihassa 3,9g/100

Vihreä linssi 1,1g
Mungpapu 1,2g
Mustapapu 1,5g
Kuivattu herne 1,6g

Finelistä poimittua, mungpapua lukuunottamatta.

Ymmärsinköhän jotain väärin?

ok, papujen ja herneiden osalta meni minulla väärin.

Mutta pähkinät:

cashew-pähkinä rasvaa 48.2 % , maapähkinä rasvaa 43%,
 
Tiedät varmaan että kysymys eläinrasvoista on kiistanalainen ravintotietelijöiden piirissä.

Onko?

Lähinnä sitä kiistaa tuntuu herättävän tyypit jotka eivät ole ravintotieteilijöitä, kuten ortopedi antti heikkilä?

Tosin termi "eläinrasvat" on ihan liian laaja käsite. Kalojen rasvoja käsittääkseni kaikki pitävät terveellisinä?
 
No sitä sun pitää kysyä ravintotieteilijöiltä.
*edit*

Niin ja hiilareista ei tule 70%. Niistä kuuluisi tulla 45-60%.

Tämän hetken suomalaiset suositukset ovat:
Hiilarit: 45-60%
Rasvat: 25-40% (joista vähintään 2/3 tyydyttymättömiä)
Proteiini: 10-20%
Joo, ite ajattelin lähinnä energiansaantia, en tuota kokonaisuutta missä on proteiinit mukana. Proteiineista toki saa energiaa, mutta ne muuttuu kehossa hiilareiksi välissä.

Sulla on tässä kyllä todistustaakka siihen että rasvoja pitäisi syödä vain 30%. Ja myös siihen että kasvisrasvat on parempia kuin eläinrasvat. En minä aio tehdä tutkimusta että voisin tukea sun väitteitä.
 
Viimeksi muokattu:
Energian suhteen se kuinka paljon saa on tärkeämpi kuin mistä lähteestä se tulee. Ylensyönti rasittaa terveyttä sekä ympäristöä. Kasvissyönnin voisi olla ratkaisu tähän mutta heissä on lihavia siinä missä muissakin. Vegaaneista en tiedä mutta ilmeisesti maittavien korvikkeiden ja leivosten ansiosta vegaaniruokaakin voi syödä liikaa.

Toki oikea suhde oikeaan määrään liitettynä on hyvä (suhteen suhteen on keskustelua mukäikä olisi paras) mutta monesti hiilihydraatteista saa sen 70% energiasta mutta se tulee ns. herkuista. Vähähiilihydraattisen dietin voima on siinä kuinka paljon se leikkaa mättöherkkuja pois. (edit: vai tuleeko näistä rasvaa siten että 70% suhde ei täyty. Monessa herkussa on myös rasvaa paljon).
Tämähän on tavallaan se ongelma kasvissyönnissä. Rasva on täyttävämpää ja liha yleensäkkin tuo nopeammin kylläisyyden tunteen kuin hiilarit. Toisin sanoen hiilareita on helpompi syödä liikaa. Kasvissyönnillä voi aika helposti tulla lihavaksi kun vedetään leipiä ja pastaa ja muuta niin paljon kuin napa ruskaa kun ne kasvikset ei vie nälkää. Saati sitten jos karkkeja pidetään kasvisruokana.

Esim. sellanen iso lautasellinen pastaa menee ihan helposti, mutta yritäppä syödä sellanen pihvi josta saa yhä paljon energiaa niin se ei ihan helposti onnistukkaan.
 
... Saati sitten jos karkkeja pidetään kasvisruokana...

About kaikki lihottavimmat "ruoat" ovat kasvisruokaa, tottakai kasvissyöjä voi syödä itsensä lihavaksi.

- Ranskalaiset perunat
- Karkit
- Limsat
- Olut, muut alkoholijuomat
 
About kaikki lihottavimmat "ruoat" ovat kasvisruokaa, tottakai kasvissyöjä voi syödä itsensä lihavaksi.

- Ranskalaiset perunat
- Karkit
- Limsat
- Olut, muut alkoholijuomat

Tämä meidän yhteiskunnan läskeys on myös käytännössä kokonaan hiilarimätön syytä.
 
Sulla on tässä kyllä todistustaakka siihen että rasvoja pitäisi syödä vain 30%. Ja myös siihen että kasvisrasvat on parempia kuin eläinrasvat. En minä aio tehdä tutkimusta että voisin tukea sun väitteitä.

No mun väite pohjautuu nykyisiin ravintosuosituksiin. Paha sitä on tästä lähteä ravintotieteilijöiden suosituksia perustelemaan sen enempää keskustelufoorumilla, tuo keskustelu käydään niiden ravintotieteilijöiden välillä.
 
No mun väite pohjautuu nykyisiin ravintosuosituksiin. Paha sitä on tästä lähteä ravintotieteilijöiden suosituksia perustelemaan sen enempää keskustelufoorumilla, tuo keskustelu käydään niiden ravintotieteilijöiden välillä.
Toki tuo olisi riittänyt vastaukseksi jo aiempaan viestiin. Ainakin parempi kuin toi leikkikoulun "eti ite".

Keskustelun osalta toisaalta olisi hyvä tuoda esille myös ne ravintotietelijöiden perusteet, ei pelkästään sitä lopputulosta. Eiköhän noihin kuitenkin joku peruste ole.
 
Toki tuo olisi riittänyt vastaukseksi jo aiempaan viestiin. Ainakin parempi kuin toi leikkikoulun "eti ite".

Keskustelun osalta toisaalta olisi hyvä tuoda esille myös ne ravintotietelijöiden perusteet, ei pelkästään sitä lopputulosta. Eiköhän noihin kuitenkin joku peruste ole.

No tuossa edellisessä viestissä mä sanoin ne mitkä on tän hetkisest suositukset Suomessa. Siis siinä viestissä johon sä sitten halusit todistustaakkaa tuosta rasvan määrästä.
 
No tuossa edellisessä viestissä mä sanoin ne mitkä on tän hetkisest suositukset Suomessa. Siis siinä viestissä johon sä sitten halusit todistustaakkaa tuosta rasvan määrästä.

Sivuhuomiona tähän että suomalaiset viralliset terveyssuositukset on todella vanhentuneita ja muuttuvat hyvin kankeasti muutenkin kun näiden kanssa ollaan aika ylivarovaisia.

D-vitamiinin viralliset suositukset esim. on auttamattomasti vanhentuneita ja ei vastaa monen asiantuntijan näkemyksiä.
 
Jos tästä keskustelusta menee pää sekaisin, ja tuntuu ettei kukaan ymmärrä vastapuolen argumentteja, suosittelen luettavaksi seuraavan gradun, jossa aihe on "tiivistetty" suht hyvin:
https://helda.helsinki.fi/bitstream...adu_Junnilainen_Lihan_syomisen_oikeudesta.pdf
Lihansyönnin kulutus on noussut vuoden 1998 68 kilogrammasta vuoden 2010 76 kilogrammaan. Vuonna 2017 kulutus oli 79 kilogrammaa (noin 63kg luuttomana) Kun suositus on 26 kiloa vuodessa per henkilö niin tuossa jo säästäisi huomattavasti. Suomalainen syö keskimääräisesti 2,5 kertaa liian paljon lihaa. Tosin suomalaisten lihankulutus on alle eurooppalaisten keskiarvon, tanskalaiset ja espanjalaiset syövät reilusti yli 100 kiloa per henki vuodessa.
Lihankulutus Euroopassa - Lihatiedotus
 
Lähinnä sitä kiistaa tuntuu herättävän tyypit jotka eivät ole ravintotieteilijöitä, kuten ortopedi antti heikkilä?

Omituisen paljon nämä maallikot tuntuvat löytävän tutkimustietoa väitteidensä tuekseen verrattuna kotimaisiin tieteilijöihin.

Suomalainen ravintotiede tuntuu kovasti pysähtyneen yhteen Pohjois-Karjalassa suoritettuun heikkolaatuiseen tutkimukseen.
 
Niin mihin tämä vastaus viittasi? Gradussa oleviin tilastoihin, jotka on kerätty luultavasti vuoden 2010-2011 aikana?
Kyllä. Jo tuona aikana lihankulutus on noussut huomattavasti. Laitoin aiemmin THL:n suosituksen aikuisella 500g viikossa. Kimmokkeena linkistäsi löysin sitten ajantasaiset arvot.

Tämä ketju taisi lähteä varusmiesten kasvispäivistä, tässä se on kasvissyönti vs lihansyönti. Itse ajaisin ennemmin kohtuullista lihansyöntiä, joka ottaa molemmista maailmoista parhaat palat. Tuossa gradussa sekä varusmiesten tapauksessa on kyse sekasyönnistä jossa vähennetään lihansyönnin osuutta. Ei siis kasvissyönnistä vaikka osa ruoka olisikin kasvisruokia. Linkissäsi oli myös muuta hyvää asiaa, kuten se miksi tässä ketjussa on niin voimakkaita mielipiteitä. Itse voin etsiä parasta ratkaisua riippumatta siitä noudatanko itse sitä.
 
Ei se 500 grammaa viikossa myöskään ole mikään kiveen hakattu määrä mitä ei saisi ylittää punaisessa lihassa.

Esim. tässä on asetettu 90g x 7 = 630 grammaa viikossa mistä suositellaan vähentämään:

How much meat is safe to eat?

Joku voisi etsiä vaikka USA:n ravintosuosituksen millaisia määriä siitä löytyy. Veikkaisin että siitä löytyy aika suuria määriä.
 
Viimeksi muokattu:
En kannata mitään ideologisista syistä lähtevistä pakotuksista, oli kyse sitten yksityisautoilun kieltämisestä tai pakollisista kasvisruokapäivistä.

Ihmisille pitäisi pyrkiä välittämään riippumatonta tutkimustietoa, ja kannustaa heitä hyviin valintoihin, jotka palvelevat heidän hyvinvointiaan ja terveyttä.
 
Esim. sellanen iso lautasellinen pastaa menee ihan helposti, mutta yritäppä syödä sellanen pihvi josta saa yhä paljon energiaa niin se ei ihan helposti onnistukkaan.

Itellä kyllä täysin toisinpäin. Jonkun mehevän 500 gramman pihvin jaksan syödä ja sen kanssa vaikka kilon salaattia, mutta joku kermainen pasta riittää pieni annos. Joku karvakäsipitserian hiilarimättö-pizza on täysin mahdoton tehtävä saada kokonaan kerralla syötyä. Tosin se johtunee paljon niiden rasvaisuudesta kait.
 
En kannata mitään ideologisista syistä lähtevistä pakotuksista, oli kyse sitten yksityisautoilun kieltämisestä tai pakollisista kasvisruokapäivistä.

Ihmisille pitäisi pyrkiä välittämään riippumatonta tutkimustietoa, ja kannustaa heitä hyviin valintoihin, jotka palvelevat heidän hyvinvointiaan ja terveyttä.
Asia ei ole sen kummempi kuin alkoholin suhteen, tosin alkoholissa on oikeita kieltoja. Kuitenkaan armeijassa ei tarjota olutta ruuan kanssa. Selvää pakottamista
 
Joissain oppilaitoksissa on oma linjasto kasvisruokailijoita varten, toimisiko tällainen ratkaisu puolustusvoimissa?
 
Ei se 500 grammaa viikossa myöskään ole mikään kiveen hakattu määrä mitä ei saisi ylittää punaisessa lihassa.

Esim. tässä on asetettu 90g x 7 = 630 grammaa viikossa mistä suositellaan vähentämään:

How much meat is safe to eat?

Joku voisi etsiä vaikka USA:n ravintosuosituksen millaisia määriä siitä löytyy. Veikkaisin että siitä löytyy aika suuria määriä.

En löytänyt USA:n ravintosuosituksia joissa eriteltäisiin punainen liha mutta esim tässä:
A Closer Look at Current Intakes and Recommended Shifts - 2015-2020 Dietary Guidelines - health.gov

Meats, poultry and eggs on yhteensä maksimissaan 34 unssia viikossa. Eli 963 grammaa.

Britit neuvoo että jos menee enemmän kuin tuo 630 grammaa viikossa punaista lihaa niin se pitäisi vähentää tuohon about 500 grammaan. Ranskalaisilla sama suositus (tosin en tiedä kuin synkassa EU-maat ovat tämän osalta).
 

Kun jo otsikossa on sekä ilmastonmuutos että vegetarismi, niin siihen kannattaa suhtautua aika varauksellisesti. Nuo aiheet vetävät puoleensa porukkaa, jotka käyttävät härskisti tiedettä oman aatteensa ajamiseen. Joku geneerinen tutkimus ei-seksikkäällä otsikolla ja ilman hypeä on todennäköisesti rehellisempi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 286
Viestejä
4 503 658
Jäsenet
74 378
Uusin jäsen
Juhkelix

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom