Taidanpa kantaa korteni kekoon tämän keskustelun osalta, kun ei parempaakaan tekemistä ole näin maanatai-iltana.
Ensinnäkin täytyy todeta, että kun väännetään yksittäisitä seikoista kerrallaan (kuten tässä ketjussa pääosin), niin varmasti ei päästä minkäänlaiseen järkevään lopputulokseen. Kyse on kokonaisuudesta, ja aihetta voitaneen käsitellä sekä terveellisyyden, ekologisuuden, että etiikan näkökulmasta.
Eläinperäisten tuotteiden eettisyys
Tämä näkökulma ei varmasti suurinta osaa lihaa syövistä kiinnosta. On kuitenkin sanomattakin selvää, että eläinperäisten tuotteiden syöminen aiheuttaa yleisellä tasolla kärsimystä eläimille. Tämä on fakta. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa tai Aasiassa ei ole käytännössä minkäänlaisia eläinsuojelulakeja. Ongelma koskee myös Suomea: täälläkin tuotantoeläimiä saa pitää erittäin ahtaissa tiloissa ja erilaisia kipua tuottavia toimenpiteitä voi tehdä ilman puudutusta. Myös sanktiot rikkeistä ovat pieniä: Esimerkiksi tarpeettoman kärsimyksen tuottaminen teurastettaville eläimille toi teurastamon työntekijälle sakot.
On muutenkin kyseenalaista, että tuotantoeläinten "hyvinvoinnin" standardit ovat alhaisempia, kuin esimerkiksi kotieläimille. Kipu tai esim. 10kk putkeen kiinni kytkeminen aiheuttaa sialle tai lehmälle kärsimystä samalla tavalla kuin koirallekin. Mielestäni on myös tekopyhää, jos eläinrakkaaksi itseään kutsuva syö lihaa. Osa "eläinrakkaista" ei ehkä näe tässä ristiriitaa.
Ekologinen näkökulma
Tästäkin on ehditty jo vääntää ketjussa. Eri elintarvikkeiden kasvihuonepäästöistä voi lukea mm. täältä:
https://www.washingtonpost.com/news...nvironmentally-superior-why-that-may-be-wrong
Tiivistettynä ylläolevan linkin takaa löytyy taulukko, josta voi nähdä, että keskimäärin etenkin lihatuotteiden tuottamat kasvihuonepäästöt kaloria kohti ovat huomattavasti kasviperäisiä tuotteita suuremmat. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi erittäin vähän kaloreja sisältävät kasvit, kuten selleri ja salaatti, ovat aivan listan kärjessä (Ja tästähän riemu repesi aikoinaan). Tuon tilaston perusteella kuitenkin laskee nopeasti, että jopa ekologisena pidetyn sianlihan proteiini tuottaa lähes kaksikymmentä kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä, kuin esimerkiksi kauran proteiini, tai kymmenen kertaa enemmän, kuin pähkinöiden proteiini. Viisas lukija voinee vetää jonkinlaista johtopäätöstä esimerkiksi melko monipuolisen proteiinilähteen, Nyhtökauran, ympäristökuormasta. Naudanlihan päästöistä lienee turha puhua tässä yhteydessä.
Myös suomessa lihatuotanto aiheuttaa eko-ongelmia. Peltoja lannoitetaan liikaa, koska eläinten lantaa on ylenmäärin. Kaikki ei sitoudu maaperään, vaan suuri osa huuhtoutuu mereen. Siteeraan Hesaria:
Merkittävässä osassa on ruoka: ruoantuotanto, erityisesti eläinperäisen ruoan tuottaminen, aiheuttaa jopa 60 prosenttia suomalaisen kuluttajan Itämeri-jalanjäljestä. Eniten vaikutusta rehevöitymiseen ja kesäisiin leväkukintoihin on maitotuotteiden ja naudanlihan tuotannolla. (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005801040.html)
MTK:n näkemys siitä, miksi suomen liha- ja maitokarja ovat vähäpäästöisiä, on myös melko mielenkiintoinen: Se, että täällä sattuu olemaan paljon metsää ja kasveja, ei suinkaan vapauta meitä vastuusta. Moni myös tuntuu uskovan, että lihantuotanto suomen kylmissä oloissa järkevää, sillä ruohoa syövää karjaa voidaan kasvattaa sielläkin, missä vilja ei kasva. Suomen yleisimmistä viljakasveista, kaurasta ja ohrasta, kuitenkin erittäin pieni osa (alle 2% tämän lähteen mukaan:
Suomessa) käytetään ihmisen ravinnoksi. Suurin osa menee eläinten rehuksi.
E: Tämän lähteen mukaan ihmisen ruoaksi menee 12%:
Kotimainen viljantuotanto kattoi kulutuksen
Terveysnäkökulma
Terveysnäkökulma on näistä kolmesta epäselvin, ja molempia ruokavalioita tukevia tuloksia on saatu. On totta, että B12-vitamiinia ei saa riittävästi syömällä pelkkiä kasveja. Toisaalta myös sekasyöjien ravintoon on lisättävä mm. jodia ja D-vitamiinia riittävän saamisen takaamiseksi, joten yhden uuden vitamiinin lisääminen näiden seuraksi tuskin järisyttää kenenkään maailmaa.
Antibioottien ylenmääräinen syöttäminen tuotantoeläimille aiheuttanee omat ongelmansa, mutta en tiedä tästä riittävästi voidakseni sanoa aiheesta enempää.