Kokoomus kyllä kannattaa ja edistää näitä asioita, toki sillä poikkeuksella, että palveluiden yksityistäminen on okei jos sillä saavutetaan joko tehokkaampaa ja laadukkaampaa palvelua samaan hintaan tai samantasoista palvelua edullisempaan hintaan.
Heikoista huolehtiminen on mun mielestä kokoomuslaisella politiikalla oikeasti tehokkaampaa kuin vaikka demareiden politiikalla. Demareiden ja vassareiden äänet nojautuvat siihen, että turvataan keskiluokalle massiiviset verovaroilla kustannettavat elintasotuet, kuten subjektiivinen päivähoito-oikeus, kodinhoidontuki ymym, jolloin niille oikeasti heikoille yksilöille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja muille vastaaville henkilöille ja heidän auttamiseen ei todella jää resursseja.
Karenssia ja vastikkeellista sosiaaliturvaa varmasti kannattaa tosin moni (itse ainakin, en ymmärrä miksi pitäisi olla mahdollisuus kotona makoiluun mitään tekemättä, ja jos on työtön niin mikä työ tahansa useimmiten on parempi kuin työttömyys)
E: Ja olen siis kokoomusnuori, jos kiinnostaa sidonnaisuudet johonkin suuntaan
Palveluiden yksityistäminen on silloin ok, jos se oikeasti tuo kyseistä palvelua parempaan suuntaan, mutta valitettavasti asia ei monestikaan ole näin, sehän huomattiin esim. Fortum -> Caruna tapauksessa.
Sähkön siirtohintojen rajuista nostoista päättäneen verkkoyhtiön Carunan omistukset kulkevat Alankomaiden kautta. Yhtiö on rakentanut miljardien eurojen lainaketjun, jonka vuoksi se ei juuri maksa yhteisöveroja Suomessa.
Yhtiö teki 50 miljoonan euron voitot sähkönsiirrosta Suomessa – verot lähes olemattomat
Myös Carunan korotukset esim. sähkönsiirtoon ovat olleet täysin mielipuoliset.
Ymmärrän myös pointtisi mainitsemistasi "elintasotuista" kuten myös ansiosidonnaisen päivärahan epäreiluuden. Ansiosidonnainen päiväraha tosiaan on sellainen, mikä monen kohdalla on se passivoiva elementti. Moni tuttavapiirissäkin työttömäksi jäänyt on sanonut, että hakee töitä vasta sitten kun ansiosidonnainen loppuu. Sitten taas työmarkkinatuella elävä on usein köyhyysloukussa, ei nimittäin sillä 500€ (netto) työmarkkinatuella voi elää kuin vaan kädestä suuhun. Vaikka tähän yksin elävä saakin asumistuen päälle, niin siltikin puhutaan noin 750-850 eurosta kuukaudessa.
Stop, se "kotona makoilu" on juuri tuota tiettyjen puolueiden suoltamaa propagandaa, samoin kuin se etteivät työttömät muka hae töitä, koska tuet ovat kuulemma liian suuret (nämä väittämät pitäisi osoittaa ainoastaan ansiosidonnaisella olijoille). Viime aikoina myös avoimien työpaikkojan määrää on selvästi liioiteltu tiettyjen puolueiden edustajien suusta:
Kommentti: Yli 100 000 avointa työpaikkaa? Työttömiä syyllistetään väärillä luvuilla
Harri Jaskari väitti myös blogikirjoituksessaan, että meillä on tällä hetkellä työvoimapula.
Suurin osa työttömistä todellakin hakee töitä, eikä makoile kotona. Tämä nähdään esim. taannoisesta Valmet Automotiven rekrykampanjasta:
Valmet Automotiven marras-joulukuussa toteuttama 250 autonrakentajan rekrytointikampanja tuotti ennätysmäärän hakemuksia. Kaikkiaan hakuaikana 16.11.–18.12. jätettiin 2597 hakemusta. Valintaprosessi jatkuu tammikuun loppuun.
Ennätysmäärä hakijoita Valmet Automotiven rekrytoinnissa
Yksi suuri ongelma on myös se, että työttömyyskortistossa on paljon ihmisiä, jotka eivät kroonisen sairauden takia joko kykene mihinkään työhön, he kykenevät työskentelemään vain osa-aikaisesti tai esim. tekemään ainoastaan kevyitä töitä. Ei näitä henkilöitä voi vaan laittaa tekemään "mitä tahansa työtä". Sitten on myös se seikka, että työttömyysturvaa/perustuloa/perustiliä (you name it) vasten tehty työ vääristää kilpailua. Jos esim. saman kadun K-market käyttää työhönsä enimmäkseen ilmaista työvoimaa, vieressä oleva S-market joutuu tekemään samoin, pystyäkseen kilpailemaan tätä K-marketia vastaan - ja tämä lisää työttömyyttä.
Jos oikeasti halutaan edistää liberalismia, ainut vaihtoehto on siirtyä vastikkeettomaan, indeksiin sidottuun, riittävätasoiseen perustuloon ja samalla väljentää työntekijöiden palkkaukseen/irtisanomiseen kuuluvia ehtoja sekä palkan sivukuluja. Myös erinäistä sääntöviidakkoa ja byrokratiaa tulee karsia. Se, että ainoastaan yrityksillä/työnantajilla on vapauksia, mutta työntekijöillä ja työnhakijoilla ei ole, ei ole liberalismia.
Nostan kuitenkin hattua, että otit kantaa. Aina on mielenkiintoista kuulla myös mielipiteitä, joiden kanssa ei itse olekaan samaa mieltä, kunhan pystyy ne perustelemaan kunnolla.