Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Otinpa tuossa sit kiinteän yhteyden pöytäkoneesta pois ihan testin vuoksi ja ajattelin kokeilla parasta Asuksen Wi-Fi adapteria: PCE-AC88 | Verkkolaitteet | ASUS Suomi
Tämän ostin ihan muista syistä, mutta ongelma on se että data liikkuu yhtä hyvin nopeudellisesti, kuin kiinteällä kaapelilla, mutta PUBGia ei voi pelata siitä syystä, että kovalla kaapelilla
packet loss on 0 prosenttia, mutta langattomasti 25-60 prosenttia. Onko tämä vain niin, että langattomasti ei voi pelata ja että kova kaapeli on ainut ratkaisu? Tämän pitäisi käsittääkseni
olla laite jolla homma hoituu. Vasta päässä on Netgear Nighthawk R7800 reititin. Lähtevissä packet loss on 0 prossaa koko ajan
TP-Linkin M4 tuli ostettua alennuksesta (99 euroa) ja ei voi valittaa. Asennus oli helppo puheliman apilla. Pingit pysyy alle 10 ja vauhti on maksimi, mitä piuhallakin saa. Ainoa miinus on, ettei verkon asetuksia voi itse oikein säätää. Ei voi vaihtaa kanavaa tai tsekata vaikkapa sitä, mitä salausta verkko käyttää. No kaikkinensa ihan positiivinen kokemus. Kolme vuotta takuu, saa nähdä tuleeko ongelmia jatkossa.
Mistä tuohon hintaan? Suomen halvin hinta tälle hetkellä ~130e. Linkki
Itse olen katsonut tuota ratkaisuksi paikkaan, jossa ei ole kanavavilla väliä. Naapurin signaalit ei toisinsanoen häiritse. Toistimen saattaa vaatia silti pihan kauimpaan rakennuksen kulmaan.
Pitäisi saada katettua pihalle langaton verkko valvontakameroita varten. Verkon nopeus riittää varmasti, netti on nyt 50M nopeudella. Toisin sanoen jos yhteyden nopeudeksi saa 150Mbps talon joka kulmaan, niin varmasti riittää. Kaapelilla kiinni, jos tarvetta esim siirtää Nassiin isompia tiedostoja.
Gigantista kävin pari päivää sitten, liekö oli joku välipäivätarjous tjms.
Mulla on ollut sama systeemi käytössä nyt pari kuukautta. Toimii ihan hyvin. Samat huonot puolet havaittu. Jostain löytyi tieto, että mahdollisuus vaihtaa kanavaa olisi kehityslistalla, eli tulee ehkä joskus myöhemmin.TP-Linkin M4 tuli ostettua alennuksesta (99 euroa) ja ei voi valittaa. Asennus oli helppo puheliman apilla. Pingit pysyy alle 10 ja vauhti on maksimi, mitä piuhallakin saa. Ainoa miinus on, ettei verkon asetuksia voi itse oikein säätää. Ei voi vaihtaa kanavaa tai tsekata vaikkapa sitä, mitä salausta verkko käyttää. No kaikkinensa ihan positiivinen kokemus. Kolme vuotta takuu, saa nähdä tuleeko ongelmia jatkossa.
Olisko kuitenkin ollut E4? Siitä näin tarjouksen tuolla hinnalla gigantissa... siis jos puhutaan kolmen purkin setistä.
hups, tosiaan E4 malli. Tutkailin specsejä niin taitaa olla maksimi tuo 100Mbps, tosin itselle passaa tuokin vauhti, kun netti on saman nopuksinen . Saa nähdä pitääkö tilevaisuudessa päivittää parempaan...
EDIT: tosin Giganttiin vois noin vain palauttaa nuo ja tilata Verkkiksestä paremmat 30 euroa vain kalliimmalla. No pitää miettiä. Ei tarvitsisi nopeuksien takia ainakaan päivitellä.
EDIT2: no nyt on tilattu 1gb porteilla oleva M4 . Kiitos korjauksesta. Mitään järkeä olla ostamatta 30 euroa kalliimpaa mallia tulevaisuutta ajatellen.
Onko näissä mesh-tukiasemissa jotain sellaista ominaisuutta mikä tekee niistä paremman vaihtoehdon kahden erillisen tukiaseman käyttöön verrattuna? Toimiiko roming paremmin? Tuota vanhaan tukariin juuttumista olen havainnut nykyisellä setupilla jossa on asuksen sekä buffalon reitittimet samalla SSID:llä.
Näissä mesh tukiasemissa SSID näyttää olevan sama sekä 2,4 että 5 gigahertzin verkossa. Onko jotain estettä miksei samalla tavalla voisi tehdä asuksen purkin kanssa? Tai onko siitä jotain haittaa?
Onko näissä mesh-tukiasemissa jotain sellaista ominaisuutta mikä tekee niistä paremman vaihtoehdon kahden erillisen tukiaseman käyttöön verrattuna? Toimiiko roming paremmin? Tuota vanhaan tukariin juuttumista olen havainnut nykyisellä setupilla jossa on asuksen sekä buffalon reitittimet samalla SSID:llä.
Näissä mesh tukiasemissa SSID näyttää olevan sama sekä 2,4 että 5 gigahertzin verkossa. Onko jotain estettä miksei samalla tavalla voisi tehdä asuksen purkin kanssa? Tai onko siitä jotain haittaa?
Mulla oli pari vuotta kolmella eri tukarilla DD-WRT:n firmiksillä tehty systeemi, jossa backhaul datasähkömokkuloilla.
Kyllästyin nopeusongelmiin ja otin testiin Googlen mesh-purkit. Ajattelin että palautan, jos eivät toimi paremmin.
Päivän jälkeen kärräsin vanhat tukarit serriin ja mesh-purkit jäivät käyttöön. Toimivat niin paljon nopeammin ja luotettavammin.
Näin vähän ajattelinkin. Kai se on laitettava tuo Asus vain eläkkeelle ja hommattava tuollainen mesh tukiasemapaketti. Onkos näissä aina joku laitteista "pääyksikkö"?
Onkos jotain malleja suositella? Ethernet backhaul tarvisi olla.
Onkos jotain malleja suositella? Ethernet backhaul tarvisi olla.
Omaa kokemusta ainoastaan Google WiFi:sta. Kaverilla sama setti ja molemmilla toiminut tosi hyvin. Ostaisin uudestaankin.
Osta jostain mihin saat helpolla palautettua, jos et ole tyytyväinen.
No jo valmistaja omalla sivuillaan mainostaa ominaisuutta niin eiköhän se siitä oikeasti myös löydy. Firmiksiä noihin on kuitenkin tullut uusia ja niiden mukana uusia ominaisuuksia. Aiemmin esim. sanottiin että backhaul ei toimi kuin langattomasti eli lankaa pitkin ei onnistu, mutta nykyään sekin toimii.Pystyykö Netgear Orbi RBK53S satelliitit keskustelemaan keskenään, vai meneekö langatonta backhaulia pitkin vain päälaitteelta satelliitille? Törmäsin tuollaiseen väitteeseen, että vain päälaite <-> satelliitti, mutta en nyt tiedä koskeeko se jotain vanhaa firmistä/bugia vai onko suunniteltukin toimimaan noin.
Edit. Netgear itse väittää, että sen laitteet kykenee "Daisy chainingiin", vaikka muuta väitettiin useammassa paikassa:
https://kb.netgear.com/000048458/What-is-daisy-chain-and-how-does-it-work-with-my-Orbi-WiFi-System
Kyllä pystyy, itsellä näyttäisi tälläkin hetkellä olevan näin.Pystyykö Netgear Orbi RBK53S satelliitit keskustelemaan keskenään, vai meneekö langatonta backhaulia pitkin vain päälaitteelta satelliitille?
Itse jättäisin nuo lelut suosiolla väliin ja hankkisin esim. muutamat Ubiquitin tukiasemat sen tilalle.Vähän pettynyt olen Netgear Orbi RBK50 -setin toimintaan yhden illan testailujen perusteella, vaikka arvosteluissa hehkutus on ihan hillitöntä.
Joo, kattelin kyllä illalla Wifi analyzerillä mitä muuta ympäristössä kuuluu ja kokeilin muutella kanavia, mutta ei ollut vaikutusta. 5Ghz verkkoja ei muita itse asiassa edes näkynyt, mutta 2,4Ghz verkkoja oli joki muutama. Testaaminen on vähän tahmaista, kun tuo softa on niin hölmö että jokainen pienikin muutos pitää hyväksyä välittömästi ja siinä kestää joku 20-30s ja vielä suurempi ongelma on siinä, että vähänkin isomman isomman muutoksen jälkeen softa boottaa koko systeemin ja siinä kestää joku 5 minuuttia.Oletko kokeillut vaihtaa taajuksien käyttämää kanavaa manuaalisti? Ettei sotkeennu esim. naapurin wifin kanssa keskenään. Toinen voisi olla, että laskee 2,4GHz tajuuden lähetystehon voimakkuutta, jolloin 5GHz taajuudesta tulee voimakkaampi.
350€ lelu toiseen vastaavaan? Tuskin se ruoho on siellä yhtään sen vihreämpää.Itse jättäisin nuo lelut suosiolla väliin ja hankkisin esim. muutamat Ubiquitin tukiasemat sen tilalle.
En tarkoittanut toisia vastaavia, vaan ihan yritystasoisia tukiasemia. Yritystason tukiasemat koska monipuolliset säädöt ja luotettavuus.350€ lelu toiseen vastaavaan? Tuskin se ruoho on siellä yhtään sen vihreämpää.
Minulla on lisäksi vaatimuksena, että reitittimessä ja satelliiteissa pitää olla 3-4 fyysistä ethernet-liitäntää.
Joo, jonkin tason aivovamma pitää olla että alkaa tuolla tasolla vänkäämään. Ja tosiaan moderaattorit olivat poistaneet sieltä ne ohjeet korjaavan toimenpiteen suorittamiseksi. Ihan sairasta touhua.Mutta asiaan. Olipa aikamoisia vänkäreitä tuolla Orbin foorumilla . Toi tyyppi käsittääkseni selkeästi osoitti backhaul-ongelman ja silti joku kieltää sen.
Omassa kotiverkossa nykyään ykkösenä wifi-troubleshoottaus-listalla on poistaa chromecastit verkosta. Useamman kerran ovat jo tukkineet koko verkon muilta laitteilta. Meshiä/Orbeja minulla ei vielä toki ole, joten aika "long shot"-arvaus tuohon orb-ongelmaan toki.
Ei nyt taas aloiteta off-topiccina noita U-tukiasemahöpötyksiä. Perusta vaikka oma topic niille. Ne eivät edes mitenkään liity keskusteltuun tilanteeseen, jossa "Tarkoitus oli korvata kiinteä piuha yhdessä kerroksessa olohuoneen ja makuuhuoneen välillä" mesh:llä. Joten älä, kiitos, enää jatka niistä tässä ketjussa.
Mutta asiaan. Olipa aikamoisia vänkäreitä tuolla Orbin foorumilla . Toi tyyppi käsittääkseni selkeästi osoitti backhaul-ongelman ja silti joku kieltää sen.
Omassa kotiverkossa nykyään ykkösenä wifi-troubleshoottaus-listalla on poistaa chromecastit verkosta. Useamman kerran ovat jo tukkineet koko verkon muilta laitteilta. Meshiä/Orbeja minulla ei vielä toki ole, joten aika "long shot"-arvaus tuohon orb-ongelmaan toki.
Silloin kun henkilö esittää kotikäyttöön tarkoitettujen mesh-laitteiden rajallisuudet, on täysin perusteltua suositella parempia laitteita jotka kyllä kuuluvat tämän ketjun aiheeseen. Ehdottamani laitteilla onnistuu vaikkapa mesh-toteutus, vaikka lähtökohtaisesti kyse ei olisikaan mesh-tuotteista.Ei nyt taas aloiteta off-topiccina noita U-tukiasemahöpötyksiä. Perusta vaikka oma topic niille. Ne eivät edes mitenkään liity keskusteltuun tilanteeseen, jossa "Tarkoitus oli korvata kiinteä piuha yhdessä kerroksessa olohuoneen ja makuuhuoneen välillä" mesh:llä.
Silloin kun henkilö esittää kotikäyttöön tarkoitettujen mesh-laitteiden rajallisuudet, on täysin perusteltua suositella parempia laitteita jotka kyllä kuuluvat tämän ketjun aiheeseen. Ehdottamani laitteilla onnistuu vaikkapa mesh-toteutus, vaikka lähtökohtaisesti kyse ei olisikaan mesh-tuotteista.
Eipäs ryhdytä lapsellisiksi.Hienoa! Jaathan toki meillekin kokemuksiasi kuinka hyvin langaton mesh toimii itselläsi noissa mainostamissasi purkeissa? Ihan tervetullutta tietoa kyllä on, jos sinulla sellaista tosiaan on . Googletus "ubiquiti mesh wifi lag" ainakin kertoo samaa kuin muistakin mesheistä: monella toimii hienosti -ja sitten on niitä joilla ei. Miten sinulla?
Sama onnistuu toki myös mm. tuolla Netgear Orbilla. Mutta jos se fyysinen piuha laitteiden välillä ylipäätään on vaihtoehto, niin en minä kyllä siinä tilanteessa rahojani tällaisiin virityksiin tuhlaisi, vaan käyttäisin kahta tavallista tukiasemaa, joista toinen toimii pelkkänä access pointina.Pointtini oli suositella Ubiquitia monipuollisimpien säätöjen ja yhdistämismahdollisuuksien vuoksi. Kuten itsekin tiedät olen usein todennut meshin olevan se viimeinen vaihtoehto, jos tukiasemaa ei vain mitenkään ole mahdollista kytkeä kaapelilla. Ubiquitin kohdalla käyttäjällä on vapaus valita, käyttääkö kyseisiä tukareita piuhalla, vai meshina. Paremmista säätömahdollisuuksista puhumattakaan.
Ei tuollainen setup toimi kovinkaan hyvin, ellei tukiasemat aktiivisesti karkoita liikkuvia clienteja parempaan ap:iin. Ja ns. tavallisethan ei tuota tee....jos se fyysinen piuha laitteiden välillä ylipäätään on vaihtoehto, niin en minä kyllä siinä tilanteessa rahojani tällaisiin virityksiin tuhlaisi, vaan käyttäisin kahta tavallista tukiasemaa, joista toinen toimii pelkkänä access pointina.
Riippuu vähän millainen se kuuluvuus laitteiden välillä olevalla alueella on. Ihan onnistuneesti olen itse tuollasta settiä käyttänyt viimeiset 10v. Reitittimenä toimi Netgear Nighthawk, jossa käyttiksenä DD-WRT ja piuhan päässä sitten access pointtina Asus RT-N56U. Tuo kombo ei ole nykytilanteessa enää toimiva, kun ei ole sitä piuhaa välissä, muuten en olisi siitä luopunut.Ei tuollainen setup toimi kovinkaan hyvin, ellei tukiasemat aktiivisesti karkoita liikkuvia clienteja parempaan ap:iin. Ja ns. tavallisethan ei tuota tee.
Nimenomaan. Mitä isompi katve tukiasemien välillä on, sitä nopeammin sen ylityksessä client vaihtaa ihan omatoimisesti. Tuossa katveessa vain ei toimi mikään tukiasema kunnollaRiippuu vähän millainen se kuuluvuus laitteiden välillä olevalla alueella on.
Tässä on varsin hyvä kirjoitus aiheesta: https://metis.fi/fi/2018/03/wlan-toistimet/Nimenomaan. Mitä isompi katve tukiasemien välillä on, sitä nopeammin sen ylityksessä client vaihtaa ihan omatoimisesti. Tuossa katveessa vain ei toimi mikään tukiasema kunnolla
Totta, mutta eivät nuo mesh-härpäkkeet siihen automaattisesti mitään parannusta tuo. Se parannus tulee lähinnä siitä, että mesh-ratkaisussa tukiasemia tulisi olla enemmän ja niiden kuuluvuusalueiden pitääkin mennä päällekäin, kun taas perinteisesti ne eivät ole saaneet olla juurikaan päällekäin.Nimenomaan. Mitä isompi katve tukiasemien välillä on, sitä nopeammin sen ylityksessä client vaihtaa ihan omatoimisesti. Tuossa katveessa vain ei toimi mikään tukiasema kunnolla
Tarkoitit ilmeisesti tätä toista artikkelia: WLAN roaming - Metis.fiTässä on varsin hyvä kirjoitus aiheesta: WLAN-toistimet, WDS, mesh ja muut langattomat laajennukset - Metis.fi
Lähinnä meshin signaalialueen päällekkäisyyksiä. Sunkin linkki on lukemisen arvoinen jos käytössä on edes kaksi tukaria.Tarkoitit ilmeisesti tätä toista artikkelia: WLAN roaming - Metis.fi
Eipäs ryhdytä lapsellisiksi.
Pointtini oli suositella Ubiquitia monipuollisimpien säätöjen ja yhdistämismahdollisuuksien vuoksi. Kuten itsekin tiedät olen usein todennut meshin olevan se viimeinen vaihtoehto, jos tukiasemaa ei vain mitenkään ole mahdollista kytkeä kaapelilla. Ubiquitin kohdalla käyttäjällä on vapaus valita, käyttääkö kyseisiä tukareita piuhalla, vai meshina. Paremmista säätömahdollisuuksista puhumattakaan.
Jospa jatkossa kuitenkin keskityttäisiin tekniseen keskusteluun ja jätettäisiin ne turhat provoilut väliin. Raportoi-toiminto on olemassa, jos koet jonkun rikkoneen foorumin sääntöjä.
Mulla ei ole henkilökohtaista kokemusta mesh-toteutuksista, koska (onneksi!) jokaisessa casessa jonka kanssa olin tekemisissä tukiaseman kytkeminen kaapelilla on ollut mahdollista. Alkuperäinen pointtini oli suositella laitteita jotka tapuvat niin meshiin, kuin yritystasoiseen tukiasema-rooliinkin.Joo ei sun toki ole pakko jakaa kokemuksiasi.
Ei ole juuri elektroniikkaromua kummempia: 100 Mbit/s ethernet ja muutenkin karut ominaisuudetMahtaisiko nämä olla hintansa arvoisia? Onko kellään kokemuksia kestääkö verkko kuormaa?
TP-LINK Deco M4
Mitä en ymmärrä? ainakin tiedoissa mainitaan 2 Gigabit Ethernet Ports (WAN/LAN auto-sensing) per Deco unit.Ei ole juuri elektroniikkaromua kummempia: 100 Mbit/s ethernet ja muutenkin karut ominaisuudet
Seison korjattuna tuon suhteen. 100 Mbit/s ethernet mesh-laitteitakin TP-Linkillä on.Mitä en ymmärrä? ainakin tiedoissa mainitaan 2 Gigabit Ethernet Ports (WAN/LAN auto-sensing) per Deco unit.
Mitä en ymmärrä? ainakin tiedoissa mainitaan 2 Gigabit Ethernet Ports (WAN/LAN auto-sensing) per Deco unit.
Edit. En tietysti väitä etteikö olis parempaakin tarjolla ja etteikö silti ole romu, kun en näistä mitään ymmärrä. Mutta olisiko tuossa hintaluokassa sitten parempaa tarjota? mieluiten tietysti voisi olla myös se min. 4 paikkainen giganen kytkin samassa jota tuossa nyt ei ainakaan ole.
Tuolla hinnalla aivan varmasti jos talossa neliöitä on enemmän ja ei tarvitse ihan älyttömästi ominaisuuksia. Maksoin omasta setistä 149e ja pidin alle 50e/kpl hintaa edullisena. Otin kaikki kolme käyttöön 123 neliön talossa ja totesin, että kahdellakin pärjää ja nostin yhden purkin kaappiin. Yhdelläkin olisi varmaan pärjännyt jos se olisi saanut sellaiseen paikkaan, että se olisi tarpeeksi keskeisellä paikalla. Mutta äärinurkkiin joutui asentamaan, niin kahdella mennään. En poistanut tuota yhtä tukiasemaa Decon hallinnasta ihan siitä syystä jos tulee tarve saada vaikkapa ulos vähän parempaa kantamaa, niin saan viriteltyä tuon nopeasti sinne ilman että sitä tarvitsee ottaa uudelleen käyttöön.Mahtaisiko nämä olla hintansa arvoisia? Onko kellään kokemuksia kestääkö verkko kuormaa?
TP-LINK Deco M4
Ja sitten jos näihin päädyn niin kai nuo samassa sisäverkossa toimii jos noita ripottelen pitkin kämppää ja asennan sen "päälaitteen" modeemin/toisen reitittimen kytkimeen johon tulisi muutama laite verkkonarulla kiinni?
TP-Link Deco M4 on itsellä kaikki samassa lähiverkossa langallisesti. Tuo ~200e tästä on vähän niin ja näin, muuta itse ostin Powerin 149e tarjouksesta tuon 3-packin ja siihen hintaan kyllä erittäin mainio laitos. 123m2 talossa täysi kattavuus ja aika hyvin pihallekin yltää. Varmaan olisi kyllä pärjännyt ihan vain kahdellakin tukiasemalla. En mitään sen kummempia Throughput testejä ole tehnyt, mutta 250/50M liittymän perässä antaa juuri samat nopeudet ja vasteajat kuin mitä 1Gb verkkokortilla varustettu pöytäkone.
Toki puolet näiden ominaisuuksista jää hyödyntämättä, kun vaihdoin ne samantien Router tilasta => Access Point tilaan. EdgerouterX hoitaa reitityksen.
Lisäksi olohuoneessa laitoin niin, että Decon toisen RJ45-portin perään tuli 8-porttinen tyhmä kytkin ja sen taakse mm. Sonyn älytelkkari, Elisa Viihde boksi yms. ja hyvin tuntuu pelaavan. Hetken aikaa oli myös PS4, mutta se siirtyi toiseen huoneeseen, muttei senkään kanssa ollut ongelmia.
Kyllä varmasti tehokkaampiakin purkkeja löytyy, mutta tuohon ~50e/kpl hintaan oikein hyvä valinta eikä tarvinnut säätää mitään ylimääräistä. Deco-appi vain puhelimeen ja eikun seurata ohjeita. Tulee niin paljon töiden puolesta säädettyä näitä hommia, ettei kotona enää kiinnosta. Ainut miinus mitä keksin tähän väliin sanoa, on se ettei näissä ole mitää web-gui:ta vaan kaikki hallinnointi tapahtuu tuolla Deco sovelluksella.
Ja yksi syy miksi päädyin näihin on ihan siisti ja huomaaton muotoilu. Ei välkkyviä valoja (no purkin päällä on pieni valaistu tp-link logo joka kertoo purkin statuksen, mutta ne saa kokonaan pois päältä jos tahtoo) ja näyttöjä eikä ulkoisia antenneja. Johonkin toiseen paikkaan tuollainen palovaroittimen näköinen kiekko olisi varmaan ollut parempi, mutta täällä ei olisi ihan helposti onnistunut sellaisten kattoon kiinnitys, joten pöydälle sijoitettavilla malleilla mennään.