Langattomat mesh -verkot: kokemuksia, kysymyksiä ja keskustelua

Kiitos kommentista. Tuossa kuvassa ajatus oli että voisin vetää siitä "keskusreitittimestä" suoraan edelleen vaikka tuonne kauimmaiseen nurkkaan kaapelin satelliittia varten jos tarpeen (lyhyempi kaapeliveto vs. teknisestä tilasta saakka), mutta enpä ollutkaan tutustunut näihin Decoihin vielä kunnolla... Oletin siis että on ensinnäkin päälaite + satelliitit mutta ilmeisesti kaikki 3 ovat identtisiä, ja oletin myös että siinä päälaitteessa on esim. neljä RJ45-liitintä kuten ns. perusreitittimissäkin mutta eihän noissa ole kuin kaksi. Ja tietysti tässä suunnitelmassa se talon keskellä olevassa Decossa onkin molemmat portit täynnä (toinen 4G-modeemiin, toinen kytkimeen)...

Kytkimen joudun sinne tekniseen tilaan laittamaan joka tapauksessa, sillä edellisillä asukkailla ei ole ollut nuo seinärasiat käytössä vaan ovat pärjänneet mobiililaajakaistalla. Teknisessä tilassa on siis vain kytkentätaulu väliseiniin meneville kaapeleille joten pitää ne kytkeä sitten kytkimeen...

Euipä tuolla kaapelin pituudella ole väliä jos alle 100m pysytään. Siistimmin kai saa jos teknisen tilan ristikytkennän kautta kytkee kuin että lähtee läpi kämpän vetämään.

Joo noissa Decoissa ja monissa muissakin mesh-tukiasemissa on vain 2 LAN porttia.

Jos haluaa saada yhteyden huoneesta huoneeseen niin kyllä sen teknisen tilan läpi pystyy silti varmaan kytkemään kytkentäkaapelilla pistokkeesta pistokkeeseen ns. ristikytkentä.
 

Itsellä kahden kerroksen ok-talossa tarpeen tehdä jotain nykyiselle verkolle joka koostuu tällähetkellä 100M kuituverkon perään kytkettyyn TP-Link AC1750 reitittimeen mihin tuupattu OpenWRT ja konffattu toisen samanlaisen joka yläkerrassa kanssa Mesh verkoksi niin että purkit ovat langoilla kytketty keskukseen jossa 1G kytkin. Lisäksi samaan Mesh verkkoon kytketty tallin joku vanhempi Buffalon N standardin tukiasema, se myös piuhalla kiinni reitittimeen. Wlan verkko takkuaa aika tavalla ja syypää lienee tuo pääreititin joka myös Meshiä pyörittää. Se lienee niin kovilla ettei ehdi hoitaa hommansa kunnolla. Ajattelin tuon wlan verkon päivittää kun ilmeisesti Meshistä ei juuri ole hyötyä jos saan tukiasemat piuhoilla kiinni runkoverkkoon.

Voisin toki poista meshin noista nykyisistä mutta en taida jaksaa alkaa säätää vaan jos luovuttaisin wlanin tarjoamisen siihen pelkästään tarkoitetuille laitteille, jättäisin tuon reitittimen tekemään vain reititys hommia ja mahdollisesti tarjoamaan hidasta wlan verkkoa taloautomaation tarpeisiin.

Kumpi olisi parempi ratkaisu wlain toteuttamiseen, tuo yllä linkattu TP-Link EAP225 (tai tarkemmin kaksi tai kolme niitä) vai Asuksen dx4? Kun tarvitsen EAP225:sille vielä PoE kytkimen niin liikutaan aika samoissa kustannuksissa. Asuksen etu AX ja hieman halvempi hinta, EAP saattaisi olla toimintavarmempi ja konffattavampi paketti mutta ehkä hitaampi?!? Mielipiteitä, olenko ihan kujalla tämän kanssa?

Meshin hyöty on myös se että tukiasemat osaavat paremmin siirtää liikkuvia laitteita (esim. kännykät) tukiasemasta toiseen. Perinteisillä Access pointeilla tehdyssä verkossa voi käydä niin että laite yhdistää tai jää roikkumaan väärään huonompisignaaliseen tukiasemaan.
 
Meshin hyöty on myös se että tukiasemat osaavat paremmin siirtää liikkuvia laitteita (esim. kännykät) tukiasemasta toiseen. Perinteisillä Access pointeilla tehdyssä verkossa voi käydä niin että laite yhdistää tai jää roikkumaan väärään huonompisignaaliseen tukiasemaan.

Juu myös tuossa TP-Linkissä on roaming toiminnallisuutta ja ilmeisesti business tason laitteena ihan toimivaakin kun jäänyt näistä kuluttaja mesheistä vähän sellainen kuva ettei roaming välttis ihan saumattomasti toimi kun päätelaite kuitenkin sen määrää mihin verkkoon kytkeytyy. Ihan vakavissani tuota EAP225 mietin. Mahtaako AX olla oikeasti jo parempi, jotain päätelaitteita jo olisi AX standardin mukaisia ja verkossa on kyllä melkoisen paljon jo kaikenlaista hilavitkutinta kiinni, puhelimiakin jo pelkästään lähemmäs kymmenen...
 
Kumpi olisi parempi ratkaisu wlain toteuttamiseen, tuo yllä linkattu TP-Link EAP225
Ei missään tapauksessa kannata hairahtua vanhaan hw-versioon tuosta EAP225:stä.
Uusin on edelleen tietääkseni v3, eikä sitä kutsuta Auranetiksi ollenkaan, vaan Omadaksi.
Ehkä Omada EAP Wifi 6 -laitteista suosittelisin 225:ttä ennemmin mallia 245. Molemmissa on nykyään (myös 245:ssä) wifi-backhaul-tuki (kahdella radiolla tosin). Itsellä on kotona kaikki eetteröity, mutta toisella sitella on kaksi EAP225:ttä ja niiden välillä ei ole eetteriä.
TP-Linkin Omada-sarjan AX-laitteet ovat vielä suuri kysymysmerkki. Esim. EAP660 v1:een ei ole tullut firmispäivityksiä aikoihin, vaikka moninaisten ongelmien puolesta olisi syytä. Hintakin on vielä turhan korkea verrattuna erittäin hyvin toimiviin Wifi 6 -laitteisiin EAP225/245.
 
Ei missään tapauksessa kannata hairahtua vanhaan hw-versioon tuosta EAP225:stä.
Uusin on edelleen tietääkseni v3, eikä sitä kutsuta Auranetiksi ollenkaan, vaan Omadaksi.
Ehkä Omada EAP Wifi 6 -laitteista suosittelisin 225:ttä ennemmin mallia 245. Molemmissa on nykyään (myös 245:ssä) wifi-backhaul-tuki (kahdella radiolla tosin). Itsellä on kotona kaikki eetteröity, mutta toisella sitella on kaksi EAP225:ttä ja niiden välillä ei ole eetteriä.
TP-Linkin Omada-sarjan AX-laitteet ovat vielä suuri kysymysmerkki. Esim. EAP660 v1:een ei ole tullut firmispäivityksiä aikoihin, vaikka moninaisten ongelmien puolesta olisi syytä. Hintakin on vielä turhan korkea verrattuna erittäin hyvin toimiviin Wifi 6 -laitteisiin EAP225/245.

Joo itseasiassa nimenomaan Omada laitetta tarkoitin, katsoimpa huonosti tuon laittamani linkin. Amazonilla taisi olla rontilla 60e:lla, siitä lueskelin revikoitakin. Onkohan tuo nyt sitten v3:sta:

Wifi backhaulia en tarvitse koska saan purkit verkkoon johdoilla ja 245 on jonkinverran kalliimpi 225:sta, mitä saan tuolla lisähinnalla? Hieman nopeuttaa lisää.
 
Juu myös tuossa TP-Linkissä on roaming toiminnallisuutta ja ilmeisesti business tason laitteena ihan toimivaakin kun jäänyt näistä kuluttaja mesheistä vähän sellainen kuva ettei roaming välttis ihan saumattomasti toimi kun päätelaite kuitenkin sen määrää mihin verkkoon kytkeytyy.

Roaming eli 802.11r toteutuksessa on kyllä monesti toivomisen varaa. Itselle tuli näitten kanssa leikkiessä yllätyksenä esim. laitteen siirtymätiedon välityksen ongelmat jos käytössä on yhden radion MESH. Ainakin Linux wifi-stäkissä tuo tuntuu toimivan huonosti ellei pakota ainoaksi reitiksi "over air" tapaa. Saattaa olla tietysti ihan radiokohtaisesta ongelmastakin kyse mutta bugeja tuolla tuntuu olevan. Käsittääkseni suurin osa kuluttajalaitteista käyttänee Linuxia tuolla alla kun siellä on periaatteessa valmis toimiva 802.11r toteutus tarjolla "ilmaiseksi".

Tietysti tämä 802.11r tarvitsee tuen päätelaitteelta ja esim. iPhone6- ei tuota tue. Windowseissa kaiketi vain win10 ja androideissakin käyttiksen puolesta vasta kolmessa versiossa tuo on ollut mukana. Valmistajasta kiinni että toimiiko missä mallissa. Samsungeista joku A40 pätkii kun vastaavasti S10 vaihtaa pätkimättä tukarien välillä. Ilman päätelaitteen r-tukea laite roikkuu vanhassa tukarissa kunnes yhteys katkeaa kokonaan. Jotta homma ei ole yksinkertainen on myös 802.11k ja 802.11v tähän liittyen. R on tietysti se tärkein, k&v sitten avustaa jos päätelaite sattuu tukemaan.

Joten tässä on monta liikkuvaa osaa ja hyvä toimivuus vaatii että kaikki laitteet toimii yhteen.
 
Tuli sitten hankittua TP-Link Deco M5 kolmen tukiaseman paketti. Perusteluna lähinnä tämän ketjun kommentit sekä työpaikan teknisen kaverin suosittelut JA edullinen hinta (koko kolmen paketti 150€). Pitää myöntää että vaikka nämä hienon näköisiä ovatkin, niin jotenkin sitä ei vaan oikein meinannut uskoa että niissä voisi muka kantama riittää, pienissä kiekoissa vs. Huawein B715 jossa kaksi isoa pupunkorvaa antenneina :) Mutta luulo osoittautui onneksi vääräksi!

Asennus meni sujuvasti, VAIKKA vihaan kaikkia kännykkäappeja, siis pääasiallisena työvälineenä. Kyllä pitäisi pystyä tietokoneella ja selaimella säätämään kaikki mahdolliset, ainakin alkuasennusten jälkeen, mutta ei, TP-Link on päättänyt toisin... No, tämä on makuasia ja monilla varmaan on juurikin päinvastoin eli tekevät mieluummin kännyapilla jutut. Mutta kuten sanottua, asennus meni sujuvasti ja kun sain verkon asetukset samalla tavalla kuin aiemmin oli ollut, alkoi laitteita putkahdella verkkoon josta appi antoi aina notifikaation. Kummallisilla nimillä laitteet tulivat mutta olin ennakoinut tämän ja liitin laitteita sähköverkkoon yksitellen jotta tiesin mistä laitteesta milloinkin oli kysymys. Ehdoton plussa (ja mielestäni pitäisi olla kaikissa reitittimissä viimeistään nykyään) on ominaisuus jossa voit korvata tuon laitteen tehdasnimen omalla. Esim. laite android-2fhgslö342sasahfl ei sano vielä paljon, sen sijaan "Pojan tabletti" sanoo enemmän :)

Nyt tässä vaiheessa otin käyttöön vain kaksi Decoa kolmesta, kaikki kolme pääsevät käyttöön sitten vasta uudessa talossa jonne olen muutaman viikon päästä muuttamassa. Nämä kaksi riittävät nyt tänne näköjään helposti! Tein vähän nopeustestejä, minullahan pitäisi olla DNA:n 4G 200M nettiyhteys (paluukanavan nopeutta ei ole ilmoitettu), ja joskus olen SpeedTestillä testannut 155 / 38 megan nopeudet, mutta nyt aamulla pöytäkoneella (joka on piuhalla kytkimen kautta Decossa) sain nopeudeksi vain säälittävät 56,31/24,94 nopeudet. Tämä ei kuitenkaan liene Decon vika koska piuhalla on yhteys.

Seuraava testi oli kännykällä wifin yli työpöydän äärestä, nopeus oli 49,2 / 24,9. Mielestäni hyvä tulos kyllä vs. langalliseen nopeuteen! Testasin myös wifin kantavuutta ja yllätyksekseni tontin kauemmaisessakin nurkassa verkko löytyi edelleen, aiemmalla Huawei + TP-Linkin RE450 laajentimella ei puhettakaan että olisi riittänyt... Kaiken lisäksi nopeuskaan ei juuri kärsinyt: 56,8 / 15,3 Mbps! Olen siis varsin tyytyväinen näihin mitä verkon kantamaan ja nopeuteen tulee. Jossain vaiheessa kun hommaan kuidun, nuo pääsevät sitten todelliseen testiin...

Pari "kappas" -huomiota tuli tästä laitteesta vs. Huawei. Ensinnäkin laite tekee vain yhden wlan-verkon vaikka kytket päälle 2 ja 5 GHz taajuudet. Huawei teki omat verkot, kummatkin eri nimellä. Mutta ilmeisesti sitten tarjoaa laitteille molempia taajuuksia ja laitteet ottavat parhaalla mahdollisella sen yhteyden, mihin pystyvät. Toinen huomio oli että DDNS-palveluun voi syöttää vain yhden osoitteen. Minulla oli aiemmin kotiautomaatiolle toinen ja valvontakameroille toinen No-IP:n kautta. Tuota No-IP:tä ei TP-link tue, vaan ainoastaan omaa DDNS-palveluaan, eli osoite on tyyliin xxxx.tplinkdns.com. Mutta ehkäpä en oikeasti tarvitsekaan kahta eri dns-nimeä vaan porttiohjauksilla pääsen kotiautomaatiolle tai valvontakameroille...
 
Viimeksi muokattu:
Tuli sitten hankittua TP-Link Deco M5 kolmen tukiaseman paketti. Perusteluna lähinnä tämän ketjun kommentit sekä työpaikan teknisen kaverin suosittelut JA edullinen hinta (koko kolmen paketti 150€). Pitää myöntää että vaikka nämä hienon näköisiä ovatkin, niin jotenkin sitä ei vaan oikein meinannut uskoa että niissä voisi muka kantama riittää, pienissä kiekoissa vs. Huawein B715 jossa kaksi isoa pupunkorvaa antenneina :) Mutta luulo osoittautui onneksi vääräksi!

Ne B715:n melat on mobiiliverkon antenneja, ei wifin.
 
Tuli sitten hankittua TP-Link Deco M5 kolmen tukiaseman paketti. Perusteluna lähinnä tämän ketjun kommentit sekä työpaikan teknisen kaverin suosittelut JA edullinen hinta (koko kolmen paketti 150€). Pitää myöntää että vaikka nämä hienon näköisiä ovatkin, niin jotenkin sitä ei vaan oikein meinannut uskoa että niissä voisi muka kantama riittää, pienissä kiekoissa vs. Huawein B715 jossa kaksi isoa pupunkorvaa antenneina :) Mutta luulo osoittautui onneksi vääräksi!

Asennus meni sujuvasti, VAIKKA vihaan kaikkia kännykkäappeja, siis pääasiallisena työvälineenä. Kyllä pitäisi pystyä tietokoneella ja selaimella säätämään kaikki mahdolliset, ainakin alkuasennusten jälkeen, mutta ei, TP-Link on päättänyt toisin... No, tämä on makuasia ja monilla varmaan on juurikin päinvastoin eli tekevät mieluummin kännyapilla jutut. Mutta kuten sanottua, asennus meni sujuvasti ja kun sain verkon asetukset samalla tavalla kuin aiemmin oli ollut, alkoi laitteita putkahdella verkkoon josta appi antoi aina notifikaation. Kummallisilla nimillä laitteet tulivat mutta olin ennakoinut tämän ja liitin laitteita sähköverkkoon yksitellen jotta tiesin mistä laitteesta milloinkin oli kysymys. Ehdoton plussa (ja mielestäni pitäisi olla kaikissa reitittimissä viimeistään nykyään) on ominaisuus jossa voit korvata tuon laitteen tehdasnimen omalla. Esim. laite android-2fhgslö342sasahfl ei sano vielä paljon, sen sijaan "Pojan tabletti" sanoo enemmän :)

Nyt tässä vaiheessa otin käyttöön vain kaksi Decoa kolmesta, kaikki kolme pääsevät käyttöön sitten vasta uudessa talossa jonne olen muutaman viikon päästä muuttamassa. Nämä kaksi riittävät nyt tänne näköjään helposti! Tein vähän nopeustestejä, minullahan pitäisi olla DNA:n 4G 200M nettiyhteys (paluukanavan nopeutta ei ole ilmoitettu), ja joskus olen SpeedTestillä testannut 155 / 38 megan nopeudet, mutta nyt aamulla pöytäkoneella (joka on piuhalla kytkimen kautta Decossa) sain nopeudeksi vain säälittävät 56,31/24,94 nopeudet. Tämä ei kuitenkaan liene Decon vika koska piuhalla on yhteys.

Seuraava testi oli kännykällä wifin yli työpöydän äärestä, nopeus oli 49,2 / 24,9. Mielestäni hyvä tulos kyllä vs. langalliseen nopeuteen! Testasin myös wifin kantavuutta ja yllätyksekseni tontin kauemmaisessakin nurkassa verkko löytyi edelleen, aiemmalla Huawei + TP-Linkin RE450 laajentimella ei puhettakaan että olisi riittänyt... Kaiken lisäksi nopeuskaan ei juuri kärsinyt: 56,8 / 15,3 Mbps! Olen siis varsin tyytyväinen näihin mitä verkon kantamaan ja nopeuteen tulee. Jossain vaiheessa kun hommaan kuidun, nuo pääsevät sitten todelliseen testiin...

Pari "kappas" -huomiota tuli tästä laitteesta vs. Huawei. Ensinnäkin laite tekee vain yhden wlan-verkon vaikka kytket päälle 2 ja 5 GHz taajuudet. Huawei teki omat verkot, kummatkin eri nimellä. Mutta ilmeisesti sitten tarjoaa laitteille molempia taajuuksia ja laitteet ottavat parhaalla mahdollisella sen yhteyden, mihin pystyvät. Toinen huomio oli että DDNS-palveluun voi syöttää vain yhden osoitteen. Minulla oli aiemmin kotiautomaatiolle toinen ja valvontakameroille toinen No-IP:n kautta. Tuota No-IP:tä ei TP-link tue, vaan ainoastaan omaa DDNS-palveluaan, eli osoite on tyyliin xxxx.tplinkdns.com. Mutta ehkäpä en oikeasti tarvitsekaan kahta eri dns-nimeä vaan porttiohjauksilla pääsen kotiautomaatiolle tai valvontakameroille...

Hyvä että toimii!

Noissa Decoissa on myös kätevä sieltä sovelluksesta löytyvä "test internet speed" joka testaa siis mitä se main deco saa nopeutta suoraan kaapelista. Tätä tulosta voi verrata siihen mitä laite saa langattoman verkon kautta jos epäilee että laite tai sisäverkko hidastaa yhteyttä.
 
Hyvä että toimii!

Noissa Decoissa on myös kätevä sieltä sovelluksesta löytyvä "test internet speed" joka testaa siis mitä se main deco saa nopeutta suoraan kaapelista. Tätä tulosta voi verrata siihen mitä laite saa langattoman verkon kautta jos epäilee että laite tai sisäverkko hidastaa yhteyttä.
Ahaa, tämä oli hyvä tieto. Löysin kyllä tuon testin (joka käyttää SpeedTest.nettiä sekin) mutta en ajatellut että se testi tehdään Decosta nettiin eikä päätelaitteesta nettiin. Joka tapauksessa ei näytä sisäverkko tai laite hidastavan yhteyksiä, samantapaisia lukemia tulee. Tietysti 4G-verkko kun on kyseessä niin vaihtelu on melkoista...
 
Tp link deko m4 purkit. Mun mielestä aikaisemmin ne näytti paljon mikäkin otti dataa (känny se deko ohjelma)mut nyt kentät on nollissa. Sit kun menee siihen toiseen dekoon täll känny softalla niin sit se näyttää paljonko se koko deko siirtää dataa.
Olen kokeillut biitä sammutella ynm. Mut nollaa näyttää.
Tuliko tarpeeksi hankalasti kysyttyy?
 
Tämmöi nöösikysymys tuli mieleen, että nyt kun on ZTE MC7010 ulkoseinässä siltaavassa ja sisällä Decot M4 reititin-tilassa (molemmat default asetukset), niin pitäskö jommasta kummasta laittaa DHCP-palvelin pois? Oon tehny Decosta "osoitteen varauksen" parille laitteelle, kun tuntui pätkäsevän sillon tällön, liittyiskö just IP-hommiin?

Eniveis reilu kk Elisan 600 5g-kotinetti tuntuis toimivan, tännepäin ennätys 570M. Nuo muutamat pätkäsyt jääny mietityttää, uskoisin liittyvän Decoon, ei ulkomodeemiin.
 
Tämmöi nöösikysymys tuli mieleen, että nyt kun on ZTE MC7010 ulkoseinässä siltaavassa ja sisällä Decot M4 reititin-tilassa (molemmat default asetukset), niin pitäskö jommasta kummasta laittaa DHCP-palvelin pois? Oon tehny Decosta "osoitteen varauksen" parille laitteelle, kun tuntui pätkäsevän sillon tällön, liittyiskö just IP-hommiin?

Eniveis reilu kk Elisan 600 5g-kotinetti tuntuis toimivan, tännepäin ennätys 570M. Nuo muutamat pätkäsyt jääny mietityttää, uskoisin liittyvän Decoon, ei ulkomodeemiin.
Siinä päädekossa on vain dhcp päällä ja toinen joka on orja niin siinä ei ole mitään asetuksia

Edit: samalla setillä täällä mennään. noin 550 max ja iltaisim min on noin 300. tuntuisi toimivan...tai no piti laittaa 4m lisää anteennin pituutta niin sit rupes toimii. 2,5km tolppaan matkaa.
 
Siinä päädekossa on vain dhcp päällä ja toinen joka on orja niin siinä ei ole mitään asetuksia

Edit: samalla setillä täällä mennään. noin 550 max ja iltaisim min on noin 300. tuntuisi toimivan...tai no piti laittaa 4m lisää anteennin pituutta niin sit rupes toimii.

Mutta kun meen ZTE:n asetuksiin, niin siellä on DHCP myös päällä. Mietin onko tällä mitään merkitystä, vai olisiko parempi olla jompikumpi pois päältä? Täysin mahdollista, että kysymys on myös täysin väärä :)
 
Mutta kun meen ZTE:n asetuksiin, niin siellä on DHCP myös päällä. Mietin onko tällä mitään merkitystä, vai olisiko parempi olla jompikumpi pois päältä? Täysin mahdollista, että kysymys on myös täysin väärä :)
Jos se on zte on siltaava niin ei siinä ole dhcp päällä.
muuten sulla on natin natti käytössä ja systeemi on sekaisin.
vain yksi dhcp /aliverkko
edit: Puhelimella kun katsot tp linkin deko ohjelmaa niin onko siellä toinen selvästi päädeko ja toinen vain deko?
 
Tp link deko m4 purkit. Mun mielestä aikaisemmin ne näytti paljon mikäkin otti dataa (känny se deko ohjelma)mut nyt kentät on nollissa. Sit kun menee siihen toiseen dekoon täll känny softalla niin sit se näyttää paljonko se koko deko siirtää dataa.
Olen kokeillut biitä sammutella ynm. Mut nollaa näyttää.
Tuliko tarpeeksi hankalasti kysyttyy?

Tuli, en nyt ainakaan ihan saanut kiinni mikä kiikastaa. Etusivulla näkyy mitä kukin päätelaite siirtää ja maapallon kautta kun menee eri decoja katsomaan niin näkee mitä niiden läpi siirtyy.
 

Liitteet

  • Screenshot_20210821-175113.jpg
    Screenshot_20210821-175113.jpg
    120,7 KB · Luettu: 48
  • Screenshot_20210821-175100.jpg
    Screenshot_20210821-175100.jpg
    112,8 KB · Luettu: 48
Jos se on zte on siltaava niin ei siinä ole dhcp päällä.
muuten sulla on natin natti käytössä ja systeemi on sekaisin.
vain yksi dhcp /aliverkko
edit: Puhelimella kun katsot tp linkin deko ohjelmaa niin onko siellä toinen selvästi päädeko ja toinen vain deko?
Joo on päädeco ja toinen vaan deco.

Sitten kun menee ZTE:n pääsivulta "lisäasetukset" ja "reitin", niin siellä DHCP-palvelin käytössä, alueella xx.xxx.xxx.100 - ....200. KÄyttöaika 24h.

Decon apissa "lisäasetukset" ja "DHCP-palvelin" lähtö-IP xxx.xxx.xx.100 - 250.

Vai onko tämä samaa asetusta vain eri paikoista?

E: Decon "DHCP"-palvelimen oletusyhdyskäytävä on eri kuin ZTE:n "ODU IP-osoite" ja myös tuo DHCP IP osoitealue on eri molemmissa. Jos tällä on mitään merkitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Joo on päädeco ja toinen vaan deco.

Sitten kun menee ZTE:n pääsivulta "lisäasetukset" ja "reitin", niin siellä DHCP-palvelin käytössä, alueella xx.xxx.xxx.100 - ....200. KÄyttöaika 24h.

Decon apissa "lisäasetukset" ja "DHCP-palvelin" lähtö-IP xxx.xxx.xx.100 - 250.

Vai onko tämä samaa asetusta vain eri paikoista?

Zten DHCP ei ole silti toiminnassa jos se tosiaan on siltaavana. Saat tätä vaikka testattua jos laitat koneen suoraan siihen kaapelilla kiinni. Jos tulee 192. alkuinen IP niin se on reitittävänä ja DHCP päällä. Jos tulee joku muu, esim 84. niin se on oikein siltaavana.
 
Mee zte purkkiin ja asetukset ja reititin niin onko täppä siltaavas vai reititin

Jees täppä siltaavassa ja tuossa Diagnoosi ajettu ZTE:ssä :

Verkko
Onko SIM-kortin tila normaali? ok

Onko verkkoon rekisteröidytty normaalisti? ok

Verkostoituminen ei ole epäonnistunut? ok

Onko DHCP-palvelin avoinna? ok

Onko DNS WAN-yhteydestä normaali? ok

Turvallisuus
Onko UPNP suljettu? ok


Viitetiedot

Verkko
Nykyinen työtila: Siltaava tila
APN: internet

E: Ja siis alkuperäinen kysymys oli, että kun käsitin, että kun Decon apissa "DHCP-palvelin" näyttää nuo eri IP-alueet ja oletusyhdyskäytävän kuin ZTE, niin se olisi myös "päällä". Niin onko tässä jotain päällekkäisyyttä tai haittaa. Toisin sanoen, en ymmärrä ihan tuota DHCP kuviota, vaikka käsite on tuttu :)
 
Viimeksi muokattu:
piuhan pitää menmä suoraan zte:ltä dekolle niin eka deko pitää olla dhcp joka jakaa lopun verkon osotteet. Mitä laitteita on siin loppu verkossa ja onko niissä automaattinen ip haku päällä vai laitettu kiinteille ip:lle?
 
piuhan pitää menmä suoraan zte:ltä dekolle niin eka deko pitää olla dhcp joka jakaa lopun verkon osotteet. Mitä laitteita on siin loppu verkossa ja onko niissä automaattinen ip haku päällä vai laitettu kiinteille ip:lle

ZTE piuhalla->Pää Deco->toka Deco (langattomasti)->eri päätelaitteet, joille tällä hetkellä kahdelle tehnyt "osoitteen varaus" Decon asetuksista.

Eli jos nyt laittaisin täpän ZTE:n "DHCP-palvelin"-> ei käytössä, niin Deco hoitaisi silloin tämän, vai onko tällä merkitystä?

Jos sulla on samallai setti, niin mitä sun ZTE näyttää?
 
Jos zte on siltaava niin siin ei pitäisi olla dhcp pääll. Ite laitoin zte poksin reitittäväksi ja noi dekot vain tyhmiksi tukiasemiksi..
Mut jos zte on siltaava ja antaa silti laittaa täpän dhcp pois käytöstä niin sulje se vaikka ei pitäis olla pääl.. osaako joku viisaampi kertoo kumpi tapa on järkevämpi ja miksi?
 
Jos zte on siltaava niin siin ei pitäisi olla dhcp pääll. Ite laitoin zte poksin reitittäväksi ja noi dekot vain tyhmiksi tukiasemiksi..
Mut jos zte on siltaava ja antaa silti laittaa täpän dhcp pois käytöstä niin sulje se vaikka ei pitäis olla pääl.. osaako joku viisaampi kertoo kumpi tapa on järkevämpi ja miksi?
Käytännössä se laite josta tulee netti taloon (sinulla ZTE) laitetaan siltaavaan tilaan, eikä siinä pitäisi olla silloin DHCP:tä eikä muitakaan palveluja päällä. Se siirtää internetin suoraan eteenpäin sellaisenaan seuraavalle laitteelle, joka on sitten tuo pääDeco. Se on laite, joka varsinaisesti luo lähiverkon ja hallitsee niin langattoman kuin langallisen verkonkin laitteet, DHCP pitää siis olla tuossa päällä. Ne muut Decot ovat vain "signaalinlaajentimia" so to speak, eli niitä ei tarvitse konfiguroida mitenkään sen alkuasennuksen jälkeen. Käytännössä siis teet kaikki lähiverkon säädöt tuolla pääDecolla.
 
Onko Googlen Nest Wifistä millaisia kokemuksia? Vai onko joku muu parempi tuossa max n. 300e hintaluokassa? Hakusessa n. 130 neliöiseen 2,5 kerroksiseen puutaloon pitkäikäinen verkkoratkaisu
 
Onkos muilla alkanut decon M5:t temppuilemaan, niin että hävittävät verkon kokonaan?
Mulla on käytössä huawein 5g cpe max modeemi ja tämä tässä oli alkuun dhcp päällä. Wifistä alkoi kuitenkin jatkuvasti verkko tippumaan pois. Puhelimessa näkyy wifi-symboli ja !-merkki. Decojen buutti ja netti taas pelittää. Nyt sitten viikolla muutin verkon niin, että modeemi on siltaava ja verkko tulee päädecon (jossa dhcp päällä) kautta kytkimeen, josta sitten menee kaapelilla 1 deco ja toinen on wifin peressä. Tämä nyt sitten tekee niin, että hävittää verkon kaikilta laitteilta, myös niiltä jotka ovat kytkimen takana.

Laitteissa on uusimmat firmikset sisällä.

Mitäs tälle keksisi?
 
Onkos muilla alkanut decon M5:t temppuilemaan, niin että hävittävät verkon kokonaan?
Mulla on käytössä huawein 5g cpe max modeemi ja tämä tässä oli alkuun dhcp päällä. Wifistä alkoi kuitenkin jatkuvasti verkko tippumaan pois. Puhelimessa näkyy wifi-symboli ja !-merkki. Decojen buutti ja netti taas pelittää. Nyt sitten viikolla muutin verkon niin, että modeemi on siltaava ja verkko tulee päädecon (jossa dhcp päällä) kautta kytkimeen, josta sitten menee kaapelilla 1 deco ja toinen on wifin peressä. Tämä nyt sitten tekee niin, että hävittää verkon kaikilta laitteilta, myös niiltä jotka ovat kytkimen takana.

Laitteissa on uusimmat firmikset sisällä.

Mitäs tälle keksisi?
Kokeile vaihtaa nyt ainakin main deco toiseen purkkiin, jos yksi purkki olisi vain viallinen.
 
Tuosta deco m5:stä kysymys.. Saako sen jotenkin väännettyä niin että se ei rupea jakamaan ip osoitteita itse, vaikka se ei saisikaan vielä reitittimeen yhteyttä? Ongelma on siis se että kun tuo deco m5 käynnistyy nopeammin kuin varsinainen reititin, niin se deco alkaa jakamaan ip osoitteita omasta avaruudestaan, eikä se edes osaa reitittää sitä liikennettään sille varsinaiselle reitittimelle sitten kun se käynnistyy, vaan decoja pitää olla jatkuvasti buuttailemassa.. Ja mielestäni myös kummatkin toistin asemat pitää vielä käydä buuttaamassa sen ykkösdecon buutin jälkeen että systeemi toimii taas oikein.
 
Kokeile vaihtaa nyt ainakin main deco toiseen purkkiin, jos yksi purkki olisi vain viallinen.
Katsotaan onko vaikutusta tällä muutokselle. Lisäksi jostain syystä tuo hallintasofta näyttää että tuo mikä on langalla kiinni kytkimessä ottaa yhteyden wifin yli. Tämä nyt ei itseä niin haittaa, ihmetyttää lähinnä miksi se noin näyttää.
 
Katsotaan onko vaikutusta tällä muutokselle. Lisäksi jostain syystä tuo hallintasofta näyttää että tuo mikä on langalla kiinni kytkimessä ottaa yhteyden wifin yli. Tämä nyt ei itseä niin haittaa, ihmetyttää lähinnä miksi se noin näyttää.

Jos kytkin on kovin älykäs niin siinä voi iskeä STP suojat päälle kun nuo Decot kai vähän välittävät langattomastikin dataa vaikka olisi kaapelilla kytkimen kautta kiinni. Käy katsomassa kytkimen hallinnasta onko siellä portti disable. Kyllä sovelluksessa pitäisi näkyä Ethernet backhaul jos se sitä oikeasti käyttää.

Tuosta deco m5:stä kysymys.. Saako sen jotenkin väännettyä niin että se ei rupea jakamaan ip osoitteita itse, vaikka se ei saisikaan vielä reitittimeen yhteyttä? Ongelma on siis se että kun tuo deco m5 käynnistyy nopeammin kuin varsinainen reititin, niin se deco alkaa jakamaan ip osoitteita omasta avaruudestaan, eikä se edes osaa reitittää sitä liikennettään sille varsinaiselle reitittimelle sitten kun se käynnistyy, vaan decoja pitää olla jatkuvasti buuttailemassa.. Ja mielestäni myös kummatkin toistin asemat pitää vielä käydä buuttaamassa sen ykkösdecon buutin jälkeen että systeemi toimii taas oikein.

Deco sovelluksesta löytyy kätevä "reboot all deco" niin ei tarvi käydä erikseen nyppimässä johtoja.
 
Deco sovelluksesta löytyy kätevä "reboot all deco" niin ei tarvi käydä erikseen nyppimässä johtoja.
No, olisihan se nyt hemmetin paljon parempi kun tuollaiselle buuttailulle ei olisi mitään tarvetta.

Noin muuten noita kiinalaisia laajat oikeudet vaativia appeja ei oikein halua kenenkään luuriin jatkuvasti jylläämään.. Tuo ei ole siis mun oma systeemi, vaan sukulaisen, jolla nuo decot ovat oikeastaan vain elisaviihteen takia.
 
Tuosta deco m5:stä kysymys.. Saako sen jotenkin väännettyä niin että se ei rupea jakamaan ip osoitteita itse, vaikka se ei saisikaan vielä reitittimeen yhteyttä? Ongelma on siis se että kun tuo deco m5 käynnistyy nopeammin kuin varsinainen reititin, niin se deco alkaa jakamaan ip osoitteita omasta avaruudestaan, eikä se edes osaa reitittää sitä liikennettään sille varsinaiselle reitittimelle sitten kun se käynnistyy, vaan decoja pitää olla jatkuvasti buuttailemassa.. Ja mielestäni myös kummatkin toistin asemat pitää vielä käydä buuttaamassa sen ykkösdecon buutin jälkeen että systeemi toimii taas oikein.

Onhan se toimintatila valittu asetuksista oikein, että toimii vain tukiasemana?
 
Käytännössä se laite josta tulee netti taloon (sinulla ZTE) laitetaan siltaavaan tilaan, eikä siinä pitäisi olla silloin DHCP:tä eikä muitakaan palveluja päällä. Se siirtää internetin suoraan eteenpäin sellaisenaan seuraavalle laitteelle, joka on sitten tuo pääDeco. Se on laite, joka varsinaisesti luo lähiverkon ja hallitsee niin langattoman kuin langallisen verkonkin laitteet, DHCP pitää siis olla tuossa päällä. Ne muut Decot ovat vain "signaalinlaajentimia" so to speak, eli niitä ei tarvitse konfiguroida mitenkään sen alkuasennuksen jälkeen. Käytännössä siis teet kaikki lähiverkon säädöt tuolla pääDecolla.

Yritin jo tuossa aikaisemmin kysyy viisaampaan mielipidettä että onko järkevämpi tehdä noin vai tehdä niin että zte 5g reititin on se reititin ja mesh purkit vain tyhmiä tukareita?
 
Nyt on pakko kysyä täältä kun tuntuu olevan porukka ajan tasalla, itsellä ei oikein mitään hajua näistä decoista.
Mulla on Elisan kautta arriksen boxi, siihen olis tarkoitus kytkeä TP-Linkin deco M5 ethernetillä ja toinen deco makuuhuoneeseen, voiko arriksen wifi olla päällä . "arriksessa on porttiohjattuna pari ip-kameraa." Tarkotus on toisella decolla napata vielä kauempana oleva IP-kamera mukaan.
Toivottavasti selitin edes ymmärrettävästi.
 
Nyt on pakko kysyä täältä kun tuntuu olevan porukka ajan tasalla, itsellä ei oikein mitään hajua näistä decoista.
Mulla on Elisan kautta arriksen boxi, siihen olis tarkoitus kytkeä TP-Linkin deco M5 ethernetillä ja toinen deco makuuhuoneeseen, voiko arriksen wifi olla päällä . "arriksessa on porttiohjattuna pari ip-kameraa." Tarkotus on toisella decolla napata vielä kauempana oleva IP-kamera mukaan.
Toivottavasti selitin edes ymmärrettävästi.

Voi olla jos pakosti niin haluat etkä saa vaihdettua sitä mihin nykyiset kamerat yhdistää.

Joka tapauksessa Decot tukiasema-moodiin niin kumpikin wlan-verkko pysyy samassa sisäverkossa.

Tosin nuo kaikki porttiohjaukset yms jää voimaan koska reititystä hoitaa arris edelleen. Eli en näe syytä jättää vanhaa WLAN verkkoa päälle.

Ja jos kuitenkin päätät pitää arriksessa ja Decoissa molemmat WLAN päällä niin nimeä ne eri tavalla. Näin decojen mesh päätelaitteiden siirtely yms. toimii.
 
Onhan se toimintatila valittu asetuksista oikein, että toimii vain tukiasemana?
Pääsin nyt tarkistamaan, niin kyllä se on "tukiasema". Jos tuo "langaton reititin" moodi olisi käytössä, niin tätä ongelmaa tuskin olisikaan, mutta koska tuolla on nyt pari laitetta (mm. tulostin) varsinaisessa reitittimessä kiinni tuo ei ole toimiva vaihtoehto.
 
Voi olla jos pakosti niin haluat etkä saa vaihdettua sitä mihin nykyiset kamerat yhdistää.

Joka tapauksessa Decot tukiasema-moodiin niin kumpikin wlan-verkko pysyy samassa sisäverkossa.

Tosin nuo kaikki porttiohjaukset yms jää voimaan koska reititystä hoitaa arris edelleen. Eli en näe syytä jättää vanhaa WLAN verkkoa päälle.

Ja jos kuitenkin päätät pitää arriksessa ja Decoissa molemmat WLAN päällä niin nimeä ne eri tavalla. Näin decojen mesh päätelaitteiden siirtely yms. toimii.

Hmmm.. Nyt otin arriksesta wlanin pois päältä, mutta kamerat hävis näkymästä puhelimesta kuinka saan pelittämään niin että kamerat ymmärtää käyttää dekojen wlania.
mistä se näkyy arriksessa muualta kuin LAN SETUP/client list, että vois jotain säädellä "jos voi".
Joudun varmaan kytkemään arriksen oman wlanin päälle, ettei kamerat jää yöksi pois verkosta.
 
Sun pitää varmaan peukaloida ne kamerat decojen wifiin samalla lailla kuin olet ne aikoinaan Arriksen verkkoonkin saanut. Huonoimmassa tapauksessa koko käyttöönottoprosessi uusiksi.
 
Sun pitää varmaan peukaloida ne kamerat decojen wifiin samalla lailla kuin olet ne aikoinaan Arriksen verkkoonkin saanut. Huonoimmassa tapauksessa koko käyttöönottoprosessi uusiksi.
Elikkäs kamerat ulkoa sisälle ja ethernet kiinni kamerasta decoon, ja asetukset kohilleen,ilmeisesti näin ettei arriksen ethernettiin ?
Ja kannattaako deco mun tapauksessa olla langaton reititin vai tukiasema tilassa?
 
Elikkäs kamerat ulkoa sisälle ja ethernet kiinni kamerasta decoon, ja asetukset kohilleen,ilmeisesti näin ettei arriksen ethernettiin ?
Ja kannattaako deco mun tapauksessa olla langaton reititin vai tukiasema tilassa?

Tukiasematilaan Decot jos arris on reitittävänä. Laita Decojen luomaan wlan-verkkoon täysin sama nimi ja salasana kuin arriksen wlanissa. Näin kameroiden pitäisi suoraan yhdistää siihen vanhasta muistista. Ja arriksesta WLAN pois päältä.
 
Tukiasematilaan Decot jos arris on reitittävänä. Laita Decojen luomaan wlan-verkkoon täysin sama nimi ja salasana kuin arriksen wlanissa. Näin kameroiden pitäisi suoraan yhdistää siihen vanhasta muistista. Ja arriksesta WLAN pois päältä.

Koitin tuota nimeämistä mutta kun 1 kameroista on 2.4 ja toinen 5GHz saan vain toisen näkymään, että helpoin on roudaa kamera sisälle ja asentaa uusiksi.No mutta nämä lopulliset asetukset sitten.

Jos laitan arriksen siltaavaksi ja decon lagaton reititin tilaan (suositeltava). onko se parempi vaihtoehto kuin tuo "Tukiasematilaan Decot jos arris (routedWinthNAT) on reitittävänä" mitä haittaa ja hyötyä.?
 
Koitin tuota nimeämistä mutta kun 1 kameroista on 2.4 ja toinen 5GHz saan vain toisen näkymään, että helpoin on roudaa kamera sisälle ja asentaa uusiksi.No mutta nämä lopulliset asetukset sitten.

Jos laitan arriksen siltaavaksi ja decon lagaton reititin tilaan (suositeltava). onko se parempi vaihtoehto kuin tuo "Tukiasematilaan Decot jos arris (routedWinthNAT) on reitittävänä" mitä haittaa ja hyötyä.?

Kannattaa käyttää reitittimenä sitä laitetta jota pidät luotettavampana, tehokkaampana ja mukavampana muokata asetuksia.
 
Kannattaako mesh-systeemiä laittaa seuraavanlaiseen tapaukseen:
Nettiyhteytenä 4G-modeemi(wlan löytyy) josta pitäisi saada yhteys toiseen huoneeseen samassa kerroksessa.
Huoneen kaksi laitetta tarvitsevat yhteyden piuhalla, niissä ei ole wlania ja kaapelin veto ei onnistu.
Tiedän että tämä on mahdollista toteuttaa esim deco M5:lla, mutta käytetäänkö tässä liian "isoa" systeemiä,
tuohon kai riittäisi ihan halpa wifi-toistinkin josta löytyisi kaksi eth-porttia?
 
Kannattaako mesh-systeemiä laittaa seuraavanlaiseen tapaukseen:
Nettiyhteytenä 4G-modeemi(wlan löytyy) josta pitäisi saada yhteys toiseen huoneeseen samassa kerroksessa.
Huoneen kaksi laitetta tarvitsevat yhteyden piuhalla, niissä ei ole wlania ja kaapelin veto ei onnistu.
Tiedän että tämä on mahdollista toteuttaa esim deco M5:lla, mutta käytetäänkö tässä liian "isoa" systeemiä,
tuohon kai riittäisi ihan halpa wifi-toistinkin josta löytyisi kaksi eth-porttia?

Voi olla tosiaan turhan järeä systeemi jos muuten WLAN kuuluu hyvin joka puolelle.

Osta wifi-extenderi jostain paikasta johon on tarvittaessa helppo palauttaa jos ei toimikaan. Kaikista halvinta ei varmaan kannata lähteä kokeilemaan, eikä noista kahta lan-porttia taida löytyäkään.
 
Wifi toistin tekee tuohon väliin natin, joten mesh on ainoa vaihtoehto jos haluaa ne koneet samaan verkkoon.
 
Kannattaako mesh-systeemiä laittaa seuraavanlaiseen tapaukseen:
Nettiyhteytenä 4G-modeemi(wlan löytyy) josta pitäisi saada yhteys toiseen huoneeseen samassa kerroksessa.
Huoneen kaksi laitetta tarvitsevat yhteyden piuhalla, niissä ei ole wlania ja kaapelin veto ei onnistu.
Tiedän että tämä on mahdollista toteuttaa esim deco M5:lla, mutta käytetäänkö tässä liian "isoa" systeemiä,
tuohon kai riittäisi ihan halpa wifi-toistinkin josta löytyisi kaksi eth-porttia?
Pitääkö niissä toisenhuoneen koneissa olla millainen netti? lähinnä viive ja nopeus vaatimukset.
Pelaamiseen en ite ainakaan laittaisi wifiä väliin
 
Pitääkö niissä toisenhuoneen koneissa olla millainen netti? lähinnä viive ja nopeus vaatimukset.
Pelaamiseen en ite ainakaan laittaisi wifiä väliin
ps4 eli pelaamista kyllä on. Tähän asti on pärjätty vanhalla wifi extenderillä, mutta se on alkanut temppuilla.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 608
Viestejä
4 512 696
Jäsenet
74 421
Uusin jäsen
eetu2k

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom