itseasiassa Gen1 ja Gen2 välillä on vissi ero.
En väitä etteikö olisi, mutta itse en sitä huomannut. En myöskään antaisi paljon arvoa Beyerin edustajalle: hänen tarkoituksensa on kuitenkin myydä luureja ja mieluusti myös vanhojen T1:sten omistajillekin (huomautettakoon, että en ostanut noita toisen sukupolven luureja, vaan lainasin sillä ehdolla, että ostan uudet korvatyynyt ja ostamani uusien tyynyjen - EDT T1G2 -, kuten myös noiden uuden sukupolven mukana tulleiden ero vanhoihin korvatyynyihin on reityksen koko ja määrä takapuolella.)
Niin, koska Sennheiserin vanhat luurit ovat tunkkaisia ja niissä on kapea stereokuva; myös vanhempiin Beyereihin verrattuna.
'Tunkkaisia' siis värittyneitä, 'tummia', keskiäänet taustalla ylä- ja alapäähän nähden. Erottelu, yksityiskohtien esilletuonti on kuitenkin HD600:sissa ja 650:ssä parempi kuin DT990:ssä, 880:ssä ja jopa T1:sä. Neutraaleita ne eivät kuitenkaan ole, kuten kaksi viimeksi mainittua ja Sennheiserin HD800, jonka erottelu on aivan eri tasolla (korkeammalla) T1:seen nähden.
Mielestäni HD600:sissa tai 650:ssä ei ole yhtään kapeampi äänikenttä (siis stereokuva?) kuin kaikissa mainituissa Beyereissa T1:siä laskematta, vaan lähes identtinen.
En myöskään voi olla samaa mieltä korvatyynyjen suuresta vaikutuksesta ääneen. Nuo velouripehmusteiset, oli niissä reikiä tai ei tai olivat reiät minkä kokoisia tai aseteltu miten tahansa, niin ne kuulostavat hyvin samalta. Esim. noissa vanhoissa T1:ssä olen kokeillut DT990:sen tyynyjä, jotka ovat hieman paksummat kuin T1:sten, GMP400:sten tyynyjä, joissa ei ole lainkaan reikiä (German Maestro myy myös reitettyjä) mutta jotka ovat muuten lähes identtiset 990:sten tyynyihin, noiden uuden sukupolven T1:sten tyynyjä ja muutokset äänessä ovat mitättömät. Sen sijaan vaahtomuovisen tyynyn - joka löytyy kaikista vanhemmista Beyereista, mutta ei T1:stä - asettaminen T1:siin rokottaa erottelua keskeltä ja korkealta. Ei valtavasti, mutta sen verran, että huomaan jonkun nuottipaperin kääntämisestä tulevan äänen hävinneen.
Unohdinkin tosin tarkentaa, että uudet DT990:set on 250 ohmin Pro -mallia. Noissa vanhoissa on lähes identtinen kuori (toisin kuin uudemmissa, ei Pro -mallin DT990:ssä) uusin Proihin verrattuna, mutta Prota ei nimessä ole ja ne ovat 600 ohmin.
DT990 Proista katkesi pannan ulostuleva osa oikealta, kun niitä olin kerran päähän laittamassa; takuuvaihdetuista murtui ensin juotos luurin sisältä ja hieman myöhemmin johto katkesi heti vedonpoistajan alapuolelta ja sitten niistä murtui myös panta, tällä kertaa vasemmalta. Vanhat DT990:set sen sijaan ovat vieläkin täysin ehjät, vaikka ovat olleet 25 vuotta käytössä. T1:set eivät ole myöskään vielä hajonneet, mutta säädöt eivät pannassa pysy kohdillaan, ongelma jota noissa vanhoissa tai uusissa DT990:ssä ei ole ollut (eikä sen puoleen missään muissakaan mainitsemissani luureissa, paitsi uuden sukupolven T1:ssä; ne olivat löystyneet jo ne saadessani lainaan).
Mekanismi voi olla sama, mutta laadussa on ainakin näillä kokemuksilla otettu takapakkia.
Oma pääajatus, mitä näihin Beyerin ja Sennheiserin lippulaivoihin tulee on se, että HD800:set on ääneltään huomattavasti korkeammalla tasolla T1:siin nähden. Kumpikin on neutraaleja, mutta erottelu on HD800:ssa huomattavasti parempi. Äänikenttä on niissä myös vielä hieman T1:siä laajempi ja epäilemättä se laajuus 'perinteisesti' aseteltuihin elementteihin johtuu tuosta uudesta, etuviistosta asettelusta, jota sekä T1:ssä että HD800:ssa käytetään. Kuten kirjotin, niin tällä kuulostaa olevan negatiivinen (kolmiulotteisuutta vähentävä) vaikutus binauraalisiin äänitteisiin
HD800:sten ongelma omalla kohdalla on korvatyynyjen materiaali, joka on epämiellyttävän tuntuinen noihin velouripintaisiin nähden ja pehmusteiden äärimmäinen vähyys, joka saa tyynyt muuttumaan täysin littanoiksi alle vuoden runsaalla käytöllä.
Jos nää ois siis hinnaltaan samat, niin valitsisin HD800:set äänen puolesta, mutta en käyttömukavuuden: HD600/650:set ovat huomattavasti mukavammat, kun pannan (metalliset, ulostulevat osat) on venyttänyt - tai paremminkin vääntänyt - sopivaksi. German Maestron GMP400:set on myös äärimmäisen mukavat, ainoa negatiivinen puoli on hengittämätön, keinonahkainen panta.