Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei noilla ole syötön kannalta mitään eroa, mikäli siis vaihdat saman tehoisen ja saman vaihemäärän omaavan, mutta vaan induktion tilalle.Keittiössä on nyt keraaminen liesitaso, voiko olettaa että sähköistyksen puolesta sen voi vaihtaa induktiotasoon? Tarkempia speksejä kämpän sähköistä ei ole juuri nyt saatavilla.
Oleellinen osahan taitaa tässä kysymyksessä olla se, että toki ei voi olettaa, että voi vaihtaa mihin tahansa induktioon. Kuten ei voi kaiken muun ollessa epäselvää olettaa, että voi vaihtaa toiseen samantyyppiseen satunnaiseen laitteeseen X.
Tai siis toisin sanoen se oleellinen tieto puuttuu, kun kerrotaan että jossain on "keraaminen taso" eikä muuta tietoa ole. Käsittääkseni tässä on sama informaatiosisältö kuin jos vain kertoisi, että kämpässä on tällä hetkellä perinteinen rautalevytaso tai ylipäänsä mikä tahansa sähköliesi.
Joo, näin itsekin ajattelin mutta kun oma ymmärrys aiheesta on tasolla että sähkö on sinistä ja sattuu, niin piti kysyä itseäni viisaammilta. Täytyy selvittää asiaa tarkemmin, kun pääsee kämpille tutkimaan.Kyllä minä olettaisin että induktio käy. Varma tieto puuttuu ja siksi mennään oletuksella, mutta väittäisin että suurinpaan osaan suomalaisista keittiöistä saa asennettua iduktiotason ilman kummempia extratöitä.
Faktaa tilastojen valossa ei ole tarjota, mutta arvaisin että keittiö jossa on keraaminen liesitaso on todennäköisemmin helposti päivitettävissä induktioon kuin keskimääräinen päivitettävä keittiö. Perustan oletukseni keraamin suhteelliseen uutuuteen, tuo karsinee pahimmat 50 vuotta koskemattomana olleet mummonmökit pois tilastoja rumentamasta
Mä en ole yrittäjä, mutta annan silti vinkin. Osta kalenteri ja opettele käyttämään sitä. Opettele myös sanomaan "EI" jos et oikeasti ehdi jotain hommaa ottamaan vaaditussa aikataulussa.Minkälaisia vinkkejä muilla yrittäjillä on? Mistä asiakkaat ja mitä muuta kannattaa huomioida?
Moro. Sain suoritettua sähköturvallisuus 2 tutkinnon ja nyt pitäis hakee pätevyydet. Mitä tarkoittaa "riittävän laaja-alainen työkokemus?" Eli mitä työtodistuksissa pitää lukea että varmasti saa luvat? Se on 100% varmaa että työkokemus todellisuudessa on riittävän laaja, mutta oon kuullu että ne on kuitenkin tarkkoja että tietyt asiat pitää tulla todistuksista ilmi.
Toinen kysymys liittyy sähköalan yrityksen perustamiseen. On siis tarkotus perustaa sähköalan yritys ja alkuun tehdä pieniä sähkötöitä yksin. Mahdollisesti jossain vaiheessa ottaa työntekijä ja ruveta tekemään myös vähän isompia kohteita. Minkälaisia vinkkejä muilla yrittäjillä on? Mistä asiakkaat ja mitä muuta kannattaa huomioida?
Kiitos vastauksista.
Toinen kysymys liittyy sähköalan yrityksen perustamiseen. On siis tarkotus perustaa sähköalan yritys ja alkuun tehdä pieniä sähkötöitä yksin. Mahdollisesti jossain vaiheessa ottaa työntekijä ja ruveta tekemään myös vähän isompia kohteita. Minkälaisia vinkkejä muilla yrittäjillä on? Mistä asiakkaat ja mitä muuta kannattaa huomioida?
Vastaan näin erittäin pieniä sähkötöitä tilaavana yksityisasiakkaana (eli muutama tunti max päivä töitä sähkärille silloin tällöin). Toiminimisähkärit, joita ei löydy kuin keltaisilta sivuilta, eivät ole olemassa. Sähkärit, joiden preesenssi on täysin paskat nettisivut ja puhelinnumero, eivät ole olemassa. Sähkärit, joilla on kunnolliset nettisivut, joissa esitellään yritys, tekijä(t), mitä firma tekee (ettei tarvitse aina kysyä että teettekö x y z) kunnon yhteystiedot jne. pääsevät jatkoon. Niin paljon kuin somea vihaankin, niin firmat / sähkärit, joilla on someprofiili facessa JOSSA ON MERKITYKSELLISTÄ SISÄLTÖÄ, saavat lisäpisteitä. Firmat, joiden henkilökunta on ystävällistä, osaa kommunikoida, kuunnella asiakasta ja ehdottaa ratkaisuja (minä voin toivoa jotain mutta sähkäri tietää mitä on mahdollista ja järkevää, eli dialogia dialogia) saavat ilmaista näkyvyyttä puskaradion kautta ja ovat varmasti täysin työllistettyjä. Ym. pätee kaikkeen suorittavaan työhön. Suurin osa minkä tahansa alan suorittavan työn ammattilaisista epäonnistuu kaikissa noissa asioissa, enkä itse asiakkaana ala vuonna 2021 kommikoimaan 1980 luvun tavoin - eikä moni muukaan ala, sivusta olen seurannut erilaisia ammatilaisia ja kyllä ym. jutut täyttävät näyttävät menestyvän ja muut kuihtuvan. Ei siinä, varmaan kalenterit sähkäreillä silti on täysiä kaikilla, mutta jos uutena on tulossa alalle, niin kannattaa varmaan vähän panostaa tuohon viesitntään.
Tää pätee siis näin yksityisaiakkaan näkövinkkelistä ja varmaan pieniin yrityskeikkoihinkin, lainalaisuudet lienevät sitten täysin erit, kun tehdään alihankintaa, työmaita jne, näistä en tiedä itse mitään. Missä päin vaikutat, oisi sähkärille taas tarve, kun hovihankkija ei ole vastannut yhteytenottoihin (ja tässä tulee taas kommunikointi ja se mitä joku tuossa yllä sanoi, että pitää osata sanoa ei ja sit se ei kanssa pitää sanoa eikä jättää vastaamatta, arvostan jos tulee vain että valitettavasti kalenteri on täynnä syksyyn asti, mutta jos tulee vain radiohiljaisuutta niin etsiskelen uuden tekijän)?
Edit: Ja vielä yksi, että hinnasto nettiin. 99.9% ammatilaisista ei pistä hintojansa näkyviin ja mikään ei raivostuta enempää. Paitsi että se aiheuttaa turhaa viestittelyä puoleen ja toiseen, että mitä maksaa, niin itselleni luo epäammattimaisen ja jopa epäilyttävän kuvan tekijästä. Jos tekijällä ei ole julkista hintaa työlle, niin pistää epäilyttämään, että tekijä sorvaa hintaa ylöspäin, jos asiakas vaikuttaa maksukykyiseltä. Kummaa touhua, tuntihinta nettiin, kilometriveloitukset jne. nettiin ja tietty urakoista sovitaan erikseen.
Edit2: Ja tää tosiaan koskee kaikkia aloja, itsellä on ollut vaikeuksia löytää hyvä sähkäri, hyvä nuohoaja, hyvä puuseppä, hyvä putkimies, hyvä IV-mies, hyvä katonkorjaaja, hyvä siivoaja... Ja kaikkiin on ultimatum löytynyt tekijä ja kyllä kaikki on löytynyt puskaradion kautta, nettisivut kunnossa ja facebookissa matskua, joista käy ilmi, että työtä tehdään ylpeydellä.
Setiltä löytyy määritelmät mitä työkokemusta on löydyttävä, kysymällä firmasi STJ:ta niin häneltä saat luultavasti parhaimman konsultaation miten kokemus esitetään todistukseen. Yleisesti mainittava kokemusta kerryttäviä kohteita missä olet työskennellyt ja mitä tehnyt.
Tarkennatko vielä, mihin tarvitset luvan ja millaisen luvan? Tai miten yhteinen syöttö vaikuttaa mielestäsi asiaan?Vaikeaa, ensin tarvitset yhtiön luvan, jos ja kun syöttö on yhteinen ja sähköjä ei ole yhtiöjärjestyksessä merkitty osakkaan omaisuudeksi.
Itse toteutus lienee kohtuu helppo, muutokset keskukseen ja riittävä kaapelointi. Ellei syöttö ala ahdistamaan tms.
Olet metsässä. Mainittu 11kW on lopulta varsin pieni latausteho ja muutoinkaan ei kannata lähteä yleistämään. Osa ajaa oikeasti vain nimellisiä matkoja ja riittää mikä tahansa lataus mutta kyllä moni ajaa myös pidempiä matkoja ja välillä on syytä saada nopeammin se auto ladattua. Yksikin tarve vuodessa nopeampaan perustelee mielestäni oikein mainiosti nopeamman latauksen.(ei kuulu tähän, mutta mietittäväksi miksi 11kw? Autot seisoo kotona keskimäärin 12h ja jonkun bloggaajan Leaf vie 11kw/100km, eli 12h aikana saisit 1200km toimintamatkaa, jos auton laturi nielee ja akkuun mahtuu. 3,6kv 400km ja 1,8kw 200km. tai sen keskimääräisen 50km tarpeen saa 1,8ke tolpasta 3h aikana. Nyt tuntuu, että hyttystarvetta ammutaan liian järeillä, ellei käyttö ole poikkeavaa.? -vai olenko ihan metsässä)
Hieman oudoksun, miten asia ei ole selvä jos on tutkintoon asti asiat hoitanut. Mutta kyllä tuo neuvosi on varsin pätevä. Vähänkin isompaa yritystä jos on takana, on todistuksia kirjoitettu aikaisemminkin ja jos joku ei ole kelvannut, on otettu opiksi ja tehty uutta.Setiltä löytyy määritelmät mitä työkokemusta on löydyttävä, kysymällä firmasi STJ:ta niin häneltä saat luultavasti parhaimman konsultaation miten kokemus esitetään todistukseen. Yleisesti mainittava kokemusta kerryttäviä kohteita missä olet työskennellyt ja mitä tehnyt.
Ei muuten automaattisesti riitä. Enkä todellakaan suosittele kenellekkään lupia haluavalle mitään noin ympäripyöreän paperin vastaan ottamista. Siinä sahaa vain ja ainoastaan omaa oksaansa. Tosin jokainen toki tekee, miten itse haluaa.Ei vaadita tietoja kohteista, pelkkä ympäripyöreä lause "monipuolista työkokemusta pienjänniteasennuksista" riittää. Ei työtodistuksen mikään CV tarvitse olla.
Sähkärit, joiden preesenssi on täysin paskat nettisivut ja puhelinnumero, eivät ole olemassa. Sähkärit, joilla on kunnolliset nettisivut, joissa esitellään yritys, tekijä(t), mitä firma tekee (ettei tarvitse aina kysyä että teettekö x y z) kunnon yhteystiedot jne. pääsevät jatkoon. Niin paljon kuin somea vihaankin, niin firmat / sähkärit, joilla on someprofiili facessa JOSSA ON MERKITYKSELLISTÄ SISÄLTÖÄ, saavat lisäpisteitä.
Nykypäivänä tiktok on aika kova paikka mainostaa kunhan handlaat sen.Moro. Sain suoritettua sähköturvallisuus 2 tutkinnon ja nyt pitäis hakee pätevyydet. Mitä tarkoittaa "riittävän laaja-alainen työkokemus?" Eli mitä työtodistuksissa pitää lukea että varmasti saa luvat? Se on 100% varmaa että työkokemus todellisuudessa on riittävän laaja, mutta oon kuullu että ne on kuitenkin tarkkoja että tietyt asiat pitää tulla todistuksista ilmi.
Toinen kysymys liittyy sähköalan yrityksen perustamiseen. On siis tarkotus perustaa sähköalan yritys ja alkuun tehdä pieniä sähkötöitä yksin. Mahdollisesti jossain vaiheessa ottaa työntekijä ja ruveta tekemään myös vähän isompia kohteita. Minkälaisia vinkkejä muilla yrittäjillä on? Mistä asiakkaat ja mitä muuta kannattaa huomioida?
Kiitos vastauksista.
(ei kuulu tähän, mutta mietittäväksi miksi 11kw? Autot seisoo kotona keskimäärin 12h ja jonkun bloggaajan Leaf vie 11kw/100km, eli 12h aikana saisit 1200km toimintamatkaa, jos auton laturi nielee ja akkuun mahtuu. 3,6kv 400km ja 1,8kw 200km. tai sen keskimääräisen 50km tarpeen saa 1,8ke tolpasta 3h aikana. Nyt tuntuu, että hyttystarvetta ammutaan liian järeillä, ellei käyttö ole poikkeavaa.? -vai olenko ihan metsässä)
Tuo toiminimien sulkeminen pois ei valitettavasti ole noin yksioikoinen homma. Joskus on, aina ei. Niitä tekijöitä on kuitenkin monia, joilla on päivätyö erikseen ja tekevät toiminimellä pienempää hommaa. Ei kiinnosta panostaa loputtomasti näkyvyyteen, kohteet tulevat muutenkin.Vastaan näin erittäin pieniä sähkötöitä tilaavana yksityisasiakkaana (eli muutama tunti max päivä töitä sähkärille silloin tällöin). Toiminimisähkärit, joita ei löydy kuin keltaisilta sivuilta, eivät ole olemassa. Sähkärit, joiden preesenssi on täysin paskat nettisivut ja puhelinnumero, eivät ole olemassa. Sähkärit, joilla on kunnolliset nettisivut, joissa esitellään yritys, tekijä(t), mitä firma tekee (ettei tarvitse aina kysyä että teettekö x y z) kunnon yhteystiedot jne. pääsevät jatkoon.
Somemarkkinointi laadukkaasti tehtynä on lopulta aika haastava osa-alue ja mikä sisältö merkitsee kenelle mitäkin. Valitettavan moni lähtee vielä varsinkin alussa siihen järkyttävään spammaamiseen jokaiseen mahdolliseen paikkaan, se kääntyy helposti itseään vastaan.Niin paljon kuin somea vihaankin, niin firmat / sähkärit, joilla on someprofiili facessa JOSSA ON MERKITYKSELLISTÄ SISÄLTÖÄ, saavat lisäpisteitä.
Ystävällisyys ja osaaminen ei muuten automaattisesti kulje käsi kädessä kaikkien asiakkaiden mielestä. Ystävällistä on tarjota halpaa hintaa, hoitaa nopeasti jne. Mutta vaikka miten asiallisesti kyseenalaistat sitä asiakkaan toivetta ja ehdotat parempaa mallia, on helposti vastassa "no, otan muualta, ne tekee niinkun haluan ja halvemmalla" tai "sinähän se ammattilainen oot, mitäs minulta kyselet"Firmat, joiden henkilökunta on ystävällistä, osaa kommunikoida, kuunnella asiakasta ja ehdottaa ratkaisuja (minä voin toivoa jotain mutta sähkäri tietää mitä on mahdollista ja järkevää, eli dialogia dialogia)
On muuten erikoinen mielipide. Ei pahalla mutta voisiko joskus vikaa olla myös itsessä, jos tuntuu suurimmassa osassa muita olevan vikaa?Suurin osa minkä tahansa alan suorittavan työn ammattilaisista epäonnistuu kaikissa noissa asioissa, enkä itse asiakkaana ala vuonna 2021 kommikoimaan 1980 luvun tavoin - eikä moni muukaan ala, sivusta olen seurannut erilaisia ammatilaisia ja kyllä ym. jutut täyttävät näyttävät menestyvän ja muut kuihtuvan.
99,9% ei voi laittaa sitä hintaa nettiin. Tai voi, mutta sillä karkoittaa asiakkaat, Eli kyllä tuo on aivan turha vaatimus tässä kohden sähköalaa ajatellen.Edit: Ja vielä yksi, että hinnasto nettiin. 99.9% ammatilaisista ei pistä hintojansa näkyviin ja mikään ei raivostuta enempää. Paitsi että se aiheuttaa turhaa viestittelyä puoleen ja toiseen, että mitä maksaa, niin itselleni luo epäammattimaisen ja jopa epäilyttävän kuvan tekijästä. Jos tekijällä ei ole julkista hintaa työlle, niin pistää epäilyttämään, että tekijä sorvaa hintaa ylöspäin, jos asiakas vaikuttaa maksukykyiseltä. Kummaa touhua, tuntihinta nettiin, kilometriveloitukset jne. nettiin ja tietty urakoista sovitaan erikseen.
On aivan selvä, että myöhästymisistä ja vastaavista on tärkeää pitää asiakas ajan tasalla. Siinä ei ole mitään epäselvää. Ja kuten kalenteria jo tuolla suositeltiin, on tosiaan tärkeää ottaa vain sen verran töitä, mitä ehtii tehdä.Kiitos erinomaisesta vastauksesta kaikille. Tämän olen havainnoinut itsekin että varsinkin pienyrittäjillä on kommunikaatio todella surkealla tasolla ja aion itse panostaa siihen. Ja just toi että otetaan vaan töitä ja ei informoida eikä vastata puhelimeen ja hommat vaan roikkuu eikä asiakas tiedä sähkäristä mitään.
Noista hinnoista sen verran että niitä ei moni varmasti sen takia laita esille että se voi riippua kohteesta ja asiakkaasta. Esimerkiksi vähävaraiselle yksityiselle henkilölle ja yrityksille ym julkiselle puolelle voi olla vähän eri hinnat, sekä vähän eroja erilaisissa hommissa ja työn laajuudessa. Mut kai sinne pitää joku yleishinta laittaa.
Oma suunnitelma on just markkinoida tehokkaasti netissä ja somessa, kehittää yhteistyösopimuksia remppa- yms firmojen kanssa sähkötöistä ja tietysti tehdä niin hyvää työtä laadun sekä asiakaspalvelun suhteen että asiakkaat hoitaa mainostamisen
Itsestään ei kannata tehdä pelleä, siitä on vain harmia. Eli todella hyvä harkinta ensin. Ja vielä parempi harkinta, mitä voi jakaa. Ei missään tapauksessa asiakkaan kohteesta mitään, jos siitä ei varmasti ole sovittu.Nykypäivänä tiktok on aika kova paikka mainostaa kunhan handlaat sen.
Ei vaadita tietoja kohteista, pelkkä ympäripyöreä lause "monipuolista työkokemusta pienjänniteasennuksista" riittää. Ei työtodistuksen mikään CV tarvitse olla.
Esim tesla lataa akun täyteen 11kW laturilla n.8 tunnissa, kun 1,8kW laturilla siihen menisi n.50 tuntia. Ja kannattaa huomioda Suomessa tuo talvi, mikä hidastaa lataamista myös koska akkua pitää lämmittää samalla. Tuo 11kW laturi on aika sopivia kotikäyttöön, sopivia ettei yleensä joudu isompia muutoksia tekemään talon sähköihin. Ja riittävän tehokkaita että (kotikäytössä) saa suht nopeasti ladattua kuitenkin.
1,8kW:lla saa tosiaan yön aikana sen n.200km toiminta matkan, se riittää jos ajaa vain töihin ja kotiin. Mutta monet ajavat autolla muitakin matkoja.
Tarkennatko vielä, mihin tarvitset luvan ja millaisen luvan? Tai miten yhteinen syöttö vaikuttaa mielestäsi asiaan?
Kyllä käytännössä poikkeuksetta voit asentaa omistamaasi voimavirtarasian. Siitähän tuossa käytännössä on kyse. Enkä varsinaisesti tiedä, mitä muutoksia ja miksi tekisit keskukseen.
Olettaen uunin takana olevan järkevä rakorasia, kuten lähes poikkeuksetta on, mikään ei estä jatkamasta vetoa seinän läpi ulkopuolelle. Järkevälle laturille taas saa tuotua sen "liesi käytössä"-tiedon ulkopuolelta, eli mitään kontaktoriratkaisua ei tarvita katkomaan sähköjä. Jäljelle jää siis enää se, miten liedestä saadaan tarpeellinen tieto ulos vai tarvitaanko sen osalta jokin erikoisratkaisu.
Syötön osalta ei oikeasti ole tarpeen miettiä yhtään mitään, mikäli koko hommaa ei ole raneiltu. Ovat pääsulakkeet sitten siinä asunnon omassa taulussa tai kauempana, on se syöttö mitoitettu niiden mukaisesti. Pääsääntöisesti vähintään 25A mukaisesti. Muutoinkaan tilannetta ei muuta millään tavoin, käyttääkö se liesi vai auton lataus sen mainitun 11kW
Olet metsässä. Mainittu 11kW on lopulta varsin pieni latausteho ja muutoinkaan ei kannata lähteä yleistämään. Osa ajaa oikeasti vain nimellisiä matkoja ja riittää mikä tahansa lataus mutta kyllä moni ajaa myös pidempiä matkoja ja välillä on syytä saada nopeammin se auto ladattua. Yksikin tarve vuodessa nopeampaan perustelee mielestäni oikein mainiosti nopeamman latauksen.
Ja toisaalta... Tässä kysyttiin 3x16A mahdollisuutta autolle. Käytännössähän tuo on minimi, mitä edes voit toteuttaa. Ei sinne seinään todella laiteta mitään normaalia schukoa latausta varten.
Olisikohan tuo plommattu johdonsuoja/kytkin joku syöttö mittarille tms. joka tarvitsee virran pääkytkimen ollessa pois päältä. Tähän olisi auttanut hyvä kuva, josta näkee tuotteen tiedot.Mikäs se muuten tämä on tässä kuvassa näkyvä sinetöity kytkin sinetöidyn peitelevyn takana?
katso liitettä 610447
Ja oliko niin, ettei noita sähkökeskuksen peitelevyjä saa sähkäri modata rouheasti rälläkällä tms. - tai saa, mutta sen jälkeen sähkäri ottaa vastuun, että laite täyttää vaatimukset jne, eli käytännössä kukaan ei hommaan ala? Kysyn, koska tuossa tosiaan on valmis paikka 3 mod leveälle salama/ylijännitesuojalle, mutta paneelin takana on kyllä "vapaa" DIN-kisko koko matkalta ja vain tuo peitelevy estää vähän rouheamman 6 mod leveän T1+T2 salama+ylijännitesuojayhdistelmän asennuksen? Eipä sillä, mitä noista nyt olen lueskellut, niin 3 mod leveänäkin saa kyllä ihan passelin T1+T2 suojan varistorisuojan, 6 mod leveät suojat kestäisivät sitten tuplaten virtaa ollen kipinäväliin perustuvia tjsp. Koska piuhat maan alla, niin kaippa tuommonen vähän köykäisempikin riittää.
Ja oletus on, että tuohon sähkötauluun tulee TN-C järjestelmällä sähköt ja taulussa muutetaan TN-S:ksi, koska jos on TN-S, niin ei mahdu mikään ylijännitesuoja tuohon...
Oikaisit aika paljon ja vastasit asian vierestä. Sen sijaan jätit osan mutuiluistasi perustelematta.As. Oy:n pitää pystyä tarjoamaan kaikille samat mahdollisuudet, eli jos sinulle annetaan lupa laittaa jotain se pitää yhdenvertaisuuden vuoksi olla mahdollista muille. Isännöitsijä antaa varmaan ohjeet muutostyölupaan - as. oy:ssä omistat osakkeet ja pinnat, perusjärjestelmät ja rakenteet on yhtiön.
Näistä tapellaan ihan kohtuuttomasti, kun ei ymmärretä. Kielletään varmuuden vuoksi ja kun muutostyön tekijä on niin hiilenä, ettei kukaan halua auttaa.
Toki, jos sinulla on jo ns. voimapistorasia niin mikäänhän ei estä sen korvaamista latauspisteellä, koska kuormitus ei ole ongelma. Selvitä kuitenkin ensin, ettet ole myöhemmin pahimmillaan napit vastakkain asiaa pelkäävän hallituksen ja isännöitsijän kanssa.
Hankinta olisi järkevä tehdä yhdessä, vähintään 5 latauspistettä ja hidaslataukseen on mahdollista saada 35% ja noihin 11kw 55%.
Jos sulta saa mittauspöytäkirjan ja kuitin töistä niin pidän nimen korvan takana muistissa. Ois enemmän tai vähemmän "pieniä" töitä ympäri taloa joita tässä lähivuosien mittaan ois saatava teetettyä. Lappeenrannan alueen sähkärit on aika hyvin työllistettyjä joten kysyntää varmasti on kunhan tuo edellä mainittu näkyvyys vaan on kunnossa...Ja asun itse Lappeenrannassa, toimialue tulee olemaan varmasti tää Etelä-Karjala ja sen lähialueet ainakin alkuun. Missäpäin olis tarvetta?
Ottakaahan muutkin yhteyttä jos Lappeenrannassa tarvii tunnollista ja osaavaa sähkäriä, jonka veloitukset ei vielä oo ihan niin kalliit ja kalenterissa riittää tilaa!
Olisikohan tuo plommattu johdonsuoja/kytkin joku syöttö mittarille tms. joka tarvitsee virran pääkytkimen ollessa pois päältä. Tähän olisi auttanut hyvä kuva, josta näkee tuotteen tiedot.
Itse olen ihan surutta leikannut tuota peitelevyä tarpeen mukaan , enkä ole sitä sen kummemmin koskaan miettinyt. Noissa pääasia on, että suojausluokka ei muutu.
Jos olet sen peitelevyn irrottanut, niin kyllähän keskuksesta näkee onko TN-S, TN-C vai TN-C-S. Itse veikkaisin jompaa kumpaa kahta viimeistä.
Sellainen se on. Mulla on samanlainen keskus, tuo on ihan tavallinen johdonsuojakatkaisija jonka päällä on vaan muovikansi jonka kiinnitysruuvin voi sinetöidä. Tolle tulee syöttö suoraan pääkytkimeltä, ennen mittaria, eli se voi tosiaan syöttää jotakin joka tarvitsee jatkuvaa jännitettä. Mun tapauksessa siinä ei kyllä ole mitään kytkettynä. Kai niitä on sitten olemassa sellaisia mittareita tai tariffinohjauslaitteita jotka vaativat jatkuvan jännitteen?Olisikohan tuo plommattu johdonsuoja/kytkin joku syöttö mittarille tms. joka tarvitsee virran pääkytkimen ollessa pois päältä.
Oikaisit aika paljon ja vastasit asian vierestä. Sen sijaan jätit osan mutuiluistasi perustelematta.
Tiedostetun yleisen (tai isännöitsijän) hankaluuden vuoksi tuossa on myös aika suora oikotie "asennutan yhden pistorasian, onks ok?". Käytännössä missä tahansa järkevässä yhtiössä tuollainen on "ok, kiva kun kerroit ja laita vaan"
Jos taas rasia on olemassa ja autolle osoitettu paikka sen läheisyydessä, on jo kaukaa haettu ajatus, että laturiin olisi mahdollisuus puuttua. Toki yrittää voi ja tässä kohden laturi pistokkeella kiinni niin mihin puutut sen jälkeen?
Niin ja itselläni siis ei ole rasiaa eikä tarvetta kysellä isännöitsijältä. En ollut alkuperäinen kysyjä ja hallitukselle osoitettu taas olisi osin sama kuin kysyisin itseltäni.
Vastaan näin erittäin pieniä sähkötöitä tilaavana yksityisasiakkaana (eli muutama tunti max päivä töitä sähkärille silloin tällöin). Toiminimisähkärit, joita ei löydy kuin keltaisilta sivuilta, eivät ole olemassa. Sähkärit, joiden preesenssi on täysin paskat nettisivut ja puhelinnumero, eivät ole olemassa. Sähkärit, joilla on kunnolliset nettisivut, joissa esitellään yritys, tekijä(t), mitä firma tekee (ettei tarvitse aina kysyä että teettekö x y z) kunnon yhteystiedot jne. pääsevät jatkoon. Niin paljon kuin somea vihaankin, niin firmat / sähkärit, joilla on someprofiili facessa JOSSA ON MERKITYKSELLISTÄ SISÄLTÖÄ, saavat lisäpisteitä. Firmat, joiden henkilökunta on ystävällistä, osaa kommunikoida, kuunnella asiakasta ja ehdottaa ratkaisuja (minä voin toivoa jotain mutta sähkäri tietää mitä on mahdollista ja järkevää, eli dialogia dialogia) saavat ilmaista näkyvyyttä puskaradion kautta ja ovat varmasti täysin työllistettyjä. Ym. pätee kaikkeen suorittavaan työhön. Suurin osa minkä tahansa alan suorittavan työn ammattilaisista epäonnistuu kaikissa noissa asioissa, enkä itse asiakkaana ala vuonna 2021 kommikoimaan 1980 luvun tavoin - eikä moni muukaan ala, sivusta olen seurannut erilaisia ammatilaisia ja kyllä ym. jutut täyttävät näyttävät menestyvän ja muut kuihtuvan. Ei siinä, varmaan kalenterit sähkäreillä silti on täysiä kaikilla, mutta jos uutena on tulossa alalle, niin kannattaa varmaan vähän panostaa tuohon viesitntään.
Tää pätee siis näin yksityisaiakkaan näkövinkkelistä ja varmaan pieniin yrityskeikkoihinkin, lainalaisuudet lienevät sitten täysin erit, kun tehdään alihankintaa, työmaita jne, näistä en tiedä itse mitään. Missä päin vaikutat, oisi sähkärille taas tarve, kun hovihankkija ei ole vastannut yhteytenottoihin (ja tässä tulee taas kommunikointi ja se mitä joku tuossa yllä sanoi, että pitää osata sanoa ei ja sit se ei kanssa pitää sanoa eikä jättää vastaamatta, arvostan jos tulee vain että valitettavasti kalenteri on täynnä syksyyn asti, mutta jos tulee vain radiohiljaisuutta niin etsiskelen uuden tekijän)?
Edit: Ja vielä yksi, että hinnasto nettiin. 99.9% ammatilaisista ei pistä hintojansa näkyviin ja mikään ei raivostuta enempää. Paitsi että se aiheuttaa turhaa viestittelyä puoleen ja toiseen, että mitä maksaa, niin itselleni luo epäammattimaisen ja jopa epäilyttävän kuvan tekijästä. Jos tekijällä ei ole julkista hintaa työlle, niin pistää epäilyttämään, että tekijä sorvaa hintaa ylöspäin, jos asiakas vaikuttaa maksukykyiseltä. Kummaa touhua, tuntihinta nettiin, kilometriveloitukset jne. nettiin ja tietty urakoista sovitaan erikseen.
Edit2: Ja tää tosiaan koskee kaikkia aloja, itsellä on ollut vaikeuksia löytää hyvä sähkäri, hyvä nuohoaja, hyvä puuseppä, hyvä putkimies, hyvä IV-mies, hyvä katonkorjaaja, hyvä siivoaja... Ja kaikkiin on ultimatum löytynyt tekijä ja kyllä kaikki on löytynyt puskaradion kautta, nettisivut kunnossa ja facebookissa matskua, joista käy ilmi, että työtä tehdään ylpeydellä.
Edelleen on ehkä syytä huomioida ketjun otsikointi. Jos henkilö x tilaa laturin tai varauksen tai minkä tahansa asentamisen sähköautolleen, kyllä se toteutetaan. Ei se sähkäri kysele mitään mistään "onko tähän nyt lupa".No, itse omalla toiminnalla kaivatte turhaa kuoppaa, mutta teksteistäsi päätellen asioiden käsittely on muutoinkin eri tasolla - rauhaa. Tarkoitus ei suinkaan ole olla tiellä vaan vinkata miten se onnistuu oikein. Näistä riidellään ihan turhaan ja omatoimisuus vain lisää kulmakerrointa ja pahimmilla saa aikaan solmun.
Missähän maailmassa oikein elelet jos luulet että rakennus- tai TATE-töitä pystyy hinnoittelemaan jollain nettisivuille laitettavalla hinnastolla?
Tulee mieleen ainakin yksi maalausfirma jolla tällainen laskuri nettisivuilla on ja tulee muuten kalliit seinät jos sen pohjalta hinnoittelee...
Tätähän tuossa omassa kilometrin mittaisessa postauksessani jo naputtelinkin. Mutta jatkan kuitenkin.Jep, ihan mahdotonta pistää nettisivuille joku hinnasto. Jokaisen työn hintaan kun vaikuttaa niin monta erilaista tekijää. Tai jos kysytään paljonko ne omakotitalon sähköt maksaa.. voi maksaa 5 tonnia tai sitten 100 tonnia.
Taustalla lienee se nykyajan ajatus, miten aivan minkä tahansa hinnan voi tarkistaa / laskea netistä. Kun parempaa ymmärrystä asiasta ei ole, uskotaan tähän. Ja tottakai ajatusta ruokkii tyyliin laiturilaskuri tai muu vastaava, jolla voi laskea antamillaan spekseillä hinnan.
Oikeastaan selville kävi ainoastaan se, miksi yllättävänkin moni sähköliike ei ota ollenkaan vastaan niitä pikkuhommia. Perustelit todella mainiosti sen. Lisäksi olet valitettavasti ajatuksinesi hieman väärässä ketjussa, jos et sitä jo useamman kommenteista huomannut. Ja hankalana asiakkaana maksat luultavammin myös extraa niistä tarvitsemistasi asioista. Kukaan ei halua tehdä talkoilla / tappiolla töitä ja jos on pakko arpoa ennalta, on parempi pyöristää reilusti ylöspäin. Ei siihen lopulta vaikuta se kerrottu tuntihinta, vartin homman vuoksi voi pyöritellä peukaloita kolme varttia tai "minimilaskutus" se ja se.Nyt lähti vähän tuntihinnan kanssa laukalle, se kiinnostaa silloin, kun pitää vaihtaa muutama pistorasia tms. Kuten sanoin, niin itse tilaamani työt on tällaisia just tällaisia pikkuhommia tuntiveloitus, kilometrit ja tarvikkeet ja sillä sipuli. Joka kerta laskussa on tuntihinta ollut ja joka kerta se on ollut vieläpä sama. Jos tuota tuntihintaa ei osata kertao, niin antaa olla minun puolesta. Isommat hommat sitten asiana erikseen. Joo joo eroja tulee siitä sun tästä, tarvikkeiden hinnasta jne, mutta pointti nyt varmaan kävi selville.
Mitähän pahaa joku sähkäri on kohdallasi tehnyt? Ei ole ihan kyllä hetkeen edelliset postauksesi huomioiden tämän tason hyökkäystä tässä ketjussa kyllä näkynyt eikä toivottavasti näy jatkossakaan. Alasta mitään tietämätön kuvittelee tietävänsä kaiken, haukkuu kaikki ja neuvoo kaikkia. Siitähän tuossa on kyse, ei mistään muusta.Menee jo off topiciksi, mutta silloin, kun huomaa naursekelevansa, miten nykyajan asiakkaat vaativat tyhmiä juttuja, kannttaa olla hyvin hyvin varovainen. Kun itse aloittelin 20v sitten työelämässä (tietyn alan softapuolella), niin muistan erinomaisen hyvin, kun eräs toimittaja koulutustilaisuudessa naureskeli, miten nykyajan nettisukupolven mielestä businessoftienkin pitäisi olla nopeita, käytäettivä ja luoja ties vielä jossain netissä. Itse en osannut asialle silloin nauraa, mutta nyt toki naurattaa, koska ko. toimija, kuten kaikki muutkin vanhat jätit ovat kuolleet ja kuopattu jo aikaa sitten, koska eivät kyenneet näkemään muutosta asiakkaiden vaatimuksissa.
En nyt sano, että tämä suoraan rinnastuu johonkin sähköalaan, mutta sanotaan vaikka niin, että erään toisen ammattialan palveluita kun olen useilta yhden miehen firmoilta ostanut, niin yksi voi pitää lähes kaksinkertaista tuntihintaa muihin nähden ja valittelee, kun töitä on jo vähän turhankin paljon kun kaikki haluaa just hänet ja toinen täsmälleen samaa työtä ihan yhtä laadukkaasti tekevä valittelee, että töitä ei ole ja hintoja pitää polkea. Ensimmäinen on panostanut viestintään, asioinnin sujuvuuteen ja esteiden poistamiseen palvelun ostamisen tieltä ja toisen mielestä tällaiseen ei ole syytä, asiat voi sopia parhaiten puhelimessa.
Sähköalalla kuitenkin lie niin hyvä työllisyystilanne nyt ja varmaan tulevaisuudessakin, että kaikille on töitä, niin eipä siinä mitään, kukin tuottaa palvelua tyylillään ja kukin ostaa sitä tyylillään.
Jos sulta saa mittauspöytäkirjan ja kuitin töistä niin pidän nimen korvan takana muistissa. Ois enemmän tai vähemmän "pieniä" töitä ympäri taloa joita tässä lähivuosien mittaan ois saatava teetettyä. Lappeenrannan alueen sähkärit on aika hyvin työllistettyjä joten kysyntää varmasti on kunhan tuo edellä mainittu näkyvyys vaan on kunnossa
Hieman oudoksun, miten asia ei ole selvä jos on tutkintoon asti asiat hoitanut. Mutta kyllä tuo neuvosi on varsin pätevä. Vähänkin isompaa yritystä jos on takana, on todistuksia kirjoitettu aikaisemminkin ja jos joku ei ole kelvannut, on otettu opiksi ja tehty uutta.
Ja jos yritys vielä astetta suurempi, ei se oma esimies välttämättä ole sama kuin stj, hyvä jos edes on tietoinen kaikista tehdyistä hommista. Pieni vaiva kysyä, suuri hyöty kun on riittävän tarkasti.
Ei muuten automaattisesti riitä. Enkä todellakaan suosittele kenellekkään lupia haluavalle mitään noin ympäripyöreän paperin vastaan ottamista. Siinä sahaa vain ja ainoastaan omaa oksaansa. Tosin jokainen toki tekee, miten itse haluaa.
Kohteita ei tarvitse olla eritelty mutta jos kokemusta on ns minimit ja sekin kerrottu ympäripyöreästi, kyllä riski hakemuksen hylkäämiseen on varsin ilmeinen. Ei ne S2-vaatimukset työnkuvan osalta niin mahdottomat ole, etteikö aikaa voisi käyttää muutaman lauseen mitan vertaa. Ja pääasiassa järkevä esimerkkikohde on etu niin lupapuolessa kuin myöhemminkin. "monipuolista kokemusta pienjänniteasennuksista" vs "ollut mukana kohteen x toteutuksessa suunnittelusta lopputarkastuksiin ja käyttöönottoihin. Työnkuvaan kuulunut xxx suunnittelua... asennusta... nuorempien asentajien opastusta... mittauksia..."
Ja kysyjän tapauksessa se jatko yrittäjänä on omasta mielestäni ihan huomion arvoinen seikka. Referenssejä ei vielä ole joten kyllä ne ensimmäiset kaupat voi pelastaa todistus, jonka mukaan on nimenomaisesti tehnyt sitä, mitä tarjoamassa.
Ja jos myöhemmin havittelee enemmän oikeuksia, sitä tärkeämmäksi muodostuu se, mitä sinne todistuksiin on kirjattu.
Sitäpaitsi, työtodistus on laajempi dokumentti yksittäisen työsuhteen osalta vs CV.
Asia on jo edellä kerrottu mutta kerrataan nyt vielä. Ei voi tehdä, koska sellainen ei yksinkertaisesti toimi. Ei siihen auta mikään urakkalaskentaohjelma webbipohjaisena koska sellaisen käyttö edellyttää ammattitaitoa ja kohteen tarkkaa tuntemista. Eikä motivaatio tai resurssi tuo sitä ammattitaitoa asiakkaalle.Miksi ei pystyisi olemaan verkkokauppa sähkötöille? Oikeat kysymykset mitä tehdään ja niille yksikköhinnat niin kyllä toimii, eri asia on osaako ostaja vastata kysymyksiin. Urakkalaskentaan on tuollakin alalla ohjelmistoja ja ne viritettynä toimisi varmasti kuluttajarajapinnassakin. Mikään ei ole mahdotonta, kun vain on riittävät resurssit ja motivaatio.
Jos itse saa kirjoittaa, on tuo omasta mielestäni helppo. Ei sinne jokaista yksityiskohtaa pidä laittaa mutta kuten totesinkin jo aikaisemmin, kannattaa lähes aina avata vähän tarkemmin. Omasta työstäsi et myöskään kerää kokemusta S1-lupiin. Eli jos pienintäkään ajatusta on niiden suuntaan, on ehdottoman tärkeää avata soveltuvat työt tässä kohdassa. Luonnollisesti et toki pistä mitään sellaista, joka mahdollisesti haittaa asiaa.No asia kyllä on selvä mitä SETI tuosta työkokemuksesta sanoo, niinkuin sanoinkin että tuo on niin ympäripyöreästi mainittu että "riittävän laaja..." Ni sitä just kysyin että kannattaako niitä eritellä tarkemmin mitä siellä on tehty. Ku mulla on sellane tilanne et mun pitää itse laatia se työtodistus ja ex-työnantajat sit allekirjoittaa ne laput, ei viittis sitä aikaa venaa hylsyn takia, ni pitää kerralla tehdä kunnolla et saa mahdollisimman nopeesti yrityksen toimintaan.
Hinnoittelua kannattaa selvittää kattavammin, ylihinnoittelu ei ole itselle eduksi mutta toisaalta ei alihinnoittelustakaan hyötyä ole. Perus lähtökohtia voi lukea ihan jo tessistä:Paljonhan tämmösten pienyritysten "perus tuntiliksa" keskimäärin on? Tarkotan tässä just sellasia perus hommia jotka tuntilaskutetaan. Etelä-Karjala on alueena eli vastaavilla alueilla. Ja ootteko laskuttanu käyttöönottomittauksista miten? Samalla tuntihinnalla vai onko mittauksen tuntihinnat teillä erikseen? Varmaa joku urakkalaskenta kurssi kannattaa kans käydä?
Jos itse saa kirjoittaa, on tuo omasta mielestäni helppo. Ei sinne jokaista yksityiskohtaa pidä laittaa mutta kuten totesinkin jo aikaisemmin, kannattaa lähes aina avata vähän tarkemmin. Omasta työstäsi et myöskään kerää kokemusta S1-lupiin. Eli jos pienintäkään ajatusta on niiden suuntaan, on ehdottoman tärkeää avata soveltuvat työt tässä kohdassa. Luonnollisesti et toki pistä mitään sellaista, joka mahdollisesti haittaa asiaa.
Ja sinun tilanteessa laittaisin tottakai varsinkin viimeisimpään esimerkkikohteen, jos siis oikeasti järkevä sellainen on tarjolla. Pieni vaiva ja hyvällä tuurilla pelastat ensimmäisen vähän suuremman kauppasi ihan puhtaasti käyttäen referenssinä tuollaista. Toki hyvä kysyä työnantajalta, onko ok tehdä niin.
Toki, lähes minimilläkin voi mennä mutta miksi? Ei käytännössä montaa hetkeä mene aikaa naputella hieman paremmin auki.
Hinnoittelua kannattaa selvittää kattavammin, ylihinnoittelu ei ole itselle eduksi mutta toisaalta ei alihinnoittelustakaan hyötyä ole. Perus lähtökohtia voi lukea ihan jo tessistä:
Tuntihinnoitteluun perus kiinteistösähköjen osalta en kantaa ota. En niitä kuitenkaan käyttännössä tee tai suunnittele nykyään ollenkaan.
Ja suosittelen lämpimästi yrittäjäkurssia jos yrittäjyys ei ole tuttu. Taitaa silti olla ihan vaatimuksenakin jos haluat starttirahaa tms. Eikä urakkalaskentaa voi liian hyvin osata. Se on kuitenkin asia, jota et saa missään tilanteessa mokata ainakaan kovin pahasti. Alihinnoittelua voi seurata konkurssi ja ylihinnoittelulla mennä tärkeä kauppa ohi ja sekin voi kaataa kassan.
Omaa parasta ajatellen. Mutta jos tuossa neljässä vuodessa ei ole mitään S1-kelpoista niin tottakai automaatio mukaan. Ja kysymykseesi vastaten: Jos automaatiokokemuksesi on perus 24DCV-juttua niin vähentävät toki pois niistä vuosista. Itse tiedät kuitenkin kokemuksesi, valmistumisesi ajankohdan jne joten itse kirjoittaen ensin laitat sen lupien edellyttämän osaamisen tottakai paperille ja sitten jatkat automaatiolla sen, mikä sopivasti ilman väärin ymmärryksen riskiä mukaan mahtuu.Kiitos! Oon tehny myös automaatiohommia aika paljon ni kannattaakohan ne jättää mainitsematta vai mainita? Ku mulla noilla kahdella työtodistuksella tulee noin 4vuotta kokemusta eikä jaksais muualta enää pyytää ni vähentääköhän ne jotenkin siitä ajasta jos osa on automaatiota Todellisuudessa noissa automaatiohommissa kuitenki pitää ymmärtää enemmän sähköjen päälle ku perus asentajan hommissa.
Tarvitset ihan ehdottomasti molemmat. Kuten todettua, urakat on pakko osata laskea oikein mutta aivan varmasti et halua esimerkiksi verottajan hampaisiin joten asiat on osattava hoitaa oikein.Yrittäjyys ei oo kauheen tuttua eikä varsinkaan sähköalan yrityksen käytännön perusteet ku työkennelly isoissa firmoissa yms. Joku yrittäjyyskurssi mulla on alkamassa kesäkuussa kyllä, mut ehkä enemmän ne sähköalan yrityksen käytännöt on se mihin tarvii eniten lisää ymmärrystä. Pitää yrittää metskaa joku urakkalaskentakurssi tms siihe liittyvä.
Saa joku tuota puolta päivätöinään tekevä vastata, mikä on yleisin linja.Tos oli maininta tosta putkituksesta ni tuli mieleen että miten nykyään on, tehdäänkö enää putkituksia esim uusiin omakotitaloihin ja vastaaviin? En oo ollu omakotitalotyömaalla kaapelointivaiheessa vuosikausiin.
Vastaan näin erittäin pieniä sähkötöitä tilaavana yksityisasiakkaana (eli muutama tunti max päivä töitä sähkärille silloin tällöin). Toiminimisähkärit, joita ei löydy kuin keltaisilta sivuilta, eivät ole olemassa. Sähkärit, joiden preesenssi on täysin paskat nettisivut ja puhelinnumero, eivät ole olemassa. Sähkärit, joilla on kunnolliset nettisivut, joissa esitellään yritys, tekijä(t), mitä firma tekee (ettei tarvitse aina kysyä että teettekö x y z) kunnon yhteystiedot jne. pääsevät jatkoon. Niin paljon kuin somea vihaankin, niin firmat / sähkärit, joilla on someprofiili facessa JOSSA ON MERKITYKSELLISTÄ SISÄLTÖÄ, saavat lisäpisteitä. Firmat, joiden henkilökunta on ystävällistä, osaa kommunikoida, kuunnella asiakasta ja ehdottaa ratkaisuja (minä voin toivoa jotain mutta sähkäri tietää mitä on mahdollista ja järkevää, eli dialogia dialogia) saavat ilmaista näkyvyyttä puskaradion kautta ja ovat varmasti täysin työllistettyjä. Ym. pätee kaikkeen suorittavaan työhön. Suurin osa minkä tahansa alan suorittavan työn ammattilaisista epäonnistuu kaikissa noissa asioissa, enkä itse asiakkaana ala vuonna 2021 kommikoimaan 1980 luvun tavoin - eikä moni muukaan ala, sivusta olen seurannut erilaisia ammatilaisia ja kyllä ym. jutut täyttävät näyttävät menestyvän ja muut kuihtuvan. Ei siinä, varmaan kalenterit sähkäreillä silti on täysiä kaikilla, mutta jos uutena on tulossa alalle, niin kannattaa varmaan vähän panostaa tuohon viesitntään.
Tässä on @jarp kyllä mielestäni ihan olennaisen asian äärellä (pienehköä) kuluttajapalvelua myytäessä. Homman juoni kun ei olekaan oikeastaan se, onko johonkin työhön x annettavissa tarkka hinta, vaan siinä, että poistetaan asiakkaalta niitä ostamisen esteitä. Se on ihan selvää, että tällaista kuluttajapalvelua haetaan netistä (etenkin, jos ei ole puskaradion kautta jo tekijää tiedossa), ja kuluttaja tekee vertailuaan niin näkyvyyden, markkinoinnin sisällön (tarkoittaen tässä käytännössä nettisivujen sisältöä yms), hinta-arvionsa (ts. onko mitään ajatustakaan hintaluokasta) ja yhteydenoton helppouden suhteen. Eri tilanteissa hommat toki painottuvat eri tavalla, mutta perusjutuissa ei ole mitään epäselvää: jos et näy kuluttajalle, ei tule kauppoja. Jos kuluttajaa jää liiemmin epäilyttämään, ei tule kauppoja. Ja jos et vastaa yhteydenottoon, ei varmastikaan tule kauppoja. Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, että esim. sen sähkärin tulisi jokainen työ hyväksyä ja hypellä asiakkaan pillin mukaan, päinvastoin. Realiteetit ovat kuitenkin mitä ovat, ja hinta(-arvio, -mielikuva) on yksi kuluttajan arvottama tekijä.Kiitos erinomaisesta vastauksesta kaikille. Tämän olen havainnoinut itsekin että varsinkin pienyrittäjillä on kommunikaatio todella surkealla tasolla ja aion itse panostaa siihen. Ja just toi että otetaan vaan töitä ja ei informoida eikä vastata puhelimeen ja hommat vaan roikkuu eikä asiakas tiedä sähkäristä mitään.
Noista hinnoista sen verran että niitä ei moni varmasti sen takia laita esille että se voi riippua kohteesta ja asiakkaasta. Esimerkiksi vähävaraiselle yksityiselle henkilölle ja yrityksille ym julkiselle puolelle voi olla vähän eri hinnat, sekä vähän eroja erilaisissa hommissa ja työn laajuudessa. Mut kai sinne pitää joku yleishinta laittaa.
Tuntihinta on toki helppo laittaa esille mutta monesti siihen on ihan syynsä, miksi näin ei ole tehty.Hinnan osalta arvostan kyllä, mikäli siitä on edes yritetty kertoa jotain (edes jokin "kuluttaja-asiakkaan tuntilaskutus: minimi työ 2 tuntia, 50 euroa per tunti sis alv.", ja kenties kilometrikorvaus matka-ajasta).
Tarkkaa tuntihintaa enemmän arvostaisin kuitenkin referenssejä todellisista työkohteista pienellä sanallisella kuvauksella, muutamalla kuvalla, ja tiedolla siitä paljonko k.o. homma maksoi (siis suurinpiirtein taas, oliko edes satasia vai tonneja, vai kenties enemmän), ja milloin homma tehtiin (about vuosiluku, ja kauanko kesti asiakkaan yhteydenotosta homman valmistumiseen). Itse asiassa noita referenssejä ei tarvitse edes olla montaa, mutta muutama sopivasti yleisimpään työtehtävään suunnilleen sopiva kuvaus saisi ainakin minulta pisteitä "kilpailutuksessa". Niistä saisi jo suurpiirteisen hintahaitarin, ja jotakuinkisen kuvan siitä, kestääkö hommassa kenties tunteja, päiviä vai viikkoja.
Tässä on @jarp kyllä mielestäni ihan olennaisen asian äärellä (pienehköä) kuluttajapalvelua myytäessä. Homman juoni kun ei olekaan oikeastaan se, onko johonkin työhön x annettavissa tarkka hinta, vaan siinä, että poistetaan asiakkaalta niitä ostamisen esteitä.
Ilmeisesti upporasia ja maadoitettu? Sitä tuo tarina ei kertonut mutta oletuksena näin.Keittiön jääkaappi/pakastimen tilalle meinasimme hommata erillisen jääkaapin ja erillisen pakastimen. No tällä hetkellä jääkaapin pistoke on kiinni pistorasiassa jossa on vain yksi paikka pistokkeelle. Kuinka iso homma on vaihdattaa ammattilaisella tuplapistorasiaan ja tarviiko muuta tehdä kuin vaihtaa rasia?