EU:ssa ei ole mitään yhteistä sertifiointijärjestelmää perus sähkölaitteille*. En tiedä tuleeko tämä väärinkäsitys siitä, että certification alkaa kirjaimilla ce. CE-merkinnässä kirjaimet tulevat sanoista Communique Europeé (eli Euroopan Yhteisö)
Kaikissa EU:ssa myytävissä tavaroissa tulee olla CE-merkki, joka tarkoittaa sitä, että CE-markkinaan asettanut taho vakuuttaa, että laite täyttää kaikki EU-normit. Sitä ei siis tarvitse sertifioida (eli antaa ulkopuolisen auktoriteetin tarkastettavaksi). EU-laki ei sinänsä sido kiinalaisia, joten jos valmistaja ei ole EU-alueella, niin vastuussa on se taho, joka on tuonut tuotteen EU-alueelle.
Kiinalaisissa on varmasti sellaisiakin, jotka oikeasti pyrkivät noudattamaan EU-normeja ja laittavat CE-merkin uskoen (siinä missä EU:n sisälläkin toimivat) että se on normien mukainen. Mutta todistettavasti suuri osa myös lätkäisee sen CE-merkin ihan vaan sen takia että se menee paremmin kaupaksi, murehtimatta tippaakaan siitä että onko tuote normien mukainen.
Sinänsä vaikka maahantuoja olis EU-alueella, niin ei siitä taida tuotteen poisvetoa suurempaa rangaistusta tulevan, vaikka laite olisi hengenvaarallinen. En sit tiedä voiko maahantuojalle tulla tuomio esim. kuolemantuottamuksesta jos joku kuolee viallisen laitteen takia.
' Esim. sairaalalaitteilla on sertifiointikäsittely. Näissä on CE-merkin yhteydessä neljänumeroinen koodi, joka kertoo minkä sertifiointilaitoksen tarkastama laite on.