Vikavirtasuojat mitoitetaan sen mukaan paljonko kuormaa sen suojan perässä on kerrottuna tasoituskertoimella.
Jos perässä on vaihetta kohden esim. 3kpl 10A johdonsuojia (kolmivaiheisessa siis yhteensä 9kpl), niin lasketaan 3 x 10A x 0,8 = 24A eli 25A riittää.
Mikäli johdonsuojia onkin 2x10A ja 16A per vaihe niin vaaditaan 40A vikavirtasuoja koska tulos on 28,8A.
Suuremmalla määrällä ryhmiä tasoituskerroin putoaa, jos nyt oikein muistelen niin tähän tyyliin:
2-3jsk/vaihe = 0,8
4-5 jsk/vaihe = 0,7
Ryhmien määrä per vikavirtasuoja on kuitenkin viisainta pitää niin pienenä kuin lompakko ja keskuksessa oleva vapaa tila sallii jotta minimoidaan suojan mahdollisesta laukeamisesta aiheutuva haitta. Samoin tasoituskeroimen kohdalla tulee huomioida käyttötarkoitus eli onko siellä perässä esim. lämmityskuormia, 12kpl sähköpattereita ei ala maagisesti ottamaan vähemmän virtaa kun ne kytketään saman vikiksen perään.
Useimmissa tapauksissa onkin parasta käyttää kertoimena ykköstä.
Ei niiden lisäkomponenttien ole pakko olla Hagerin valmistamia, jos vaan sielu kestää sen että osa moduuleista on ulkoisesti eri näköisiä.
Sen vikiksen nimellisvirran määrää sen suojaamien ryhmien yhteenlaskettu virta, kertaa tasoitus, sekä keskuksen nimellisvirta. Pääsulake ei vaikuta.
Jos keskuksen nimellisvirta on 25A ei ole tarvetta käyttää yli 25A vikiksiä, vaikka perässä olevien johdonsuojien yhteenlaskettu virta ylittäisikin tuon 25A ja tasoituskertoimen.
Jep, kiitokset molemmille selventävistä vastauksista
Haluna olisi käyttää saman valmistajan(Hager)komponentteja lähinnä virtakiskon yhteensopivuuden takia. Voihan se olla, että yöunetkin menisi, jos tietäisi, että siellä keskuksen kannen alla lymyää eri näköisiä osia.
Tässä on nyt alunperin kyse siitä, että koko olohuone-eteinen rasiat(7kpl) ja valaisimet(4kpl) on saman 10A johdonsuojan takana.
Olen vetänyt kahdelle rasialle uuden syötön keskukselta 16A johdonsuojalla ja nyt ne on tarkoitus viedä vikavirran taakse. (Uusia asennuksia kun ovat).
Keskuksella jo olevassa vikavirrassa 4x25 on nyt 16A,16A ja 10A (pesukone,kuivausr. ja lattialämmitys).
Parvekkeelle menee oma vikavirta2x25, mutta se ei nyt liity tähän.
Kaikki muu on ilman vikistä, koska -02 aikakauden asennus.
Tuo nyt menisi juuri tuon yli 16+16x0,8=25,6 yhden vaiheen osalta, kai tuon kanssa voisi elää? Ehkäpä kuitenkin uusille rasioille oma vikavirta/vikavirtajohdonsuoja olisi suotavampi.
Keskuksessa näytti olevan 35A tarra.
Mulla on muuten tuossa yksi Shneiderin vikavirtasuoja ja johdonsuojia, eikä nekään oikein istu toisiinsa virtakiskon osalta, vaikka saman valmistajan ovatkin.