Se nyt kannattaa muuttaa muutenkin. Muistaakseni noi vanhat kymmeniä vuosia lämmössä paistuneet magneettikuristimet oli yksi yleisistä tulipalon aiheuttajista plus uusien loistputkien myyntihän on kielletty ja astuu jossain vaiheessa voimaan, joten led-putket pitää joka tapauksessa jossain vaiheessa laittaa.
Tuokin on hyvä pointti. Tosin vähän epäilen, että syttyykö tuollainen Helvarin metallikuorinen magneettinen kuristin juuri mitenkään, jos nyt käyttäjä ei ole niin välinpitämätön, että antaa vioittuneen ja vanhanaikaisella sytkärillä olevan loisteputken välkkyä päivästä toiseen tekemättä mitään.
Itselläni ollut elektroniset sytyttimet jotain 5-6 vuotta. Eipä muuten ole yhtään putkea edes tarvinnut tuon jälkeen vaihtaa. Tuo elektroninen sytytinhän huolehtii, että vioittunut/vanha loisteputki ei enää jää sytytyslooppiin vaan katkaisee syötön sille.
Lähinnä noissa LED-putkissa itseäni epäilyttää niiiden valoteho ja valon laatu. Ensinnäkin kaikki putket on joko 3000K (830) tai vielä kylmempiä. Saako mistään 2700k LED-putkia (en tarkoita mitään nimettömiä jostain ulkomaisesta verkkokaupasta)?
Toiseksi valoteho on esim. 600mm T8:ssa luokkaa 700 lumenia tai hieman yli?!?! Vertailun vuoksi Osramin 827 loisteputki mikä nyt on käytössäni on 1350 lumenia. Valaisin on Polarian peilikaappi. Sisältä valaisin on valkoiseksi maalattua peltiä, joten kai tuo sitä putken taustapuolen valoakin ohjaa näkyville. Edessä lampun suojana on 90 asteen kulmassa oleva muovi (ABS? sellainen maitolasimainen) mistä valo tulee ulos.
Joten onko tuollainen LED-putki valoteholtaan yhtä hyvä tuossa tilanteessa?
En nyt päässäni hahmota miten kytkentä menisi jos piuhoja katkottaisiin kuristimelta ja sytyttimeltä ja yhdisteltäsiin wagolla (disclaimer: en ole sähkäri), mutta siis led-putken valmistajan ohjeiden mukaan, minusta niiden mukana on aina tullut vihko jossa kytkentäohjeet... Ja yksi mahdollinen kytkentä on että valaisimesta riivitään kaikki mahdollinen roju (piuhat kuristin, sytytin, ehkä konkkakin jne.) pois ja tuodaan L ja N lampun kannoille (toiset pään kannat jää kytkemättä kokonaan). Sopivasti katkoo vanhoja piuhoja niin ei tartte uusia kantoja eikä mitään (mutta siis kattoo ne valmistajan kaaviot kytkennöistä, sanallisesti aina menee selityksessä jotain väärin tai ymmärretään vääin)... Itse oon tehnyt näin, kun ärsyttää ajatus, että valaisin on täynnä kaikkea rojua joka ei ole edes käytössä.
Mitä itse muutaman lampunvalmistajan kytkentäkaavion katsoin niin kyllä molemmat päät pitäisi olla kytkettynä valaisimessa. Juuri tuo kuristimen johtojen katkaisu ja niiden päiden yhdistäminen tulkintani mukaan on tuollaisen ohjekaavion mukainen. Toki siinä jää valaisimesta riippuen joku 10cm tai enemmänkin "ylimääräistä" johtoa sisään. Tuossa on vain se, että valaisimen voisi myös helposti palauttaa alkuperäiseksi, kun jättää kuristimen johdot sen verran tyngäksi, että ne saa vaikka Wagolla liitettyä takaisin. Tai saako noista Helvarin kuristimista peräti nuo johdot irti ja takaisin jotenkin katkomatta?
Toinen juttu miksi tuota katkaisu/yhdistysjuttua mietin on se, että muistaakseni tuossa valaisimessani nuo sisäiset lampun johdotukset oli kaikki ihan valkoisella piuhalla. Jossain uudemmissa vastaavissa mitä on keittiössäni, oli ihan ruskea ja sinistä johtoa käytetty.
Ja kolmas asia, että onko nuo alkuperäiset kuristimelle menevät ja lähtevät johdot (kuten kaikki muutkin lampunkannoille kulkevat) tarpeeksi paksuja suoraan verkkojännitteelle? Nuohan on tosi ohutta johtoa, ainakin tuossa vanhimmassa. Millaiset jännitteet ja virrat kuristimen kautta kulkevissa menee verrattuna suoraan 230v verkkojännitteeseen? Joka tapauksessa suoralla johdotuksellahan LED-putken kanssa virtamäärä putoaa paljon, alle puoleen.
(Paljonkohan tuollainen Helvarin kuristin 18W loisteputken kanssa vetää virtaa verkosta?)
Lähinnä itseäni mietityttää tuo sykäripään johdotus, että onko sen paras antaa jäädä ennalleen ja käyttää sitä ledin mukana tulevaa "sytkäriä" eli oikosulkupalikkaan, vaiko ohittaa tuokin ja pistä yhteen. Oisko tuossa oikosulkupalissa käytännössä sulake sisällä? Jossain ohjeissa oli nimittäin, että käyttää mukana tulevaa sytkäriä tai korvata se sulakkeella. Tuossa Polarian kaapissa tosin sytkäri on toisessa lampunkannattimessa kiinni suoraan, joten eipä tuota oikeastaan edes voisi ohittaa kuvaamallani tavalla, ainakaan aukomatta liitintä josko sittenkään siististi tehtyä.
Sähkäri joka mulle asennuksia tekee (ja tarkisteli nää omat viritykset) naureskeli kun kyselin noista todistuksista joita jotkut nettisivut sanoo että pitäisi olla, että sähköliikkeen nimet ja kaikki, että ei hän oo kyllä kuullut että ikinä tehtäisiin. Näin täällä maalla, en tiedä onko virallisesti tarkempaa...
Tätä itsekin mietin, että tulisiko tuossa sähkärin teettämänä sen kummemmin mitään virallista paperia? Mitä olen sähköhommia teettänyt joskus täällä niin sähkäri on tehnyt asennuksistaan mittauspöytäkirjat mutta ei niissä koskaan ole eritelty, että mitä tarkalleen on tehty tai lisätty, vain mittauspisteet ja tulokset. Omat asennukset olen myös yleensä tarkistuttanut ja sähkäri todennut aina, että ne on täysin oikein tehty. Siksi vähän mietin, että miten jälkikäteen nähdään edes mitkä on sähkärin ja mitkä on ranen tekemiä, jos molemmat on tehty oikein?