Eikös ykköstason diabetes ole se ns. äärimmäinen insuliiniresistenssi, eli haima ei toimi ollenkaan. Kakkostason diabetes, se yleisempi, ja tässähän haima toimii mutta heikosti, eli on jo kehkeytynyt "suurehko" insuliiniresistenssi. Se on totta että jos on diabetesta suvussa ja henkilöllä keskivartalolihavuutta niin kannattaa kyllä todellakin hommata kotikäyttöinen verensokerimittari, jolla voidaan pikkuisen ennakoida mitä esim. resistenssiin tulee. Jos mittari alkaa näyttämään yli 6 nmol (mutta alle seiska) niin melkein kannattaa tiputtaa hiilareita runsaasti ja testata esim vhh:ta.Ruokailun jälkeen kestää jokunen tunti, että insuliinitaso palaa lepotasoon. Jos syöt parin-kolmen tunnin välein (5-6x päivässä), se ei pääse lepotasoon kuin öisin ja resistenssiä muodostuu. Tietenkin se mitä syöt vaikuttaa asiaan ja hiilarit saavat pahimmat insuliinipiikit aikaiseksi. Kaikki mitä syöt (pois lukien puhdas rasva) saa aikaiseksi piikkejä verensokeriin, joka taas johtaa insuliinipiikkeihin.
Wikipediasta: "...which has the potential to lead to insulin resistance and obesity due to repeated administration of excess levels of glucose, which stimulate insulin secretion..."
Sellainen huomautus pitää vielä mainita, että insuliiniresistenssissä on eri tasoja enkä tarkoittanut sitä, että 5-6 kertaa syöminen päivässä johtaa kakkostyypin diabetekseen (äärimmäinen insuliiniresistenssi).
Itse tänään mittasin omalla mittarillani paastoverensokerin ja näytti 4,7nmol. Syön 5-6 krt pvässä.