Ruotsalainen jihadisti Michael Skråmo lähti vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa Isisin riveihin Raqqaan. Perhe nosti asumistukea ja lapsilisiä yhteensä kahdeksan kuukauden ajan Syyriassa ollessaan.
Julkaistu: 4.1. 6:04
TERRORISMI
Kelan mukaan terroristijärjestöön kuuluminen ei ole edelleenkään peruste lakkauttaa sosiaalitukien maksamista. Ministeri Hanna Mäntylä lupasi elokuussa 2015 puuttua asiaan, mutta tilanne on säilynyt ennallaan.
EU-maat rahoittavat välillisesti terroristijärjestö Isisiä maksamalla sosiaalitukia konfliktialueille lähteneille vierastaistelijoille. Ruotsalainen terrorismin tutkija
Magnus Ranstorp sanoo Ilta-Sanomille, että sosiaalituet ovat yksi Isisin merkittävimmistä mikrorahoituksen lähteistä.
– Lähes kaikki Isis-taistelijoiksi lähtevät saavat sosiaalitukia, koska sosiaalitukien maksamista ulkomaille ei kontrolloida riittävästi. Sillä rahalla ei pääse rikastumaan, mutta pienistä puroista voi kasvaa suuri virta, jos maksamista jatketaan. Toinen suuri rahanlähde taistelijoille on yksityishenkilöiden varainkeruu humanitäärisiin tarkoituksiin esimerkiksi Facebookissa, kertoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevä Ranstorp.
Isisin mikrorahoitusta tutkineen Ranstorpin mukaan jokainen Isisin riveihin lähtevä vierastaistelija tuo oman kortensa kekoon rahoittamalla terroristijärjestöä eri tavoin. Moni ottaa tekstiviestilainoja juuri ennen lähtöään. Työtä tekevät saattavat nostaa isompia lainoja. Toiset tekevät vakuutus- tai veropetoksia.
– Jotkut vuokraavat auton, ajavat sillä Syyriaan ja sitten myyvät sen, Ranstorp kuvailee.
Ranstorpin mukaan Isis-taistelijoksi lähtevät pystyvät varsin riskittömästi keräämään rahaa terroristijärjestölle, koska viranomaiset eivät pysty seuraamaan EU:n ulkopuolelle kulkevia rahavirtoja.
– Ruotsalaiset veroviranomaiset ovat nyt aloittaneet Operaatio lumipallo -nimisen selvityksen, missä he saavat turvallisuuspalvelulta Syyriaan vierastaistelijoiksi lähteneiden nimet ja selvittävät, ovatko he tai heidän perheensä saaneet rahoitusta, josta he eivät ole ilmoittaneet verottajalle.
Terrorismin tutkijan mukaan veroviranomaisten tietoonsa saamista ruotsalaisista vierastaistelijoista kaikki nostivat sosiaalitukia.
– He löysivät 70–80 tapausta ja yhteensä 10 miljoonaa pimeänä pysynyttä Ruotsin kruunua, Ranstorp sanoo.
Suomessa Kela maksaa edelleen täydet tuet Isisin riveihin lähteneille suomalaisille vierastaistelijoille. Asiasta nousi ensimmäisen kerran keskustelua julkisuudessa kesällä 2015, jolloin silloinen sosiaali- ja terveysministeri
Hanna Mäntylä (ps) sanoi, että nykykäytäntöä tullaan selvittämään. Tilanne on kuitenkin yhä sama kuin tuolloin.
– Se ei ole mikään peruste laittaa sosiaaliturvaa poikki, että joku kuuluu tietynlaiseen organisaatioon, Kelan lakimies
Antti Klemola vahvistaa.
Kelan sosiaaliturvaan kuuluu, jos palaa takaisin Suomeen vuoden sisällä EU:n ulkopuolelle matkustamisesta.
– Vastaavasti jos ilmoittaa, että lähtee ulkomaille toistaiseksi, se tarkoittaa sitä, että Suomen sosiaaliturva menee saman tien poikki, Klemola sanoo.
Lakimiehen mukaan tilapäisesti enintään vuoden ajan ulkomailla oleskelevalle voidaan maksaa lähes kaikkia samoja tukia, joita Suomessakin maksetaan. Vain äitiyspakkauksia ei lähetetä ulkomaille. Jos lähtijän lapset asuvat Suomessa, hän voi nostaa lapsilisiä pidempäänkin kuin yhden vuoden ajan.
– Jos lapsi jää Suomeen, silloin tietysti maksetaan lapsilisiäkin normaaliin tapaan.
Kela ei tilastoi sitä, kuinka paljon se maksaa sosiaalitukia Syyriaan tai EU:n ulkopuolelle ylipäätään.
Tanskalainen
Extra Bladet kertoi joulun alla, että 36 tanskalaista on nostanut sosiaalitukia Syyriassa ja taistellut samaan aikaan väkivaltaisten islamististen ryhmien, kuten Isisin riveissä.
Ruotsalaislehti
Expressen paljasti puolestaan marraskuussa, että Syyrian Raqqaan vaimonsa ja neljän pienen lapsensa kanssa lähtenyt jihadisti
Michael Skråmo nosti asumistukea ja lapsilisiä yhteensä kahdeksan kuukauden ajan Syyriassa ollessaan. Perhe sai pelkästään lapsilisiä yli 500 euroa kuussa.
Kansainvälisen terrorismin vastaisen keskuksen (ICCT) mukaan EU-maista on lähtenyt noin 4 000 vierastaistelijaa konfliktialueille. Supon mukaan vierastaistelijoita on lähtenyt konfliktialueille Suomesta 80. Ranstorpin mukaan pelkästään Pohjoismaista on lähtenyt konfliktialueille yhteensä noin 500 vierastaistelijaa.
Terrorismin tutkijan mielestä suojelupoliisin tulisi tehdä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, jolloin Isisin välillinen rahoittaminen voitaisiin lopettaa.
– Mutta jos ihmisten ei tarvitse ilmoittautua henkilökohtaisesti ja tulla haastatteluun, niin on liian helppoa vain jatkaa rahan maksamista jollekulle, joka on aina nostanut sosiaalitukia.
Heini Särkkä