Selvitys: Maahanmuutto nieli yli miljardi euroa budjettivaroja 2016 - ”kompleksinen kokonaisuus”
Maanantai 18.12.2017 klo 20.33
Summa sisältää muun muassa sosiaalisturvaetuudet, julkisesti tuotetut palvelut sekä verot ja veroluontoiset maksut.
- Maahanmuuton kustannuksista tehty selvitys julkaistiin maanantaina.
- Miljardipotti jakautuu pääosin kolmen eri ministeriön kesken. Tänä vuonna yhteissumma on 865 miljoonaa euroa.
- Luvut ovat vain osatotuus. Summat eivät kohdennu vain turvapaikanhakijoihin ja turvapaikan saaneisiin, vaan laajemmin kaikkiin maahanmuuttajiin.
Juha Sipilän (kesk) hallitus linjasi ohjelmassaan kesällä 2015, että hallitus selvittää maahanmuuton kustannukset.
- Laaditaan riippumaton selvitys maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskunnassamme, joka mahdollistaa tosiasioihin pohjautuvan keskustelun ja paremman kotouttamispolitiikan sekä päätöksenteon, hallitusohjelmaan kirjoitettiin.
Selvitys julkistettiin maanantaina. Laskelmat ovat vajaita.
- Tutkimustieto osoittaa, että maahanmuuton taloudelliset vaikutukset ovat valtava ja äärimmäisen kompleksinen kokonaisuus. Maahanmuuttajat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, eikä maahanmuuttajien tarkastelu yhtenä ryhmänä ole mielekästä. Maahanmuuton taloudelliset vaikutukset pitävät sisällään useita kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi sosiaaliturvaetuudet, julkisesti tuotetut palvelut sekä verot ja veroluontoiset maksut, STM:n asiantuntija Jere Päivinen kirjoittaa selvityksen johdannossa.
Hänen mukaansa esitetty tutkimuskysymys on "siinä määrin haasteellinen, että eksaktien lukujen esittäminen pitkälle aikajänteelle ei ole mahdollista."
- Vuositason ryhmäkohtaisella tarkastelulla voidaan saavuttaa melko tarkkoja tuloksia. Taloudelliset vaikutukset kuitenkin vaihtelevat henkilön elinkaaren eri vaiheissa.
Päivisen mukaan merkitsevin tekijä maahanmuuttajien taloudellisen vaikutuksen kannalta on työllisyys. Maahanmuuttajaryhmien sekä sukupuolten välillä on suuria eroja työllisyysasteissa.
- Tilastot Kelan toimeenpanemista sosiaaliturvaetuuksista osoittavat johdonmukaisesti aiemman tutkimustiedon kanssa, että ulkomaan kansalaiset ovat suhteelliseen määräänsä nähden yliedustettuina työttömyyteen liittyvien sosiaaliturvaetuuksien saajina.
Huolestuttavin tilanne näyttäisi olevan ulkomaalaistaustaisilla naisilla sekä pakolaistaustaisilla maahanmuuttajilla.
- Muiden selvityksessä tarkasteltavien etuuksien kohdalta maahanmuuttajille kohdistuneiden etuusmenojen osuus on lähellä heidän suhteellista osuuttaan väestöstä, selvityksessä todetaan.
2016 kului yli miljardi euroa
Valtion budjetti tarjoaa ehkä luontevimman tarkastelukulman maahanmuuton kustannuksiin. Maahanmuuttoon suoraan kohdentuvista määrärahoista vastaa pääosin sisäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sekä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).
Maahanmuuton kannalta keskeinen ministeriö on sisäministeriö. Se vastaa maahanmuuttohallinnosta ja -politiikasta. Esimerkiksi vastaanottokeskukset ja karkotukset ovat sisäministeriministeriön vastuulla.
Selvityksestä käy ilmi, että tämän vuoden budjetissa sisäministeriön osuus on 364 miljoonaa euroa, kun summa viime vuonna oli 718 miljoonaa euroa. Ensi vuoden budjettiin on varattu 249 miljoonaa euroa.
OKM:n osalta vastaavat luvut ovat 170 (2017), 109 (2016) ja 142 (2018) miljoonaa euroa sekä TEM:n osalta 331 (2017), 223 (2016) ja 321 miljoonaa euroa. TEM vastaa kotouttamisesta, työllistymistä ja osallisuutta tukevista toimenpiteistä kotouttamisen
Vuosi 2016 oli huippuvuosi, jolloin pelkästään näiden kolmen ministeriön maahanmuutosta aiheutuvat menot nousivat runsaaseen miljardiin euroon. Vastaava summa on tänä vuonna 865 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 budjettiesityksen perusteella kolmen ministeriön maahanmuutosta aiheutuvat menot ovat yhteensä 712 miljoonaa euroa.
Vuoden 2015 jälkipuoliskolla ja vuoden 2016 alussa Suomi koki ennen näkemättömän turvapaikanhakijoiden tulvan. Jere Päivinen arvioi, että vaikka summat ovat laskussa, vuotta 2015 edeltävään tasoon ei ole paluuta.
Nämäkin luvut ovat kuitenkin vain osatotuus. Summat eivät nimittäin kohdennu ainoastaan turvapaikanhakijoihin ja turvapaikan saaneisiin, vaan laajemmin kaikkiin maahanmuuttajiin. Lisäksi laskelmassa ei ole huomioitu maahanmuuton tuottoja, kuten verotuloja.
MIKA KOSKINEN
mika.koskinen@iltalehti.fi