Ööpikin perhe palasi Vantaalta takaisin Viroon
Kolmilapsinen perhe saa Virossa jo enemmän tukea kuin Suomessa. Pieni- ja keskituloisten verohelpotukset ja lapsiperheiden tuet saivat Kristin Ööpikin miettimään paluumuuttoa. Tytär Janeryn Ööpik, 13, ei halunnut muuttaa Suomeen kolme vuotta sitten, ja nyt hän ei haluaisi palata Viroon.
Tytär Janeryn Ööpik, 13, seurasi vierestä, kun äiti Kristin Ööpik pakkasi mukaan vielä viimeisiä tavaroita. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Kaja Kunnas
Julkaistu: 7.11. 2:00 , Päivitetty: 7.11. 6:17
On tullut aika palata. Virolaisen Kristin Ööpikin pitää pyyhkäistä enää kotinsa lattiat ja irrottaa lamput Vantaan Mikkolassa, ja hän on valmis muuttamaan takaisin Viroon. Esikoinen Janeryn Ööpik, 13, vie vanhoja patjoja roskikseen ystävänsä kanssa.
Kaksi pikkuveljeä ovat jo Virossa. Perhe on laskenut, ettei elämä Suomessa ole enää mikään lottopotti.
”Äitiyslomalla saan täällä suunnilleen saman summan kuin saisin Virossa, eikä Virossa tarvitse maksaa yhtä suurta vuokraa”, sanoo Ööpik.
Kristin Ööpik työskenteli Suomessa siivoojana. Ennen paluuta Viroon hän siivosi omaa pian entistä kotiaan Vantaan Mikkolassa. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Kristin Ööpik kuivaa päättäväisesti lattiaa sulatettavan jääkaapin alta, tarkastaa parvekkeen ja muut huoneet. Paluu on äidin valinta. Janeryn Ööpik ei haluaisi lähteä.
Ööpikin perhe on asunut Suomessa kolme vuotta. Mies työskenteli rakennuksilla ja Kristin Ööpik siivoojana. Hän on vertaillut lapsiperheiden tukia kummassakin maassa, sillä perheessä on kolme kouluikäistä lasta ja pian syntyy vauva.
Kolme- ja nelilapsisten perheiden virolaiset lapsilisät ohittivat suomalaiset heinäkuussa, kun Viro alkoi myöntää ”suurperhetukea”. Nyt kolmesta lapsesta saa Virossa 500 ja neljästä lapsesta 600 euroa kuukaudessa.
Summat ovat yli sata euroa enemmän kuin Suomessa. Yhdestä ja kahdesta lapsesta Suomen tuet ovat suuremmat.
Sofia Winter auttaa ystäväänsä Janeryn Ööpikiä (patjan päällä) viemään vanhoja patjoja roskiin. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Vanhempainlomalta maksetaan Virossa sata prosenttia edellisen verovuoden palkasta ja vapaan pituus on 18 kuukautta, eli liki kaksi kertaa pidempi kuin Suomessa.
”Ajatus yhdeksänkuisen vauvan laittamisesta päivähoitoon kuulostaa mahdottomalta”, sanoo Ööpik.
Sillä välin kun Suomi karsii lapsiperheiden etuuksia, Viro panostaa juuri niihin.
”Tuet ovat yksi tärkeistä teemoista, kun perheet harkitsevat muuttoa tai muuttavat”, sanoo tutkija Pihla Siim Tarton yliopistosta.
Janeryn Ööpik hyvästelee ystävänsä Sofia Winterin. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Siim tutkii Suomen ja Viron välillä liikkuvia perheitä kahdessa Itä-Suomen yliopiston koordinoimassa projektissa. Tuista keskustellaan erityisesti sosiaalisen median verkostoissa, joissa perheet hakevat vertaistukea.
Pelkästään tukien perässä Ööpikit eivät muuta maasta toiseen. Pääsyy Viroon paluuseen ovat ystävät ja läheiset.
”Jos jotakin tapahtuu Virossa, voin aina pyytää jotakuta vahtimaan lapsia”, hän sanoo.
”Suomessa ei ole ketään, kenen kanssa käydä edes kahvilla.”
Sillä välin kun Ööpik on asunut Suomessa, Viro on päättänyt lieventää pieni- ja keskituloisten verotusta. Tarkoitus on saada Ööpikin kaltaiset toimeliaat ihmiset jäämään Viroon töihin.
Esimerkiksi kuudensadan euron bruttokuukausipalkasta jää ensi vuonna käteen 66 euroa kuukaudessa aiempaa enemmän. Tämä auttaa hieman pienipalkkaisia, joita on enemmistö maastamuuttajista.
Viron väkiluku on 1,3 miljoonaa, mikä on 250 000 vähemmän kuin itsenäisyyden palautusvuonna 1991.
Puolueet ovat yksimielisiä siitä, että väestön väheneminen on pysäytettävä. Juuri nyt meneillään saattaa olla pysyvämpi käänne, sillä kahden viime vuoden aikana väkiluku on hitusen kasvanut ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Yksi syy ovat juuri Ööpikin kaltaiset paluumuuttajat.
Siksi lapsiperheiden tukien nostoa ei kukaan kyseenalaista. Veroreformi on vaikeampi nieltävä.
Kaikille yhtäläinen tasavero oli nopeasti kehittyvän Viron malli, jota moni Euroopan valtio seurasi. Ensi vuonna tuloverotuksen lievä progressio alkaa nakertaa mallia.
”Periaatteellisesta ajattelutavan muutoksesta on silti vielä aikaista puhua”, sanoo yhteiskuntatieteiden lehtori Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta.
Muutoksen jälkeenkin Viron järjestelmä on kaukana pohjoismaisesta, sillä suurituloistenkaan verotusta ei kiristetä yli nykyisen 20 prosentin.
Janeryn Ööpik (oik.) katseli ystävänsä Sofia Winterin kanssa kuvia suomalaisista ystävistä ennen laivalle lähtöä. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Kun Kristin Ööpik muutti kerrostaloon Vantaan Mikkolaan, hän maalasi osan seinistä värikkäiksi. Nyt kaikki seinät ovat taas valkoiset suomalaisen vuokranantajan, Saton, vaatimusten mukaan.
Janeryn Ööpik, 13, viettää viimeisiä hetkiä koulutoverinsa kanssa. He selailevat suklaakakkuohjeita matkapuhelimista.
Janeryn Ööpik ei halunnut kolme vuotta sitten muuttaa Suomeen, ja nyt hän ei halua palata Viroon.
”Suomessa on kaikki paremmin, paitsi kouluruoka”, hän sanoo ja jatkaa:
”Läksyjä on vähemmän kuin Virossa. Opettajien kanssa puhutaan tavalliseen tapaan. Myös opettaja nauraa, vitsailee ja on ihminen. Virossa opettaja on auktoriteetti.”
Äiti yrittää lohduttaa: ”Uudessa koulussa on hyvin ystävällinen rehtori.”
Kristin Ööpik muistuttaa tytärtään, että tämä ikävöi Viroon kaksi vuotta.
”Puolitoista”, korjaa Janeryn.
Mikä muuttui välillä?
”Sain ystäviä ja opin suomen kielen.”
Kristin Ööpik irrotti lamppuja katosta ennen lähtöä takaisin Viroon. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Kristin ja Janeryn Ööpik menevät satamaan ajoissa odottamaan laivaa.
”En kadu, että muutimme Suomeen”, Kristin Ööpik sanoo.
Kolme vuotta sitten muutto auttoi ahdingosta.
”Mies oli Suomessa. Tein kahta työtä ja tienasin 600 euroa. Palasin kotiin puoli kymmeneltä iltaisin. Heräsi kysymys, että miksi? Tahdon pois.”
Kymmenvuotias Janeryn Ööpik huolehti iltaisin neljä- ja viisivuotiaista veljistään, tarjoili ruuan, laittoi nukkumaan. Hän muistaa, että kerran sytytti tuletkin uuniin. Väsymystä hän ei muista. Silloin hän halusi jäädä kotiin Viroon.
HS tapasi perheen ennen muuttoa Virossa.
”Tilanne Virossa kävi yli voimien”, muistelee Ööpik.
Kun Kristin Ööpik päätti lähteä Virosta syyskuussa 2014, Suomessa oli liki yhdeksän prosentin työttömyys. Ööpik ei osannut kieltä eikä tuntenut Suomea. Silti hän löysi asunnon ja työpaikan kahdessa viikossa.
”Facebookista”, hän toteaa.
Eräs virolainen halusi keskeyttää työsuhteensa siivousalan yrityksessä kesken sopimuksen ja etsi jotakuta tilalle. Kristin Ööpik otti yhteyttä. Päivääkään hän ei ole ollut työtön.
Rahaa ei ollut Suomessakaan paljon.
”Palkka oli 1 400 euroa ja vuokra 1 300 kuukaudessa. Se on samoin kuin Virossa. Kuukauden palkka menee vuokraan. Yhdellä palkalla ei pärjää.”
Myöhemmin Suomessa perhe sai asumistukea. Virossa perheellä on oma pieni talo, eikä tukeen ole ollut tarvetta.
Suomessa oli enemmän aikaa perheelle, sillä työpäivät loppuivat ennen viittä ja viikonloput olivat vapaat. Rahaa säästyi niin paljon, että perhe kävi ensimmäisellä kaukomatkallaan Egyptin Hurghadassa.
Lennot ja majoitus maksettiin veronpalautusrahoilla siivoojan työstä. Ööpik oli tottunut Viron tasaverotukseen ja oli määrittänyt Suomessa itselleen liian korkean veroprosentin.
”Pidän Suomen verojärjestelmästä”, hän sanoo.
Ööpik uskoo, että hänellä olisi ollut suomalaisten kanssa samat mahdollisuudet edetä työelämässä, jos olisi opetellut kielen.
”Oli omaa laiskuutta, etten ryhtynyt opiskelemaan. Tarjolla olisi ollut ilmaisia kursseja iltaisin”, hän sanoo.
Käytännön kieliharjoitteluun sen sijaan ei ollut juuri tilaisuutta, kun työtoverit ja naapurit Vantaan Mikkolassa olivat virolaisia ja muita ulkomaalaisia. Ensimmäisenä kielen oppi tytär, joka kävi ensimmäisen vuoden ulkomaalaisten valmennusluokalla.
Terveydenhoidosta Ööpikin kokemukset ovat paremmat Virossa kuin Suomessa. Kerran hän huolestui vatsakivusta raskausaikanaan. Kun hän ei päässyt heti lääkäriin Suomessa, hän matkusti ensimmäisellä laivalla Viroon.
Yllätys oli se, että Suomessa myös ambulanssi on maksullinen toisin kuin Virossa.
Myös suomalaiset säännöt lasten kasvatuksesta hämmensivät välillä.
”Suomessa lapset eivät saa olla pitkiä aikoja yksin kotona, mutta mikä on pitkä aika?” hän ihmettelee.
Janeryn Ööpik oli Virossa tottunut huolehtimaan pikkuveljistään, mutta Suomessa hän ei saanut noutaa heitä edes päiväkodista keväällä. Kuitenkin jo syksyllä he olisivat saaneet mennä yksin kouluun.
Janeryn Ööpik katselee puhelimeltaan suomalaisten ystäviensä kuvia Katajanokan terminaalissa ennen laivan lähtöä. (KUVA: Markus Jokela / HS)
Laiva lähtee kello 21.30. Kristin ja Janeryn Ööpik tilaavat viiden euron ranskalaiset. Äidillä on kassissa kudin vauvalle ja tyttärellä läksykirjat virolaiseen kouluun.
Janeryn Ööpik kertoo, että kerran Suomessa opettaja pyysi viroa äidinkielenään opiskelevia oppilaita nostamaan käden, jos heidän isänsä on rakentaja. Kaikkien kymmenen kädet nousivat.
”Isät tulevat Suomeen rakentamaan ja äidit perässä siivoamaan”, sanoo Kristin Ööpik.
Parhaillaan rakentaminen vetää talouskasvua Virossa, palkat ovat nousseet ja osa rakentajista on palannut. Ööpik ei vielä tiedä, jääkö hän Viroon äitiysloman jälkeen. Se riippuu osin palkasta.
”Palkkani entisellä työpaikalla on noussut kolmessa vuodessa 60 euroa. Se on vähän.”
Ensi vuoden verohelpotusten kanssa kuukausitulon nousu vanhalla työpaikalla olisi noin 126 euroa kuukaudessa. Muutoksen jälkeenkin palkat Virossa ovat yhä pienet esimerkiksi ruuan hintaan verrattuna.
”En ole vielä päättänyt, mitä teen äitiysloman jälkeen. En voi sulkea ovia takanani”, hän toteaa.
Tytär Janeryn Ööpik olisi tarvittaessa valmis aloittamaan vaikka kaiken taas alusta.
”Voisin lähteä heti huomenna uuteen kouluun vaikka Norjaan, jopa aloittamaan alusta valmennusluokalla ja opiskelemaan uuden kielen. Minne seuraavaksi?”
Fakta
Suomessa asuu kymmeniätuhansia virolaisia
- Suomessa asuu noin 70 000 virolaista Viron Helsingin-lähetystön mukaan.
- Määrä on pysynyt parin vuoden ajan vakaana. Vilkkaan muuton vuodet ovat jääneet taakse, mutta Suomi nettoaa muutosta edelleen.
- Tarkkoja numeroita ei ole, koska Suomen ja Viron väestörekisteritietojen yhdistämistä ei vielä ole toteutettu käytännössä.
- Suomessa työssä käyvät ovat usein kotoisin Tallinnan ulkopuolelta Viron eri maakunnista, ja enemmistö heistä on Viron hyvinvointiraportin mukaan (Eesti inimarengu aruanne 2016/17) pienipalkkaisia.