Suomeen palaaville Isis-taistelijoille esitetty ”ohituskaistaa” sosiaalipalveluihin – ministeriö pitää ongelmallisena
Suomesta on arvioitu lähteneen ulkomaille terroristijärjestöjen riveihin noin 80 henkilöä. Suomeen palanneita on parikymmentä.
Julkaistu: 30.8. 7:00
Viranomaiset ovat pohtineet Isisin luota Suomeen palanneille ”ohituskaistaa” asuntojonoihin ja yhteiskunnan palveluihin.
ISISIN alueilta Suomeen palaaviin vierastaistelijoihin ja heidän perheisiinsä liittyy uhkia, jotka voisivat näkyä väkivaltana kaduilla ja kouluissa tai pahimmillaan johtaa viranomaisten mukaan joukkosurmaan ja terrori-iskuun.
Sisäministeriö julkaisi viime keväänä ehdotuksen viranomaisyhteistyöstä, jolla pyritään vähentämään uhkia edistämällä vierastaistelijoiden ja muiden alueella olleiden integroimista yhteiskuntaan muun muassa sosiaalipalveluiden avulla.
– Taistelualueelta palaavan yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on keskeistä saada hänen elämäänsä liittyvät perusasiat, kuten asunto ja toimeentulo, kuntoon, ministeriön ehdotuksessa kerrotaan.
MINISTERIÖ huomauttaa, että oikeustajun kannalta voisi olla ongelma myöntää Isisin luota palanneille ”ohituskaista” yhteiskunnan palveluihin, kun muut kansalaiset joutuvat jonottamaan pitkään esimerkiksi asuntoa.
– Tähän liittyy erityisesti kysymys siitä, nähdäänkö tällainen erityinen tuki niin, että yhteiskunta palkitsee niitä, jotka ovat toimineet yhteiskuntaa vastaan.
Ministeriön mukaan sosiaalityöntekijät joutuvat pohtimaan ongelmaa käytännön työssään.
Vantaan kaupungin lausunnossa sisäministeriön ehdotukseen huomautetaan, että palvelujärjestelmästä puuttuu taistelualueelta palaaville tarvittava ”erityispalvelu ja erityiskohtelu”.
– Riskinä on, että kyseessä oleva ryhmä jää kokonaan vaille tarvitsemiaan palveluita, jos ”ohituskaistaa” ei kehitetä, Vantaan lausunnossa sanotaan.
ILTA-SANOMAT pyysi Vantaan perhepalveluiden johtaja
Anna Cantell-Forsbomiaselventämään lausuntoa.
– Ajattelen niin, että jos yhteiskuntaan integroituminen on parhaita suojamekanismeja radikalisoitumista vastaan, asunto, työpaikka ja opiskelu ovat keskeisiä, Cantell-Forsbom kertoo.
Cantell-Forsbomin mukaan vierastaistelijoiden radikalisoitumisen uhka voisi olla joskus perusteltu syy saada muita nopeammin asunto.
– Pitäisi tietenkin olla muutakin tukea. Pelkkä asunto ei ratkaise vielä mitään. Muutkin elämän peruspilarit pitää olla kunnossa.
Vantaan kaupungin palveluiden asiakkaina on ollut muutamia henkilöitä, jotka ovat palanneet taistelualueelta. Näissä tilanteissa on tarjottu sosiaaliohjausta ja mielenterveyttä edistäviä palveluita.
MYÖS Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotukseen antamassa lausunnossa suhtaudutaan positiivisesti ”erityiseen tukeen” taistelualueelta palaaville vierastaistelijoille.
– Nopeasti apua tarvitsevat ennen kaikkea taistelualueelta palaavat lapset ja perheet, jotka ovat olleet väkivaltaisessa ympäristössä ja nähneet ja ehkä kokeneet väkivaltaa. Vierastaistelijoiden osalta sen selvittäminen, ovatko he syyllistyneet rikoksiin, on ensisijaista. Myös heille voidaan tarjota tukitoimia harkinnan mukaan jossain vaiheessa, sisäministeriön kehittämispäällikkö
Tarja Mankkinen kertoi Ilta-Sanomille.
Raha-automaattiyhdistys on rahoittanut radikalisoitumisen ehkäisyä varten perustettua Radinet-hanketta, jonka yksi kohderyhmä on avustushakemusten mukaan vierastaistelijat. Hanke on saanut viime vuonna ja tänä vuonna Ray:ltä avustusta yhteensä 300 000 euroa. Ray:n alustavan arvion mukaan hanke saa ainakin vielä ensi vuonna reilut 140 000 euroa. Nuoret taistelualueelta palaavat voivat saada apua myös poliisin niin sanotusta Ankkuritoiminnasta, jossa on mukana muun muassa sosiaalityöntekijöitä ja terveydenhuollon ammattilaisia.
SUOMESTA on lähtenyt terroristijärjestöjen riveihin noin 80 henkilöä. Määrä on todennäköisesti suurempi, koska kaikkia matkustajia ei välttämättä ole pystytty yksilöimään.
Supon terrorismintorjunnan yksikön erikoistutkija
Pekka Hiltunen kertoi aiemmin tänä vuonna Ilta-Sanomille, että osa Suomesta lähteneissä on noussut Isisissä merkittäviin asemiin.
– Vaikuttaa siltä, että Suomesta matkustaneita on kohonnut varsin merkittäviin rooleihin. Puhutaan muutamista henkilöistä. Heidän tarkkoja roolejaan en voi avata, mutta voin sanoa, että he ovat merkittävissä ja vaikuttavissa rooleissa.
Suomeen konfliktialueilta palanneiden vierastaistelijoiden määrä on pysynyt edelleen noin 20 hengessä.
– Palaajailmiöön liittyy potentiaalisia riskejä hyvin paljon. Jos henkilö pitää edelleen kiinni radikaali-ideologiasta ja hänellä on aseellista kokemusta ja koulutusta, kyllähän se uhkaa nostaa.
Antti Honkamaa
Mistä kyse
- Varsin suuri osa taistelualueille Suomesta matkustaneista on Suomen kansalaisia tai heillä on kaksoiskansalaisuus.
- Kun taistelualueelta palataan Suomeen, viranomaiset selvittävät, onko palaaja syyllistynyt siellä rikokseen. Suomen viranomaisilla on toimivalta muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin rikoksiin ja sotarikoksiin, vaikka ne olisi tehty Suomen ulkopuolella.
- Joidenkin vierastaistelijoiden voidaan esimerkiksi tiedustelutiedon perusteella olettaa syyllistyneen rikoksiin, mutta riittävän näytön saaminen voi olla käytännössä mahdotonta taistelualueelta, jossa viranomaistoiminta on olematonta.