Toiveikkaasti Saksaan lähteneet turvapaikanhakijat nyt bumerangina takaisin Suomeen - Suomi palauttaa kotimaahan
- Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
- Emmi Korhonen
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Turvapaikanhakijoita palautetaan nyt myös Suomeen Dublin-menettelyn nojalla.
Dublin-menettelyn nojalla noin 2 500 palautuspyyntöä odottamassa lähinnä Saksasta Suomeen.
Suomeen palautetaan nyt jatkuvasti Saksaan ja muualle Eurooppaan lähteneitä kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Dublin-menettelyn perusteella. Ylikomisario Ari Jokinen poliisihallituksesta kertoo, että Dubliniin perustuvia palautuspyyntöjä on tullut noin 2 500, pääosin Saksasta mutta myös muista Euroopan maista.
Vastaanottokeskuksissa kiersi viime vuoden lopulla sitkeä huhu, että jokainen Saksaan matkustava saisi oleskeluluvan, vaikka olisi ensin hakenut turvapaikkaa Suomesta. Moni ensimmäisen kielteisen päätöksen saanut lähti toiveikkaasti Saksaan varoituksista huolimatta.
Saksan viranomaiset vahvistivat jo viime vuoden lopulla maahanmuuttovirastolle, että Saksa noudattaa EU:n yhteisiä sopimuksia ja palauttaa Saksasta turvapaikkaa hakeneet takaisin Suomeen. Saksasta palautuksia on tehty jo myös muun muassa Norjaan.
- Jos lähdet kielteisen päätöksen jälkeen Suomesta ja haet uudestaan turvapaikkaa, sinut palautetaan Suomeen, Migri varoitteli turvapaikanhakijoita viime marraskuussa.
Varoitukset menivät kuuroille korville, koska huhujen mukaan melkein jokainen tunsi jonkun, jolle turvapaikka oli myönnetty Suomesta lähdön jälkeen muualta. Myös Ranskaan ja Ruotsiin lähtijöitä riitti.
Jo 500 palautettu Suomeen
Dublin-menettely tarkoittaa EU-maiden päätöstä siitä, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä maassa. Turvapaikanhakijan tiedot ovat näin ensimmäisen hakemuksen jälkeen Euroopan maiden yhteisessä järjestelmässä.
- Uuden turvapaikkahakemuksen myötä tulee selville, missä on ensin hakenut turvapaikkaa. Silloin henkilö palautetaan maahan, joka on ensimmäisen turvapaikkahakemuksen ottanut vastaan, Jokinen sanoo.
Saksan lisäksi palautuspyyntöjä on tullut Jokisen mukaan seuraavaksi eniten Ranskasta ja Ruotsista.
Jokisen mukaan Suomeen on jo palautettu Dubliniin perustuen hieman alle 500 henkilöä. Suomesta nämä henkilöt puolestaan palautetaan useimmiten takaisin kotimaahansa, sillä kielteiseen päätökseen liittyvät mahdolliset valitusajat ovat todennäköisesti jo kuluneet umpeen.
- Jos on lainvoimainen päätös maastapoistamiseen liittyen, niin Suomessa ryhdytään asian vaatimiin toimenpiteisiin, Jokinen sanoo.
Palautuslennot tehdään yleensä reittilennoilla tai tilauslennoilla niin kuin maanantain ja tiistain välisenä yönä eri Euroopan kaupungeista Helsingin kautta Kabuliin Afganistaniin.
Paperittomien määrää ei tiedetä
Paperittomien määrän on arveltu Suomessa nousevan sitä mukaa, kun hallinto-oikeuksista tulee kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Tähän mennessä vastaanottopalveluiden piiristä on kadonnut noin 5 000 henkilöä, joista ilmeisesti suurin osa on poistunut maasta.
- Kyllä tuo 2 500 palautuspyyntöä kertoo aika paljon siitä, että todennäköisesti valtaosa on jossain päin Eurooppaa. Osa on palannut omin neuvoin kotimaahansa. Sitä, kuinka paljon Suomeen on jäänyt paperittomina, on vaikea sanoa, Jokinen sanoo.
Turvapaikanhakijoiksi rekisteröityjä on lähtenyt omille teilleen myös silloin, kun heidän turvapaikkaprosessinsa on ollut kesken.