Kirkosta erotaan nyt melkein ennätystahtia - "Palautteiden perusteella pakolaispolitiikka vaikutti erittäin vahvasti"
Maanantai 3.7.2017 klo 11.21
Eroakirkosta.fi-palvelun tiedottajan mukaan kirkon pakolaiskannat ovat lisänneet eroja evankelisluterilaisesta kirkosta.
- Alkuvuoden 2017 eropiikki oli koko 2000-luvun kolmanneksi suurin.
- Erityisen vilkkaasti kirkosta eroavat nyt miehet.
Alkuvuoden 2017 eropiikki on koko 2000-luvun kolmanneksi suurin puolen vuoden aikana mitattu. (MATTI MATIKAINEN)
Kirkosta eronneiden määrä on jälleen liki ennätyslukemissa. Kuluvan vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Eroakirkosta.fi-nettipalvelun kautta on eronnut noin 17 000 seurakuntalaista.
Suurimpana syynä tuoreimpaan eroaaltoon ovat nettipalvelun mukaan kirkon myönteinen suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja erityisesti käsitys siitä, että kirkko osallistuu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden piilotteluun viranomaisilta.
- Palautteiden perusteella pakolaispolitiikka vaikutti erittäin vahvasti, sanoo Eroakirkosta.fi-palvelun tiedottaja
Jori Mäntysalo.
Myös yksittäisten kirkon työntekijöiden, tässä tapauksessa pastori
Marjaana Toiviaisen ulostuloilla, on ollut Eroakirkosta.fi-palvelun tilastojen perusteella merkitystä.
- Jos katsotaan esimerkiksi päivää, jolloin uutisoitiin pakkopalautuksia Afganistaniin vastustavasta papista, kasvoi miesten osuus 69 prosenttiin eroajista, kun se tavallisesti on alle 55 prosenttia. Tämä olikin ennätys kirkosta eronneiden miesten osuudessa.
Samankaltaisen eropiikin sai Mäntysalon mukaan aikaa Ilta-Sanomien päätoimittaja
Ulla Appelsinin aihetta käsitellyt kolumni. Jälleen kirkosta eronneista poikkeuksellisen moni oli miehiä.
- Tämä on käsittääkseni linjassa sen kanssa, mikä on asenteiden ero turvapaikanhakijoihin sukupuolten välillä, sanoo Mäntysalo.
Merkittävä ryhmä Eroakirkosta.fi-palvelun saamissa palautteissa kritisoi myös kirkon suhtautumista avioliittolakiin. Toisten eroajien mielestä kirkko suhtautuu liian kielteisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin, toiset taas kertovat kirkon olevan liian myötämielinen.
- Kirkon myönteinen kanta homoseksuaalien oikeuksiin näkyy vanhempien ihmisten eroina. Kielteinen kanta taas saa nuoremmat eroamaan.
Aiemmat eropiikit
Alkuvuoden 2017 eropiikki on koko 2000-luvun kolmanneksi suurin puolen vuoden aikana mitattu. Kokonaisen vuoden ajalta mitatuista eroaalloista suurimmat mitattiin vuonna 2010 kansanedustaja
Päivi Räsäsen (kd) Ylen Homoilta-ohjelmassa antamien lausuntojen jälkeen ja vuonna 2014. Jälkimmäistä selittävät Mäntysalon mukaan useat tekijät.
- Eräs seurakunta osallistui seksimessuille, oli seurakuntavaalit, Päivi Räsänen oli äänessä ja sitten äänestettiin tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Eroajien ikä- ja sukupuolijakauma noudattaa tänä vuonna aiempia vuosia. Puolet eroajista on alle 30-vuotiaita, naisten osuus on hieman yli 45 prosenttia.
Tänä vuonna eronnee yli 50 000
Erokirkosta.fi-palvelu arvioi, että tänä vuonna kirkosta eroaa noin 51 000 henkilöä. Arviossa oletetaan, että tasa-arvoinen avioliittolaki tuottaa enää yksittäisiä eropiikkejä.
Mikäli arvio toteutuu, vuodesta tulee kirkon jäsenkehityksen kaikkien aikojen kolmanneksi synkin. Tämä johtuu siitä, että kuolleiden ja kastettujen erotus on entistä suurempi ja se vähentää jäsenmäärää eroamisten lisäksi.
Eroakirkosta.fi-palvelun tiedottaja
Kaj Torrkulla sanoo että kirkon kaikki toiminta lisää eroja.
- Olemme havainneet, että aina kirkon ollessa esillä mediassa, se lisää eroja. Sillä, miten kirkko on esillä, ei ole merkitystä. Kyse on lähinnä siitä, mihin ryhmiin eropiikki kulloinkin osuu voimakkaimmin.
KARI KAUPPINEN