”Nykyinen muuttoliike on vasta alkua” – Varoittava arvio Ylellä: Kymmenet miljoonat ihmiset katsovat Eurooppaan
Jaa artikkeli:
Teppo Ovaskainen
Luotu:
7.7.2017 11:58
Päivitetty:
7.7.2017 12:57
- Kuva: EPA / All Over Press
Välimeren turvapaikanhakijailmiö kohdistuu tällä hetkellä Italiaan. Kuva toukokuulta 2017.
KOTIMAA
|
TURVAPAIKANHAKIJAT
Italian jälleen voimistunut turvapaikanhakijavirta
herättää keskustelua Euroopassa. Vuodesta 2015 alkanut nykyinen muuttoliike on kuitenkin vain alkusoittoa tuleville kansanvaelluksille, muistuttivat ulkoministeriön tarkastaja Johanna Rasimus ja Kehys ry:n vaikuttamistyön koordinaattori Jussi Kanner
Ylen Ykkösaamun keskustelussa perjantaina.
YK:n mukaan Italiaan on saapunut Libyasta tämän vuoden aikana noin 80 000 ihmistä hakemaan turvapaikkaa. Pelkästään toissa viikonloppuna tulijoita oli yli 12 000 ja
Italia onkin pyytänyt muilta Euroopan mailta apua.
Eurooppaan on
vuodesta 2015 lähtien tullut Välimeren reittiä yli 1,3 miljoonaa turvapaikanhakijaa, ja kaikkiaan uusia turvapaikanhakijoita rekisteröitiin Euroopassa noin 1,2 miljoonaa
sekä vuonna 2015 että 2016. Tämän lisäksi noin kolme miljoonaa syyrialaista pakolaista asuu Turkissa.
Luvut ovat pieniä, jos niitä vertaa arvioihin tulevasta. Rasimus sanoo, että trendi on kasvava.
– Nämä muuttoliikkeet, mitä nyt olemme nähneet, ovat vasta alkusoittoa. Arvio on, että Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä ja tulee olemaan 2,4 miljardia, mistä suurin osa on nuorisoväestöä, ulkoministeriön kehityspolitiikan yksikössä työskentelevä Rasimus totesi Ykkösaamussa.
Tämä voi tulevaisuudessa tarkoittaa kymmeniä miljoonia tulijoita Afrikasta Eurooppaan etenkin, jos Afrikan nuorisotyöttömyys säilyy nykyisellään, Rasimus vahvisti toimittajan kysymyksen Ykkösaamussa. Hänen mukaansa kaikkein tärkeintä kehitysyhteistyötä olisi nyt nuorisotyöllisyyteen panostaminen, mikäli Eurooppa haluaa pyrkiä ehkäisemään muuttoliikettä.
– Yksityiselle sektorille pitäisi syntyä 18 miljoonaa uutta työpaikkaa vuosittain. Nyt syntyy kolme miljoonaa, hän kertoi Afrikan työtilanteesta.
Toinen olennainen seikka on ilmastonmuutoksen hidastaminen ja sen seurauksiin puuttuminen.
– Se, millaisina sykäyksinä ja virtauksina muuttoliike tapahtuu, riippuu monesta asiasta: miten konflikteja saadaan hallintaan ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa eri osissa Afrikkaa, totesi Jussi Kanner lähetyksessä.
Kuivuus on Afrikassa laaja ongelma, joka koskee etenkin Sahelin aluetta, ja kasvava nuorisoväestö puolestaan on ongelma kaikissa Afrikan maissa, Rasimus totesi. Hän toivoo, että Afrikan valtioiden varautumiskykyä kyettäisiin parantamaan.
– Että valtioilla olisi sellaiset rakenteet, että pystyttäisiin varautumaan: olisi ruokaturvaa, viranomaiset osaisivat varautua väestön toimiin, hän sanoi.
Siirtolaisuusinstituutin entinen johtaja, muuttoliikkeen tutkija Ismo Söderling
totesi taannoin Uuden Suomen haastattelussa, että syksyllä 2015 alkanut syyrialaisten ja irakilaisten muuttoliike on todennäköisesti vain väliaikainen konfliktien aiheuttama häiriötilanne. Hänen mukaansa ”todellinen muuttopaine” Eurooppaan tulee Välimeren alueen islamilaisista maista, joiden väestönkasvu ja -rakenne tarkoittaa väistämättä Eurooppaan kohdistuvaa kansanvaellusta tulevaisuudessa.
– Rajoja ei voi eikä ole tarkoituskaan sulkea – muuttopaineilta suojattu ”Eurooppa-linnoitus” on utopiaa, hän on kirjoittanut.