Tarkoitus ei ollut lainata teidän viestejä siinä mielessä että osittaisin viestini teille, vaan lainaus on tehty yleisesti aiheen esiin nostamiseksi.
Selvä lähtökohta on että louhintapooleista saadun tulon osalta, ainakin proof of work -coineissa (
Virtuaalivaluuttojen verotus "2.5.1 Proof of work -protokolla"), virtuaalivaluuttana maksettu tulo louhinnasta siirtyy ensin vallintaasi, ja sitten niiden myynti vaikuttaa pääomatuloverotukseen. Jos siis saat tulon virtuaalivaluuttana, ja vaihdat ne euroiksi, niin nuo vaihdot lasketaan siihen tuhannen euron kertymään (tuloverolaki 48.1 §: "
Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän saama omaisuuden luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat enintään 1 000 euroa.").
Sen sijaan mielenkiintoisempi kysymys on, että mitä jos louhintapooli maksaa palkkion louhinnasta suoraan euroina joko niin, että eivät edes anna mahdollisuutta saada tuloa virtuaalivaluuttana, tai louhija pystyy itse valitsemaan että tulo maksetaan suoraan euroina (tässä siis sillä oletuksella, että jonkun automaattiasetuksen perusteella virtuaalivaluutat eivät vaihdu euroiksi aina tasatunneittain tai kerran päivässä, vaan välittömästi). Jos näin olisi, niin analogisesti tuo voisi vertautua siihen, että olet louhit työntekijänä kultaa hakku kädessä selkä vääränä kultakaivoksella, ja
etukäteen olisi sovittu (tai kaivostyönantaja sanellut), että saatko palkaksi louhimasi kultahiput (josta kaivostyönantaja ottanee pienen osuuden palkkioksi) vai saatko päivän päätteeksi palkan euroina, jossa louhimastasi kullasta otetaan kaivostyönantajan palkkio, ja sinulle jäävästä kultaosuudesta maksetaan kullan päiväkurssin mukainen määrä euroina.
En väitä että verotus menisi mitenkään noin miten esitin, enkä löytänyt vertaukselleni mitään kättäpidempää. Kuitenkin tilanteissa, joissa louhintapooli toimintatapojensa mukaisesti pitää itse saadut virtuaalivaluutat, ja maksaa suoraan euroina/dollareina louhijoille laskentatehon mukaisen palkkion, niin pitäisin outona jos tuossa katsottaisiin louhijan saaneen ensiksi virtuaalivaluutan (ansiotuloverotus), joka sitten (välittömästi) vaihdettaisiin fiat-rahaksi (pääomatuloverotus).