Kryptovaluuttojen verotus

Sitä meinasin ja nimenomaan kulutukseen liittyen kysyin. Siis sano, et esim kulutuksen helenin sovelluksesta ja se riittää. Kun kysyin millä sit toteen tarkan kulutuksen ja se setä sano ei kukaan sun kotiin tuu niitä tarkistamaan.


Joka tapauksessa multa löytyy kulutusmittari ja pointti oli enemmän ohhoijaa kun sitä tulee eri neuvoja ihmisestä riippuen.

EDIT: Setä kuitenki sano, että uskottava näyttö pitää olla ja lukujen pitää myös olla uskottavia kun kysyin vähennyksistä.

Kuvien ottamien ihan turhaa paras on vaa älymittari.

Jep koko homma täysin naurettavasti esitetty verottajan sivuilla. Pitäisi olla videokuvaa koneen käynnistyksestä alkaen. Samassa kuvassa kaikki olennaiset kaapelit ja kulutusmittarin lukema.
 
Menee nyt jo offtopiciksi kun verotukselle on oma ketjunsa.
Sillä ei ole merkitystä mikä se on, pankki, pooli, jne. Ei sekoiteta unpaid balancea siihen balanceen joka kertyy kun pooli maksaa sinulle. Kun kolikot ilmestyvät johonkin mistä voit päättää siirtää ne eteenpäin, ne ovat silloin hallinnassasi. Vaikka avaimet eivät ole.

Louhinnasta saatu tulo realisoituu louhijan tuloksi (TVL 110 §) sillä hetkellä, kun hän saa sen hallintaansa eli silloin, kun virtuaalivaluutta tai muu vastike siirtyy hänen hallinnoimalleen tilille, virtuaalilompakkoon tai muutoin hänen hallintaansa. Tulo arvostetaan saantokohtaisesti, joten louhintatyön arvo realisoituu aina, kun louhinnasta saadaan tuloa.

Henkilö voi kuitenkin pääsäännöstä poiketen laskea louhinnasta saamansa tulon määrän päiväkohtaisesti tai vaihtoehtoisesti myös kuukausikohtaisesti käyttäen kyseisen kertymisajan mukaista keskikurssia. Verovelvollisen valitsemaa jaksotusta tulee käyttää systemaattisesti samalla tavalla läpi vuoden ja käytetty arvo tulee tarvittaessa perustella. Arvostamisen voi tehdä käyttäen jotakin tunnetuista virtuaalivaluuttapörsseistä. Jos verovelvollinen on käyttänyt tiettyä pörssiä, arvostaminen täytyy tehdä johdonmukaisesti tämän pörssin arvojen mukaisesti.

Louhinnalla saatujen virtuaalivaluuttojen arvo saamishetkellä (= bruttotulo) on samalla niiden hankintahinta verotuksessa.

Tuo jättää tulkinnan varaa. Muutta onko sillä sitten merkitystä, jos kuitenkin esim kk keskihinnalla makselee verot. Pientä eroa tuli lukuihin, jos käyttikin päivittäistä keskiarvoa. Kuitenkin +/- 0 lopputuloksena.

En tiedä poolia joka kertoisi milloin ja kuinka paljon kolikoita ilmestyy "tilille" päivän aikana, jotta voisi tarkan hinnan määrittää.
 
En tiedä poolia joka kertoisi milloin ja kuinka paljon kolikoita ilmestyy "tilille" päivän aikana, jotta voisi tarkan hinnan määrittää.
Nicehashissa on ainakin hyvin monipuoliset raportointimahdollisuudet, suosittelen.
 

Liitteet

  • 1614868200541.png
    1614868200541.png
    35,9 KB · Luettu: 279
  • 1614868250530.png
    1614868250530.png
    20,6 KB · Luettu: 275
Nicehashissa on ainakin hyvin monipuoliset raportointimahdollisuudet, suosittelen.
Itse suosin Ethermineä saan 10% tai jopa enemmän omien kokeilujen mukaan. Verottaja viestillä, sekä soitolla sanoi ettei sitä tulkita pääomatuloksi, niin vedän vaan ansiotulona sit kaiken jottei tuu ongelmia hilujen takia.
 
Etherminen tili on myös lompakko. Päätät milloin sillä olevat kryptot siirretään toiselle tilille joten se on sun hallinnassa. Unpaid balance on erikseen ja se siirretään tileille esim. kerran tunnissa tai kun jokin raja ylittyy, riippuen poolista. Siellä on toinen rivi millä näkyy etherminen sinulle siirtämät (paid) etherit. Jos sieltä saa exportin esim. kuukausitason earnings niin kannattaa käyttää sitä eikä eritellä jokaista maksua. Verottajan mukaan niistä täytyy pitää kirjaa samalla tavalla eikä saa vaihtaa tyyliä kesken vuotta.
Ethermine ei ole lompakko. Etherminessä louhitut rahat ovat aina vain ja ainoastaan "Unpaid Balance" -tilassa ja payout lähtee aina suoraan Etherminen ulkopuoliseen lompakkoon.

Mutta tuo mitä sanoit, pätee esim Nicehashiin, missä sulla on rekisteröity käyttäjätili, sekä käyttäjätiliin automaattisesti sisältyvä Nicehash-lompakko, eli lompakko, mihin se pooli maksaa louhintatienestisi. Eli kyllä, verovelvollisuus alkaa siis Nicehashillä louhiessa jo Nicehashin sisällä.

Ethermine toimii sen sijaan eri periaatteella, sinne ei esim rekisteröidytä lainkaan, eikä siellä siten ole myöskään mitään henkilökohtaista palvelunsisäistä lompakkoa Nicehashin tapaan, vaan louhintojen payout tapahtuu suoraan louhijan ilmoittamaan ulkopuoliseen lompakkoon. Eli jos louhit Etherminestä vaikka Coinmotionin lompakkoon, niin varat siirtyvät ensimmäisen kerran hallintaasi (+ verovelvollisuus alkaa) vasta sinä hetkenä, kun se Etherminen lähettämä maksu saapuu sille Coinmotion lompakollesi.

E: pientä edittiä
 
Viimeksi muokattu:
En louhi mitään, mutta aikanaan, kun Bitcoin tuli niin annoin koneen jauhaa menemään välillä. Jos nykyään louhisin ja johonkin lompakkoon kertyisi muutama euro, niin en todellakaan ilmottaisi siitä verottajalle yhtään mitään; ei kävisi edes mielessä. Verottajalle kyllä raha kelpaa ja pelotteluviesteillä saadaan tollot maksamaan. Mistä se verottaja pystyy varmistamaan kenenkään louhijan tuotot, koska "lompakot" on kohtuuvahvasti suojattuja? Ei aiheeseen liity, mutta verokarhu joutais puuttumaan muuhun pimeään talouteen, kuin kryptomainarit&muut lillukanvardet. Muualla ei ketään kiinnosta, Suomessa ollaan kiinnostuneita joka ikisestä sentistä. Se joka rigiin sijoittaa, sen pitäköön. On siinä ihan tarpeeksi kustannusta.
 
Tuskin tuosta verottaja saa mitään kun vähentää sähkön ja ostetut näytönohjaimet. Saa aika paljon vuodessa louhia että saa takaisin jonkun 3070 ala 900€ hinnan. :cool:

Jos laitteen todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli kolme vuotta, hankintameno vähennetään poistoina. Poiston määrä on enintään 25 % menojäännöksestä. Jos laitteen hankintameno on enintään 1 000 euroa, voidaan sen todennäköisen taloudellisen käyttöajan yleensä katsoa olevan enintään kolme vuotta ja vähennys tehdään kerralla.
 
Mulla tulee ensi viikolla ensimmäinen louhintapalkkio Coinmotioniin. Olenko siis ymmärtänyt oikein, että kirjanpito ja verovelvollisuus loppuu (aina sen kyseisen summan osalta) tasan siihen tilanteeseen, kun vaihdan Coinmotionissa ne etherit euroiksi? (tällöinhän mulla olis Coinmotionin tilillä virtuaalivaluutan sijaan pelkästään siis euroja)

Mietiskelin tänään tuota asiaa, että Coinmotionihan tosiaan tarjoaa coinien lisäksi pankkipalvelut, niin sieltähän ei koskaan tarvitsisi omalle pankkitilille näin pienimuotoisessa toiminnassa edes euroja siirrellä, makselee vaikka sähkölaskut sun muut puhelin ja nettiliittymämaksut sieltä. Kulut tietysti jotain 1 euroa per lasku, mutta pähkinöitähän ne on jos makselee pari laskua kuussa. Onko kellään kokemuksia miten tuo laskujen maksu onnistunut Coinmotionin kautta?

En tiedä mitä tarkoitat verovelvollisuuden loppumisella mutta mitään verosäästöjä et voi saada sillä, että maksat laskuja coinmotionista vs omasta pankista. Verot lankeaa maksuun kun sinulla on virtuaalivaluutat jollain hallitsemallasi tilillä tai lompakossa ja luovutusvoittoverot/tappiot kun vaihdat euroiksi, joksikin toiseksi virtuaalivaluutaksi tai ostat jotain. Mutta jos muunnat euroiksi, niin se on viimeinen tapahtuma mikä verotetaan. En kyllä ymmärrä mikä etu on pankkitoiminnoista kryptopörssissä normaalitilanteissa vrt pankkiin saapuvat automaattiset e-laskut, joissa ei tarvitse tehdä mitään ja ovat vielä ilmaisia.
 
Luovutusvoittoveron laskenta menee fifo periaatteen mukaan. Osaako joku kertoa onko tämä lompakkokohtainen vai niputetaanko samat kryptot kaikki yhteen? Käsitelläänkö eri kryptovaluutat erillisinä pääomatuloveroja laskettaessa?
 
Viimeksi muokattu:
Luovutusvoittoveroa laskenta menee fifo periaatteen mukaan. Osaako joku kertoa onko tämä lompakkokohtainen vai niputetaanko samat kryptot kaikki yhteen? Käsitelläänkö eri kryptovaluutat erillisinä pääomatuloveroja laskettaessa?

Verovelvollisella on oikeus poiketa fifosta, jos hän niin haluaa ja pystyy erittelemään myyntierät. Korkein oikeus on linjannut, että saman pörssivälittäjän tilillä olevia varoja ei voi erotella. Virtuaalivaluutoissa on lompakkokohtaisiakin mahdollisuuksia eritellä lähetyksiä coin controllilla mutta en tiedä kelpaako tämä verottajalle. Eri lompakot käyvät ilman muuta eli voit poiketa fifosta niillä, koska rahat ovat yksiselitteisesti eri läjässä. Samaten jos käytät useaa kryptopörssiä, on homma selvä eli voit myydä uudempia ensin mutta saman pörssin siällä on noudatettava fifoa. Eri virtuaalivaluutat ovat jo lähtökohtaisesti eri omaisuuseriä mutta verotus tehdään vielä tarkemmalla kauppakohtaisella tasolla.
 
Verottajan tarjoaman FIFO-laskurin käytettävyys LibreOffice Calcilla vaikuttaisi olevan tuskastuttavan ja harmistuttavan välimaastosta. Makrotkin sylkee lähinnä erroria, jos niille uskaltaa antaa suoritusluvan. Siispä etsin vaihtoehtoista toimintatapaa kirjauksiin ja laskentaan.

Selainpohjaisia palveluitakin löytyy, joista ainakin CoinTracking.info saattaisi soveltua suomalaisellekin kryptojen kanssa puuhailijalle ihan hyvin. Onko muilla jo kokemusta palvelusta?

Näyttäisi siltä, että CoinTrackingiin voi manuaalisesti syöttää tiedot tapahtumista tapahtumalajeittan (samalla tiedon onko kyseessä normaali osto/myynti vai mainauspalkkio) tai sitten kuukausimaksun maksamalla saa tiedot siirtymään myös API:n kautta automaattisesti eri kryptovaluuttapörsseistä. Veroraportit voi myös sylkäistä palvelusta ulos esim. FIFO-periaatetta käyttäen.
 
Osaako kukaan kertoa tarkemmin vähennyksiin kirjattavien laitteiden myymisestä? Harmillisesti tästä asiasta on ollut hyvin vaikea löytää mitään selkeää tietoa. Nythän tässä on aika monella yksityishenkilöllä sellainen tilanne edessä, että kun syksymmällä verottajalle aletaan ilmoittelemaan meneen kevään louhintatuloja, niin tilannehan on hyvin todennäköisesti sellainen, että louhintaan käytettyjä laitteita on jo myyty pois. Saako pois myydyt laitteet edelleenkin 100%:sti vähennyksiin, vai joutuuko siinä säätämään pidemmän kaavan kautta ja saat haettua korkeintaan vain osittaisen vähennyksen?
 
Osaako kukaan kertoa tarkemmin vähennyksiin kirjattavien laitteiden myymisestä? Harmillisesti tästä asiasta on ollut hyvin vaikea löytää mitään selkeää tietoa. Nythän tässä on aika monella yksityishenkilöllä sellainen tilanne edessä, että kun syksymmällä verottajalle aletaan ilmoittelemaan meneen kevään louhintatuloja, niin tilannehan on hyvin todennäköisesti sellainen, että louhintaan käytettyjä laitteita on jo myyty pois. Saako pois myydyt laitteet edelleenkin 100%:sti vähennyksiin, vai joutuuko siinä säätämään pidemmän kaavan kautta ja saat haettua korkeintaan vain osittaisen vähennyksen?

Ei pois myydyistä mitään vähennyksiä voi tehdä. Tai jos vähennät, on se pois myydessä 100% voittoa. Hommassa mitään järkeä olisi jos saat täyden verohyödyn ja sitten vielä myyntitulot päälle.

Toki voi edellis vuodelta vähennellä ja sitten ens vuonna ilmoitella voittoina tänä vuonna myydyt osat.
 
Mielenkiintoista keskustelua, tuntuu verottajakin olevan ihan hukassa/pihalla näiden eri variaatioiden kanssa. Ihan teoriassa, missä kohtaa ne saavat tiedon kun vaihdat jotakin cryptoa euroiksi? Millä erotellaan tilille tulevista euroista esim ne, jos olet myynyt vaikka myynyt vanhaa atk-sälää ja saanut maksun coineina ja muutat ne vain euroiksi?
 
Mielenkiintoista keskustelua, tuntuu verottajakin olevan ihan hukassa/pihalla näiden eri variaatioiden kanssa. Ihan teoriassa, missä kohtaa ne saavat tiedon kun vaihdat jotakin cryptoa euroiksi? Millä erotellaan tilille tulevista euroista esim ne, jos olet myynyt vaikka myynyt vanhaa atk-sälää ja saanut maksun coineina ja muutat ne vain euroiksi?
Siinä vaiheessa kun ne pyytää sulta selvitystä tyhjästä ilmestyneistä rahoista tai vaikka pyytää tiedot siltä siirto palvelulta jota käytät. Todennäköisesti ei tuu ikinä tapahtuu, mut parempi hoitaa tunnollisesti asiat, koska tässä maassa veronkierto on nähtävästi yksi pahimmista synneistä mitä ihminen voi tehdä. Sehän on sun vastuulla ilmoittaa, mutta kukin tyylillään.
 
Siinä vaiheessa kun ne pyytää sulta selvitystä tyhjästä ilmestyneistä rahoista tai vaikka pyytää tiedot siltä siirto palvelulta jota käytät. Todennäköisesti ei tuu ikinä tapahtuu, mut parempi hoitaa tunnollisesti asiat, koska tässä maassa veronkierto on nähtävästi yksi pahimmista synneistä mitä ihminen voi tehdä. Sehän on sun vastuulla ilmoittaa, mutta kukin tyylillään.

Mutta jos myyt vanhan näyttiksen jollekin mainaajalle joka maksaa siitä esim 0.005BTC sun lompakkoon. Sitten päätät 1v päästä ottaa sen rahan ulos euroiksi. Toki mahdollinen arvon nousu on verotettavaa, kuten langassa aiemmin kirjoitettu, mutta miten selvitetään tuo keneltä maksu tuli jne...
 
Kirjotin esseen verotoimistoon ja hyödynsin täältä saamia argumentteja koskien Nicehashia ja nyt sieltä vastattiin näin "
Hei,

asia on käsittelyssä. Ilmoitan sinulle sitten, kun saan asiasta enemmän tietoa.

Ystävällisin terveisin

"
 
Nicehashiin piti antaa oma tax id. Laittaako ne sieltä suoraan jokaikisestä paymentistä verotiedot suoraan verottajalle ja näin ollen en pysty edes välttämään verojen maksua sitä mukaa kun louhin? Jos eivät ilmoita niin pitääkö mun ilmottaa Tammikuussa edellisvuoden kaikki btc-maksut kuukausittain sen hetkisen arvon mukaan.

Entäs kun siirrän sieltä btc:t suoraan coinmotioniin. Siellä muutan euroiksi ja nostan tilille niin montakohan kertaa veroja pitää maksaa missäkin välissä.

asdasd, että on kyllä sekavaa ja osin vähän kuumottavaakin. Haluan toki verot maksella mutta miten helvetissä se tapahtuu.
 
Aikaisemmin täällä on mainittu miten ei ole ansiotuloa nicehashin toiminta niin mihin/miten ilmoitatte verot? Tähänkö ne pistetään? Kuinka usein täällä muut nostaa nicehashiltä ulos verotusmielessä? Hetikuin vähimmäisraja täynnä? Tuossakin voisi kikkailla ja seurata BTC kurssia mutta verokarhu varmaan ei arvosta ja näkee sijoituksena, pitäisi varmaan olla tietyt ajat milloin tekee myynnit jos vain on "vuokraaja"? Nicehash voisi olla hyvä vaihtoehto louhimiseen jos tuo raportti helpottaa verotusta/kirjanpitoa, toki siitä joutuu pienen siivun maksamaan.
 
Aikaisemmin täällä on mainittu miten ei ole ansiotuloa nicehashin toiminta niin mihin/miten ilmoitatte verot? Tähänkö ne pistetään? Kuinka usein täällä muut nostaa nicehashiltä ulos verotusmielessä? Hetikuin vähimmäisraja täynnä? Tuossakin voisi kikkailla ja seurata BTC kurssia mutta verokarhu varmaan ei arvosta ja näkee sijoituksena, pitäisi varmaan olla tietyt ajat milloin tekee myynnit jos vain on "vuokraaja"? Nicehash voisi olla hyvä vaihtoehto louhimiseen jos tuo raportti helpottaa verotusta/kirjanpitoa, toki siitä joutuu pienen siivun maksamaan.
Verotuksellisesti käsittääkseni tulo tapahtuu heti kun varat ovat hallinnassasi. Sitten taas jos vaihdat virtuaalivaluuttaa joko toiseen virtuaalivaluuttaan tai fiattiin, niin silloin realisoituu arvonnousu tai tappio pääomatuloina.

Verottajalta on käsittääkseni saatu paria eri kantaa tuohon, että onko Nicehashista saadut tulot ansiotuloa vai pääomatuloa, eli jos ei halua käräjöidä, niin ei kannata laskea sen varaan, että niitä voisi pitää pääomatuloina.
 
Verotuksellisesti käsittääkseni tulo tapahtuu heti kun varat ovat hallinnassasi. Sitten taas jos vaihdat virtuaalivaluuttaa joko toiseen virtuaalivaluuttaan tai fiattiin, niin silloin realisoituu arvonnousu tai tappio pääomatuloina.

Verottajalta on käsittääkseni saatu paria eri kantaa tuohon, että onko Nicehashista saadut tulot ansiotuloa vai pääomatuloa, eli jos ei halua käräjöidä, niin ei kannata laskea sen varaan, että niitä voisi pitää pääomatuloina.

Nicehash maksaa sulle 4h välein mutta onko ne silloin sinun hallinnassa ja niistä täytyy heti jotain kirjata vai vasta kun saat vähimmäisnostorajan 0.0005 BTC rikki
 
Nicehash maksaa sulle 4h välein mutta onko ne silloin sinun hallinnassa ja niistä täytyy heti jotain kirjata vai vasta kun saat vähimmäisnostorajan 0.0005 BTC rikki
Kyllä ne sinun lompakkoosi maksetut tai siirretyt varat ovat heti hallinnassasi. Varojen jatkokäsittelyyn liittyvät lompakkokohtaiset ehdot eivät vaikuta verotukseen. Veroilmoitus tehdään kerran vuodessa eli ei tarvitse 4 tunnin välein mitään kirjata. Kirjanpidossa jokainen maksu pitää toki kirjata omana eränään ja arvottaa joko päivä- tai kuukausikohtaisesti euroiksi. Taulukkolaskennalla ei mikään kovin monimutkainen toimitus, kun lähtötiedot on kerätty.
 
Nicehash maksaa sulle 4h välein mutta onko ne silloin sinun hallinnassa ja niistä täytyy heti jotain kirjata vai vasta kun saat vähimmäisnostorajan 0.0005 BTC rikki
Tämä on hyvä kysymys. Itse olisin taipuvainen käsitykseen, että rahat ovat hallinnassa siinä kohti kun ne ovat sellaisessa lompakossa, josta voit ne heti siirtää pois. Eli tulkitsisin tätä niin, että esim. jos pooli minimissään 0.1 eth, niin varat on hallinnassa kun tuo 0.1 eth nasahtaa omaan lompsaan. Verottajalla voi olla joku toinen tulkinta.
 
Tyhmä kysyy, mutta jos haluan kokeilla louhintaa vaikkapa vain muutaman päivän ajan esim. Nicehash:llä ja totean, ettei kannata ja lopetan homman, olenko jo "verokiikussa"? Toinen kysymys; tuo Nicehash tarjoaa suoraan omaa lompakkoa, niin kannattaako siihen laittaa suosiolla heti Coinmotion lompakko?
 
Tämä on hyvä kysymys. Itse olisin taipuvainen käsitykseen, että rahat ovat hallinnassa siinä kohti kun ne ovat sellaisessa lompakossa, josta voit ne heti siirtää pois. Eli tulkitsisin tätä niin, että esim. jos pooli minimissään 0.1 eth, niin varat on hallinnassa kun tuo 0.1 eth nasahtaa omaan lompsaan. Verottajalla voi olla joku toinen tulkinta.
Jos oikein käsitin, Nicehash maksaa 4 tunnin välein mining-lompakkoon. Maksueriä voi siis tulla jopa 4 x 365 = 1460 vuodessa. Näistä kaikista menee välityspalkkio, joka vähentää tienattua summaa. Tässä on jo kirjanpitoa kerrakseen.

Jos mining-lompakossa on vähimmäisnostorajan verran pohjalla, niin eikös silloin voi siirtää kaikki varat heti? Kirjanpito on riittävän työlästä tuolla 4 tunnin ikkunalla muutenkin, niin en kyllä alkaisi seuraamaan tilin kokonaissaldoa maksuerien niputtamiseen vielä kaiken muun päälle.

Nicehashiin verrattuna poolissa mainaaminen suoraan omaan lompakkoon on paljon selkeämpää. Poolissa voi asettaa maksuille minimum payoutin. Maksuja tulee kerran kuussa tai useammin, miten nyt tuon rajan haluaakin asettaa. Transaktioita tulee siten joitain kymmeniä vuodessa, joka on hieman helpompi käsitellä kuin tuo 1000+. Nicehashia en ole käyttänyt vuosiin, mutta ehkä siellä voi asettaa payout rajan itse?
 
Tyhmä kysyy, mutta jos haluan kokeilla louhintaa vaikkapa vain muutaman päivän ajan esim. Nicehash:llä ja totean, ettei kannata ja lopetan homman, olenko jo "verokiikussa"? Toinen kysymys; tuo Nicehash tarjoaa suoraan omaa lompakkoa, niin kannattaako siihen laittaa suosiolla heti Coinmotion lompakko?
Kysyminen on viisasta. "Verokiikulla" luultavasti tarkoitat, täytyykö maksaa veroja, jos tienaa vain vähän? Verovapaita ansiotuloja ei valitettavasti ole (paitsi esim. käpyjen ja marjojen kerääminen metsästä ja niiden myynti). Louhinnan osalta verotus laukeaa heti, kun varat tipahtavat lompakkoon. Jos et ilmoita ansiotuloja veroilmoituksessa, niin huomaako tai kiinnostaako verottajaa? Tuskin. Voitko muuttaa pienet varat euroiksi jäämättä kiinni verottajan haaviin? Todennäköisesti. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että piilottelet ansiotuloja.

Oman mielenterveyden kannalta on ollut paljon helpompaa opetella kirjaamaan tapahtumat louhinnasta ja ilmoittamaan ne rehdisti veroilmoituksessa. Saa nukuttua yöt rauhassa ja kansalaistaidot karttuvat. Verottajalta piilotteluun menee siinäkin energiaa, jonka voisi käyttää järkevämmin. Kun verot maksaa kerran ja näkee opettelun vaivan, niin seuraavana vuonna on valmis pohja. Eipä tuossa sitten paria tuntia enempää vuodessa mene aikaa.

Louhinta on varsin mielekästä puuhaa ja suosittelen ilman muuta kokeilemaan sitä, kun kerran intoa on. Opettele vaikka ensin mainaamaan johonkin pooliin ja käytä Coinmotionia. Nicehashia en voi suositella nykyisellään (kts. edellinen postaus, epäselvyydet verotuksessa, nopea maksuaikataulu, tilien välisten siirtojen kirjaus jne.) . Lisäksi lue pariin kertaan verottajan ohjeistus louhinnan verotuksesta, jotta ymmärrät sen pääpiirteissään. Jos et halua kuin kokeilla, niin mainaa suoraan pooliin (eli et laita omaa osoitetta mineriin). Silloin et saa tuloja ja ei tarvitse myöskään mitään ilmoitella.
 
Louhinta on varsin mielekästä puuhaa ja suosittelen ilman muuta kokeilemaan sitä, kun kerran intoa on. Opettele vaikka ensin mainaamaan johonkin pooliin ja käytä Coinmotionia. Nicehashia en voi suositella nykyisellään (kts. edellinen postaus, epäselvyydet verotuksessa, nopea maksuaikataulu, tilien välisten siirtojen kirjaus jne.) . Lisäksi lue pariin kertaan verottajan ohjeistus louhinnan verotuksesta, jotta ymmärrät sen pääpiirteissään. Jos et halua kuin kokeilla, niin mainaa suoraan pooliin (eli et laita omaa osoitetta mineriin). Silloin et saa tuloja ja ei tarvitse myöskään mitään ilmoitella.
Kiitoksia vastauksesta. Olen kyllä lukenut nuo verottajan ohjeet hyvinkin tarkkaan. Jos tuo Nicehash ei ole sopiva, olisiko suositella jotain vastaavaa tai sopivaa poolia, jossa nämä maksut eivät tule noin nopeasti ym?

Veroja ei tietenkään ole tarkoitus kiertää.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitoksia vastauksesta. Olen kyllä lukenut nuo verottajan ohjeet hyvinkin tarkkaan. Jos tuo Nicehash ei ole sopiva, olisiko suositella jotain vastaavaa, jossa nämä maksut eivät tule noin nopeasti ym? Mieluiten joku, joka olisi pääomaverotuspohjainen, jos sellaisia edes on.

Veroja ei tietenkään ole tarkoitus kiertää.
Louhintatuotot ovat ansiotuloja. Pääomatuloiksi niitä ei voi kääntää. Isommassa mittakaavassa kannattaa pakettia pyörittää oman yrityksen kautta.

En sano, että Nicehash olisi epäsopiva. Se on käytettävyydeltään erittäin mainio ja helppo omaksua. Pienellä perehtymisellä voi kuitenkin louhia poolin kautta ja tulouttaa helpommin sopivissa erissä. Omasta mielestä tuo on kätevämpää, koska eriä putoilee harvakseltaan Coinmotioniin suoraan euromäärät mukaan laskettuna. Toki Nicehashin saa varmaan konffattua vastaavasti. Yritän kuitenkin pitää erien määrän kohtuullisena kirjanpidollisista syistä. Huomioi, että Nicehash walletin siirroista toiseen lompakkoon tulee kuluja ja näiden kirjaaminen on oma lisähommansa.

Louhinnasta on täällä toisaalla oma ketju, josta saa käytännön apuja:
 
Huomioi, että Nicehash walletin siirroista toiseen lompakkoon tulee kuluja ja näiden kirjaaminen on oma lisähommansa.

Jos siirrät nicehashistä sinun palkan(BTC) coinbaseen siinä ei ole mitään kuluja, sieltä coinbase pro ja 0.50% menee myynnissä. Siitä fiat pankkiin on ilmainen.
Nicehashistä voi pyytää reporttia myös noista louhimisista ja myynneistä niin ei tarvitse itse niitä laittaa ylös ja jos ei kiinnosta temppuilla coinbasen kanssa vaan myy BTC nicehashillä menee 1.45% siivu ja siitä fiat pankkiin siirto on ilmainen.

msedge_rMKyNCUUzI.png
 
Louhinnasta on täällä toisaalla oma ketju, josta saa käytännön apuja
Jep kiitos taas. Kysyn nyt, jos hommaan tuon Coinmotion "homman" ja sitten käytän vaikka tuota PhoenixMineria, jossa maksuväli on 0.01 ETH eli noin 15 ekee, jolloin ETH:t siirtyy Coinmotion lompakkoon? Jos arvioitu profit on 50 ekee/ kk näitä siirtoja tulee siis max. 4/ kk. Yritin katsoa Coinmotion hinnastoa, mutta en löytänyt paljonko siitomaksu on. Riittääkö verokarhulle ihan oma tekemä Excel taulukko vai joku virallinen jommasta kummasta (Coinmotion/ PhoenixMiner kirjanpito). Olen tosi aloittelija tässä, niin anteeksi, etten ihan kaikkea ymmärrä ja onko tuo 50 ekee kuussa tämän väärti?
 
Jep kiitos taas. Kysyn nyt, jos hommaan tuon Coinmotion "homman" ja sitten käytän vaikka tuota PhoenixMineria, jossa maksuväli on 0.01 ETH eli noin 15 ekee, jolloin ETH:t siirtyy Coinmotion lompakkoon? Jos arvioitu profit on 50 ekee/ kk näitä siirtoja tulee siis max. 4/ kk. Yritin katsoa Coinmotion hinnastoa, mutta en löytänyt paljonko siitomaksu on. Riittääkö verokarhulle ihan oma tekemä Excel taulukko vai joku virallinen jommasta kummasta (Coinmotion/ PhoenixMiner kirjanpito). Olen tosi aloittelija tässä, niin anteeksi, etten ihan kaikkea ymmärrä ja onko tuo 50 ekee kuussa tämän väärti?
Coinmotion näyttää olevan 2% myynti palkkiot. Eikö se hyvä ole olla "virallinen" raportti noista varmuuden vuoksi ettei sitten jälkikäteen vituta jos alkavat kyselemään perään.
 
Jep kiitos taas. Kysyn nyt, jos hommaan tuon Coinmotion "homman" ja sitten käytän vaikka tuota PhoenixMineria, jossa maksuväli on 0.01 ETH eli noin 15 ekee, jolloin ETH:t siirtyy Coinmotion lompakkoon? Jos arvioitu profit on 50 ekee/ kk näitä siirtoja tulee siis max. 4/ kk. Yritin katsoa Coinmotion hinnastoa, mutta en löytänyt paljonko siitomaksu on. Riittääkö verokarhulle ihan oma tekemä Excel taulukko vai joku virallinen jommasta kummasta (Coinmotion/ PhoenixMiner kirjanpito). Olen tosi aloittelija tässä, niin anteeksi, etten ihan kaikkea ymmärrä ja onko tuo 50 ekee kuussa tämän väärti?
Siis mihinkä pooliin mainaat sillä Phoenixminerilla? Suosituimpia on esim Ethermine, joka maksaa alle 0.05 kokoiset palkkiot 14 päivän välein. Coinmotionissa näkyy kyllä kaikki siirtotapahtumat profiilissa aina sen hetkisine kursseineen, mutta saapuvien ETH-siirtojen euromääräinen arvo pitää itse laskea erikseen verottajalle, mutta se nyt on helposti tehty.

Aika pieni summahan tuollainen 50 euroa on kuukaudessa, koska siitä ei verojen ja sähköjen jälkeen hirveästi käteen jää. Jos sun tarkoituksena ei ole hankkia kevään mittaan lisärautaa louhintaan, niin en kyllä lähtisi tuollaisilla summilla leikkimään.

E: tietysti jos haluaa päästä sceneen mukaan ja hakea elämyksiä, niin se onnistuu kyllä pienemmälläkin rigillä :)
 
Viimeksi muokattu:
Siis mihinkä pooliin mainaat sillä Phoenixminerilla? Suosituimpia on esim Ethermine, joka maksaa alle 0.05 kokoiset palkkiot 14 päivän välein.
Juurikin tuota pooliia ajattelin kokeilla. Onhan tuo 50 ekee aika pieni nettosumma joka jäisi käteen (laskin sähköt ja verot tästä pois), mutta kun kone on 24/7 päällä kuitenkin ja GPU käytössä sen max. 3-4 tuntia/ vrk jäisi tuolle mainaukselle about 20 tuntia/ vrk. Ja Marsiin astihan nuo kryptot menevät, niin parempi hypätä kyytiin aiemmin kuin myöhemmin.:cool: Tarkoitus olisi kyllä ihan euroillakin ostaa noita pikkusummilla silloin tälloin.
 
E: tietysti jos haluaa päästä sceneen mukaan ja hakea elämyksiä, niin se onnistuu kyllä pienemmälläkin rigillä
+1
Jos mainaan Ethermine poolissa ja käytän Coinmotion palvelua, saanko automaattisesti lompakon ETH:lle, jonka voin sitten laittaa config filuun vai joudunko luomaan itse sen ETH lompakon Coinmotionissa?
"Kryptovaluuttalompakko ja -siirrot
Luodessasi Coinmotion tilin luot samalla itsellesi vastaanottavan kryptovaluuttalompakon jokaiselle palvelun tarjoamalle kryptovaluutalle (BTC, ETH, LTC, XLM, XRP). Voit vastaanottaa lompakkoon kryptovaluuttasiirtoja mistä vain palvelusta ja luoda uusia osoitteita jokaiselle lompakolle rajattomasti.

Voit myös lähettää kryptovaluuttoja niin Coinmotionin sisäisesti kuin alustan ulkopuolellekin. Emme ota kryptovaluuttasiirroista erillistä maksua per siirto, mutta jokaisesta alustalta ulospäin menevästä siirosta veloitetaan kryptovaluuttasiirroille ominainen siirtokulu."

Edit. Verotuksesta vielä. Ilmoitan kiltisti kaikki saapuvat ETH:t ansiotulona ja jos pidän näitä lompakossa vaikkapa 2 vuotta ja sitten teen euromääräisen kotiutuksen, silloinko maksan pääomaveroa?
 
Viimeksi muokattu:
Mikä olisi helpoin tapa laittaa kalusto louhimaan lapselle kryptoja, jotka muuttaa euroiksi? Coinmotion ei kuulemma tuohon taivu kun lapsilla ei ole omia pankkitunnuksia(tilit tietysti löytyy).
 
+1
Jos mainaan Ethermine poolissa ja käytän Coinmotion palvelua, saanko automaattisesti lompakon ETH:lle, jonka voin sitten laittaa config filuun vai joudunko luomaan itse sen ETH lompakon Coinmotionissa?
"Kryptovaluuttalompakko ja -siirrot
Luodessasi Coinmotion tilin luot samalla itsellesi vastaanottavan kryptovaluuttalompakon jokaiselle palvelun tarjoamalle kryptovaluutalle (BTC, ETH, LTC, XLM, XRP). Voit vastaanottaa lompakkoon kryptovaluuttasiirtoja mistä vain palvelusta ja luoda uusia osoitteita jokaiselle lompakolle rajattomasti.

Voit myös lähettää kryptovaluuttoja niin Coinmotionin sisäisesti kuin alustan ulkopuolellekin. Emme ota kryptovaluuttasiirroista erillistä maksua per siirto, mutta jokaisesta alustalta ulospäin menevästä siirosta veloitetaan kryptovaluuttasiirroille ominainen siirtokulu."

Edit. Verotuksesta vielä. Ilmoitan kiltisti kaikki saapuvat ETH:t ansiotulona ja jos pidän näitä lompakossa vaikkapa 2 vuotta ja sitten teen euromääräisen kotiutuksen, silloinko maksan pääomaveroa?

Kyllä, mutta kaikki vaihdot siinä välillä on myös pääomaverollisia, jos et jostain syystää holdaakaan kahta vuotta. Siis myös crypto - - > crypto vaihdot.
 
+1
Jos mainaan Ethermine poolissa ja käytän Coinmotion palvelua, saanko automaattisesti lompakon ETH:lle, jonka voin sitten laittaa config filuun vai joudunko luomaan itse sen ETH lompakon Coinmotionissa?
Kyllä, ETH-lompakko pitää luoda itse Coinmotionissa.
 
Kyllä, mutta kaikki vaihdot siinä välillä on myös pääomaverollisia, jos et jostain syystää holdaakaan kahta vuotta. Siis myös crypto - - > crypto vaihdot.
Ok. Nyt kun näitä mainaajia/ sijoittajia on ilmestynyt pilvin pimein, niin paljonkohan tämä rasittaa verohallintoa. Voiko sieltä tulla mätkyt, vaikka ilmoittaisi kaikki mahdolliset ja verokarhu vaan ilmoittaa, että kun tämmöisiä hiluja ilmoittelet, niin jossain sinulla on piilossa isommat summat.
 
Mikä olisi helpoin tapa laittaa kalusto louhimaan lapselle kryptoja, jotka muuttaa euroiksi? Coinmotion ei kuulemma tuohon taivu kun lapsilla ei ole omia pankkitunnuksia(tilit tietysti löytyy).

Voisiko hommata lapsille ne pankkitunnukset? Riippuu tietenkin pankista ja iästä, mutta kyllä ne voi aika nuorellekin saada. Nordealla ei ole mitään tiettyä alaikärajaa. S-Pankissa ikäraja on 12 vuotta. Danskessa ja OP:ssä 15 vuotta. Aktiassa ilmeisesti 7 vuotta.
 
Voisiko hommata lapsille ne pankkitunnukset? Riippuu tietenkin pankista ja iästä, mutta kyllä ne voi aika nuorellekin saada. Nordealla ei ole mitään tiettyä alaikärajaa. S-Pankissa ikäraja on 12 vuotta. Danskessa ja OP:ssä 15 vuotta. Aktiassa ilmeisesti 7 vuotta.
Saako nordeaan avattua lapsille tilit, jos omat tilit on muualla? Muuten joutuisi 10 vuotta odottelemaan.

Tämä olisi helppo tapa kerätä lapsille omaisuutta pienillä veroilla yli 15v aikajänteellä. Itselle tässä ei marginaaliveron vuoksi ole juuri järkeä nykyisillä korttihinnoilla, jos laskee että kortit kestää 24/7 käyttöä 2-3 vuotta.
 
Saako nordeaan avattua lapsille tilit, jos omat tilit on muualla? Muuten joutuisi 10 vuotta odottelemaan.

Kokemusta ei ole, enkä ole Nordean asiakas, mutta ohjeistus on kirjautua omilla tunnuksilla Nordean nettipankkiin ja avata lapselle tili sitä kautta. Eli hankalaa varmaankin on, jos ei itse ole Nordean asiakas. Mutta periaatteessa eivät voi kieltäytyä, koska peruspankkipalvelut on lain mukaan kaikille tarjottava. Eli ehkä konttoriin marssimalla (jos sellaisia vielä on?) saisi onnistumaan. Veikkaan, että suhtautuminen olisi kuitenkin nihkeää, ja voi olla, etteivät pankkitunnuksia kuitenkaan myöntäisi kun noin pienistä lapsista on kyse.

Tämä olisi helppo tapa kerätä lapsille omaisuutta pienillä veroilla yli 15v aikajänteellä. Itselle tässä ei marginaaliveron vuoksi ole juuri järkeä nykyisillä korttihinnoilla, jos laskee että kortit kestää 24/7 käyttöä 2-3 vuotta.

Kun lapset ovat noin pieniä, niin voi olla, että verottajan silmissä sinä olisit niiden tulojen saaja kuitenkin.

Verottajan sivuilta:
Palkkatulo ja siihen verrattava ansiotulo voidaan katsoa alaikäisen lapsen omaksi tuloksi vain silloin, jos hän on aktiivisesti osallistunut korvauksen kohteena olevaan työhön. Esimerkiksi 1-vuotiaan lapsen mainoskuvauskorvaus verotetaan vanhempien eikä lapsen tulona, koska vanhemmat ovat käytännössä tehtävän todellisia suorittajia.

Yksiselitteistä vastausta verottajan sivulta ei tähän(kään) asiaan löydy.
 
Viimeksi muokattu:
Tässäkin voi olla näkemyseroja, mutta ainakin omalla paikkakunnalla verohallinto sanoi että laitteiden oletettu käyttöikä ostettuun käyttöön on maksimissaan 3-vuotta jolloin ne saa vähentää kerralla. Tosin, tähän liittyy näyttövastuu siitä käytetäänkö laitetta vain ja ainoastaan louhintaan, vaiko satunnaiseen louhintaan, tai käytöstä louhintatulon hankintaan.
Eli käytännössä kolme eri porrasta käyttöasteen mukaan. Pelikoneella louhiminen menee satunnaiseen louhimiseen tai "käytöstä louhintaan", jolloin vähennys on joko 25% tai 50% laitteen arvosta.

Miten tämä nyt suhtautuu tuohon verottajan ohjeessa mainitsemaan 1000€ rajaan?

Jos laitteen todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli kolme vuotta, hankintameno vähennetään poistoina. Poiston määrä on enintään 25 % menojäännöksestä. Jos laitteen hankintameno on enintään 1 000 euroa, voidaan sen todennäköisen taloudellisen käyttöajan yleensä katsoa olevan enintään kolme vuotta ja vähennys tehdään kerralla.

Jos on nyt vaikka 5000€ arvosta ostettu dedikoitua rautaa, niin onko jollain faktaa että tämän voi kokonaisuudessaan vähentää ensimmäisenä vuonna? Voiko tuon 3 vuoden max käyttöiän määritellä jotenkin muuten kuin arvon perusteella? Verottajan yhdessä esimerkissä on joku työmiehen 1300€ kompura jonka "todennäköinen" taloudellinen käyttöaika on muka yli 3 vuotta ja saa vähentää vain 25% vuodessa. No ehkä tuon hinnan perusteella on sitten laadukkaampi kompura joka ei heti hajoa vuoden takuun jälkeen..

muoks: fiksattu oikea verottajan lainaus

muoks2: Vaikea ymmärtää mitä tuolla 1000€ rajalla haetaan ja miten se muka liittyy käyttöikään. Eihän siinä ole mitään eroa ostanko 1 vai 6 näytönohjainta. Yhtälailla sen rigin käyttöikä on sama. Louhintakamat vanhenee nopeasti, joten sillä voi perustella?
 
Viimeksi muokattu:
Laitetaas tämmöinen pyöristelty ja yksinkertaistettu laskelma kannattavuudesta, normityöläisenä ilman yritystä:

Yksi 6 x 3070 rigi, 350MH/s, ~540kW sähköä/kk.

Louhintatuloa tammi-kesäkuu noin 0,75 ETH/kk, heinä-joulukuu 0,45ETH/kk (EIP-1559 vähennys). Koko vuoden tulot noin 7,2 ETH.

Yksinkertaistetaan että koko vuoden keskimääräinen ETH arvo on 1400€, eli verotettavaa tuloa pyöreästi noin 10k€. Verolaskurilla kävin lisäämässä tuon omiin 58k€ bruttoihin = 68k€, vähennyksiin rigi ja sähköt 5000+700€. Lopputuloksena noin 1900€ enemmän veroa maksettavaksi koko vuodelta, verrattuna vanhaan. Ilman vähennyksiä veroa olisi tullut mojovat 5000€.

Jos nuo 7,2 ETH myisi samaan 1400€ hintaan (=10k€), vähennetään verot/laitteet/sähköt (-7600€), niin nettona käteen jäisi noin 2400€. Seuraava vuosi sitten vaan puhdasta voittoa ja tietty laitteistolla on oma arvonsa myös jos sen myy pois.

Henk.koht en usko että ETH arvo tulee käytännössä tippumaan oleellisesti ja vaikka tippuisi niin kyllä se takaisin varmasti nousee. Nuokin kun hodlaisi ja myy vaikka 3000€ tasolla niin nettoa tulisi noin 10k€, jos nyt myyntivoitosta pääomatulon verot laskin mukaan oikein ( 21600-7600-((21600-(7.2*1400))*0.3) ).

Kertokaa jos meni pieleen. Joka tapauksessa pitäisi romahtaa aivan naurettavalle tasolle ettei saisi edes sähköjä kustannettua.
 
Viimeksi muokattu:
Niinno ei tästä kauan ole kun hinta oli naurettavalla tasolla, eli sikäli näkisin, että laitteissa olevat rahat ovat ihan merkittävä osa tässä kuviossa. Riippuu toki riskinsiedosta ja riskinottohalusta, eli jos se etheri on kesäkuun alussa 180€, niin jatkaako louhimista vai myykö vehkeet pois.
 
OT:ksi alkaa tässä ketjussa mennä, mutta enpä keksi itse miten viisi tonnia voisi paremmalla tuotto-odotuksella sijoittaa, ei ihme että kamat menee näilläkin hinnoilla kaupaksi. Toki dipeissä voi sitten harkinnan mukaan suoraankin ryptoa ostella.

Luonnollisesti ei kannata sijoittaa mitään mitä ei ole valmis häviämään. Häviäjät juurikin myy kaiken paniikissa..
 
Onko kryptovaluutoissa sama juttu kuin osakkeissa, että jos voittoa tulee vuodessa alle 1000e nostettua, niin niistä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle?
 
Onko kryptovaluutoissa sama juttu kuin osakkeissa, että jos voittoa tulee vuodessa alle 1000e nostettua, niin niistä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle?
Pitäähän se ilmottaa mut sen saa nolla verolla.
Edit. Ja sillä ei ole väliä nostatko vai et kun ne vaihdot/siirrot/kaupat sen verotuksen realisoi jos oon oikein ymmärtänyt.
 
Onko kryptovaluutoissa sama juttu kuin osakkeissa, että jos voittoa tulee vuodessa alle 1000e nostettua, niin niistä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle?

Jos tarkoitat louhintaa niin ei ole, koska ansiotuloja.

Jos taas tarkoitat valuutoilla treidaamista mikä pääomatuloa niin on sama. Se kuitenkaan ei ole voittoa vaan alle 1000€ myynti. Järkevin tuota hyödyntääkseen on myydä 990€:llä omistus minkä arvo on noussut reilusti.
 
Verottajan ilmaus:
"Jos laitteen hankintameno on enintään 1 000 euroa, voidaan sen todennäköisen taloudellisen käyttöajan yleensä katsoa olevan enintään kolme vuotta ja vähennys tehdään kerralla. "

Joskus tästä puhuin oman kirjanpitäjän kanssa niin sanoi että näissä voi miettiä osakohtaisesti sitä hankintaa. Eli yksi näytönohjain on käytännössä aina yksi hankinta joka harvemmin on yli tuhatta euroa. Ja lisäksi verohallinnon linjaus oli kun kerran itse kysyin, että voi vähentää kerralla. Perusteeksi riitti se että tietotekniikkaa uusitaan aika usein normaalissakin tilanteessa, puhumattakaan siitä että sitä käytetään 100% teholla 24/7. Vaikka sillä nyt ei olis käytännössä juurikaan merkitystä osan keston kannalta niin siellä ajateltiin niin.
Yritykselle se voi olla noin, mutta yksityiselle ei taida olla merkitystä onko hankinta 5x1000e vai 5000e.

Edit. Kysyin itse aiemmin tänä vuonna veroneuvonnasta tuota vähentämisoikeutta. Sieltä sanottiin, että pitää pystyä perustelemaan miksi laitteen käyttöikä on alle 3 vuotta jos meinaa saada yli 1000e kertavähennyksen läpi. En minä ainakaan osaa perustella...
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 722
Viestejä
4 555 450
Jäsenet
75 048
Uusin jäsen
Lymppä

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom