Näin pähkinänkuoressa:Mitä ongelmia?
1. Inflatorisessa ympäristössä kaikilla on kannustin siihen, että raha kiertää ja kulutetaan. Ts. yksilöllä ei ole syytä lykätä kuluttamista, ja toisaalta yrityksen kannattaa toteuttaa työpaikkoja luova investointi koska se on inflaation verran kannattavampaa. Jos tämä kierto ei toimi (tai siihen ei "kannusteta" inflaatiolla) ja toimijat jäävät odottamaan parempia päiviä, niin talouteen tulee kysyntäshokki eli syntyy todennäköisesti vakava lama.
2. Keskuspankit yrittävät päästä vakaaseen ja ennustettavaan inflaatioon eli vaikuttaa inflaatioon heidän käytettävissä olevin keinoin, eli lähinnä rahan tarjontaa kasvattamalla kun inflaatio on hidastumassa, ja tarjontaa vähentämällä silloin kun inflaatio on liian korkea. Tästä tulee esim. EKP:n 2% ääneen sanottu tavoite. Työkalusalkussa on esim. velkapaperiostot ja korot.
3. 2% inflaatio on hyvä taso sen suhteen, että siinä on keskuspankilla varmuusvaraa ettei talous ajaudu deflaatioon, mutta se ei ole liian suuri aiheuttamaan muita ongelmia, joita inflaatio saattaisi aiheuttaa. Deflaatiota kannattaa välttää viimeiseen asti, koska siitä tulee helposti itseään ruokkiva kierre ja taloudesta tulee heikommin hallittava ja arvaamaton, kun jokaisella ajanhetkellä talouden toimijoilla on kannustin "odottaa vielä hetken". Lopulta yrityksiä alkaa mennä konkurssiin (alkaen ei-perustarpeita tuottavista) ja työttömyys karkaa käsistä.
Periaatteessa 2% inflaatiokin aiheuttaa ongelmia, mutta niin kauan kun kaikki tietävät inflaation olevan tasaisesti se sama, noin kaksi prosenttia, niin talouden rattaat pysyvät rasvattuna ja toimijat pystyvät huomioimaan inflaation laskelmissaan. Ennustettavuus ja vakaus on inflaatiossa tärkeämpää kuin sen tarkka arvo.
Lohkoketjuihin perustuvien innovaatioiden hyödyntäminen ei vaadi allensa kryptokolikkoa, vaikka niiden lohkoketjuihin on tällaisiakin innovaatioita rakenneltu ja transaktiokustannuksia maksetaan noilla kolikoilla. On mielestäni erittäin todennäköistä, että läpimurto tulee täysin irrallaan Ethereumista, ts. Ethereumia ostanut ei hyödy tuosta aikanaan tulevasta läpimurrosta mitään vaikka perusperiaate sattuisikin olemaan sama mitä siellä on nyt nähty. Ethereiden osto on samanlaista vessapaperishoppailua kuin kaikki muutkin, toki se on pari astetta laadukkaampaa kuin ne paskakolikot jotka on jo nimensä puolestakin paskaa.Sanoisitko siis että ethereum on parempi kuin bitcoin, koska sillä voi tehdä jotain smart contracteja ja ĐAppseja, jotka voisi tuoda rahaa reaalimaailman rahavirrasta?
"Holtiton lisääminen". No, sen holtittoman lisäämisen tuloksena on vakavat seuraukset hyperinflaation kautta. Kyllä Yhdysvalloissakin rahan painaminen pysähtyy kuin seinään jos inflaatio heiluu useamman kvartaalin ajan viidessä prosentissa, tai vähintään ohjauskorko nousee reilusti. Siellä on nyt jo osa markkinakomitean jäsenistä osoittanut huolensa.Asiantuntijana voit varmaan perustella tuon kaikille helposti tajuttavalla tavalla. Ne syyt joilla tuota yleensä perustellaan eivät ole erikoisen vahvoja, niihin ei vaan tarjota mitään vastaväitteitä tai kyseenalaisteta syvemmin talousopinnoissa.
Holtiton rahamäärän lisääminen ja sen haitat ovat hyvin selkeitä ja tiedossa jo ihan käytännön kautta. Hiukan deflatoorisesta rahasta joka olisi käytössä maailmanlaajuisesti ei voi sanoa samaa.
Uskon kun näen miten PoW (Proof of Work) tyylinen lohkoketju toimii mihinkään muuhun kun ei keskitettyyn rahaan. Lohkoketjuja on varmaan käytetty jo ennen bitcoinia joihinkin asioihin, eivät ole mikään uusi innovaatio bitcoinin myötä. Aikaisempiin käyttöihin ei vaan liity mitään tokeneita joiden arvo määrittyy vapailla markkinoilla. PoW ja lohkoketju yhdistettynä on se innovaatio bitcoinissa, että saadaan estettyä double spend ilman keskitettyjä tahoja.
Peräänkuulutat asiantuntijuutta, mutta sitten lauot älyttömyyksiä siitä, että globaali deflatorinen raha olisi jotenkin hyödyllinen, mille ei lyödy juuri mitään tieteellistä pohjaa. Deflatorinen raha ei toimi. Se ei toimi varsinkaan silloin, jos se deflaatio ei ole edes vakaata (kuten pitkossa nyt näkyy). Jos tiedemaailma ei ole tuttu, niin se että löydät yhden tai kaksi omaa kantaasi puoltavaa ekonomistia väitteesi tueksi ei tee väitteestä siltikään validia. Koet, että taloustiedettä opiskelleet ovat "asiantuntijoita" eli ilmeisesti viittaat lainausmerkeillä heidän olevan pihalla aiheesta, mutta minusta vaikuttaisi siltä, että sinun kannattaisi käydä edes muutama peruskurssi ennen kuin tulet tykittämään kukkona tunkiolla talousaiheista.
Perustelit juuri, miksi kryptokolikot ovat hyödyttömiä tällä hetkellä. Saman lopputuloksen pystyy tekemään ilman kolikkoja välissä ja maalaat kuvaa että "double spend" olisi jotenkin ongelma normaaleissa valuutoissa, mikä ei pidä paikkaansa.
Miksi pitäisi olettaa, että arvo on subjektiivista? Omistan mieluummin osuuden kaikista tämän seudun sadasta tuottavimmasta firmasta kuin virtuaalilapun jonka joku Gen Z meemuteini on laittanut muumikolikkona liikkeelle. Ensimmäisellä on myös objektiivinen arvo, jälkimmäisellä ei. Se, että objektiivisen arvon ulosmittaus ei kaikkien firmojen tapauksessa onnistu sekunnissa päivän kurssiin on sivuseikka, sillä on silti objektiivinen arvo. Jos arvon haluaa ulosmitata välittömästi, joutuu pienentämään hintapyyntöä (sitä enemmän, mitä isommasta positiosta yrittää päästä eroon). Et sinä luultavasti autoakaan myy minuutissa vaan odotat vähintään päiviä, että saat paremman hinnan.Ihan merkityksetöntä tekstiä, jos olettaa että kaikki arvo on subjektiivista. Jos mietitään talousteoriaa, niin sen väittämän pitäisi olla hyvin vahvalla pohjalla, voi toki koittaa todistaa vääräksi.
Kyllä näistä on keskusteltu kryptopiireissä loputtomasti, mutta yleensä "asiantuntijat" eivät tee muuta kun vetoavat omaan auktoriteettiinsä. Jos siis sattuu löytymään joku joka kykenisi keskustelemaan aiheista syvemmin.
Tämä "asiantuntija" ei koe kovin hedelmälliseksi keskustelunaloitukseksi sellaista, jossa kaikki vallitsevat tieteelliset konsensukset sivuutetaan "letun" toimesta ja sit pitäisi muka aloittaa syvällinen keskustelu aiheesta. Osoitat sitä tyypillistä whataboutismia, josta juuri varoittelin aloittelevia sijoittajia.