Kryptovaluutat, joiden ainoa funktio on toimia vaihdon välineenä, ovat käytännössä käyttökelvottomia valuuttana ja eivät itsessään kanna mitään reaaliarvoa, toisin kuin keskuspankkien liikkeelle laskemat "oikeat" valuutat, jotka pohjaavat jossain määrin valtioiden BKT:hen ja maineeseen ja ovat noissa valtioissa tai tietyillä alueilla virallisia valuuttoja, mikä tarkoittaa että noilla alueilla myös tuotannontekijät noteerataan kyseisessä valuutassa. Toki niitä painetaan ajoittain ja etenkin elvytyksen yhteydessä lisää, mutta se on oleellinen osa toimivaa valuuttaa, että luodaan inflaatiota. Valuutta, jonka arvo ei laske ajan funktiona aiheuttaa suuria ongelmia yhteiskunnissa.
Itse uskon lohkoketjuihin perustuviin innovaatioihin ja näen niissä potentiaalia. Lohkoketjujen potentiaali on tosin jossain ihan muualla kuin kolikkoleikeissä. Kolikot ovat vain ohimenevä villitys kun keinottelijat yrittävät lypsää tyhmiltä viimeisetkin rahat pois. Oikea potentiaali tulee siitä kun lohkoketjua aletaan soveltaa johonkin reaalimaailman arvoketjuun niin, että osa olemassa olevasta reaalimaailman rahavirrasta kääntyy tähän uuteen innovaatioon - ja tässä tarkoitan että lohkoketju tuottaa silloin dollareita tai euroja tekemällä asiat järkevämmin ja siitä kaupallinen toimija on valmis maksamaan toiselle toimijalle ihan oikeaa rahaa (esim. dollareita tai euroja).
Kryptomeemuilijat yrittävät tällä hetkellä hyödyntää ns. greater fool -teoriaa yhdistettynä pyramidihimmeleiden perusmekaniikkaan eli koko ajan perustellaan loputonta nousua sillä, että katsotaan peräpeiliin, ja saadaan uudet sijoittajat uskomaan, että nyt on pakko hypätä kelkkaan ettei jää paitsi miljoonista. Heti kun uutta rahaa ei enää virtaa tarpeeksi sisään, valuutan arvo romahtaa lähelle nollaa.
Edes se, että jonkun kolikon luontiin on käytetty energiaa/sähköä eli sen luonti maksaa, ei takaa minkäänlaista pohjaa. Ihan yhtä hyvin voin tulostaa paperille 200 merkkiä pitkän jonon ykkösiä ja nollia, ja sanoa että sen luontiin käytettiin 1kWh sähköä ja 100 euron edestä työtä (koska vapaa-aikani on kallista). Arvoton paskapaperi se silti on, kun ei löydy enää sitä seuraavaa hölmöä maksamaan siitä. Kryptovaluutoiden ainoa ero tuottamaani paskapaperiin on se, että niissä transaktioista tulee myös hajautettu kirjanpito. Itseäni ei tosin paskaakaan voisi kiinnostaa, että antaako Erkki tuon paskapaperin Timolle vai Matille, ja antoiko hän sen paperin kokonaan vai vain osan siitä.
Tuohon meemuilijoiden pelikirjaan kuuluu myös nämä muka-pätevät tekniset analyysit siitä kuinka hash browniet ovat suolaisia ja parafiinipohjaisia kynttilöitä saa Tokmannilta alesta, joten pitkon nousu tulee olemaan loputonta. Peräpeilistä kurssikäyriä seuraamalla voi vaikka nähdä Bart Simpsonin silhuetin käänteisenä ja siitä päätellä, että nyt sahataan hetken aikaa, kunnes tukka loppuu kesken ja siitä alkaa rakettinousu. Aina löytyy sopiva "teoria" sille miksi jotain on juuri tapahtunut. Välillä muistetaan korostaa että tämä ei ole sijoitussuositus, mutta laitetaan samalla oma kikkeli pantiksi että näin on, ostosignaalitkin ovat jo näkyvissä ja kohta rikastutaan vaikka on ennustanut viimeisen parin kuukaudenkin sisään jo kymmeniä kertoja väärin, maalitolpat vaan siirtyvät.
Ja kuten arvata saattaa, tällaiset aiheet myös antavat aika biasoituneen kuvan aiheesta. Moni oikeasti lohkoketjuista, kryptoista ja taloudesta ymmärtävä ei jaksa tulla korjaamaan fanipoikien vääriä väitteitä mm. arvopapereista tai keskuspankkien luomasta rahasta. Nämä väitteet ovat vain osa tuota pyramidihuijausten mekaniikkaa, että upotetaan negatiivinen kritiikki whataboutismiin eli käännetään huomio jonnekin muualle (ainakin hetkellisesti) ja vaietaan itse ongelmista, koska tavoitteena on löytää tarpeeksi uusia hölmöjä pitämään pyramidia pystyssä.