Subscribe to the FT to read: Financial Times Cracks are opening in the global monetary system
Choose the subscription that is right for you
jea jea
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Subscribe to the FT to read: Financial Times Cracks are opening in the global monetary system
Koitin tätäkin ketjua lukea sillä silmällä, että saisin sen ahaa-elämyksen, mistä minulle tulisi ymmärrys siitä, mihin perustu kryptovaluuttojen arvo ja arvon muutokset. Ei onnistunut. Mun aivot ovat ilmeisesti vaan rajoittuneet ymmärtämään, että miksi ihmiset haluavat arvonsa puolesta ei-mihinkän sidoksissa olevaa maksuvälinettä? Tai, ymmärtäisin sen haluamisen jos se olisi ihan rahankäytön kannalta kätsympi ja yleispätevämpi niin paljon, että nykyisiä yleisesti tunnustettuja maksuvälineitä olisi hyvin turhauttavaa käyttää. Toinen syy miksi ymärtäisin olisi se, että jotkut tahot hamuaisiviat kryptoja mielinmäärin koska haluavat maksaa suuria summia anonyymisti. Eli varmaankin makselisivat jotain huume- tai aseostojaan. Mun kaaliin se ei vaan mahdu, että maksuvälineellä olisi itsessään arvoa, kun sitä eikä mitään mihin sen arvo on sidoksissa edes voi ottaa käteen tai potkaista.
Bitcoinin arvon määrittää markkinat. Samoin kuin kullan ja hyvin pitkälti kaikkien hyödykkeiden. Melkeimpä ainoastaan nykyisin käytössä oleva fiat-valuutta perustuu muuhun kuin markkinoiden määrittämään arvoon. Fiat-valuutan arvon kuitenkin ymmärrät?Koitin tätäkin ketjua lukea sillä silmällä, että saisin sen ahaa-elämyksen, mistä minulle tulisi ymmärrys siitä, mihin perustu kryptovaluuttojen arvo ja arvon muutokset. Ei onnistunut. Mun aivot ovat ilmeisesti vaan rajoittuneet ymmärtämään, että miksi ihmiset haluavat arvonsa puolesta ei-mihinkän sidoksissa olevaa maksuvälinettä?
...
Iso osa arvosta on tietysti spekulaatiota. Bitcoin on nykyisellään ensisijaisesti sijoitusinstrumentti. Moni pitää sitä arvon säilyttäjänä jolla on myös käyttöarvoa: What Gave Bitcoin Its Value? | Jeffrey A. Tucker
Eikä euron arvoakaan ole sidottu mihinkään, eli se ei ole ongelma.
Ihan mielenkiintoinen tieto jos joku pitää Bitcoinia arvon säilyttäjänä
Kai se on se oletus, että kun niitä euroja sen Fiatin pakoputkesta putkahtelee ulos, niin ne käytetään johonkin millä on arvoa ja tavallaan siinä mielessä "markkina" takaa sitä, ja omalta osaltaan muka herra pankkiiri sillä, että on katsovinaan sen perään että tällä rahnalla on vakuudet. Eikös se Fiat-raha synny silloin, kun pankkiiri antaa jollekin lainaa? Jossain vaiheessa muistaakseni annettua lainaa vastaan piti olla aina prosentti kassassa rahaa, ja loput tulivat fiiatin putkesta.
Hyvinhän tuo on tähän asti toiminut.Ihan mielenkiintoinen tieto jos joku pitää Bitcoinia arvon säilyttäjänä
Kannattaa tuo linkkaamani artikkeli lukea, jos oikeasti haluat vähän päästä kärryille.Jostain luin, että kryptojen arvo perustuu siihen, että ne ovat "digitaalisia keräilyesineitä".
Fiat-raha on suuri kupla. Milloinkahan puhkeaa? Ja millainen sota siitä syttyy?
Hyvinhän tuo on tähän asti toiminut.
Vuoden alin hinta:
2012 – $4
2013 – $65
2014 – $200
2015 – $185
2016 – $365
2017 – $780
2018 – $3200
Jos arvon noususta on haittaa, niin voihan ylimääräiset siirrellä vaikka aina joulun pyhinä mulle.
Vähä niiku euro. Joko puhkeaa kupla kohta? Perustuu pelkkään konsensukseen arvo. Jotai paperilappuja vaihtaa ihmiset oikeeseen tavaraan. Kohta ei oo ees paperilappuja ku pelkkiä lukuja näytöllä.Ihan periaatteessa konsensukseen eikä mihinkään muuhun perustuva homma.
Jaa, eikös se tulppaanisipulikuviokin mennyt vähän tuohon malliin? Kunnes.....
Kryptovaluutalla ei tarviiFiat-rahalla on selkeä arvo. Sillä voi maksaa veronsa.
Aika isot pojat vaan on siinä konsensuksessa mukana omilla nimillään, naamoillaan, arvovallallaan, maineellaan ja melko painavilla mandaateilla. Bitcoinin kymmenien prosenttien luisuja vaan katotaan, että "Kas, eilen +30%, tänään -40%, huomenna sit varmaan 50%, mut onkohan se plussaa vai miinusta". Ei tommoselle systeemille voi mitään talousjärjestelmiä rakentaa. Tai siis systeemille periatteessa voi, mutta tommoselle heittelehtimiselle pitää saada suitset. Talousjärjestelmissä rahalla kuitenkin on muukin funktio kuin vain keksitään uusia ja erilaisia valuuttoja ja odotellaan että muut innostuu niistä että arvo lähtisi laukalle.Vähä niiku euro. Joko puhkeaa kupla kohta? Perustuu pelkkään konsensukseen arvo. Jotai paperilappuja vaihtaa ihmiset oikeeseen tavaraan. Kohta ei oo ees paperilappuja ku pelkkiä lukuja näytöllä.
Euron ja bitcoinin erot noin niinkun pähkinänkuoressa:
- Keskuspankki voi päättää kuin monta euroa se millonkin luo lisää, bitcoinien luonti perustuu algoritmiin
- Euroja on enemmän liikkeellä
Tosta voi sit päätellä et kuin merkityksellisiä noi erot on ja esimerkiks perustuuko euron vakaus kohtaan 1 vai 2.
Euroja on enemmän liikkeellä, mutta se nyt ei välttämättä ole huono asia.
Eikös se Bitcoin heilu ja huoju nimenomaan sen takia, kun sen markkina on esim. euroon verrattuna niin "ohut"? Ämpäriä on helpompi läikyttää kuin uima-allasta, järvestä tai merestä puhumattakaan.
Kai se näin on. Tuskin monenkaan tarvii ruveta paniikissa coineja myymään ja saadaan hinta heilahtaan.
Voisi olla esim asuntolainan hankkiminen hankalaa, jos olisi coinit vaan käytössä. Siinä pitäis oikeesti nuoleskella näitä rahaherroja ja tyytyä huonoihin diileihin.
Kannattaa tuo linkkaamani artikkeli lukea, jos oikeasti haluat vähän päästä kärryille.
What Gave Bitcoin Its Value? | Jeffrey A. Tucker
No jos ajatellaan yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti (unohdetaan kaikenlaiset johdannaisilla yms. kikkailuilla toteutettavat suojautumiskeinot jne. jne.): Vaikka Bitcoin on kuinka hemmetin kätevä ja varma systeemi, kuinka moni olisi valmis laittamaan kämppänsä kiinteistönvälittäjälle myyntiin niin, että pyyntihinnaksi sovittaisiin tietty summa bitcoineja? Tai toisin päin: kuinka moni ottaisi asuntolainan bitcoineina?
Fiat-rahalla on selkeä arvo. Sillä voi maksaa veronsa.
Tällä hetkellä (toivottavasti) ei kukaan. Pohdin lähinnä hypoteettisesti, jos bitcoin olisi virallisesti käytössä euron sijaan.
Dollarilla voi myös maksaa kaikki velat Yhdysvalloissa. Lukee jokaisessa setelissä tuo tuttu "this note is legal tender for all debts, public and private"Fiat-rahalla on selkeä arvo. Sillä voi maksaa veronsa.
Nyt kun asiaa mietein tarkemmin niin parempihan on tilanne jossa kryptovaluutat eivät saa valuutan tai arvopaperin asemaa.. jolloin niiden lait eivät päde niihin. Eli voin maksella veroni eurooilla mikäli niitä tulee ja kaiken muun maksan kryptovaluutoilla kortti vain tilaukseen ei tarvitse murehtia verottajalle ilmoittamisesta tai muutenkaan niiden maksusta, koska krytoilla on vain arvoa niitä käyttäville henkilöille ja vaihtopörsseille. ei huono ei huono
Ironiaa "pikkasen" joukossa, mutta kyllä nuo sääntelyt ovat tervetulleita kryptomaailmaan, jolloin pelko laittaa omaisuuttaan niihin laskee huomattavasti ja niitä instrumentteina tarjoavilla yrityksiillä on yhteiset "pelisäännöt ja velvollisuudet". 5 vuotta sitten tilanne oli eri kun iso osa ei edes kryptovaluutta yhteisössä tietänyt, että kasvu alkaa kiihtymään näin isolla tahdilla.
Dollarilla voi myös maksaa kaikki velat Yhdysvalloissa. Lukee jokaisessa setelissä tuo tuttu "this note is legal tender for all debts, public and private"
Paitti että tällä hetkellä pykäläin mukaan homma menee niin, että jos vaihdat kryptoja oikeaksi rahaksi tai ostat jotain, niin kummassakin tapauksessa mahd. arvonnousun realisoitumisesta pitäisi maksella pääomatuloverot. Hankintamenoja ja realisoinnissa syntyneitä tappioita ei kuitenkaan saa vähentää.
Virtuaalivaluuttojen tuloverotus
Sama kun ostaisin dollareita ja vuoden päästä kun jenkeillä on mennyt lujaa ja kurssi muuttunut niin vaihdan takaisin euroiksi suomeen ja saankin tuplamäärän. Joudunko maksamaan jotain veroja? nyt en jaksa edes googlettaa.
Tietenkin maksaisit. Pääomatuloja nuo ovat riippumatta siitä millä instrumentilla ne voitot saa.
Otetaan esimerkki: Saat mahtavan älynväläyksen ja keksit parannuskeinon syövälle. Patentoit idean ja perustat firman. Sinusta saattaa tulla maailman rikkain mies, sillä firmasi arvo arvioidaan vaikkapa triljoonan arvoiseksi. Missään kohtaa tässä ei painettu mitään uutta rahaa. Maailmaan tuli vain uusi triljoonan arvoinen innovaatio eli triljoonan edestä uutta omaisuutta. Se omaisuus ei olisi sinun tililläsi tai lompakossasi.
En ole varmaa meneekö se näin kuin ajattelen, mutta mun mielestäni maailmaan ei synny uutta varallisuutta triljoonaa sillä tavalla, että joku tai jotkut lätkäisevät triljoonan hintalapun sen syöpäläisfirman osakepääomalle. Okei, jotkut voivat pitää firmaasi triljoonan arvoisena, mutta mihin se triljoona uuta varallisuutta muka olisi syntynyt?
Pelkkä hintalappu ei vielä kerro mitään, mutta osakeyhtiöiden markkina-arvo lasketaan toteutuneen arvostuksen mukaan. Eli viimeisen kaupan (riippumatta kaupan koosta) pörssikurssin mukaan. Jos tuo ei ole "varallisuuden syntymistä", niin mikä ihme sitten on? Julkinen ja likvidi pörssi nyt on yksi tehokkaimmista arvostuspaikoista kun miljoonat sijoittajat voivat vapaasti kauppaa käymällä päättää omaisuuserien arvoja.
Mutta sekään ei tarkoita, että myyjä saisi markkina-arvon verran rahaa kun yrittää myydä omaisuuttaan. Jättiomaisuuden myynti ei ole yksinkertaista, eikä sitä omaisuutta välttämättä osteta markkina-arvoon useista syistä.
Kyllähän se perustuu erinnäköisiin tekijöihin varsinkin firmoilla jota ovat julkiseen pörssiin listautumattomia. Osakkeen arvo on periaatteessa nolla..
Markkina-arvo ja syntynyt varallisuus eivät kai ole ihan yksi ja sama asia?
hmmm... kyllä kai listautumattomankin firman osakkeet ovat nettovarallisuus/osakkeiden lukumäärä -arvoisia? Jos firman pankkitilillä on miljoona velatonta riihikuivaa ja osakekanta on miljoona kpl, niin näin ammattikoulupohjalta tuntuisi että osakkeen arvo on ainakin sen 1€.
Firma synnyttää uutta varallisuutta, kun pankki suostuu lainaamaan sille. Pankki luo rahat ja talous kasvaa niiden rahojen verran. Firman markkina-arvo taas on täysin toinen asia.En ole varmaa meneekö se näin kuin ajattelen, mutta mun mielestäni maailmaan ei synny uutta varallisuutta triljoonaa sillä tavalla, että joku tai jotkut lätkäisevät triljoonan hintalapun sen syöpäläisfirman osakepääomalle. Okei, jotkut voivat pitää firmaasi triljoonan arvoisena, mutta mihin se triljoona uuta varallisuutta muka olisi syntynyt?
Eipä taida nykyjärjestelmässäkään olla montaa (viitisenkymmentä?) ihmistä, jotka yhdessä omistavat saman verran kuin loput 7,5 miljardia. Ja keskittyy koko ajan.En jaksa pakitella ja kaivaa, mutta jotkut esittivät, että jos BTC:stä tulisi maailmanvaluutta, niin herrä Sukisuki (vai mikä lienee) ja muut isoja määriä bitcoineja hallussaan pitävät mistaisivat järkyttävän osuuden maailman varallisuudesta.
...
Eipä taida nykyjärjestelmässäkään olla montaa (viitisenkymmentä?) ihmistä, jotka yhdessä omistavat saman verran kuin loput 7,5 miljardia. Ja keskittyy koko ajan.
Tätä ketjua kun lukee niin voisi alkaa aidosti tuntea sääliä OneCoin-OneLife-kusetettuja kohtaan.
Tai emmä tiedä, kukin makaa kuin petaa kun ahneus otti vallan...
Pääkonnat pitäisi saada nahkurin orsille, oli sitten kusetus ja kusettaja minkä niminen vaan. Esim. KW jne.
Kanadalaiselta kryptopörssiltä kateissa yli 100 miljoonaa euroa – käyttäjät epäilevät, että perustaja lavasti kuolemansa Intiassa
Jälleen yhden kauppapaikan kryptovaluutat kadoksissa. Kauppapaikan omistaja on virallisesti kuollut, mutta epäillään, että feikkasi kuolemansa pölliäkseen rahat.
Huh, miten monta näitä "pörssejä" on kadonnut/murrettu ja rahat viety. Varmaan kymmeniä? :|
Huhhuh miten monen rahat ovat pankit ja pankkiiriliikkeet vieneet. Varmaan kymmeniä tuhansia :|
Joo, tällä hetkellähän tuollaiset säännökset ei kryptoja koske. Tällä hetkellä siis aika suuri riski jos säilyttää omia kryptojaan jonkun muun palvelussa. Muuten tuo vastaisi samaa kuin pankissa rahojen säilyttämistä, mutta talletussuojat ja muut eivät ole voimassa. Ikään kuin annat kaverin lompakkoon käteistä ja luotat siihen että kaveri antaa sun rahat sit takaisin kun niitä haluat eikä mikään estä sun kaveria käyttämästä sun rahoja.No jos kyseessä on vain kymmenien tuhansien eurojen talletuksesta niin ei muuta kuin googlettelemaan talletussuojaa, eiköhän sieltä rahat takaisin irtoa mikäli pyöritään alta sadan tuhannen euron rahamäärissä.