- Liittynyt
- 18.01.2017
- Viestejä
- 254
Hyperinflaatio on asia erikseen, sitä ei kannata ottaa vertailuun.Tässä tullaankin taas siihen, että paljon saa olla deflaatiota mihinkin vaikutuksiin? Kuten myös paljon halutaan inflaatiota?
Siitä olen tietysti ihan samaa mieltä että tuntuva deflaatio ei ole hyvästä, jos mietitään vakiintunutta valuuttaa.
Tottakai ihmiset sijoittavat viisaammin, kun ei tarvitse paniikissa survoa rahojaan mihin tahansa jolla päihitetään vaikka hyperinflaatio Venezuelassa. Sama efekti näkyy pienemmässä mittakaavassakin. Tai se että tulee näitä ylisuuria kuplia, kun eksessiivisellä velkarahalla rahoitetaan yrityksiä tms. jotka eivät pärjäisi tiukemmassa systeemissä.
Avain ongelma mulle on siinä että kuinka kuluttamisen ja talouden boostaaminen inflaatiolla, jonkun määrätyn "optimaalisen" määrän tarkottaa 1:1 parempaa taloutta. Luodaan ja kulutetaan enemmän se on selvä, mutta se ei automaattisesti tarkoita parempaa. Plus nämä riskit myös tällä nykyisellä mallilla!
EKP:n tavoite on pitää inflaatio alle (mutta lähellä) 2 prosentin. Hankkeen reaalituotto on siis tuotto-% miinus inflaatio. Ellei hanketta (sijoitus, investointi yms.) toteuta, takkiin tulee inflaation verran. Tästä tulee kannustin toteuttaa yli inflaation tuottavia hankkeita.
Deflaatiossa siis rahan arvo nousee. Miksi toteuttaa hankkeita, kun saa riskitöntä tuottoa deflaation verran? Missä on kannuste? Erityisen tuottoisia hankkeita ei tipu syliin tuosta vaan joten on vähän vaikea perustella tekevänsä vain todella tuottoisia sijoituksia.