Parempi kysymys on minkä vuoksi Bitcoin enää nousisi? Mitä hyötyä siitä on lohkoketjun tekniikkademon lisäksi?
Ensimmäinen suosittu kryptovaluutta ja se täyttää suurimmat kryptovaluutan vaatimukset, joten miksi vaihtaa? Toki jatkuvasti hypetetään ties mitä altcoineja, jotka ovat "kaikin puolin parempia", mutta asioista on syytä ottaa tarkasti selvää. Esimerkiksi selvästi parempaa tapaa on-chain skaalaukseen ei ole keksitty, joten nämä puheet Bitcoinin kapasiteetin puutteesta kannattaa jättää omaan arvoonsa. Jonnekin se siirtojen hinta on yksinkertaisesti asetettava, jotta spammaajat eivät tee koko hommasta mahdotonta.
Griffinin mielestä homma "kusi ihan täydellisesti", tässä ilmeisesti tarkoitetaan sitä, että Bitcoinilla olisi tarkoitus maksaa jotain kahvikupposia? Siihen tarkoitukseen pitäisi odottaa Lightning-verkkoa. Jos mietit Bitcoinia vaikka digitaalisena kultana, niin eivät siirtokustannukset ole missään vaiheessa olleet liian suuret. Siirto pääsee läpi aina, jos vain maksaa tarpeeksi. Luottokortit ja verkkopankitkin on useammin käyttämättömissä kuin Bitcoin.
Se on ylivoimaisesti turvallisin kryptovaluutta. Minkään muun kryptovaluutan koodia ei ole käynyt läpi yhtä monta silmäparia kuin Bitcoinin. Se on kestänyt hyökkäyksiä pisimpään, vaikka arvokkaimpana kryptovaluuttana on houkutellut niitä eniten itseensä. Myös louhintatehossa Bitcoin on ihan omassa luokassaan.
Medium of exchange. Bitcoin täyttää kaikki suurimmat vaatimukset. Se on helppo jakaa osiin ja ruuhkahuippuja lukuunottamatta nopeaa ja halpaa siirtää. Saatavilla kaikkialla. Kukaan ei sensuroi siirtoja eikä jäädytä tilejä. Turvallista "kuljettaa" (siirtää) toisin kuin käteinen tai kulta.
Unit of account. Tässäkin muita altcoineja edellä, koska Bitcoin on saavuttanut tietynlaisen erikoisaseman (monia altcoineja treidataan juuri BTC:tä vastaan). Monelle kryptojen kanssa tekemisissä olevalle Bitcoinin hinta hahmottuu intuitiivisesti.
Store of value. Volatiliteetti on järkyttävän suurta, mutta tämänkin syklin aikana BTC on ollut (stablecoineja lukuunottamatta) vakaimpia kryptovaluuttoja. Bitcoin on oikeasti niukka resurssi, toisin kuin mikään fiat-valuutta tai edes kulta. Bitcoin ei ole väärennettävissä. Helppo säilyttää (helpompi kuin käteinen tai kulta, ei yhtä helppo kuin eurot pankkitilillä, koska sitä et säilytä itse ja siihen sisältyy omat riskinsä), kulkee tarvittaessa rajojen yli huomaamattomasti jne.
Network effect. Jos oletetaan, että verkon arvo approksimoidaan kaavalla käyttäjät^2, niin Bitcoinilla on todella suuri etumatka. Tuulipuvutkin tietävät Bitcoinin. Yleisimmin hyväksytty kryptovaluutta. Yksi aktiivisimmista kehittäjäyhteisöistä (Ethereumilla on myös todella hyvä kehittäjäyhteisö, mutta sen tavoitteet ovat erilaiset).
Kolikot on jaettu reilusti ja jokaisella on kyllä halutessaan ollut mahdollisuus ostaa Bitcoinia halvalla (ja on edelleen, jos uskoo Bitcoinin tulevaisuuteen). Sama ei välttämättä päde monen altcoinin kanssa, jossa hinta on manipuloitu pienen piirin toimesta keinotekoisen korkeaksi (suhteessa kyseisen kryptovaluutan käyttöön/potentiaaliin) jo varhaisessa vaiheessa.
Bitcoinille näytetty vihreää valoa lähes ympäri maailman, ei samanlaista epäselvää laillista statusta kuten privacy cryptoilla.
Lähes kaikki infra (esim. fiat-rampit) on Bitcoin-pohjaista. Jos sijoitat muihin kryptoihin, teet sen luultavasti Bitcoinilla. Objektiivisestikin vertailtuna suurimpia kilpailijoitaan parempi. Ethereumilla on kyseenalaista historiaa lohkoketjun peukaloinnista DAO casen yhteydessä. XRP nyt ei ole edes hajautettu.
En ole sijoitusalan ammattilainen mutta ainakin mulla on sellainen fiilis että jos joku sijoitusinstrumentti menettää arvostaan vuoden sisään reilut 80% ja mikään tuon sijoitusinstrumentin alla olevista tekijöistä ei muutu niin ei tuohon ole hirveän suurta hinkua sijoittaa enää uudelleen.
Sijoitusalan ammattilaiset ymmärtävät, että volatiliteetti ei tee sijoituskohteesta huonoa, se tekee siitä vain riskialttiin. Sopivalla riskienhallinnalla tässä ei ole mitään ongelmaa. Joku voisi väittää jopa päinvastoin: suuret arvonvaihtelut tarjoavat treidaajille jopa muita markkinoita enemmän mahdollisuuksia (toki tarpeeksi vivuttamalla saa saman tuloksen missä vain).
Tämän puolesta puhuu myös kryptopörssien kauppamäärät, jotka ovat romahtaneet kurssien mukana, eli Bitcoin on palannut pienemmän intoilijaporukan harrastukseksi.
Eivät ne mielestäni mitenkään hälyttävästi romahtaneet ole. Todelliset luvut ovat vielä ilmoitettuja pienemmät kun ottaa wash tradingin ja muun keplottelun pois, mutta en ainakaan itse olisi mitenkään huolissani. Normaalia syklistä vaihtelua.
Jos arvo ei moninkertaistu tai puolitu esim vuoteen, niin aletaan olla edes jokinlaisella semivakaalla pohjalla, jolloin asiaa kannattaa ehkä katsella...
Miksi tällästä semivakaata pohjaa löydettäisiin vielä pitkään aikaan, kun kryptovaluutat ovat omaisuusluokkien sarjassa ihan lilliputti? Volatiliteetti tulee pysymään rajuna vielä varmaan seuraavan vuosikymmenen. Ehkä joku päivä Bitcoin nousee sataan tonniin, josta tullaan alas kymmeneen tuhanteen jne.
- Justin Sunin luotsaama TRON on kyllä ollut portfoliossa jo melkein vuoden päivät. En sen enempiä perustele, mutta jokainen löytää netistä tarpeeksi tietoa miksi ja miksi ei esim. EOS, ETH tms...
- Toinen kiinnostava proekti on IOTA, jolla on konkreettinen käyttötarkoitus todella korkealla ja isot yritykset ovat erittäin kiinnostuneita. Tämä sijoitusmielessä ja kohteena olevan teknologian puolesta.
Sorry, mutta täytyy itsekin olla eri mieltä. XRP:tä en itse viitsi edes kryptovaluutaksi kutsua, aivan järkyttävää pasketta. TRON rakentuu lähes puhtaasti hypen ja tähän mennessä lunastamattomien lupausten varaan, joidenkin mielestä silkka huijaus. IOTA on mielenkiintoinen kokeilu, mutta teknologian suhteen olen hyvin epäileväinen, eivät välttämättä saa sitä koskaan toimimaan ilman keskitettyjä koordinaattoreita, jolloin se ei ole hajautettu enkä näe sillä tulevaisuutta.
Jos välttämättä haluaa altcoineihin sijoittaa, niin Monero ja Zcash ovat sellaisia altcoineja, joihin voi hyvällä omallatunnolla suositella perehtymään. Lähellä Bitcoinia, toimivaa reseptiä ei ole järkeä lähteä muuttamaan, mutta lisäävät kuitenkin jotain oikeasti käyttökelpoisia teknisiä parannuksia. Näissäkin on omat puutteensa (esim. Zcashin dev fee ja trusted setup ovat syitä, jonka vuoksi itse suosin Moneroa, mutta ilmeisesti tästä trusted setupista voidaan päästä tulevaisuudessa eroon). Virkistäviä poikkeuksia altcoin-markkinoilla, koska nämä eivät ole pelkästään whitepaper, vaan toimivat käytännön tasolla nyt ja heti. Eivät pyri ratkomaan skaalautumisongelmaa, joka on hajautetun kryptovaluutan tapauksessa 1. kerroksella lähes mahdotonta, vaan keskittyvät yksityisyyteen, joka on ehkä merkittävin Bitcoinin puute tällä hetkellä. Yksi riski näille on, että Bitcoin ottaa itse käyttöön esim. Confidential Transactionsit, mutta Coren kehittäjät eivät tunnu oikein saavan muutoksia eteenpäin, joten pieni hedge näihin parhaimpiin privacy cryptoihin lienee paikallaan. Bitcoinia parantavat toisen kerroksen teknologiat kuten Lightning on mahdollista ottaa käyttöön näillekin.
Suurimpana riskinä privacy coinien kanssa on se, että nämä ovat jo vähän liiankin täydellistä rahaa ja sääntelijät tuskin katsovat näitä kovin hyvällä. Ei ole sopivaa, että tavallisella ihmisellä on samanlainen taloudellinen vapaus kuin eliitillä. Toki näiden käyttö tulee luultavasti jatkumaan mahdollisten kieltojen jälkeenkin.
Mihinkään ei-louhittavaan kryptoon en itse edes sijoita, koska niiden kohdalla kaikenlainen markkinoiden manipulointi on huomattavan paljon todennäköisempää, kun coineja (tokeneita) ei ole ensinnäkään pistetty jakoon reilusti ja toisekseen niiden hankkimiselle ei ole samanlaista pohjakustannusta, kuin mainattavien coinien tapauksessa. Nämä ovat niitä todellisia pyramidihuijauksia. Eivätkä ne PoS-viritykset usein edes käytännössä toimi, vaan konsensus saattaa hajota esimerkiksi verkon jakautumisen yhteydessä.
Kryptorahoissa on ollut kautta-aikain sama ilmiö: Luodaan raha, jolla on ominaisuus x. Yleensä itse vähän esimainataan sitä tai kikkaillaan muuten (Esim itsellä käytössä nopampi softa alkuvaiheessa tms). Tämän jälkeen (/aikana) hypetetään ympäriinsä ja kerätään siihen mukaan läjä porukkaa, jolloin saadaan pumpattua arvoa. Kun on saatu tarpeeksi arvoa ja hypekin hieman hyytyy, niin hankkiudutaan koko paskasta eroon (Yleensä muuttamalla varat esim bitcoineiksi).
Ja jälleen meillä on yksi turha kryptoraha, jolla ei oikeasti tee mitään ja energiaa sekä muita luonnonvaroja on hukattu, siihen, että muutamat ovat onnistuneet keräämään siitä potin.
Kuvailit kyllä hyvin ne scammiprojektit, mutta miksi yleistäisit tämän kaikkiin kryptoihin? Lisäksi säännöt ovat kyllä kaikille samat ja etukäteen tiedossa (tai ainakin pitäisi olla, jos näihin sijoittaa). Jos joku osaa tehdä tehokkaamman louhijan julkisesti jaossa olevilla spekseillä, niin hän on rahansa ansainnut. Tarkoituksellista harhaanjohtamista kehittäjiltä ei toki pidä sietää.