- Liittynyt
- 14.04.2020
- Viestejä
- 1 737
Puhut entisestä maailmasta. Oletko seurannut uutisia viime aikoina? Kiinassa on vakavia ongelmia taloudessa ja yhteiskunnassa, koska autoritäärisyys lisääntyy eikä diktatuurikaan taida Xin kaudella enää olla kaukana. Viimeinen tikki on se, jos menevät toistamaan Venäjän töpit ja hyökkäävät Taiwaniin. Tämä ei ole lainkaan poissuljettua, voi olla vain ajan kysymys. Jenkit on siitä nyt varoittaneet ja toisaalta Taiwanin haltuunotto on myös kommunistisen puolueen ohjelmaan kirjattu tavoite. Pahinta on se, että propagandalla on agitoitu myös ihan koulutettuja kaupunkilaisia tämän "aatteen" taakse. Siitä tulee jo sitäkin kautta pakko, jos kerran väelle on hoettu, että Taiwan otetaan takaisin ja kansa vaan odottelee, koska mennään.Sellaista maailmankuvaa jossa raha olisi irrallaan valtioista ja keskuspankeista ei ole realistista saavuttaa niin kauan kuin maailmassa on erillisiä valtioita. Siirrymme vähitellen globaaliin aikakauteen jossa Yuan haastaa Dollarin asemaa. Asiantuntija-arviot sekä talouslukemat viittaavaat jo siihen, että Kiinasta tulee nopeiten kasvava talousmahti maailmassa missä Yuanin asema tulee vain vahvistumaan uuden (BRICS) blokin reservivaluuttana. Kiinan suhtautuminen kasinopeleihin kuten Bitcoiniin on hyvin tiedossa eikä Yhdysvallatkaan lähde pelailemaan Bitcoinilla tässä maailmankuvassa missä se haluaa vahvistaa dollarin asemaa kaikin tavoin. Jokaisella on tietysti vapaus valita harrastaako postimerkkien- tai Bitcoinien keräilyä ja mitä hän uskoo omista keräilykappaleistaan tulevan. Näillä valinnoilla ei ole mitään vaikutusta suurempaan kuvaan rahankäytöstä.
Tämä kaikki kertoo samansuuntaisista ongelmista kuin Venäjällä, ollaan valmiita sössimään isomminkin asioita autoritäärisen nykyjärjestelmän ylläpitämiseksi. Siitä tulee kyllä globaalistikin soppa, mutta USA on jo alkanut varautumaan Kiinasta irrottautumiseen, Euroopassakin puhutaan siitä, ettei kaikkia munia yhdessä korissa, vaikka irtautumisesta ei kukaan oikein vielä puhukaan, kun pelätään taloudellisia ongelmia. Ennen kaikkea toki vihreä siirtymä, jota meillä hoetaan mantran tavoin, on täysin Kiinasta riippuvainen asia ainakin tällä hetkellä. Enkä epäile ollenkaan, ettei vihreää siirtymää ja sähköistämistä ole Kiinan taholta lobattu ja mainostettu samalla tavalla kuin maakaasua Venäjän taholta...
Mitä tulee kaikkiin muihinkin BRICS-maihin, on mielenkiintoista huomata, että ne ovat kaikki enemmän tai vähemmän Venäjän liittolaisia. Kaikissa niissä on vakavia ongelmia, osin samansuuntaisiakin. Intian tilannetta en tunne kovin hyvin, mutta itse en kovin paljon panisi minkään BRICS-tulevaisuuden perusteella. Ovat ns. valintansa tehneet ja on kuitenkin huomattava, että USA on edelleen se todellinen talousmahti, jonka myötävaikutuksella hommat pyörii tai sitten ei. Kyllä Kiinakin on todella pitkälle USA:n ja muunkin lännen teknologiasta edelleen riippuvainen, vaikka kyllä lännen sinisilmäisyyden takia ovatkin taktisesti pyrkineet kaikkea kopioimaan ja omimaan. Kopiointi ei kuitenkaan ole asian täydellistä ymmärtämistä eikä sama asia kuin teknologian luonti ja kehittäminen.
Kiina on muuten Intian ohella kieltänyt kryptot ja pyrkii niitä suitsimaan juuri autoritäärisistä syistä. Sen sijaan Brasilia, Venäjä ja Etelä-Afrikka taitavat kaikki kulkea kryptojen kanssa aika etunenässä, kun talous on epästabiili, inflaatio kovaa ja pankkijärjestelmä epävakaa.