Tuon uhan todennäköisyys menee aika käsi kädessä sen kanssa miten bitcoin yleistyy. Pienellä porukalla on helppo pitää periaatteista kiinni, mutta kun porukkaa tulee mukaan niin jopa luonnollista että mukaan tulee porukkaa joita ei tälläiset periaatteet kiinnosta. Sitten kun tuollaista porukkaa on mukana on riski kasvaa että kulttuuri muuttuu. Tuossa tilanteessa ei ole varmaa, että se muutosta vastustava joukko jää dominoivammaksi.
Näissä hyökkäyksissä bitcoinin perusteita vastaan on vaan tuntuvat riskit, jos todennäköisyys onnistumisesta ei ole korkea niin tuskin kannattaa yrittää. Merkittävät ekonomiset tahot bitcoinissa ajamassa jotain konsensus muutosta, meinaa että "sodan" voittamisenkin jälkeen siitä voi helposti seurata hinnan ja luottamuksen romahdus. Enkä ole nähnyt mitään merkkejä että tämmöstä olisi tapahtumassa. 2016-17 lohkokoko taistelu pitkälti todisti että bitcoinia ei voi muuttaa helposti. Vaikka olisi paljon isoja tahoja ja suurin osa mainereista muutoksen puolella. On tahoja jotka ajoivat muutosta ja sen seurauksena hävisivät älyttömät määrät rahaa.
Siitä on kanssa opittu paljon ja itekkin ymmärrän sitä kautta bitcoinin toimintamallin paljon paremmin ja miten sitä voi puolustaa. Iso osa näkyvistä bitcoinereista ja isoista ekonomisista tahoista myös ovat tältä osalta "hyviksien" puolella. Tahoista jotka pystyvät vaikuttamaan merkittävästi. Sama on vielä räikeämmin totta devien ja kehittyneempien käyttäjien kanssa.
Oletan että vedät jotain vertausta muista historiallisista tilanteista, mutta oletan että bitcoin ei vertaudu niihin super hyvin koska se on erilainen ei keskitetty systeemi. Mutta kuten sanoin uhkan kyllä tiedostan, olen vaan eri mieltä sen vakavuudesta ja tai millä aikavälillä se voi olla merkittävä.
Huomauttaisin kanssa, että jos bitcoin yleistyy radikaalisti, niin moni nykyinen iso taho on siinä tapauksessa vielä massiivisempi peluri isolla vaikutusvallalla. Ja myös kilpailuedulla kun ymmärtävät systeemin paljon paremmin. Moni näistä olisi sotimassa juuri nykyisen bitcoinin puolesta. Bitcoinissa on myös yllättävän paljon todella periaatteellisia tyyppejä "uskiksia" jne, tämäkin vain turvaa sen pysyvyyttä.
Tähän liittyen tulee mieleen esim. tämä kryptopörssin CEO ja muutama twiitti siltä parin päivän sisään:
Myös todella itsekkäällä tasolla voi vahvasti olettaa että näkee ongelmat paljon massoja aikaisemmin ja myy bitcoinit jos hommalta on lähtemässä pohja. Rahallisesti riskit eivät ole siis välttämättä suuret jossain potentiaalisessa "vallankaappauksessa", joka oman näkemykseni mukaan veisi kaiken pohjan hommalta ja ennen pitkään romahduttaisi myös hinnan.
Minusta tuollaisellekin olisi kysyntää, miksi uudistaa pelkästään raha, miksei myös samalla uudistaa miten rahaa käytetään. Nuo mahdollistaisi esim. maksuliikenteen missä kolmas osapuoli voisi varmistaa kauppojen onnistumisen ilman, että myyjä, ostaja eikä tämä kolmas osapuoli voisi vetää välistä tai yksipuolisesti päättää kuuluuko rahojen siirtyä vai ei. FIAT-rahalla tälläinen ei onnistu ja tuo voisi olla se killer app joka saa normaalit ihmiset käyttämään kryptoja. Tieysti tälläinen varmaan voidaan rakentaa bitcoininkin päälle kakkos- tai kolmostasolle, joten sinäänsä pakko tämän takia ei ole siirtyä toiseen kryptoon.
En ole varma mitä tarkoitat tällä tarkemmin, mutta eikö tuo ole jo todellisuus lightningin kanssa. Kahden välinen kauppa, missä on ei luotettu kolmas taho eli bitcoin verkko ja lightningin toimintamalli takaamassa sitä että varat siirtyivät heti lopullisesti. Tämä onnistuu halvalla, nopeasti ja luottamuksettomasti. Vaatii vaan ymmärrystä ja sitä kautta luottamusta bitcoiniin ja lightningiin, mikä on vielä hyvin kaukana keskiverto ihmisen todellisuudesta.
Peukkua kyllä siitä että tämän tunnistaa positiivisena, yleensähän tästä toimintamallista kuulee pelkästään kritiikkiä. Joka on aika erikoista jos kyseessä on täysin vaihtoehtoinen maksumalli, eri toimintaperiaatteella, jonka luulisi olevan joillekkin mieluinen..