Onko jo ikääntymisen menot ja eläkkeet nostettu pöydälle?
Tämähän on sellainen pommi Suomen taloudelle ettei tosikaan. Vaikka ennen tämän hallituksen Suomelle haitallisia toimia tilanne alkoi jo varovaisesti näyttääkin paremmalta, niin eipä oikeastaan enää. Viittaan nyt maahanmuuton sääntöjen tiukennuksiin. Mutta ei nyt mennä sinne.
Suomen tulevaisuudessa yhä pahenevaa kestävyysvajetta ongelmana voisi lähestyä kahdelta kantilta: joko pelkkinä leikkeuksina tai sitten valtion verotulojen maksimoimisena. Näillä on sellainen ero että verotulojen kasvattaminen ja toimet että tähän päästään, on aitoa talouspolitiikkaa sanan varsinaisessa merkityksessä, leikkaaminen ei sitten niinkään sillä kyse on leikkauspolitiikasta. Toinen tuo kasvua, toinen ei. Pitkällä tähäimellä toinen kurjistaa, toinen ei. Eli ero on perustavanlaatuinen.
Ikääntymisen menoja ei mun mielestä kannata ajatella yksittäisenä poliittisena ongelmana, sillä tuonkin asian hoitamiseen tai ainakin parantamiseen on monen monta keinoa. Lähtökohtaisesti jokainen on eläkkeensä ansainnut, ja lähtökohtaisesti ainakin itse eläkettä saavana suhtaudun nuivasti eläkkeiden suoriin leikkauksiin. Mutta, nyt täytyy kyetä ajattelemaan ei vain omaa etua vaan kokonaiskuvaa, ja vuosikymmenien päähän.
Tässäpä esimerkkiä ongelman lähestymiseen aivan sieltä toisesta päästä - eli siihen kuinka syntyvyys voitaisiin saada kasvuun - sillä on selvää että myös eläkkeiden menoerä kasvaa sietämättömäksi ellei aleta saamaan valtion verotulopohjaa kuntoon. Ja muutokset tässä, niin positiiviset kuin negatiivisetkin, vievät vuosikymmeniä.
Kelan pääjohtaja mielestäni puhuu fiksuja ja toivottavasti tämä ehdotus tuo poliitikkoja yhteen yli puoluekenttäerojen. Lyhykäisyydessään, nykyisin lapsilisää saa vähiten ensimmäisestä lapsesta ja lähtee siitä portaittain nousemaan. Lisäksi kaikki saavat lapsilisää saman verran, olipa rikas tai köyhä, 45 vuotias tai alle parikymppinen. Lienee ihan selvää että nuorilla on rahasta eniten tiukkaa.
Järjestelmää tulisi muuttaa niin että nuoret saisivat enemmän lapsilisää, ja ensimmäisestä lapsesta saisi eniten lapsilisää. Itsestäni tämä kuulostaisi vain reilulta ja fiksulta, ja tämä olisi yksi askel siinä että saataisiin Suomessa sysisynkkää syntyvyyttä parannettua.
Kansaneläkelaitos sai kesäkuun alussa uuden johtajan, jolla on paljon ajatuksia siitä, miten Kelaa voitaisiin uudistaa. Tekoäly, rahoitus ja sosiaaliturva mainittu!
yle.fi