Määritelmän mukaisesti radikaalioikeisto toimii demokratian pelisääntöjen mukaan eikä hyväksy väkivaltaa. Sen vihollinen on liberaali eliitti, ei koko poliittinen järjestelmä.
Suurin osa suomalaisista alan tutkijoista määrittelee perussuomalaiset kuuluvaksi radikaalioikeistoon.
Extreme right -alaotsikon alle kuuluvien ryhmien tavoite on puolestaan päästä eroon nykyisestä poliittisesta ja demokraattisesta järjestelmästä. Tavoitteen saavuttamiseksi myös väkivalta voi olla yksi keino. Tähän ryhmään lasketaan kuuluvaksi esimerkiksi Pohjoismainen vastarintaliike.
Käsitesekaannuksen aiheuttaa se, että jotkut tutkijat käyttävät
extreme right -ryhmästä suomennosta äärioikeisto ja toiset puhuvat
ekstremistisestä oikeistosta.
”Perussuomalaiset on hyvin tavanomainen eurooppalainen äärioikeistopuolue”, sanoo
Oula Silvennoinen, joka on akatemiatutkija ja Euroopan historian dosentti. Hän on ahkerasti kirjoittanut perussuomalaisista.
Siellä se ä-sana taas on.
Twitterin perusteella Silvennoinen onkin yksi perussuomalaisten suurista inhokeista. Silvennoinen on ollut vihreiden eduskuntavaaliehdokas kaksissa edellisissä vaaleissa, ja kutsuu puoluetta jatkuvasti julkisuudessa äärioikeistolaiseksi.
Kovin moni muu suomalainen politiikan tutkija ei niin tee.
Tiukimmin Silvennoisen määritelmää vastustaa Turun eduskuntatutkimuksen johtaja
Markku Jokisipilä, joka kirjoitti kokonaisen
kirjan todistellakseen, että perussuomalaiset on ihan tavallinen puolue muiden joukossa. Kansallismieliseksi Jokisipilä kirjassaan puoluetta lähinnä kutsuu.
Jokisipilä perustelee asiaa sillä, että perussuomalaisten säännöistä, ohjelmista, puoluejohdon linjauksista ja kansanedustajien eduskunnassa esittämistä puheenvuoroista ei löydy tukea väitteelle, että puolue olisi kumouksellisen äärioikeistolainen.
Silvennoinen on moneen otteeseen
Twitterissä perustellut ”teoreettista viitekehystä”, jonka perusteella hän kutsuu perussuomalaisia äärioikeistolaiseksi.
Kun Silvennoinen puhuu äärioikeistosta, hän ei omien sanojensa mukaan viittaa
ekstremistiseen oikeistoon vaan kattokäsitteeseen
far right.
Silvennoinen ei siis väitä, että perussuomalaiset olisi puolueena kokonaisuudessaan avoimen kumouksellista ekstremististä oikeistoa. Samalla hän kuitenkin korostaa, että joillain puolueen edustajilla on kytköksiä sinne. Silvennoinen onkin ahkerasti jakanut Twitterissä valokuvia, joissa entisiä ja nykyisiä perussuomalaisten kansanedustajia on samoissa tilaisuuksissa oikeistoekstremistiliikkeiden edustajien kanssa.
Yhdessä lukuisista Silvennoisen viime viikolla postaamista
kuvista näkyy esimerkiksi Mauri Peltokangas puhumassa Turussa vuonna 2018 mielenosoituksessa, jonka yksi järjestäjistä oli Pohjoismainen vastarintaliike.