Tuli lauantaina kuunneltua autoillessa radiota ja sieltä sattui tulemaan Mia Krausen ohjelma jossa käsiteltiin tieteen rahoitusta.
Maailma on täynnä tietoa, mutta miksi toiset tiedot arvioidaan tarpeellisiksi ja toisia ei pidetä juuri minään? Entä kuka päättää, millaisia tieteellisiä tutkimuksia julkaistaan ja miksi? Millä perusteella tutkimuksen arvo määritellään? Janne ja Taina Saarikivi ovat toimittaneet Turhan tiedon...
areena.yle.fi
Vajaasti kuunneltuna jäi vähän sellainen kuva, että ikään kuin ajettiin agendaa jossa kaiken tutkimuksen arvo on sama - lähtökohtana oli ymmärtääkseni Twitterissä esiintyneet kriittiset kommentit jotain kulttuuritutkimuksen rahoitusta kohtaan.
Mitä mieltä techiläiset ovat? Itse olen ehdottomasti tieteen rahoituksen kannalla, mutta samaan aikaan koen että ei helvetissä kaikki tutkimus ole eikä voi olla saman arvoista. Tuossakin keskustelussa käytetty "ei sähkömagnetismin tutkimustakaan aikanaan pidetty niin vallankumouksellisena kuin mitä sen vaikutus nykypäivään on" argumentti on ihan täyttä roskaa jos sitä käytetään jonkun niche sukupuolitutkimuksen rahoittamisen perustelemiseksi.
Näkisin että julkisrahoitteiselle tutkimukselle pitää samat kriteerit kuin kaikille muillekin asioille johon julkisia rahoja käytetään: pitää voida perustella että siihen käytetty raha voi tavalla tai toisella vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan. Joku säätiöiden tai muutoin yksityisen sektorin rahoittama tutkimus on asia erikseen, mutta ironista kyllä tuolla se rahoitus tuppaa nimenomaan kohdistumaan asioihin joista toivotaan saatavan jotain konkreettista hyötyä ulos.