Zoonooseilla, pandemioilla, ihmisen toiminnalla ja ilmastonmuutoksella kyllä on merkittävä yhteys - ei uusi, mutta tihenevä.
Raportti ennen korona-aikaa varoittaa aiheesta.
Maailmanlaajuisen pandemian riski on kohonnut. Raportin mukaan maailma ei ole varautunut nopeasti leviävään tautiin.
www.is.fi
Samasta YK:n Unricin sivuilla
Pandemian riski on kasvanut merkittävästi. Vuosittain ilmenee viisi uutta tautimuotoa, jotka voivat aiheuttaa pandemian. Tämä käy ilmi kansainvälisen luontopaneelin raportista, joka julkaistiin tänään 29. lokakuuta. Raportin mukaan edessä on pandemioiden aikakausi, mikä on seurausta ihmisten...
unric.org
Ihminen ja ilmastonmuutos antaa viruksille ”siivet”
Unit on Tampereen korkeakouluyhteisön julkaisu, joka paneutuu ajankohtaisiin aiheisiin ja erilaisten ilmiöiden yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.
www.tuni.fi
Ylellä hyvä pelkistys:
”Tartuntatauteja ja loisia on eniten tropiikissa. Siellä olosuhteet ovat niille ja niiden isännille suotuisat: on runsaasti lämpöä, valoa ja kosteutta. Päiväntasaajan lähellä lajien kirjo on runsainta ja vähenee kohti napoja.
Kun ilmasto lämpenee, ympäristö muuttuu. Punkki alkaa menestyä uusilla alueilla ja tuo mukanaan puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin. Samankaltaista liikehdintää tapahtuu ympäri maailmaa. Esimerkiksi malaria voi alkaa yleistyä uusilla alueilla.
”Esimerkiksi: monet Afrikan maat kuuluvat siihen joukkoon, johon ilmaston lämpeneminen ketjureaktioineen vaikuttaa kaikkein eniten. Ilmastonmuutos puolestaan lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivuutta ja myrskyjä, mikä lisää esimerkiksi nälänhädän, vesipulan ja tulvien todennäköisyyttä. Ne taas luovat sellaiset olosuhteet, joissa tartuntataudit alkavat helposti levitä. Yhteiskuntien resurssit eivät välttämättä riitä kriisien hoitamiseen.”
”Monet ilmastonmuutosta kiihdyttävät tekijät edesauttavat myös virusten ja taudinaiheuttajien leviämistä. Yksi niistä on matkustelu eli elintason nousun myötä monelle normaali osa elämää.
Koronakriisin takia lento- ja laivayhtiöt ovat peruneet matkoja, mutta todennäköisesti pitkällä aikavälillä matkustelu lisääntyy entisestään. Kun kehittyvät yhteiskunnat vaurastuvat, yhä useammalla on mahdollisuus matkustaa. Se puolestaan tehostaa tautien ja taudinaiheuttajien leviämistä ympäri maailmaa.”
Monet virukset ja taudinaiheuttajat elävät eläimissä, mutta siirtyvät yhä useammin myös ihmisiin.
yle.fi