Loppujen lopuksi työnantajien kustannustasoa on vuosien mittaan aika paljonkin tuettu yhteiskunnan ja palkansaajan toimesta. Yhteisöveron alentaminen. Kiky (erityisesti työeläke-, sotu- ja työttömyysmaksualennukset), sitä edeltäneet ja sen jälkeen tehty maltillinen palkkaratkaisu. Investointipoistojen ylärajan korotus. Vuoden vaihteessa tuleva sähköveron laskeminen EU-minimiin.Varmaan tuo UPM:n Pesonen käyttää tilaisuuden ajaakseen omaa viestiään. Mutta eihän se välttämättä tarkoita, että olisi ihan väärässä.
Tuskin näitä tehtaita Suomesta lakkautettaisiin jos ne olisivat kaikista kilpailukykyisimpiä. Kun vuosien mittaan ammattiliitot pöyhkeinä paskoo niskaan, valtio keksii uusia tapoja vaikeuttaa elämää, etäisyydet on pitkiä jne niin kyllähän ne muualla toimivat tehtaat helposti näyttävät paremmilta valinnoilta kun pitää valita mitä jätetään ja mitä suljetaan.
Tehtaan sulkeminen voi siis hyvin johtua alentuneesta kysynnästä, mutta ei välttämättä sen valinta. Tietenkin tätä valintaa on voitu ennakoida jo pidempäänkin, en tiedä. Ehkä kannattaisi kuitenkin hallituksenkin miettiä työllistäjän näkökulmaa enemmän, eikä vain rahan jakamista ympäriinsä (erityisesti ulkomaille).
Nämä Pesonen, ihan harkitusti, jätti tietysti mainitsematta. Samoin jätti hakkuukintiöt ja puuraaka-aineen hinnat.
Tällä tavalla kun ne laittaa listaksi, tulee eteen se tosiasia, että ei nyt niin kauheasti keinoja ole jäljellä. Jokainen noista lopulta on siirtynyt erityisesti työssäkäyvän keskiluokan maksettavaksi (toki muidenkin, mutta mittakaavassa).
Lisäksi, jos noita ei olisi toteutettu, olisiko muka kaikki teollisuus meillä ajettu alas? Perinteinen porvaristo eli Kokoomus ja Kepun yrittäjäsiipi näyttäisi ajattelevan niin. Vasemmistoliitto näyttää ajattelevan, että nämä vastaantulot on jaettu osinkoina ja siksi pitäisi lopettaa - jatkaa vain, jos se jatkaminen tuottaa investointeja. Molemmat siis retoriikassaan. Käytännön tasolla edes haitallisia yritystukia ei tässä maassa vaan saada leikattua, kysykää vaikka Mauri Pekkariselta ja Antero Vartialta
Tiedä häntä sitten. Selvästi kuitenkin UPM on eri linjoilla kuin Metsä tai Stora Enso, eikä ensimmäistä kertaa.
Tosin veikkaan, että alasajoja tulee vielä muiltakin näin korona-aikoina.