- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 689
Tuollaista suomalaisuuden määritelmää ei käytä Suomessa muut. Eikä se taivas ole vielä pudonnut niskaan.
En jaksa alkaa väittelemään aiheesta, jota pidän kovin irrelevanttina näin länsimaalaisena.
Minusta kaksi historioitsijaa esittää tässä vanhassa mullikan artikkelissa kohtuullisen hyviä näkökulmia keskusteluun suomalaisuudesta, ja tyydyn itsekin niihin.
"Ei ole olemassa mitään totuudellista suomalaisuutta"
Sana suomalaisuus herättää niin monia mielikuvia, että niitä on vaikeaa muuttaa sanoiksi.www.savonsanomat.fi
Eihän Suomessa ole pysäytetty ilmastonmuutostakaan, eikä poistettu syrjäytymistä, epätasa-arvoa tai rasismia yhteiskunnasta, eikä silti ole se taivas vielä pudonnut niskaan. Ei varmaan siis putoa tulevaisuudessakaan, näinhän se menee.
Maailma on vähän isompi paikka kuin Suomi. Siellä sattuu ja tapahtuu, eikä siellä kaikki ihmiset ajattele asioita "näin länsimaalaisena", kuten jo aiemmin viittasin. Länsimaissa on oma näköalaton ja historialle sokea tapansa ajatella näitä asioita, juuri nyt, tulevaisuus lienee erilainen.
Tuo siteeraamasi artikkeli on kyllä lukemisen arvoinen niille joita kiinnostaa nähdä länsimaista kompurointia etnisyyden ja kansan määrittelyssä ja ajattelussa.
Kenellä on oikeus määritellä toisen identiteettiä? Jos saa Suomen kansalaisuuden, on suomalainen. Ei ole muuta virallista tapaa olla suomalainen. Kaikki muu on identiteetti-, mielipide- ja tunnetasoista määrittelyä. Sitä tietenkin kaikki tekevät ja se voi vaikuttaa arkielämään. Mitään virallista merkitystä sillä ei kuitenkaan ole, Lepola sanoo.
Sitä tietenkin kaikki tekevät ja se voi vaikuttaa arkielämään, on varsin hyvin sanottu siellä takana. Sä voit muuttaa sinne Etelä-Afrikkaan ja saada kansalaisuuden vaikka isän palleissa jo, mutta paikallisilla kansoilla voi olla vähän eri näkemyksiä siitä, mihin kansaan kuulut. Joskus nuo eri näkemykset voivat johtaa esim. sen arkielämän äkilliseen päättymiseen väkivaltaisessa etnisessä konfliktissa. Tuon saman voit tehdä juuri tällä hetkellä myös monikulttuurisen elämän entisessä mallimaassa USA:ssa, jossa turpaan tulee tai ei tule riippuen siitä mihin väkeen kuuluvaksi vastaantulija sinut määrittelee, ihan kysymättä passia tai kansalaisuutta.
Jonkin asian virallisuus ei siis lopulta paljon paina, jos asia kiinnostaa ihmisiä riittävästi, ja tämä asia on aina kiinnostanut. Valtio voi vaikka säätää lain että jokainen rajan yli astuva on virallisesti suomalainen/venäläinen/kenialainen tai mitä vaan, mutta voit olla varma ihmisten silti kohtelevan toisiaan eri tavalla sen perusteella mihin kansaan he ihmisten omasta mielestä kuuluvat, virallisesta totuudesta piittaamatta.
Tämä kannattaisi länsimaissa opetella ymmärtämään, tai ISIS-äidit ovat kirjaimellisesti pian merkityksettömän pieni ongelma.