Näkökulma: Suututetun Soinin blitzkrieg
Tiistai 13.6.2017 klo 22.06
Timo Soini hylkäsi itse perustamansa puolueen, jotta sai pitää henkilökohtaisen hillotolppansa, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.
Perussuomalaisista eronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän "rivijäsen" Timo Soini myhäili tyytyväisenä, kun ryhmä tiedotti tiistaina loikkauksestaan. (JUHA RISTAMÄKI)
LUE MYÖS
Jussi Halla-aho IL:lle: "Soinin pohjanoteeraus"
Näkökulma: Soini veti ässän hihastaan - Halla-aholle jäi musta pekka
Kun kokoomuksen silloinen puheenjohtaja
Alexander Stubb kasasi hallitusta keväällä 2015, hän totesi politiikan olevan kompromissien taidetta.
Kompromissi on sivistyssana, joka tarkoittaa sitä, että on valmis antamaan periksi tai luopumaan jostakin, jotta saavuttaa haluamansa tavoitteen.
Välillä kompromissi voi vaatia kovankin hinnan. Vaikkapa perustamansa puolueen hylkäämisen, jotta saa pitää pitkään hinkuamansa hillotolpan - esimerkiksi ulkoministerin salkun.
***
Ja nyt perinteinen käsi pystyyn -kysely, kuinka moni uskoo, että
Timo Soini on perussuomalaisista eronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän rivijäsen, takarivin muurahainen, kuten hän tiistaina kuvaili?
Kiitos.
Onkin helppo yhtyä perussuomalaisten uuden puheenjohtajan
Jussi Halla-ahon epäilyihin, että Soini on vastaiskun todellinen kapellimestari. Ja vastaisku oli nopea, tehokas ja yllättävä - poliittinen blitzkrieg (nuoret, googlettakaa). Soini osoitti olevansa edelleen taitava politiikan peluri.
Vaikka operaatiota oli mietitty alustavasti, hypoteettisella tasolla, jo ennen viime viikonvaihteen puoluekokousta Jyväskylässä, se käynnistettiin kunnolla vasta puoluekokouksen henkilövalintojen selvittyä Soinille ja hänen lähipiirilleen.
Soini lähti sunnuntaina kesken puoluekokouksen Naantaliin tasavallan presidentti
Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin, mutta keskittyi siellä enemmän kännykkänsä näpräämiseen kuin Suomen tulevaisuudesta keskustelemiseen.
Soinilla oli kaksi syytä hylätä itse perustamansa puolue: vallanhimo ja kosto. Uusi vaihtoehto -pomo
Simon Elon kauniit puheet isänmaan pelastamisesta ovatkin samanlaisia höpöhöpöpuheita kuin loikkareiden ryhmään loikanneen kulttuuriministeri
Sampo Terhon aikaisemmat Twitter-vakuuttelut tuesta uudelle puheenjohtajalle Halla-aholle.
Vallanhimo on Soinin henkilökohtainen hillotolppa eli Soinin rakastama ulkoministerin salkku, jonka Halla-aho olisi napannut häneltä pois. Sehän ei Soinille käynyt. Ja siksi Soini oli - toistettakoon vielä - valmis hajottamaan itse perustamansa puolueen.
Kosto taas tulee siitä, että Jyväskylän puoluekokouksessa Halla-aho suhtautui tavoilleen tyypillisesti rationaalisen kylmästi ja etäisesti kokonaisvaltaisesti lyötyyn Soiniin ja perussuomalaisten vanhaan valtakaartiin, minkä Soini otti verisenä loukkauksena ja hänen lähipiirinsä suoranaisena v*****luna.
Soinin tyrmistys ja nöyryytys oli Jyväskylässä täydellinen. Siksi piti toimia ja kostaa.
Toki on rehellisesti todettava, että Uusi vaihtoehto -ryhmässä on paljon niitäkin, joille Soinin henkilökohtainen valtapeli on sivuseikka ja jotka oikeasti eivät kokeneet olevansa enää oikeassa puolueessa Halla-ahon maahanmuuttokriittisen nuivasiiven vallankaappauksen jälkeen.
***
Suomi on täynnä poliittisia yhdistyksiä, joilla on hassun yleviä nimiä, joissa usein yhdistyvät tulevaisuus, Suomi, isänmaallisuus, pienet kansalaiset ja uuden vaihtoehdon tarjoaminen.
Perussuomalaisista eronneet päättivät kaikessa kiireessä nimetä eduskuntaryhmänsä Uudeksi vaihtoehdoksi.
Sitten voidaan miettiä hetken ajan miten ryhmän todellinen johtaja, vuodesta 1984 poliittista pelaamista harrastanut ja siitä palkkansa saanut Timo Soini on uusi vaihtoehto.
TOMMI PARKKONEN
tommi.parkkonen@iltalehti.fi