Kukahan tolvana tämänkin on hyväksynyt?:
”Open ilmasto-opas” on uusi Pirkkalan moniste – valjastaa ala-asteikäiset ilmastopolitiikan välikappaleiksi
"Vaikuttamiskampanjoiden masinoimista, ilmastoahdistusta, huuhaata, poliittisesti latautuneiden sanojen tunkemista pienten lasten suuhun – Opetushallituksen tukema ”Open ilmasto-opas” yrittää nyt tehdä lapsista ilmastopolitiikan välikappaleita. Suomen Uutiset tutki oppaan sisältöä.
.
Kyseessä on verkossa julkaistava, opettajille suunnattu opas liittyen ilmastonmuutokseen ja sen käsittelyyn kouluissa. Opasta on nyt päivitetty Opetushallituksen tuella ja siihen linkitetään myös suoraan Opetushallituksen omilta verkkosivuilta. Opetushallitus vastaa mm. peruskoulujen ja lukioiden opetussuunnitelmien perusteista.
Opas on jaoteltu oppiainekohtaisesti. Siinä mm. kerrotaan kuinka mikä tahansa kouluaine – musiikista uskontoon – voidaan valjastaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Oppaassa kehotetaan myös esimerkiksi alakouluikäisiä lapsia järjestämään ilmastomielenosoituksia, pitämään puheita Pariisin ilmastosopimuksesta sekä lähettämään lehdistötiedotteita. Puheet ja tiedotteet on tietenkin kirjoitettu lapsille valmiiksi sanasta sanaan.
.
Open ilmasto-oppaan alakouluikäisille eli 1-6 -luokkalaisille
suunnatussa osiossa lapsia kehotetaan mm. ilmastonmuutosleikkiin:
Tehtävät-osiossa lapsia kehotetaan pitämään ilmastomielenosoituksia, lähettämään lehdistötiedotteita sekä pitämään puheita kuntapäättäjille. Puheet ja tiedotteet ovat todellisuudessa valmiiksi sanasta sanaan aikuisten kirjoittamia. Lapset toimivat siis jonkinlaisina poliittisina esiintyjinä. Mielenosoitukset pyydetään lopuksi myös kuvaamaan, jakamaan sosiaalisessa mediassa sekä olemaan yhteydessä median edustajiin mielenosoituksen vaikuttavuuden lisäämiseksi.
”Lasten aloitteesta tehdyt vaikuttamiskampanjat kiinnostavat usein myös mediaa, joten kannattaa harkita myös tiedotusvälineisiin yhteydessä olemista. Medianäkyvyys lisää toiminnan vaikuttavuutta ja tarjoaa samalla mahdollisuuden harjoitella vaikkapa tiedotteen laatimista tai kertoa tekemisistä blogissa”, opas kertoo.
Lisätietoja lasten mielenosoitusten järjestämisestä opas kehottaa lukemaan Voima-lehden ”Häiriköt”-julkaisusta, johon on linkitetty suoraan oppaan alakoulu-osiosta. Voimaa voisi luonnehtia lähinnä vasemmistoanarkistiseksi julkaisuksi.
Kuinka saada lapset riittävän ilmastoahdistuneiksi?
Oppaassa käsitellään myös paljon lasten ja nuorten ilmasto-ahdistusta, jota oppaassa kuvaillaan ennen kaikkea ymmärrettäväksi reaktioksi maailman ympäristöongelmien suuruuteen. Mitä opas sitten kertoo ilmastonmuutoksesta ja miten tämä – ja se miten media ja poliitikot ylipäänsä ilmastonmuutosta käsittelevät – saattaisivat vaikuttaa lasten ja nuorten mielentilaan?
Oppaan mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa mm. äärimmäisistä luonnonilmiöistä johtuvia kuolemia, sairauksien leviämistä, ihmisten väkivaltaisuuden ja väkivaltakuolemien lisääntymistä, jännitteitä kansakuntien ja etnisten ryhmien välillä, sekä vesi- ja ruokapulaa, jotka
”todennäköisesti johtavat ihmisten välisiin konflikteihin ja jopa sotaan”.
Yhtenä harjoitustehtävänä nuoria pyydetään mm. muodostamaan lauseita ympäristöahdistuksesta käyttäen valmista sanalistaa, joka sisältää sanoja kuten ”voimattomuus”, ”suru”, ”häpeä” ja ”ahdistus” – ja miten nämä voidaan liittää ilmastonmuutokseen. Esimerkkilauseeksi tarjotaan mm. seuraavaa: ”
Tunnen häpeää sen vuoksi, että elämäntapamme on ilmastolle niin kuormittava.”
.
Äkkiseltään katsottuna tämä vaikuttaa jonkinlaiselta aivopesutekniikalta, jossa lapset ja nuoret halutaan saada sanomaan ja toistamaan tietynlaisia ajatuksia. Mitä ihmeen opetuksellista tavoitetta tällainen tehtävänanto voisi palvella? Entä jos lapsi tai nuori haluaisi sanoa, että esimerkiksi ei ole erityisen huolestunut ilmastonmuutoksesta? Saisiko siitä hylätyn arvosanan vai jatketaanko harjoituksia niin kauan, että lapsi ymmärtää huolestua?
.
Uusi Pirkkalan moniste
1970-luvulla Suomen perusopetukseen yritettiin tuputtaa marxilaista ideologiaa. Kyseessä oli niin sanottu Pirkkalan koulukokeilu, jossa peruskouluopetus
muokattiin mukailemaan neuvostoliittolaisia oppeja. Opetuksen tarkoituksena oli todistaa sosialismin paremmuus kapitalismiin nähden.
Ekaluokkalaisilta ja neljäsluokkalaisilta kysyttiin munn muassa, että ”m
iksi siellä Neuvostoliitossa ei ole työttömyyttä?” sekä tentattiin, siirrytäänkö sosialismiin
”aseellisen sisällissodan avulla” vaiko
”työväenluokan suorittaman vallankumouksen avulla”.
Pirkkalan kokeilun yhtäläisyydet nyt tapahtuvaan ilmasto-opetukseen ovat huolestuttavia. 1970-luvun rauhanaate on käytännössä vaihdettu 2000-luvun ympäristöaatteeseen. Myös Pirkkalan kokeilussa lapset laitettiin mielenosoituksiin ja opetuksen tavoitteena oli selkeästi mielipide- ja asennemuokkaus, joka aloitettiin niin ikään heti alakoulussa. Osa oppisisällöistä, liittyen esimerkiksi länsimaiden riistopolitiikkaan ja kapitalismin ympäristötuhoihin, on jopa identtistä tavaraa."
"Open ilmasto-opas" on uusi Pirkkalan moniste - valjastaa ala-asteikäiset ilmastopolitiikan välikappaleiksi - Suomen Uutiset
Aika sairasta lasten hyväksikäyttöä poliittisessa tarkoituksessa. Onpa yllättävää, että "ilmastoahdistus" on todellisuutta tänä päivänä, kun se oikein koulussa lapsille opetetaan.