Kasvatus, arvomaailma... joskus vasemmistossakin ajatus oli että itsensä pitää elättää työtä tekemällä ja ahkeruutta pidettiin hyveenä. Sittemmin se on muuttunut vähän sellaiseksi, että työn tekemisen pitäisi olla ennemmin vapaaehtoinen valinta jos sattuu huvittamaan. Ja kuten jo totesin, jos huonojen valintojen seuraukset tasoitetaan julkisella rahalla, niin silloin saadan vain lisää huonoja valintoja.
Siis kyllähän Sdp on liputtanut vahvasti työn puolesta. Heillähän esimerkiksi on hyvin vahva linjaus siitä, että ansiosidonnaisen tulee olla korkeampi kuin perusturvan. Eli töissä ollutta palkitaan sosiaaliturvan korkeammalla tasolla kuin niitä, jotka välttelevät töitä tai tyytyvät pelkkään perusturvaan.
Marin vain modernisti työväenpuoluetta siten, että hänen ja Mäkysen ideoimana haaveiltiin nelipäiväisestä työviikosta, eli työelämän laatua haluttiin parantaa jo tehtyjen parannuksien päälle. Eli Sdp:ssä ei olla työhulluja ja haaveilla takaisin kuusipäiväiseen työviikkoon, vaan tuottavuuden kasvua halutaan siirtää paremmaksi työelämän laaduksi, eli nelipäiväiseksi työviikoksi. Sdp:n hyvinvointipohjaisuus näkyi myös siinä, että Tarja Filatovin mukaan työ ei ole aina parasta sosiaaliturvaa vaan toimeentulon laatuun on kiinnitettävä laatua.
”Politiikassa sanotaan usein, että työllisyys on parasta sosiaaliturvaa. Olen itsekin sanonut niin, mutta alan olla sitä mieltä, että väite on vanhanaikainen. Työllisyys ei aina ole parasta sosiaaliturvaa. Esimerkiksi pienituloisuusrajan alla olevista lapsiperheistä puolessa toinen vanhemmista käy töissä ja silti perheissä eletään köyhyydessä. Työelämän kahtiajakautuneisuus näkyy”, Filatov sanoo.
Liputtaisitko siis itse Marinin ja Mäkysen kannattamalle nelipäiväiselle työviikolle täydellä palkalla?
Myös Vihreissä on ollut kantoja työn puolesta, esimerkiksi presidenttiehdokas Pekka Haavisto piti presidentinvaalien arvovastauksissa vääränä sitä, että ihminen jättäytyy sosiaaliturvan varaan. Tai mieti Atte Harjannetta, joka ollut joskus opiskelijapolitiikassa kokoomuslainen ja edustaa Vihreiden oikeaa laitaa, tuskinpa hän ajattelee työn olevan vapaaehtoinen valinta ihmiselle.
Näistä puolueista vasemmistoliitolla on epäselvimmät kannat työn suhteen, koska vaikka vasemmistoliitto kannattaa kovia palkankorotuksia ja hoitajien palkkakuoppalain estämistä, niin puolue on puhunut eniten kansalaispalkasta sekä perusturvan korottamisen puolesta. Vasemmistoliittoon kuuluu olennaisena osana yhteiskunnan vastuun korostaminen pelkän työmoraalin hokemisen sijaan. Mielestäni vasemmistoliitto edustaa hyvää väriläiskää eduskunnassa siten, että he ovat valmiita järisyttämään ajattelua siitä, että kyllähän jokaiselle on olemassa työpaikka ja sitä, että meidän pitäisi jo liukua kansalaispalkan suuntaan Orpon kovien linjojen sijaan.
Eli kyllä harvempi vasemmistopuolue ajattelee niin, että työ olisi vapaaehtoinen valinta, jos se sattuu huvittamaan.