Suomessa pienituloiset vuokralaiset käyttää isomman osan tuloistaan asumiseen kuin EU:ssa keskimäärin
Suomessa pienituloiset vuokralaiset käyttävät isomman osan tuloistaan asumiseen kuin EUssa keskimäärin, koska Suomessa halutaan asua yksin ja muut maksaa asumustukena sen yhden ihmisen asunnon kustannukset joten se ei tule asujalle niin kalliiksi kuin sen pitäisi markkinaehtoisesti tulla.
Ja sitten ihmiset ovat niin pahasti asennevammaisia ja todellisuudesta vieraantuneita, että kuvittelevat että se yksin asuminen muiden maksamana (vielä siinä kaupungissa missä haluaa) on joku ihmisoikeus.
Muualla maailmassa ne pienituloiset asuvat kimppakämpässä tai vanhempiensa luona, mikä tulee halvemmaksi.
Asumistuki on tässä merkittävänä tekijänä mahdollistamassa tätä ylikallista asumista ja vääristämässä kilpailua.
Ja asumistuen byrokratia (sille asetetut vaatimukset ja porrastukset) tekevät tilanteesta vain pahemman, koska ne esim. tukevat enemmän kalliissa kaupungeissa asumista, tai rankaisevat asumista kimppakämpissä
, asuntovelalliset puolestaan käyttävät huomattavasti pienemmän siivun.
... osittain koska asuntolainen korkojen maksuun ja lyhentämiseen ei saa asumistukea.
Lisäksi kuvioon vaikuttaa toki ilmasto, Suomessa asumiskustannukset ovat luonnostaan suuremmat kuin muualla lämmityksen takia. Ja tässäkin omistusasujissa on enemmän niitä jotka lämmittävät esim. oman metsän puilla, tai ovat investoineet ilmalämpöpumppuun yms. kun taas vuokra-asujista suurin osa lämmittää sillä kaukolämmöllä mikä kerrostaloon tulee.
Kolmas seikka mikä vaikuttaa kuvioon on se kulttuuri vuokralla asumisen vs omistusasumisen välillä, ja sen välillä, miten nuo sopimukset ylipäätään tehdään ja millainen käytäntö maassa on asuntolainojen yms. suhteen.
Esim. keski-euroopassa on ihan yleistä, että hyvätuloiset keskiluokkalaiset asuvat vuokralla, ja omistusasujien kerrostaloyhtiöt ovat melko harvinaisia, siinä missä suomessa asuntolaina vähän niin kuin kuuluu aikuiselle omillaan toimeentulevalle ihmiselle, "ennen ei ole oikeasti aikuinen ennen kuin on asuntolaina".
Esim. Saksassa kaupungeissa on hyvin yleistä, että asutaan hyvin pitkään vuotta vuokralla samassa asunnossa, eikä haaveilla ollenkaan oman asunnon ostamisesta. Ja siellä myös vuokrasopimuksista usein puuttuu ne indeksikorotuspykälät, muuttaminen tarkoittaisi huomattavaa vuokran nousua kun se vuokrataso on ikivanhan paljon halvemman hintatason mukainen (ja toisaalta uutta vuokrasopimuksta tehdessä pitää sitten sopimukseen laittaa hintaan jonkin verran sitä inflaatiovaraa kun sitä hintaa ei sopimuksen aikana muuteta)