Tarkoitin siis sitä, että vaikka fyysisesti nyt ei hoidettaisikaan, niin kustannusten puolesta jälkikasvu hoitaa edelleen eläkeläiset ts. maksetaan siitä, että muut hoitaa ja eläkeläisten eläkkeet. Jälkikasvut "hoitaa" nykyään puolison vanhempien lisäksi myös kaikki ne, joilla ei ole jälkikasvua, että onhan tässä nykymallissa enemmänkin tuettavaa kuin sukulaiset
Joo katsellaan nyt miten toi tosta kehityyy. Mitä niihin muihin tulee heitä on verotettu/verotetaan lapsiperheitä enemmän, joten kyllä hekin tukevat vastavuoroisesti.
Meillä oli muuten vielä 1980-luvulla ns. "vanhan pojan vero" eli heiltä perittiin enemmän veroa sen vuoksi, ettei ollut lapsia.
Ei, vaan ollaan kasvattamassa osakepainoa. Nykyään noin 50% varoista on osakkeissa, jatkossa se voisi olla esim. 60%. Loput kiinteistöissä ja koroissa ja muissa heikon tuoton sijoituksissa.
Nyt siis ollaan vain lisäämässä tuotto-odotusta tuottojen riskin eli heilunnan kustannuksella. Mutta kun eläkkeissä on kyse pitkän ajan sijoitustoiminnasta, on tuo äärimmäisen perusteltu toimenpide.
Niin siis riskiä lisätään kuten sanoin, koska muutetaan sijoituksia enemmän osakkeisiin.
Tämä nyt lähinnä kertoo, ettet ymmärrä, miten eläkevarat nykyään sijoitetaan. Niitä ei sijoiteta yhteen tai muutamaan firmaan, yhteen tai muutamaan maahan, palkästään riskipitoisiin startupeihin, tai yksittäiseen valuutta-alueeseen. Eikä yksittäisen Woltin konkurssilla ole tuon taivaallista merkitystä eläkerahaston tuotoille. Oleellista on markkinoiden keskituotto. Ja jos nyt yhtään tunnet aihetta, niin osakemarkkinat ovat ns. aina päihittäneet muut omaisuuslajit pitkän aikavälin tuotoissa.
Lisäksi kun tuossa yllä mainittiin SP500, ei siellä ole Wolteja, vaan positiivista tulosta tekeviä massiivisia monikansallisia yrityksiä joiden liiketoiminta jo itsessään on hajautettua.
Enköhän minä ymmärrä, kerroin jopa yhden esimerkin (FinGrip) niistä vähäriskistä sijoituksista. Se, että joku kannattaa nyt tai on aiemmin kannattanut, ei ole mikään tae
että se tulevaisuudessa jatkuu. Todella vahvoja yhtiöitä on mennyt konkkaan (Esim. Puolimatka, iso rakennusyhtiö) tai kurssi tippunut rajusti (esim. Nokia v.2000 hinnasta).
Se on sitten tuurista kiinni, miten yhtiöt tulevaisuudessa kehittyvät ja miten niiden johto toimii (esim. Fortum) tai missä vaiheessa yhtiöön sijoitat.
Suomessa kurssit ovat nouseet, koska kansalaisten sijoittaminen on niin uutta ja siihen kannustetaan lain säädänöllä ainakin epäsuorasti.
Mutta ei täälläkään enää kurssit näytä nousevan samaan tahtiin kuin esim. 2000 luvun vaihteessa.
Hinnat nousee kivasti, kun niitä sijoittajia riittää ja laskevat todella nopeasti kun joku taho alkaa myymään paljon jotain osaketta saadakseen rahoituksensa kuntoon.
Osakkeiden arvot ovat lähes aina hyvin kaukana niiden realliomaisuuden arvosta. Tämän tietysti tiesitkin ja uskonet SP500 nousun vaan jatkuvan.
Kyse on mielestäni siitä kuka osaa arvata tulevan kehityksen lähemmäksi oikein ja hyödyntää sitä osakkeidensa ostossa. Yksinkertaistaen lyödään vetoa.
Ei nyt kovin erikoistunut tarvitse olla.
Esim. about ihan kaikista hitsareista on pula, lähestulkoon kaikista konemiehistä on pula, jopa ihan kaikista bussi- ja rekkakuskeista on pula, motokuskeista on pula, hoitajista on pula, opettajista ja varhaiskasvattajista on pula.
Tuo lista varmaan jatkuisi loputtomiin jos jaksaisi katsoa tilastoja tarkemmin.
Kyllä monella alalla on pula heistä, jotka tekevät työn pienellä palkalla. Sitä vastaan nyt sitten tulevilla lakoilla yrittänevät vaikuttaa, ostovoima on laskenut ja se johtaa
aina vaan pahempaan kierteeseen. Eikä sähkön hinnan nosto ainakaan tilannetta ole helpottanut.
Tekijöitä kyllä saataisiin, jos palkka siihen houkuttelee, mutta sekin on vain hetken, kun se palkka taas alkaa tuntumaan hintojen nousun jälkeen pieneltä.
Valtion kulut ovat vaan kasvaneet kasvamistaan. Nyt nostetaan pressan palkkaa, perustetaan lisää virkoja jne... vaikuttaa siltä, että EU laittaa meidät "holhouksen alle" Kreikan malliin.