Kotiautomaatio

Liittynyt
19.12.2019
Viestejä
4
Itse olen noilla laittamassa kodin valaistuksen ohjauksen. Tilasin ensin yhden ja toimi. Eli linkitin sen Philips Hue hubiin ja ohjasin sitä langattomalla kytkimellä (https://www.amazon.de/dp/B07S36RHKQ/), joka oli myö linkitetty Hue:n. Huen kautta sekä vastaanotin että kytkin näkyvät myös Apple HomeKit:ssä ja mahdollistaa sitä kautta himmennykset & automaatiot. Tuohon kytkimeen muuten sopii myös Suomessa yleisen ABB Impressivon peitelevyt.

Tarkoitus asentaa nuo eri puolille taloa. Mutta ei siis valokytkinrasioihin, vaan kattojen päälle muutamaan kohtaan huoltoluukkujen taakse. 4 viikon päästä pitäisi olla kokemusta miten 20 tuollaista toimii.


Onko kellään kokemusta näistä Amazonin myymistä hue/zigbee -yhteensopivista kojerasiaan asennettavista himmentimistä ja valokytkimistä:

iluminize Zigbee 3.0 Dimm-Aktor Mini, 1 Kanal 230V, max. 200W/400W, Lightlink & Touchlink, per Phasen-AB-schnitt dimmbare 230V Lampen & Leuchten: Amazon.de: Beleuchtung

Tuon avulla saisi huomaamattomasti ja kohtuullisen halvalla päivitettyä valaisimen ja valokytkimen nykyaikaan, koska olemassaolevaa valokytkintä pystyy käyttämään valaisimen ohjaukseen huen painikkeiden tyylisesti.
 
Liittynyt
11.02.2019
Viestejä
42
Kumpi kannattaa ostaa Xiaomi Mi Smart vai Samsung Smartthings? Hinta ei niinkään paina vaan toimivuus ym.
Google nest löytyy ja muutama lamppu. Nyt olisi tarkoitus laajentaa sensoripuolelle ja valvontaan.
Kannattaa tarkastaa myös Hubitat. Vähän kuin SmartThings, mutta local. Itellä kaikki vermeet Zigbeetä kuten Ikeaa, Osramia ja Xiaomia.
 

Lassivv

Tukijäsen
Team H2O
Liittynyt
12.02.2017
Viestejä
1 035
Vaihtoehtojahan ZigBeelle ei oikein enää ole, Zwave laitteita on, mutta niiden hinnat ovat monin kertaiset ZigBee vehkeisiin verrattuna ja Wifin tehonkulutus on liikaa monille paristokäyttöisille laitteille. Bluetoothille taas ei hirveästi löydy laitteita Ruuvitagin lisäksi.

Minusta tuntuu jo, että ZigBee on voittanut tämän teknologiakisan, se on halpa ja se toimii hyvin.
Tähän olikin jo vastailtu. Vielä lisäyksenä etttä zwave toimii huomattavasti paremmin kantavammalla taajuudella eli 866mhz verraten zigbeen 2.4ghz. 866 menee huomattavasti paremmin seinien yms läpi. Itsellä on wlan Mqtt ja zwave laitteet käytössä kaikki toimineet loistavasti ja edellä jo vinkatusta verkkokauppa.com:sta löytynyt järki hintaan zwave laitteitakin. Lähinnä kyllä painotan valinnat wlan mqtt laitteisiin, mutta nuo vaativat toki verkkovirran.
 
Liittynyt
30.11.2016
Viestejä
102
Mulle kans tulossa tuollainen 10A malli ja tietysti vähän myöhemmin saman myyntilinkin takaa löytyikin jo 15A versio.
Tuolla olevissa purkukuvissa näyttäisi olevan 16A rele 10A versiossa --> Tasmota
Tuleeko ongelma enemmän sitten tuossa virtamittauksen kalibroinnissa 15A:lle, kun tuolla mainitaan vastuksilla kalibroinnit tai sitten Tasmotaan kalibrointikoodia.

Onko mitään haisua miten tarkka virtamittaus tuossa on? Kuitenkin kait 60W hehkulamppua voi käyttää kalibrointiin.

ninjaedit: 100W alaspäin heittelisi tulos melkoisesti ja shunttivastusta vaihtamalla saisi parempia tuloksia. Mitä tuolta syövereistä luin.

Mielenkiintoista, että tuo kestää 20 astetta pakkasta. Yleensä melkein kaikki sisäkäyttöön vain ja vähintään nolla asteeseen.
En jäänyt harmittelemaan 10A versioden hankkimista. On vähintäänkin riittävästi ja niihin ainakin sai Tasmon sujuvasti. Kun koekappale 15A versiosta joskus tulee niin katsotaan, onko siinä sama.

Tarkkuudesta ei ole vielä selvää ajatusta. Mielenkiinnosta katsoisi loistehonkin näyttämän samalla mutta sopivia leluja ei ole käden ulottuvilla ollut. Pitänee tyytyä aluksi testaamaan puhtaasti resistiivisellä kuormalla. Tosin eipä tuollaisilta kannata mitään absoluuttisen tarkkaa edes odottaa ja suuruusluokalla pärjää monessa aivan riittävän hyvin.
 
Liittynyt
19.08.2019
Viestejä
73
Ja kysymys: Harmony Elite löytyy ja myös Harmony Hub. Mutta onko jollakin kokemusta, miten tuolla itse kapulalla ohjaisi helpoiten valaistusta? Lähinnä mieluiten sidottuna aktiviteetteihin. Ilmankin tulee toimeen mutta välillä olisi kiva lisä.
Lopullisen softan valinta tuntuu olevan ikuisesti kesken joten kiinnostaa toimivuus yleisesti, ei jossakin tietyssä softassa. Rautaakin voi hankkia lisää jos homma sitä vaatii.
Itsellä käytössä harmony companion ja lisäksi homeassistentissa emulated roku ja emulated hue. Näiden avulla saa konffattua niitä harmonykaken nappuloita sillä harmony hubin softalla esim. home assistantissa oleviin valoryhmiin tai esim. yksittäisiin lamppuihin, jotka ovat konffattu home assistenttiin, mutta ei vaikkapa hue siltaan.

Esimerkikisi emulated roku, niin voi valita yhdeksi laitteeksi harmony hubissa Roku media toistimen (valitsee siis jokisin harmony kaken activity launch napiksi Roku playerin). Sillä taas saa laitettua 15 valittavaa toimintoa, jotka voi noukkia home assistentista. Sopii erityisen hyvin esim. erilaisten valo scene:ien vaihtamiseen.

Emulated hue:lla voi ohjailla vapaammin harmony kaken niitä valo ja pistorasia painikkeita. Eli valita esim. yksi valoryhmä (keittiö, olohuone, mh, jne) per nappula ja laittaa niitä valoryhmiä harmony kakella päälle ja pois päältä.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 701
Onko markkinoilla muita vastaavia, edullisempia, etäluettavia älykulutusmittareita kuin mitä Clas Ohlson myy?

Olisi tarve sellaiselle minkä saa pistorasiaan ja minkä tiedot saisi langattomasti tietokoneelle/palvelimelle. Tärkeintä olisi pystyä näistä tiedoista näkemään tunti- ja vuorokausikulutus.
 
Liittynyt
03.12.2019
Viestejä
39
Onko markkinoilla muita vastaavia, edullisempia, etäluettavia älykulutusmittareita kuin mitä Clas Ohlson myy?

Olisi tarve sellaiselle minkä saa pistorasiaan ja minkä tiedot saisi langattomasti tietokoneelle/palvelimelle. Tärkeintä olisi pystyä näistä tiedoista näkemään tunti- ja vuorokausikulutus.
Tälläinen?
TP-LINK HS110 WiFi Smart Plug with Energy Monitoring -etäohjattava pistorasia 35,00
ha lukee itsellä tota, ja ajastelee yms...
Ja muitakin vastaavia on paljon....
 
Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 249
Onko sulla tämä koodi jossain nähtävillä?
Tässä nopeat ohjeet HSL:n pysäkkiaikataulujen hyödyntämiseen Home Assistantissa. Loppujen lopuksi toteutin aikataulut siten, että haen haluamiltani pysäkeiltä seuraavat lähdöt ja sitten filtteröin niistä turhat linjat pois Lovelacen kortin asetuksista.

HSL:n APIa käytetään GraphQL:n avulla, dokumentaatio löytyy täältä. Pysäkin aikataulujen hakemista varten täytyy löytää halutun pysäkin ID, sen löytää joko reittioppaasta URL:n lopusta tai hakemalla täältä. ID on esimerkiksi "HSL:1434114".

Tietojen hakemista varten tulee toteuttaa hakukäsky, jolla saadaan halutut tiedot. Tässä käyttämäni hakukäsky, joka hakee neljältä pysäkiltä seuraavat lähdöt. Tuolta GraphiQL oikeasta yläreunasta löytyy docs, mitä kautta voit perehtyä tietomalliin ja mitä kenttiä miltäkin datatyypiltä voi sisällyttää hakuun. Itselleni riittää saapumisaika sekä linjanumero.

Tietojen hakuun käytetään Home Assistantin REST-integraatiota, missä haluttu hakukäsky sisällytetään payload-riville. Alla koodi sensorin luomiseen, jos kopioit sen niin joudut luultavasti korjaamaan sisennykset.
- platform: rest
method: POST
name: hsl_data
value_template: 'data'
json_attributes:
- data
resource: https://api.digitransit.fi/routing/v1/routers/hsl/index/graphql
payload: '{ bus_lpv: stop(id: "HSL:1463113") { name stoptimesWithoutPatterns(numberOfDepartures: 15) { realtimeArrival trip { routeShortName } } } train_lpv: stop(id: "HSL:1465502") { name stoptimesWithoutPatterns(numberOfDepartures: 5) { realtimeArrival trip { routeShortName } } } bus_hel: stop(id: "HSL:1465111") { name stoptimesWithoutPatterns(numberOfDepartures: 15) { realtimeArrival trip { routeShortName } } } train_hel: stop(id: "HSL:1465552") { name stoptimesWithoutPatterns(numberOfDepartures: 5) { realtimeArrival trip { routeShortName } } }}'
headers:
Content-Type: application/graphql
Yllä mainittu koodi hakee HSL:n API:sta halutut datat ja tallentaa sen sensorin attribuuttiin data. Sen jälkeen toteutan yhden sensorit jokaista lähtöä varten per asema. Toteutettavien sensorien lukumäärä riippuu halutuista lähdöistä. Jos sinua esimerkiksi kiinnostaa noin puolet pysäkin lähtevistä linjoista, sensoreita kannattaa olla noin tuplasti sen verran kuinka monta lähtöä aiot näyttää. Tässä esimerkki sensorista, joka näyttää ensimmäisen bussin Leppävaaraan päin. Sensorin arvoksi lasketaan nykyisen ajanhetken ja lähtöhetken välinen aika minuuteissa. Itse tein yhdeksän vastaavaa sensoria per bussipysäkki ja kaksi per juna-laituri.
- platform: template
sensors:
hsl_lpv_bus1:
icon_template: 'mdi:bus-side'
value_template: >-
{% set current_time = ((now().hour*60+now().minute)*60+now().second) %}
{% set delta_t0 = (states.sensor.hsl_data.attributes["data"]["bus_lpv"]["stoptimesWithoutPatterns"][0].realtimeArrival - current_time) | int %}
{{ (delta_t0/60) | int }}
friendly_name_template: >-
{{ states.sensor.hsl_data.attributes["data"]["bus_lpv"]["stoptimesWithoutPatterns"][0]["trip"].routeShortName }}
Tässä vaiheessa ollaan saatu haettua kaikki tarvittava data Home Assistanttiin, mutta vielä pitäisi näyttää se jollain fiksulla tavalla. Siihen käytän auto-entities-korttia, joka pitää siis itse asentaa Home Assistanttiin. Tässä koodit kahteen korttiin (lähdöt Leppävaaraan sekä Helsinkiin). Saat itse perehtyä kortin asetuksiin Githubista, mutta lyhyesti sanottuna alla oleva kortti näyttää lähdöt, joihin on aikaa yli kolme minuuttia. Sitä ennen lähteviä ei näytetä. Ensimmäisessä kortissa näytetään kaikki muut linjat paitsi 54 sekä 201, toisessa kortissa käytetään regexiä linjojen valintaan. Yhteensä kumpikin kortti näyttää viisi linjaa, järjestettynä lähtöajan mukaan.
- card:
show_header_toggle: false
title: Towards Helsinki
type: entities
filter:
include:
- entity_id: sensor.hsl_hel_*
state: '> 3'
exclude:
- name: '54'
- name: '201'
sort:
count: 5
method: state
numeric: true
type: 'custom:auto-entities'
- card:
show_header_toggle: false
title: Towards Leppävaara
type: entities
filter:
include:
- entity_id: sensor.hsl_lpv_*
state: '> 3'
name: '/[0-9]{3}[NK]?/'
sort:
count: 5
method: state
numeric: true
type: 'custom:auto-entities'
Ja tässä lopputulos:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 814
Uskotko että sillä on tulevaisuutta? Onko se yhteensopiva muiden kanssa? Hue zigbeen kanssa porskuttaa hyvin ja tuskin on ihan heti häviämässä.
Siksi kysyin kun en tiedä. Aika vähän tuntui olevan myynnissä. Saako zigbee palovaroitinta mitenkään muihin järjestelmiin kytkettyä?
 

Freeze

Elitisti
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 211
Olisiko pistorasiaplugina sellaista valmisratkaisua joka osaisi ohjata laitetta oletetusta alkuhetkestä <x> käyntiin yhä aikaisemmin lämpötilan laskiessa? Upeana tarkoituksena optimoida auton roikkalämmityksen starttiaikaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
33
Siksi kysyin kun en tiedä. Aika vähän tuntui olevan myynnissä. Saako zigbee palovaroitinta mitenkään muihin järjestelmiin kytkettyä?
Itselläni on Conbee II tikku ja siihen liitettynä Ikean, Samsungin ja Xiaomin laitteita, joten uskallana sanoa, että jos siinä paketissa lukee Zigbee, sen saa liitettyä muihin järjestelmiin.
Foliohattuni on sen verran kireällä, että en halunnut ostaa kenenkään 'omaa' hubia, vaan rakensin oman verkon RasPin ja tuon Conbeen avulla, lisäksi ostin vielä Aeotecin Z-Wave-tikun koska, kokeilunhalu.
Kaikki nuo laitteet ovat sitten Home Assistantin ohjauksessa, osa valoista liiketunnistimien perusteella ja osa erilaisten nappien takana. Lisäksi lämpötila yms. dataa tuottaa osa laitteista.
Toista viikkoa nyt mennyt ja ihan ok fiilikset. Seuraavaksi pitänee MQTT-ohjausta katsella ja joku magneettilukko viritellä testimielessä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.11.2016
Viestejä
102
Itsellä käytössä harmony companion ja lisäksi homeassistentissa emulated roku ja emulated hue. Näiden avulla saa konffattua niitä harmonykaken nappuloita sillä harmony hubin softalla esim. home assistantissa oleviin valoryhmiin tai esim. yksittäisiin lamppuihin, jotka ovat konffattu home assistenttiin, mutta ei vaikkapa hue siltaan.

Esimerkikisi emulated roku, niin voi valita yhdeksi laitteeksi harmony hubissa Roku media toistimen (valitsee siis jokisin harmony kaken activity launch napiksi Roku playerin). Sillä taas saa laitettua 15 valittavaa toimintoa, jotka voi noukkia home assistentista. Sopii erityisen hyvin esim. erilaisten valo scene:ien vaihtamiseen.

Emulated hue:lla voi ohjailla vapaammin harmony kaken niitä valo ja pistorasia painikkeita. Eli valita esim. yksi valoryhmä (keittiö, olohuone, mh, jne) per nappula ja laittaa niitä valoryhmiä harmony kakella päälle ja pois päältä.
Kiitos. Pitää katsoa nuo mainitsemasi ja kokeilla, mitä syntyy. Tai lähinnä ensin roku koska philipsin valoja ei ole ainakaan toistaiseksi ainoatakaan. Kuulostaisi joka tapauksessa ihan siltä, mitä haluaisin aikaan saada.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
192
Hei pitäiskö kaikkien Z-Wavejen toimia toistensa kanssa?

Mulla on keittiössä schneiderin etävalokatkaisin ja siihen paritettuna 2kpl schneiderin omia uppoasennettavia vastaanottimia.
Se rele naksuu kyllä kun painaa ON/OFF molemmin puolin, mutta releen koskettimet ei silti vapauta taas toiselta puolelta.

Ohjauskytkin about tämä, mallista en ihan varma onko juuri sama:
Painike 1-osainen langaton RF valkoinen Exxact Connect

Alkuperäiset vastaanottimet on juuri tätä mallia:
MTN507501 - Connect Relevastaanotin 2000W uppoasennettava | Schneider Electric

Toimisikohan tämä myös tuon alkuperäisen vastaanottimen tilalla jos hommaan toiselle puolelle joka on jumissa?
Nexa 86805 -uppoasennettava vastaanotin 33,00
 
Liittynyt
11.02.2019
Viestejä
42
Olisiko pistorasiaplugina sellaista valmisratkaisua joka osaisi ohjata laitetta oletetusta alkuhetkestä <x> käyntiin yhä aikaisemmin lämpötilan laskiessa? Upeana tarkoituksena optimoida auton roikkalämmityksen starttiaikaa.
Ei suoraan paketista, mutta Osramin ulkopistorasia, Xiaomin lämpötila-anturi sekä pätkä ehtoja niin toimii:

upload_2020-2-3_18-22-2.png
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 814
Millähän purkilla tämä onnistuisi? Nyt on Zigbee palovaroitin ja vesivuoto-anturi, sekä ikean älylamppuja. Haluaisin lisäksi lämpötila-anturin, ja valvontakameran minkä kuvan näkisi livenä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
790
Millähän purkilla tämä onnistuisi? Nyt on Zigbee palovaroitin ja vesivuoto-anturi, sekä ikean älylamppuja. Haluaisin lisäksi lämpötila-anturin, ja valvontakameran minkä kuvan näkisi livenä.
Ensimmäinen kysymys on varmaan, että asteikolla 1/10 kuinka paljon on kiinnostusta säätää ja virittää vai out-of-the-box tyyppinen ratkaisu?
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
59
SHP2 on vaihdettu kontrolleri ESP8266:sta johonkin Realtekiin jo muutama kuukausi sitten.
On siis hyvin todennäköistä että saat version johon ei Tasmotaa voi ladata lainkaan.

Ks. Täältä arendst/Tasmota
Puhuin ihan omiani. Enhän mä lopulta ollutkaan noita tilannut, vaan tällaisia Neo Coolcam Smart Plug WiFi Socket tuli 2kpl testiin.
Tuya-convertilla tuohon saa flashattya ESPurnan ja integroitua HomeAssistantiin.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
109
@Papru KNX kiinnostaisi. Millaiseen ratkaisuun päädyit suunnittelun, urakoinnin ja ohjelmoinnin osalta talossasi? Jos sähkösuunnittelun tekee KNX:n hallitsevan yrityksen kautta, onnistuuko itse sähköurakointi sellaisen yrityksen tekemänä, jolla ei järjestelmästä ole kokemusta? Entä itse järjestelmän komponentit, voiko rakennuttaja hankkia ne esim. Saksasta tilaamalla edullisemmin? Ja pystyykö osaava rakennuttaja tekemään ohjelmoinnin ETS:llä pienen opettelun jälkeen?
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
722
Oiskohan olemassa semmoista puhelinaplikaatiolla ohjattavaa pistorasiaa, joka soveltuisi vielä ulkokäyttöön? Auton lämmittämiseen olisi kätevä jos voisi luurista ajastaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
278
Oiskohan olemassa semmoista puhelinaplikaatiolla ohjattavaa pistorasiaa, joka soveltuisi vielä ulkokäyttöön? Auton lämmittämiseen olisi kätevä jos voisi luurista ajastaa.
Mulla on merossin wifi pistorasia terassilla ohjaamassa valoja. On ip44
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
68
@Papru KNX kiinnostaisi. Millaiseen ratkaisuun päädyit suunnittelun, urakoinnin ja ohjelmoinnin osalta talossasi? Jos sähkösuunnittelun tekee KNX:n hallitsevan yrityksen kautta, onnistuuko itse sähköurakointi sellaisen yrityksen tekemänä, jolla ei järjestelmästä ole kokemusta? Entä itse järjestelmän komponentit, voiko rakennuttaja hankkia ne esim. Saksasta tilaamalla edullisemmin? Ja pystyykö osaava rakennuttaja tekemään ohjelmoinnin ETS:llä pienen opettelun jälkeen?
Meillä KNX suunnittelun/ohjelmoinnin tein itse ja valitsin sopivat komponentit. Sähkökuvat sekä asennuksen teki firma jolla on kokemusta KNX puolesta. Asennukset pystyy kyllä tekemään urakoitsija jolla ei ole kokemusta KNX puolesta. Kyllä sähkömiehen pitää pystyä kytkemään kuvien perusteella vaikka ei olisi koskaan KNX kuullukkaan. KNX ei tuo asennuksiin oikeastaan mitään sen vaikeampaa lisää. Keskuksella joutuu tietty vähä kierrättää pistorasioiden ohjaukset releiden kautta jos niitä haluaa ohjata ja valojen ohjaus monesti poikkeaa normiasennuksista. Sähkö- ja KNX suunnittelu tietty kannattaa ottaa firmasta jolla on siitä kokemusta. Varsinkin jos ei ihan tarkalleen tiedä millaisen järjestelmän haluaa ja mitä komponentteja tarvitaan. Itsellä jotku firmat oli vähän nihkeitä kun sanoin, että tarviin vain sähkösuunnittelun ja asennuksen sekä tilaan itse komponentit.

Komponentit voi tilata Saksasta ja siinä voi säästää euroja. Tietty samoista komponenteista voi kysyä sitten hinnan myös Suomesta.
Ohjelmointi ei sinänsä ole mitään hirmu monimutkaista. Pitää kuitenkin tietää vähä miten KNX kommunikointi ja väylä toimii. Lisenssihän tuossa on aavistuksen kallis (1000€ alv0). Jos pärjää max 20 KNX laitteella niin sit käy halvempi lisenssi joka maksaa vain 200€. Yleensä kuitenkin pari kertaa vuodessa voi saada 20-30% alennuksia noista lisensseistä erinäisten kampanjoiden kautta.
Huomiona tähän mun vastaukseen se, että minulla on vähän "oma lehmä ojassa" tässä kun teen sivutoimisena yrittäjänä KNX suunnittelua/ohjelmointia (sähkösuunnittelu tulee yhteistyökumppanin kautta). Laita vaikka YV:tä jos haluat tarkemmin keskustella.
 
Liittynyt
03.03.2019
Viestejä
4
Itselle tulee nykyiseen kuin myös oli edellisessäkin talossa helvarin digidim ohjaus router järjestelmällä.
Dali järjestelmässä on se hyvä, että keskuskomponetteja ei tarvi kauheasti niin sopii normi omakotitalokeskukseen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
355
@Tukkeuma Shellyn wifi kytkimillä voi tehdä kanssa ohjattavan rasian laittamalla shellyn väliin Home - Shelly Cloud. Esim. Shelly 1 PM on speksattu toimimaan -40°C - 40°C.
Askartelua on vähän enempi, mutta toimii hyvin ja saa tehtyä ajastuksia ym. ym.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
278
Okei, nyt näyttää paremmalta. Saako tuon kännykkäsovelluksen sitten ladata ilmaiseksi ja saako siihen sovellukseen tehtyä ajastuksen lämmitykselle esim. ma-pe klo. 5-7 ?
Play storesta löytyy ja kyllä, tukee mm ajastusta, itsellä sytyttää valot terassille illalla ja sammuttaa aamulla.

Tilasin tuon amazon.de:stä, tais olla 25€ tms
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
109
Meillä KNX suunnittelun/ohjelmoinnin tein itse ja valitsin sopivat komponentit. Sähkökuvat sekä asennuksen teki firma jolla on kokemusta KNX puolesta. Asennukset pystyy kyllä tekemään urakoitsija jolla ei ole kokemusta KNX puolesta. Kyllä sähkömiehen pitää pystyä kytkemään kuvien perusteella vaikka ei olisi koskaan KNX kuullukkaan. KNX ei tuo asennuksiin oikeastaan mitään sen vaikeampaa lisää. Keskuksella joutuu tietty vähä kierrättää pistorasioiden ohjaukset releiden kautta jos niitä haluaa ohjata ja valojen ohjaus monesti poikkeaa normiasennuksista. Sähkö- ja KNX suunnittelu tietty kannattaa ottaa firmasta jolla on siitä kokemusta. Varsinkin jos ei ihan tarkalleen tiedä millaisen järjestelmän haluaa ja mitä komponentteja tarvitaan. Itsellä jotku firmat oli vähän nihkeitä kun sanoin, että tarviin vain sähkösuunnittelun ja asennuksen sekä tilaan itse komponentit.

Komponentit voi tilata Saksasta ja siinä voi säästää euroja. Tietty samoista komponenteista voi kysyä sitten hinnan myös Suomesta.
Ohjelmointi ei sinänsä ole mitään hirmu monimutkaista. Pitää kuitenkin tietää vähä miten KNX kommunikointi ja väylä toimii. Lisenssihän tuossa on aavistuksen kallis (1000€ alv0). Jos pärjää max 20 KNX laitteella niin sit käy halvempi lisenssi joka maksaa vain 200€. Yleensä kuitenkin pari kertaa vuodessa voi saada 20-30% alennuksia noista lisensseistä erinäisten kampanjoiden kautta.
Huomiona tähän mun vastaukseen se, että minulla on vähän "oma lehmä ojassa" tässä kun teen sivutoimisena yrittäjänä KNX suunnittelua/ohjelmointia (sähkösuunnittelu tulee yhteistyökumppanin kautta). Laita vaikka YV:tä jos haluat tarkemmin keskustella.
Kiitos vastauksesta. Tuo oli hyvä tieto, että urakoinnin pitäisi onnistua vaikka järjestelmästä ei sinänsä syvällisempää tietoa olisikaan. Oulun seudulla ei äkkiseltään ylitarjontaa suunnittelijoistakaan näyttäisi olevan. Sen verran olen järjestelmää opiskellut, että tilasin Saksasta kokeeksi muutamat MDT:n valmistamat järjestelmän peruspalikat, joilla ajattelin opetella itsenäisesti tuon ohjelmoinnin. Vielä en ole ehtinyt testipenkkiä kasaamaan, mutta eiköhän se vielä tästä. Knx.orgin sivuille jo rekisteröidyinkin ja noita ETS-kampanjoita on ollut muutama, kun mainospostia on tullut. Mietin, että ajaisiko edullisempi ETS Inside saman asian itselläni verrattuna täyteen ETS 5 -lisenssiin. Toisena asiana olen pohtinut tuota valaistuksen ohjausta. Luettuani tätä ketjua, toteutit käsittääkseni sen DALI-systeemillä ja KNX-DALI -yhdyskäytävällä. Tuoko DALIn käyttö millaista etua (toiminnalista? kustannus?)?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
68
En ole hirmu syvällisesti tutustunut tuohon Inside versioon. Siinä siis tarvitaan joku PC esim mini PC mikä valjastetaan ETS Inside serveriksi (myös linux käy). Siihen myös pudotetaan se lisenssi. Serverillä pyörii sitten se sun projekti.
Se on ikäänkuin hieman yksinkertaistettu versio ETS softasta ja tarkoitettu sellaiseksi, että loppuasiakas voi sitä muokata. Eli sillä lisenssillä voi muokata vain yhtä projektia, toisin kuin professional lisenssillä. Sinun tapauksessa tuolle ei kuitenkaan ole tarvetta joten siltä osin ETS inside käy. Ainut ero on että et voi käyttää sellaisia KNX laitteita projektissa, jotka vaativat erillisen plug-in softan. Näitä on esim monet DALI-KNX gatewayt ja joidenkin laitteiden firmwaren päivitykset vaatii plugarin. Kuitenkin jos valitsee sopivat komponentit niin tuo Inside on varsin hyvä vaihtoehto. Voit ladata demo version tuosta ETS Inside:sta ja kokeilla löytyykö sen laitelistasta kaikki sinun tarvitsemat laitteet.

DALIn etuja on, että siihen löytyy aika monelta valmistajalta lediohjaimia, keskukseen ei tarvitse paljoa tavaraa, johdotus helppoa sekä kustannustehokas jos ohjattavien valojen/ryhmien määrä on kohtuu suuri. Haittana siinä versus puhdas KNX toteutus, on että tarvitset sen gatewayn (hinnat lähtien n.250€). Nykyään KNX puolelle saa jo hyvin KNX-ledohjaimia kuten esim MDT:n mallit. Minulla tuo DALI nosti yksittäisen valaisimen hintaa n.10€ + gateway 300€. Minulla on talossa 45 valaisinta ja kaikki on ohjattavissa yksittäin jos niin haluan. Jos olisi tehnyt tuollaisen noilla MDT ledohjaimilla, niin se olisi tullut kalliimmaksi. Voin nyt vähä vapaammin jälkikäteen muutella mitkä valaisimet kuuluu mihinkäkin ryhmään ( Vaimo päättää vaihtaa olohuoneen järjestystä niin joutuu ryhmittää valot uusiksi tilannevalaistuksia varten). KNX toteutuksella olisin joutunut jakamaan valaisimia ryhmiin jotta olisin saanut kustannukset samoihin. Toiminnallisesti näissä ei nyt mitään hirmu eroja ole.
Summarum eli DALI vs KNX led ohjauksessa riippuu aika paljon tapauksesta, millaisia valaisimia laittaa ja kuinka paljon.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
125
OT: Jos joku tarvitsee KNX-DALI gatewayn niin minulla ylimääräisenä ABB DG/S2.64.1.1 josta voin suhteellisen edullisesti luopua kun päätinkin olla hankkimatta DALI-valoja. YV jos kiinnostaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
106
Mistä kannattaisi hankkia edullisesti Z-Wavella toimivia lämpötila-antureita jos haluaa ilman muuta toiminnallisuutta ja pitkän akkukeston? Heikosti tuntuu googlettamalla kotimaisista kaupoista löytyvän, tai sitten on mukana esim. liiketunnistin samassa ja patteri kestää lyhyen aikaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
103
Mulla palaa hermot home assistantin notifikaatioiden kanssa, pystyykö joku viisaampi auttamaan.

Eli alunperin homma lähti siitä, että haluan netatmon asemien (3kpl) ja neato botvacin ilmoittavan kun patterin / akun varaus laskee alle tietyn tason. Ilmoitukset haluan androidin puhelinappiin (asennettu home assistant puhelimeen), sekä myös home assistantin nettisivuille.

Saan luotua nuo automaatiot, mutta ilmoituksia ei tule.

Tämän jälkeen kokeilin ihan jotain perus-ilmoitusta, esim. kun valo kytketään päälle, siitä tulee notifikaatio. Tämäkään ei tule perille (paitsi yhden kerran suurella viiveellä).

Jos menen tuonne developer options -> service -kohtaan ja testaan notifikaatioita sielä, ne tulevat samantien perille puhelimeen ja myös nettisivuille.

Osaisiko joku antaa idiootille ohjeet, miten tuon saan tehtyä, koska 3h home assistantin forumien selailun jälkeen olen edelleenkin lähtöpisteessä.
 
Liittynyt
01.09.2018
Viestejä
41
Oulun seudulla ei äkkiseltään ylitarjontaa suunnittelijoistakaan näyttäisi olevan.
Vaisahko käsittääkseni ainakin tekee, mutta ei liene kokemusta, kuin näistä kotimaassa tarjolla olevista laitevalmistajista. Piirsi kyllä ongelmitta keskussuunnitelmat Lingg&Janken ja MDT:n vekottimilla, mutta sepä nyt ei paljoa kysy, kun kattoo vaan montako lähtöä on kussakin rele- ja himmenninyksikössä. Sähkösuunnittelun osalta voin kyllä suositella. KNX-hommat olisi omaan tulevaan taloon tarkoitus hoitaa itse.

Sivuhuomiona KNX-laitteista kiinnostuneille LogicMachine:lla on nyt aika kiva promo, eli LogicMachine5:stä tietty malli + pari CanX-väyläpalikkaa reilulla 500€. LM:ää myydään käsittääkseni mm. Wieserinä raudan puolesta myös. CANx technology promotion | Logic Machine platform for KNX/EIB, EnOcean, Modbus, DALI, BacNet
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
295
En nyt hakua käyttämällä löytänyt, niin muistaako joku mikä (tai on varmaan useampia) Android apllikaatio oli sellainen kotiautomaation ohjaukseen tehty, että sai värkättyä eri laitteiden automaatiot tabletin ruudulle josta kätevästi ohjaus ja seuranta, ja sen sai tilaan jossa näyttö on sammutettuna kunnes kävelee laitteen ohi (tabletin kamera herättää näytön) tms. ?

Jotenkin kuvittelen että joku tuollaista softaa täällä kehui, mutta en enää sitä löydä. Toki se saattoi olla joku muukin ketju/forum. :hmm:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
278
En nyt hakua käyttämällä löytänyt, niin muistaako joku mikä (tai on varmaan useampia) Android apllikaatio oli sellainen kotiautomaation ohjaukseen tehty, että sai värkättyä eri laitteiden automaatiot tabletin ruudulle josta kätevästi ohjaus ja seuranta, ja sen sai tilaan jossa näyttö on sammutettuna kunnes kävelee laitteen ohi (tabletin kamera herättää näytön) tms. ?

Jotenkin kuvittelen että joku tuollaista softaa täällä kehui, mutta en enää sitä löydä. Toki se saattoi olla joku muukin ketju/forum. :hmm:
Actiontiles.com varmaankin kyseessä
 
Liittynyt
19.08.2019
Viestejä
73
En nyt hakua käyttämällä löytänyt, niin muistaako joku mikä (tai on varmaan useampia) Android apllikaatio oli sellainen kotiautomaation ohjaukseen tehty, että sai värkättyä eri laitteiden automaatiot tabletin ruudulle josta kätevästi ohjaus ja seuranta, ja sen sai tilaan jossa näyttö on sammutettuna kunnes kävelee laitteen ohi (tabletin kamera herättää näytön) tms. ?
Vaihtoehtona myös Fully Kiosk Browser, johon oletus kirjautumissivuna vaikka oman kodin home assistant etusivu.
 
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
525
Fully kiosk juuri tuollaisessa käytössä. Alkanut vaan vähän jätättämään. Ei aina päivity sivu.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
109
Vaisahko käsittääkseni ainakin tekee, mutta ei liene kokemusta, kuin näistä kotimaassa tarjolla olevista laitevalmistajista. Piirsi kyllä ongelmitta keskussuunnitelmat Lingg&Janken ja MDT:n vekottimilla, mutta sepä nyt ei paljoa kysy, kun kattoo vaan montako lähtöä on kussakin rele- ja himmenninyksikössä. Sähkösuunnittelun osalta voin kyllä suositella. KNX-hommat olisi omaan tulevaan taloon tarkoitus hoitaa itse.
Tulipa laitettua tuonne maililla pientä tiedustelua noin viikko sitten, mutta eipä ole vastausta kuulunut. Pitänee kohta soitella perään. Hyvä tietää kuitenkin, että on jollakulla positiivisia kokemuksia.
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
59
Olihan show flashailla Neo Coolcamin power plugeja. Eipä toiminut Espurna, vaikka oli oma firmware tuolle mallille. Nätisti sai tuya-convertilla sisään, mutta eipä toiminut plugi. En tiedä mitä noissa sisuskaluissa on lopulta eroa. GPIO-pinoutit googlettelin ja kyllä ne kaikenlaisissa kunfiguraatioissa oli aika lailla samat. Sitten laitoin Tasmotan sisään... sentään ledit sai palamaan, mutta eipä toiminut plugit. Ihan sama vaikka Tasmotan web-konfihuraatiossa vaihteli GPIO-pinoutteja, lopputulos oli toimimaton plugi.
Sitten HomeAssistantin kautta ESPHomella sain jollain ilveellä compile-komennolla ladattua koneelle firmware.binin ja se sitten OTAna sisään ja johan alkoi toimimaan. Ja koodia tutkaillessani ne GPIOt on samat, mitä ne piti olla jo Tasmotassa ja Espurnassakin.
Voltit, ampeerit ja watit näytti väärin, mutta nekin sai yaml-koodia muokkaamalla näyttämään ainakin suurinpiirtein oikein.

Flashasin samalla muutaman Wemosin tietokoneella, eikä nekään toiminut EspEasyn flashaamalla. Samassa wifissä oli, mutta ei niihin saanut yhteyttä HA. Turhaan niidenkin kanssa tappelin, sillä kun ne laittoi suoraan raspiin usbilla, niin taas ESPHomen kautta flashattynä toimi samantien.

On tää aikamoista opettelua ollut o_O

Kantapään kautta opetellut zigbee-verkonkin kanssa. Jatkuvasti jotain kommunikaatio-ongelmia, kun hiljalleen jotain lisäillyt jonhonkin ja kolmessa kerroksessa laitteita. Koko ajan tippuili joku verkosta väärän reitityksen takia.
Sitten tuumaustauko ja laite kerralla (routereita) koordinaattorista "ulospäin" lisäilemään ja parittamaan laitteita fiksummin toistensa kautta. Tuli alkuun ihan turhaan noita ongelmia, kun paritteli siellä täällä ja esim. joku yläkerran laite väkisin yritti olla yhteydessä kellarissa olevaan koordinaattoriin.
Eniten kyrsi tietenkin kiinteitä kytkimiä asennella uudestaan, kun piti tehdä parittamisen ajaksi väliaikaiskytkentöjä :cautious:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 814
Ensimmäinen kysymys on varmaan, että asteikolla 1/10 kuinka paljon on kiinnostusta säätää ja virittää vai out-of-the-box tyyppinen ratkaisu?
Sanotaan 5/10. Älylamput pitäisi saada toimimaan myös kaukosäätimellä, onnistuuko edes?
Trustin loota on nyt, päivitysten ja muun takia tuon voisi ehkä vaihtaa. Minkä standardin kamera zigbeen kanssa toimii edes?
 
Liittynyt
01.09.2018
Viestejä
41
Tulipa laitettua tuonne maililla pientä tiedustelua noin viikko sitten, mutta eipä ole vastausta kuulunut. Pitänee kohta soitella perään. Hyvä tietää kuitenkin, että on jollakulla positiivisia kokemuksia.
Tekee ymmärtääkseni toisen työn sivussa enimmäkseen noita. Sivuhuomiona tässä rakennusprojektin yhteydessä olen huomannut, että aikalailla aina kannattaa soitella alle ja laittaa sähköpostia sitten perään.
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
881
Fully kiosk juuri tuollaisessa käytössä. Alkanut vaan vähän jätättämään. Ei aina päivity sivu.
Jaa muillakin samanlainen onglema. Onko sinulla maksettu versio?

Minulla on vielä se maksuton versio, kun testailen ensin että saan laitteet kunnolla toimimaan. Ajattelin ensin että vika on tuossa maksuttomassa versiossa. Lämpötilat kyllä päivittyvät, mutta graafit jäävät sille päivälle, kun appi käynnistetään.
 
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
525
Juu maksettu versio on. Laitoin kellon badegena etusivulle niin siitä tietää käyttää suljettuna koko sivu.. pitäisi kokeilla home assistant appia sivun tilalle.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
83 957
Viestejä
1 727 805
Jäsenet
37 302
Uusin jäsen
IcePhoenix

Hinta.fi

Ylös Bottom