En kyllä usko, että tämä kissa-hiiri -leikki välttämättä kovin pitkään jatkuu kuitenkaan, koska koronaviruksella ei tunnu olevan kovin paljon mielikuvitusta sille miten se voi immuniteetin ohittaa, vaan ihan samoja mutaatioita on tapahtunut eri puolilla maailmaa toisistaan riippumatta... Voi siis olla, ettei se mutatoidu niin nopeasti etteikö ihmiskunta pysyisi tilanteen päällä jatkossa. Ja etenkin jos kaikki rokotteet suojaa uusilta mutaatioilta edes hivenen.
Mutta syksyllä voidaan vielä olla ongelmissa Etelä-Afrikan/Brasilian mutaatioiden kanssa.
Se korona-viruksen piikkiproteiini on sen viruksen syömähammas, jolla se pääsee sisään elimistöön ja soluun ace-2-reseptoreiden avulla joita on solujen pinnassa.
Ilmeisesti sitä piikkiproteiinia ei voi kovin paljoa muutella, että se toimii vielä tehokkaasti "avaimena" ace-2-reseptoreihin. Brasilian variantissa on keskeisissä paikoissa samat mutaatiot kuin Etelä-Afrikan variantissa ja nämä mutaatiot ovat tutkimuksien perusteella tehokkaimmat muunnokset piikkiproteiinissa ace-2-reseptoreihin sitoutumisen kannalta.
Kunhan rokotteet saadaan tuunattua sellaisiksi, että ne tuottavat vaikka mRNA-tekniikalla piikkiproteiinia myös noihin E-Afrikan ja Brasilian variantteihin, niin siitä taitaa alkaa viruksen kujanjuoksu kohti marginaalia. Mahdollisesti pitää vielä sen jälkeen muutamana vuonna jotain uutta tehostetta kehittää rokotteeseen, mutta kerta kerralta se viruksen elintila käy kapeammaksi.
Sitä on vaikea sanoa saadaanko kyseistä virusta erilaisine mutaatioineen koskaan kokonaan hävitettyä ihmisten sairauksien aiheuttajana. Voihan sekin olla mahdollista, että se mutatoituu lopulta sellaiseksi ettei se aiheuta oikeastaan kenellekkään mitään oireita. SARS virushan taisi aikoinaan kadota tällä tavalla.