Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Väittäisin, että myös yleisellä kontaktien välttämisellä on ollut huomattava vaikutus influenssan leviämisen estämisessä.

Tottakai. Tuo on tietenkin merkityksellinen asia, samoin kuin se käsien pesu, desinfioinnit, yms yms.

Näin henkilökohtaisella tasolla uskon, että se, että päiväkodit (ja koulut) on saatu pidettyä näinkin hyvin auki, on osaltaan rokotusten ansiosta, joskin myös lapsia otettu paremmin kotiin oireisina (hoitajat joutuvat olemaan poissa pienistäkin oireista, sijaisia onkin näkynyt enemmän). Myöhemmin selvinnee rokotteen teho, että olenko aivan väärässä vai en. Jotain kymmenen ja viidenkymmenen prosentin välistä tehoa kai nuo influenssarokotteet on pienillä lapsilla tuottaneet?

"Kaikki annetut rokoteannokset eivät vielä näy rokotusrekisterin luvuissa, osin tiedonsiirto-ongelmista johtuen"

 
Misät sait luvut? THL sivuilla 13.2 mennessä rokotteita kirjattu annetuksi n. 1.2 miljoonaa (about. 20% väkiluvusta), jos katsoin oikein. Väite oli, että iso osa suomalisista on saanut rokotteen, niin sen takia influenssaa ei käytännös ole enää ollut. Kuka sitten pitää mitäkin lukua isona osana. Miinus rokotteen teho mikä 100% varmuuudella ei ole 100%.

Tottakai rokotuksilla on väliä ja ennen kaikkea hygienian parantuminen.


Kuvankaappaus vielä 16.2 tilanteesta, kun tuo saattaa muuttua ajan saatossa.
1613468165348.png
Tuossa kuvassasi on vain terveyskeskuksissa annetut rokotteet, merkittävä osa influenssarokotuksista annetaan työterveydessä. Rokotteet loppuivat joulukuussa, kaikki halukkaat eivät saaneet, ja tälle talvelle ei saada enää lisää rokotteita.
 
Tuossa kuvassasi on vain terveyskeskuksissa annetut rokotteet, merkittävä osa influenssarokotuksista annetaan työterveydessä. Rokotteet loppuivat joulukuussa, kaikki halukkaat eivät saaneet, ja tälle talvelle ei saada enää lisää rokotteita.
No sitten tilastointi harha omalta puolelta selittyy tuosta syystä. Jos oletetaan, että se mainittu 1.8M rokoteannosta on annettu, niin työterveyksille jää se ~600k rokoteannosta.
 
Misät sait luvut?

Tälle influenssakaudelle hankitut 1,8 miljoonaa influenssarokotetta käytettiin kaikki, eivätkä kaikki halukkaat tiettävästi edes saaneet rokotusta.


Tuo on mielestäni "iso osa". Ja tuolla on varmasti vaikutusta influenssan leviämiseen. Ennen kaikkea mä haluan kritisoida sitä, että kyseenalaistetaan rokotusten järkevyys sillä perusteella, ettei tartuntoja ole. Eli perustellaan järkevyyttä juuri sillä asialla, minkä sen rokotuksen pitäisikin aiheuttaa. "Tarvitaanko me näitä rajoituksia kun korona ei räjähtänytkään käsiin?" "Ei me tarvita nopeusrajoituksia, sillä mähän ajoin alle satasta satasen alueella", "En tarvitse toppatakkia pakkasella, sillä mullahan oli lämmin tässä toppatakissa".

Eli musta influenssatartuntojen vähyys ei ole peruste sille, että rokotuksista ei olisi ollut mitään hyötyä. Enkä tajua, miksi joku noin ajattelee.

(Ja siis ehdottomasti myös koronarajoitukset ovat vähentäneet influenssan leviämistä. Siitä ei ole epäilystä.)
 
Sama homma koronarokotteella. Jos olet 20-29v perusterve, niin mahdollisuus selvitä taudista hengissä on 99% ja mahdollisuus sairastaa se lievänä lienee 95% luokkaa. Hyötyjä sen ottamisella ei ole, ellei matkustusta tai festareita rajoiteta passilla.
Ei hyötyjä? Otatko venäläiseen rulettiin patruunan mieluummin astiasta jossa on 99 paukkupatruunaa ja yksi dumdumluoti vaiko astiasta jossa on 998 paukkua, 1 oikea luoti ja 1 josta saat armottoman päänsäryn ja kuumeen hetkeksi? Viimeinen on siis se rokotuksen sivuvaikutusluoti.

Lisäksi ei se lieväkään korona mitään herkkua ole.
 
Sama homma koronarokotteella. Jos olet 20-29v perusterve, niin mahdollisuus selvitä taudista hengissä on 99% ja mahdollisuus sairastaa se lievänä lienee 95% luokkaa. Hyötyjä sen ottamisella ei ole, ellei matkustusta tai festareita rajoiteta passilla.
Myöskään muille siitä ei liene tällä tietoa olevan haittaa, rokote tai ei, niin tautia voi edelleen levittää. En vain näe mitään motivaatiota sen ottamiselle tuossa tai seuraavassakaan ikäryhmässä? En usko että siitä mitään haittaakaan on tai että sitä pitäisi vältellä, mutta miksi tämäkin valinta aiheuttaa niin monella verenpaineen nousua?

Höpsistä. Esim. AZ:n Rokote vähentää taudin levittämistä tuoreen tutkimuksen mukaan. Sama lienee muidenkin rokotteiden kohdalla. Ei ole mitään syytä olettaa muuta, ja asia luultavasti todetaan myös tutkimuksin pian.

Jos ei näe rokotteen hyötynä sitä, että välttyy vakavalta muodolta ja vähentää taudin leviämistä väestössä, niin ei kai siinä sitten mitään. Onneksi suurin osa ei noin ajattele. Eivät kuormita terveydenhuoltoa suoraan tai epäsuoraan.
 
Myöskin leviää erittäin tehokkaasti vaikka sairaala-olosuhteissa joissa noudatetaan tarkkoja toimia leviämisen estämiseksi joka tekee siitä häijymmän kuin muut vastaavat.
Olen itse toiminut viimeiset 15v yhdessä suurimmista sairaanhoitopiireistä infektioiden parissa joten jotain tarttumapintaa asiaan on. Ja otan rokotteen kun sen aika on.

Sairaalassa helpostitarttuvat taudit leviät juuri tehokkaasti, koska kyseessä on sairaala, eli siellä on paljon sairaita ihmisiä. Lisäksi sairaanhoidossa on usein mahdoton pitää turvavälejä ja fyysistä kosketusta ei voi vältellä kuten muualla (hieman hankala hoitaa etänä). Hyvä esimerkki tästä on kansankielellä sairaalabakteerit esim. MRSA ja ESBL, pyörivät kaikissa sairaaloissa eikä niistä päästä eroon vaikka yritetäänkin. Aivan mahdoton estää sairaalaolosuhteissa esim. koronan leviäminen, kun leviää ilmassa ja pinnoilta. Kukaan ei ehdit jokaisen ihmisen jälkeen jokaista pintaa desinfioida eikä ilmanvaihtokaan nyt niin tehokas niissä ole, että ilmasta saataisiin bakteeri pois. Sukulainen sai keskusairaalan fysioterapeutilta koronan. En siis syyllistä mitenkään sairanhoitoa/sairaaloita, mutta ovat vaan todella otollisia paikkoja tälläisten tautien leviämiseen vaikka kuinka yritettäisiin estää.
 
Höpsistä. Esim. AZ:n Rokote vähentää taudin levittämistä tuoreen tutkimuksen mukaan. Sama lienee muidenkin rokotteiden kohdalla. Ei ole mitään syytä olettaa muuta, ja asia luultavasti todetaan myös tutkimuksin pian.

Jos ei näe rokotteen hyötynä sitä, että välttyy vakavalta muodolta ja vähentää taudin leviämistä väestössä, niin ei kai siinä sitten mitään. Onneksi suurin osa ei noin ajattele. Eivät kuormita terveydenhuoltoa suoraan tai epäsuoraan.

Se aikaisemmin (joka oli vain esimerkki - siinäkin muuten kannattaa hakea vahviste, jos matkaa alueelle jossa sitä on) heittämäni polio on täysin oireeton 90%:lla. 5%:lla lievä flunssa. 4-5% voimakas flunssa.

Ehkä entisaikoina on ajateltu, että se 99% ei riitä. Onneksi taitaa melko suuri osa vieläkin hahmottaa ongelman.
 
Tuskin koskaan tullaan kuulemaan tarkkoja tietoja, paljonko covid-19 oikeasti tappoi ihmisiä, mutta viime päivinä maailmalta on kantautunut kiinnostavia tietoja.

Venäjällä kuoli v. 2020 marraskuussa 78.000 ihmistä enemmän, kuin v. 2019 marraskuussa, eli yhden kuukauden aikana tavallista korkeampi kuolleisuus oli suunnilleen sama, kuin koronakuolleiden virallinen määrä (81.000 tänään, worldometerin mukaan). Ja huomionarvoista on, että marraskuussa koronatartuntojen määrä oli vasta lähdössä kasvuun. Marraskuun alussa todettiin virallisten tietojen mukaan n. 18.000 uutta koronatartuntaa, marraskuun puolivälissä 22.000 koronatartuntaa ja joulukuun alussa 26.000 koronatartuntaa. Koko joulukuu mentiin 25 - 30 tuhannen päivittäisen tartunnan kieppeillä. Odotettavissa siis on, että joulu-tammikuussa kuolleisuus ylimääräinen kuolleisuus on vieläkin suurempaa kuin marraskuussa, jolloin 3 kk ylimääräinen kuolleisuus olisi n. 250.000 hlö. Ja tautia on esiintynyt Venäjällä runsaasti jo ennen marraskuutakin. Kokonaiskuolleisuus saattaa olla lähempänä puolta miljoonaa. (Muokkaus: Venäjän osalta tilanne on kiinnostava myös siksi, että kuolleisuus on ollut voimakkaasti laskusuuntainen v. 2003 alkaen).

Muiden maiden kokonaiskuolleisuutta vs. koronakuolleisuutta käsittelevä artikkeli on päivitetty helmikuun alussa, tätä en kovin laajalti referoi, muuta kuin että useissa länsimaissakin kokonaiskuolleisuus on suurempi, kuin virallinen koronakuolleiden määrä, mutta muutamissa rikkaissa maissa kokonaiskuolleisuus on tavallista matalamalla tasolla, vaikka koronaankin on kuollut väkeä. Tämä saattaa osaltaan johtua vähäisemmästä kuolleisuudesta muihin kulkutauteihin.

Sitten kun otetaan huomioon, että yksikään Afrikan tai Lähi-Idän maa (Israelia lukuunottamatta tietysti) ei raportoi koronakuolleisuuttaan ollenkaan, Intian ja Kiinan lukemat on vähintäänkin arveluttavia, ja myös iso osa Etelä-Amerikan maista jättää kuolemat kokonaan raportoimatta, tai vähintäänkin koronakuolemat paljon pienemmät kuin ylimääräinen kokonaiskuolleisuus (osasta nämä tiedot kokonaiskuolleisuus vs. koronakuolleisuus on saatavilla, kts Economistin linkki alla), on covid-19 tautiin kuollut todennäköisesti moninkertainen määrä viralliseen 2,5 miljoonaan verrattuna.

Muokkaus vielä: otetaan yksi esimerkki Afrikan maista. Egypti on raportoinut 10.000 koronakuolemaa, mutta 24.1. 2021 mennessä koronaan on kuollut "yli 300 lääkäriä". Meinaako tämä sitä, että 3,3 % Egyptin väestöstä on lääkäreitä? No ei, Worldbank Datan mukaan Egyptissä on 0,5 lääkäriä per 1000 asukasta. Jos lääkäreitä on kuollut samassa suhteessa kuin heitä on väestöön suhteutettuna, Egpytissä koronaan kuolleita olisi tuon 10.000 sijaan yli 500.000.

Toisaalta sitten taas, onko sillä meidän näkökannalta niin paljon merkitystä, paljonko tauti tappaa maailmalla, jos tilanne meillä pysyy hallinnassa?

Lähteitä:
Tämän päivän virallinen lukema - Coronavirus Update (Live): 109,735,851 Cases and 2,420,401 Deaths from COVID-19 Virus Pandemic - Worldometer
Venäjän kokonaiskuolleisuutta käsittelevä artikkeli englanniksi, perustuen Rosstatin tietoihin: Russia’s Mortality Hit 16-Year High in November, Official Data Says - The Moscow Times
Muiden maiden kokonaiskuolleisuutta vs. koronakuolleisuutta käsittelevä artikkeli: Tracking covid-19 excess deaths across countries
Intian lukemia tarkasteleva artikkeli: Coronavirus: How many Covid-19 deaths is India missing?
Kiinan lukemia tarkasteleva artikkeli: Why is COVID-19 incidence in authoritarian China so much lower than in the democratic US: Effectiveness of collective action or Chinese cover-up? | VOX, CEPR Policy Portal
Egyptin "yli 300" lääkäriä: Nations tighten virus curbs as Dutch curfew protesters clash with police
 
Viimeksi muokattu:
Lisäksi sairaanhoidossa on usein mahdoton pitää turvavälejä ja fyysistä kosketusta ei voi vältellä kuten muualla (hieman hankala hoitaa etänä).

Hyvä esimerkki tästä on kansankielellä sairaalabakteerit esim. MRSA ja ESBL, pyörivät kaikissa sairaaloissa eikä niistä päästä eroon vaikka yritetäänkin.

Aivan mahdoton estää sairaalaolosuhteissa esim. koronan leviäminen, kun leviää ilmassa ja pinnoilta. Kukaan ei ehdit jokaisen ihmisen jälkeen jokaista pintaa desinfioida eikä ilmanvaihtokaan nyt niin tehokas niissä ole, että ilmasta saataisiin bakteeri pois.

Vastaan näihin pariin kohtaan. Eli olet oikeassa, turvavälejä ei voi pitää akuutissa hoidossa tai vähemmän akuutissa. Sairaaloissa tapahtuva työ perustuu fyysiseen kosketukseen (auttaminen, mittaukset, toimenpiteet, tutkimukset yms. ). Varsinkin jos potilas on sellainen ettei voi pitää maskia (tarvitsee hengitystukea; pitää venturimaskia, on intuboitu etc.) on otollinen levittäjäksi.

MRSA ja ESBL eivät pyöri sairaaloissa, urallani olin töissä osastolla jolla hoidettiin pääsääntöisesti MRSA, ESBL, VRE potilaita ja usean tuhannen potilaan vuosimääristä 1-2 sai MRSA tartunnan osastolta, josta toki sitten tehdään SAI-ilmoitus asianmukaisesti ja koitetaan jäljittää sitten altistuneet ja selvitetään mikä meni pieleen. Eri metodeja puhdistukseen on, toki eri taudinaiheuttajille eri toimet kuten mm. nocospray.

Korona leviää ilmassa pisaratartuntana kyllä ja jos ei sulkutiloja ja alipaineistettuja huoneita ole niin kyllähän se leviää. Tuosta pinnalta leviämisestä on vähän kiistanalaista tietoa.

Ja hyvin sanottu ettei kannata syyllistää koska kyllähän fakta on että ironisesti sairaala on "pahin paikka" sairastaa kun siellä altistuu kaikelle muulle, myöskin muulloin kuin epidemia aikana.

EDIT: Ja MRSA:han saadaan häädettyä hoidoilla pois, sitten sen merkinnän poistaminen potilaan riskitiedoista onkin eri prosessi. Ja ESBL:stä on kaksi kantaa joista toinen hoidetaan eristyksenä ja toinen normaalein varotoimin.
 
Sama homma koronarokotteella. Jos olet 20-29v perusterve, niin mahdollisuus selvitä taudista hengissä on 99% ja mahdollisuus sairastaa se lievänä lienee 95% luokkaa. Hyötyjä sen ottamisella ei ole, ellei matkustusta tai festareita rajoiteta passilla.
Itsekkäästi ajateltuna ei ole dramaattista välitöntä hyötyä, mutta tämän yhteiskunnan pyöriminen edellyttää vähän muutakin kuin sitä, että juuri sulla menee hyvin terveyden suhteen..

Lisäksi josset ota rokotetta, on hyvin suuri mahdollisuus että saat taudin jossain vaiheessa. Haluatko välttämättä saada sitä, vaikka se olisi todennäköisesti "lieväkin"?
 

Tuo on mielestäni "iso osa". Ja tuolla on varmasti vaikutusta influenssan leviämiseen. Ennen kaikkea mä haluan kritisoida sitä, että kyseenalaistetaan rokotusten järkevyys sillä perusteella, ettei tartuntoja ole. Eli perustellaan järkevyyttä juuri sillä asialla, minkä sen rokotuksen pitäisikin aiheuttaa. "Tarvitaanko me näitä rajoituksia kun korona ei räjähtänytkään käsiin?" "Ei me tarvita nopeusrajoituksia, sillä mähän ajoin alle satasta satasen alueella", "En tarvitse toppatakkia pakkasella, sillä mullahan oli lämmin tässä toppatakissa".

Eli musta influenssatartuntojen vähyys ei ole peruste sille, että rokotuksista ei olisi ollut mitään hyötyä. Enkä tajua, miksi joku noin ajattelee.

(Ja siis ehdottomasti myös koronarajoitukset ovat vähentäneet influenssan leviämistä. Siitä ei ole epäilystä.)
Ilmeisesti Australia ei saanut memoa asiasta...
Australia ei kiirehdi koronarokotuksia – pääministeri väittää Britannian nopeiden liikkeiden aiheuttaneen ongelmia

Itsekkäästi ajateltuna ei ole dramaattista välitöntä hyötyä, mutta tämän yhteiskunnan pyöriminen edellyttää vähän muutakin kuin sitä, että juuri sulla menee hyvin terveyden suhteen..

Lisäksi josset ota rokotetta, on hyvin suuri mahdollisuus että saat taudin jossain vaiheessa. Haluatko välttämättä saada sitä, vaikka se olisi todennäköisesti "lieväkin"?

Itse näkisin sen niin että nyt otettuna perusterveelle nuorelle rokotteesta ei ole mitään mitattavaa hyötyä koska rokotteista on pulaa ja kattavuutta ei saavuteta ennen kesää.
Kesän kohdalla jopa THL ennakoi taudin laantuvan kausiluonteisuuden vuoksi, joten kesä menee joka tapauksessa pienemmällä riskillä. Syksyn tullen ollaan tuntemattoman edessä, onko koronaa enää olemassa, onko Helmikuussa otetulla rokotteella tarvittavaa vaikutusta enää vai onko teho loppunut (tästähän on vain arvioita, mutta laajassa mittakaavassa ei voida tietää totuutta) vai onko joku mutaatio ottanut vallan jota vastaan ensimmäisen sukupolven rokotteet ovat tehottomia.

Toisaalta, riskit ovat niin pieniä että niiden kanssa pystyy melko helposti elämään. Aika moni tiedostaa tupakan ja keuhkosyövän korrelaation mutta ei anna sen vaikuttaa mihinkään tai koskenkorvan ja autoilun välisen pyhän liiton jne...
 
Vastaan näihin pariin kohtaan. Eli olet oikeassa, turvavälejä ei voi pitää akuutissa hoidossa tai vähemmän akuutissa. Sairaaloissa tapahtuva työ perustuu fyysiseen kosketukseen (auttaminen, mittaukset, toimenpiteet, tutkimukset yms. ). Varsinkin jos potilas on sellainen ettei voi pitää maskia (tarvitsee hengitystukea; pitää venturimaskia, on intuboitu etc.) on otollinen levittäjäksi.

MRSA ja ESBL eivät pyöri sairaaloissa, urallani olin töissä osastolla jolla hoidettiin pääsääntöisesti MRSA, ESBL, VRE potilaita ja usean tuhannen potilaan vuosimääristä 1-2 sai MRSA tartunnan osastolta, josta toki sitten tehdään SAI-ilmoitus asianmukaisesti ja koitetaan jäljittää sitten altistuneet ja selvitetään mikä meni pieleen. Eri metodeja puhdistukseen on, toki eri taudinaiheuttajille eri toimet kuten mm. nocospray.

Korona leviää ilmassa pisaratartuntana kyllä ja jos ei sulkutiloja ja alipaineistettuja huoneita ole niin kyllähän se leviää. Tuosta pinnalta leviämisestä on vähän kiistanalaista tietoa.

Ja hyvin sanottu ettei kannata syyllistää koska kyllähän fakta on että ironisesti sairaala on "pahin paikka" sairastaa kun siellä altistuu kaikelle muulle, myöskin muulloin kuin epidemia aikana.


Puhuin nyt yleisesti sairaalabakteereista. Ne yleensä saadaan sieltä sairaalasta, ehkä hieman huonosti sanottu tuo, että pyörivät siellä, mutta sieltä ne yleensä saadaan. Toki monilla on heikentynyt vastustuskyky jne.

"Hoitoon liittyvien infektioiden yleisyys
Suomessa lähes joka kymmenennellä sairaalassa osastohoidossa olleella potilaalla on ollut hoitoon liittyvä infektio. Tämä tarkoittaa vuosittain 40 000–50 000 potilasta. Tavallisilla vuodeosastoilla infektioriski on suurin syövän hoitoon tai kirurgiseen hoitoon tulevilla, keskimääräinen sisätautiosastoille tulevilla ja pienin lapsipotilailla. Teho-osastolla olevista potilaista ja vaikeasti sairaista syöpäpotilaista jopa 25–30 %:lla potilaista on hoitoon liittyvä infektio.
Hoitoon liittyvään infektioon on laskettu kuolevan Suomessa vuosittain 700–800 sellaista potilasta, jotka olisivat selvinneet hengissä, jos he eivät olisi hoidon aikana saaneet infektiota. Hoitoon liittyvät infektiot ovat siten suuri kansanterveydellinen ongelma. Toisaalta infektio, vaikkapa sairaalakeuhkokuume, on myös yleinen välitön syy kuolemaan, kun perustautia, esimerkiksi syöpää tai vaikeaa tapaturmaa, ei kyetä hoitamaan onnistuneesti ja kuolema on väistämätön." Hoitoon liittyvät infektiot

Koronaa levittävät myös ne, jotka eivät tiedä sitä sairastavansa. Ihan kuten tuossa sukulaisen tapauksessa, ei se fysioterapeutti siellä keskussairaalassa sitä tahallaan ollut levittämässä. Ei vaan tiennyt sairastavansa ja altisti sitten aika ison määrän ihmisiä tietämättään. No joo tuosta pinnoilta leviämisestä nyt ristiriitaista tietoa, mutta kyllähän se taidetaan yleisesti kuitenkin riskinä pitää kun kehotetaan käsienpesuun/käsidesin käyttöön sekä siivouksen tehostamiseen.

Tämä olikin juuri se pointti, eli siellä altistuu aina sillä hetkellä vallalle olevilla taudeille. Se on todellakin ironista, että se sairaala on se "pahin paikka" sairastaa, tosin monesti enemmin siellä kun muualla jos on jotain akuuttia. En todellakaan syyllistä terveydenhuoltoa, mutta on vaan tosiaan otollinen paikka tälläisten helposti tarttuvien leviämiseen. Omaiset myös levittävät tarttuvia tauteja sairaaloihin vieraillessaan (muitakin kun pelkästään koronaa).
 
Ilmeisesti Australia ei saanut memoa asiasta...
Australia ei kiirehdi koronarokotuksia – pääministeri väittää Britannian nopeiden liikkeiden aiheuttaneen ongelmia



Itse näkisin sen niin että nyt otettuna perusterveelle nuorelle rokotteesta ei ole mitään mitattavaa hyötyä koska rokotteista on pulaa ja kattavuutta ei saavuteta ennen kesää.
Kesän kohdalla jopa THL ennakoi taudin laantuvan kausiluonteisuuden vuoksi, joten kesä menee joka tapauksessa pienemmällä riskillä. Syksyn tullen ollaan tuntemattoman edessä, onko koronaa enää olemassa, onko Helmikuussa otetulla rokotteella tarvittavaa vaikutusta enää vai onko teho loppunut (tästähän on vain arvioita, mutta laajassa mittakaavassa ei voida tietää totuutta) vai onko joku mutaatio ottanut vallan jota vastaan ensimmäisen sukupolven rokotteet ovat tehottomia.

Toisaalta, riskit ovat niin pieniä että niiden kanssa pystyy melko helposti elämään. Aika moni tiedostaa tupakan ja keuhkosyövän korrelaation mutta ei anna sen vaikuttaa mihinkään tai koskenkorvan ja autoilun välisen pyhän liiton jne...
Olisikohan tuo aussien tammikuinen ulostulo lähinnä poliittinen, koska rokotteita ei ollut vaan tarjolla tuohon aikaan. Ensimmäiset rokotteet saapuivat eilen ja ne annetaan ihan näinä päivinä, ja tavoitteena on rokottaa kaikki kansalaiset niin pian kuin rokotteita vain saadaan.
 

Kyllä saivat ja kyllä rokottavat:

On Monday, Australia received its first delivery of Covid-19 vaccines and is gearing up to begin the mammoth task of immunising every willing adult in the country.

This will be the largest single vaccination program in Australia’s history and many still have questions about how the process will work and, most importantly, when they can expect to get the jab.

 
Täällä maaseudun rauhassa ei ole koronasta tietoakaan. Sen sijaan korona rokotteesta on tännekin jo joitain kokemuksia kertynyt. Tässä likellä hoitokodissa kuoli
vanhus muutaman vrk sisällä tehosterokotteesta. Toki oli jo riskiryhmässä muutenkin. Toinen tapaus jossa aivan perusterve 45v sai tehosteen. Pahoinvointi alkoi pian
rokotteen jälkeen, illalla sydän tuntui takovan ulos rinnasta. Puoliso soitti piipaa auton paikalle. Ottivat sydänkäyrän ja tutkimuksiin joiden kaikki tulokset ei ole vielä selvillä.
Sai lääkityksen joka sai leposykkeen laskemaan ainakin likelle normaalia. Tilanne seurannassa. Kuumetta oli myös useamman vrk.

Nämä tuttavapiirissä.
Mun 101-vuotias isoisä otti kaksi piikkiä Pfizerii ilman mitään sivuoireita.
 
Jaahas, jaahas, ihan mikä hyvänsä ei mene läpi, sentään. Hollannissa tuomioistuin totesi ulkonaliikkumiskiellon laittomaksi ja se pitää lopettaa välittömästi. Tämä tieto napattu HS:n päivittyvästä seurannasta.

Hollantilainen tuomioistuin päätti tiistaina, että hallituksen on purettava maassa annettu ulkonaliikkumiskielto, kertoivat uutistoimistot. Ulkonaliikkumiskielto on sytyttänyt Hollannissa laajimpia mellakoita vuosikymmeniin.

"Ulkonaliikkumiskielto on kumottava välittömästi", haagilainen tuomioistuin katsoi. Tuomarin mukaan maan hallinto on käyttänyt väärin toimivaltuuksiaan poikkeustilanteessa.
 
Sorry lievä OT, mutta Areenalla juuri julkaistu ruotsalainen dokumenttisarja rokotehörhöistä. En ole vielä katsonut, mutta varmasti katson. Ilmeisesti suomalainenkin lahkojohtaja on mukana dokumentissa, jossa ruotsalaiset toimittajat soluttautuviat rokotehörhöjen lahkoon puoleksitoista vuodeksi:

 
Mitens toi tartuttavuus rokotetuilla tai sairastaneilla? Onko siitä mitään tuoretta havaintoa? Tai lähinnä sairastaneiden tilanne kun rokote on niin tuore. Onko esim. karanteenisuositukset erilaisia jo sairastaneilla tai rokotetuilla? Ehkä tästä on jo jauhettu täällä, mutta en äkkiseltään havainnut joten pahoittelut mahd. toistosta.
 
Onko esim. karanteenisuositukset erilaisia jo sairastaneilla tai rokotetuilla?

Mun käsittääkseni suosituksiin ei (ainakaan vielä) vaikuta millään tavalla rokotus tai aiempi koronan sairastaminen. Varmaan niitä fiksataan sitten kun kattavuus on huomattavasti nykyistä parempi.
 
Suojautumistoimet ovat rokotetuilla, sairastaneilla ja kaikilla muillakin identtiset. Terveydenhoidon puolella on sitten vielä omat lisäsäännöt.

Mitä rokotteen suojaan tulee, niin käytännössä kolme viikkoa on se josta saadaan about maksimisuojaus ja kaksi viikkoa se josta jotain pientä suojaa mahdollisesti jo on .
 
Olisikohan tuo aussien tammikuinen ulostulo lähinnä poliittinen, koska rokotteita ei ollut vaan tarjolla tuohon aikaan. Ensimmäiset rokotteet saapuivat eilen ja ne annetaan ihan näinä päivinä, ja tavoitteena on rokottaa kaikki kansalaiset niin pian kuin rokotteita vain saadaan.
Ihan varmasti oli. Lähinnä väittämä että rokotteet vaaditaan virusepidemian poistamiseen. Australiassa ei ilmaantuvuuteen taida olla mitään vaikutusta tuleeko rokotteita vai ei, mutta toki rokotettuna kansa voi ottaa vastaan F1, Tennis yms... kisaturisteja.

Koko epidemiassa se taikasana olisi huolettomuuden paluu, sitähän tässä eniten kaivataan. Tieto siitä ettei tänään ole tartuntoja, mutta huomenna voi tulla lockdown on ihan yhtä rasittava kuin lukea 1000 uudesta tartunnasta tänään. Israelin malli jossa portaittain puretaan rajoituksia mikäli X,Y ja Z ehto täyttyy rauhoittaisi varmaan tilannetta Suomessakin, esim. Jääkiekkoa pääsee katsomaan kun R0 = <1, yli 70v. rokotettuja on +75% ja sairaaloissa on alle 100 potilasta. Joku porkkana.

Nyt kun tiedotuslinja on "nuorilla ei aiheuta sairaalajaksoja, rokotteiden kanssa vähän kestää, rokotus ei poista karanteenia tai päästä festareille, ulkonaliikkumiskieltoja pohditaan" ja sitä sulattelet kulmabaarissa ihmetellen, että kun Juha Tapio soi levyltä, 100 ihmistä saa baarissa sitä kuunnella kanssasi, mutta jos tulee livenä laulamaan niin samassa tilassa kokoontumisrajoitus on 10 ihmistä, niin ei itselle tule ensimmäisenä mieleen tuomita heitä jotka ajattelevat tästä "ihan sama"
 
Riskiryhmään kuuluvat vanhemmat olivat saaneet tänään Modernan rokotteen ensimmäisen piikin ja toinen tulee 12 viikon päästä. En edes tiennyt että niitä annetaan Suomessa muille kuin terveydenhuoltohenkilöstölle.
 
Riskiryhmään kuuluvat vanhemmat olivat saaneet tänään Modernan rokotteen ensimmäisen piikin ja toinen tulee 12 viikon päästä. En edes tiennyt että niitä annetaan Suomessa muille kuin terveydenhuoltohenkilöstölle.

Isovanhemmillekin oli kotihoitaja soittanut, että passaako tulla tänään antaan semmoset koronarokotteet :P Merkistä en tiedä mitä saivat, liekö kuitenkin saksan suuntaan kallellaan..
 
Mun käsittääkseni suosituksiin ei (ainakaan vielä) vaikuta millään tavalla rokotus tai aiempi koronan sairastaminen. Varmaan niitä fiksataan sitten kun kattavuus on huomattavasti nykyistä parempi.
Korjaus tähän kun tuota THL:ltä lopulta pengoin: jos olet sairastanut taudin alle 6kk sitten (lääkärintodistus vaaditaan) ei tarvitse omaehtoista karanteenia maahantullessa. Jos nyt ihan hiuksia halkaistaan niin voihan sairastanut teoriassa silti kuljettaa ja levittää tautia esim. käsissään vaikka virus ei pystykään lisääntymään sairastaneen kehossa.
 
Riskiryhmään kuuluvat vanhemmat olivat saaneet tänään Modernan rokotteen ensimmäisen piikin ja toinen tulee 12 viikon päästä. En edes tiennyt että niitä annetaan Suomessa muille kuin terveydenhuoltohenkilöstölle.
Modernaa annetaan Suomessa lähinnä syrjäseuduilla, niin hoitajille kuin riskiryhmään kuuluville. Syynä on kylmäketju. Moderna säilyy tavanomaisessa pakastinlämpötilassa, ja on siten paljon helpompi viedä esim. Lapin perukoille.
 
Modernaa annetaan Suomessa lähinnä syrjäseuduilla, niin hoitajille kuin riskiryhmään kuuluville. Syynä on kylmäketju. Moderna säilyy tavanomaisessa pakastinlämpötilassa, ja on siten paljon helpompi viedä esim. Lapin perukoille.
Tämä ainakin oli Jyväskylässä, eli ei ole kylmäketjuista kiinni.
 
Tämä ainakin oli Jyväskylässä, eli ei ole kylmäketjuista kiinni.
Saattaisi jostain kotihoidon logistisista ja byrokraattisista syistä silti olla kylmäketjusta kiinni. Tai jos tulee hukkareissuja ja aineet tuodaan takaisin kun joku maire kieltäytyy tai pentti on lähtenytkin juuri kauppaan kun kotihoidon piti tulla.
 
Aikamoista. Käsittääkseni koronavilkku ollut aika hyödytön. Altistusilmoissa ollut pitkiä viiveitä.

"Tähän mennessä altistumisilmoituksen saaneista on pääsääntöisesti testattu vain oireita saaneet henkilöt. Nyt kuitenkin THL on suositellut sairaanhoitopiirejä ohjaamaan kaikki altistumisilmoituksen saaneet testeihin. Lisäksi suositellaan, että myös negatiivisen testituloksen saaneet ja myös rokotetut ohjataan omaehtoiseen karanteeniin, jos he ovat saaneet Koronavilkun altistumisilmoituksen."

THL näköjään myös kritisoi koronatestin luotettavuutta:

"Ohjeiden mukaan omaehtoista karanteenia suositellaan myös, vaikka koronatestitulos olisi negatiivinen. Tämä johtuu THL:n Aleksi Yrttiahon mukaan siitä, että oireet voivat alkaa vasta 4–5 päivän päästä tartunnasta, eikä testikään välttämättä tunnista tuoretta tartuntaa. Viiveen takia oireettomia ei myöskään pitäisi testata heti, kun Koronavilkku on antanut altistumisilmoituksen."

 
Aikamoista. Käsittääkseni koronavilkku ollut aika hyödytön. Altistusilmoissa ollut pitkiä viiveitä.

"Tähän mennessä altistumisilmoituksen saaneista on pääsääntöisesti testattu vain oireita saaneet henkilöt. Nyt kuitenkin THL on suositellut sairaanhoitopiirejä ohjaamaan kaikki altistumisilmoituksen saaneet testeihin. Lisäksi suositellaan, että myös negatiivisen testituloksen saaneet ja myös rokotetut ohjataan omaehtoiseen karanteeniin, jos he ovat saaneet Koronavilkun altistumisilmoituksen."

THL näköjään myös kritisoi koronatestin luotettavuutta:

"Ohjeiden mukaan omaehtoista karanteenia suositellaan myös, vaikka koronatestitulos olisi negatiivinen. Tämä johtuu THL:n Aleksi Yrttiahon mukaan siitä, että oireet voivat alkaa vasta 4–5 päivän päästä tartunnasta, eikä testikään välttämättä tunnista tuoretta tartuntaa. Viiveen takia oireettomia ei myöskään pitäisi testata heti, kun Koronavilkku on antanut altistumisilmoituksen."


Tavallaan huvittavaa valittaa sekä viiveestä että siitä että riskinä mennä testiin liian aikaisin tartunnan jälkeen. Sinänsä kyllä olisi hyvä ilmoituksen yhteydessä kertoa, että pitäisikö testiin mennä heti, vai vasta muutaman päivän jälkeen.

Oma käsitys on ettei ole ollut hyödytön, vaan on kannustanut oireita saaneita oikeasti menemään testiin, eikä levittämään 'nuhaa'.
 
Mitens toi tartuttavuus rokotetuilla tai sairastaneilla? Onko siitä mitään tuoretta havaintoa? Tai lähinnä sairastaneiden tilanne kun rokote on niin tuore. Onko esim. karanteenisuositukset erilaisia jo sairastaneilla tai rokotetuilla? Ehkä tästä on jo jauhettu täällä, mutta en äkkiseltään havainnut joten pahoittelut mahd. toistosta.

Vaimon työpaikan ohjeistus nyt, että karanteenia ei tarvita jos perheenjäsen sairastuu ja on saanut kaksi annosta rokotetta. Oli viitattu thl muuttuneeseen ohjeeseen, mutta en tuollaista ohjetta mistään löydä. Täysin eri seudulta kyllä löytyy tämä.

Jatkossa (3.2.alkaen) niitä oireettomia henkilöitä, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta, ei enää altistustilanteessa määrätä karanteeniin. Oireiset henkilöt testataan normaalisti ja tarvittaessa määrätään eristykseen, mikäli testi on positiivinen.

 
Sarjassamme "en ymmärrä"
Karu laskelma: Koronan uusi aalto voi tappaa tuhansia

Uuden COVIDSIM-mallinnuksen mukaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrä kasvaa jyrkästi loppukesällä, jos kaikki rajoitukset puretaan heinäkuuhun mennessä. Azra Ghanin mukaan viisainta olisi pitää suurin osa koronatoimista voimassa syyskuuhun asti, jolloin valtaosa väestöstä olisi ehditty rokottaa.

Muussa tapauksessa nopeasti leviävät virusmuunnokset voisivat aiheuttaa jopa kymmeniä tuhansia kuolemantapauksia uudessa epidemia-aallossa.


Jos nyt, 17/02, on briteissä jo rokotettu 23% väestöstä niin heinäkuuhun mennessä ollaan varmaan 50-60% lukemissa kaikkien osalta mutta varmasti 80-90% yli 70v ikäluokissa, niin ketkä tuohon kuolevat??

uk.PNG


COVID-19 confirmed deaths in England (to 31 January 2021): report
 
Sarjassamme "en ymmärrä"
Karu laskelma: Koronan uusi aalto voi tappaa tuhansia

Uuden COVIDSIM-mallinnuksen mukaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrä kasvaa jyrkästi loppukesällä, jos kaikki rajoitukset puretaan heinäkuuhun mennessä. Azra Ghanin mukaan viisainta olisi pitää suurin osa koronatoimista voimassa syyskuuhun asti, jolloin valtaosa väestöstä olisi ehditty rokottaa.

Muussa tapauksessa nopeasti leviävät virusmuunnokset voisivat aiheuttaa jopa kymmeniä tuhansia kuolemantapauksia uudessa epidemia-aallossa.


Jos nyt, 17/02, on briteissä jo rokotettu 23% väestöstä niin heinäkuuhun mennessä ollaan varmaan 50-60% lukemissa kaikkien osalta mutta varmasti 80-90% yli 70v ikäluokissa, niin ketkä tuohon kuolevat??

Boldasin. En osaa sanoa vaatiiko tuo, että nuo virusmuunnokset tarttuisivat myös osaan rokotetuista, vai riittääkö vain nopea leviäminen.
 
Höpsistä. Esim. AZ:n Rokote vähentää taudin levittämistä tuoreen tutkimuksen mukaan. Sama lienee muidenkin rokotteiden kohdalla. Ei ole mitään syytä olettaa muuta, ja asia luultavasti todetaan myös tutkimuksin pian.

Jos ei näe rokotteen hyötynä sitä, että välttyy vakavalta muodolta ja vähentää taudin leviämistä väestössä, niin ei kai siinä sitten mitään. Onneksi suurin osa ei noin ajattele. Eivät kuormita terveydenhuoltoa suoraan tai epäsuoraan.

Johtuukohan tuo taudin leviämisen väheneminen vaan siitä, että rokotetut eivät sairasta tautia vakavana ja siten pärski viruksia ympäriinsä?

Olen kyllä tässä kanssa miettinyt, että jos olisin seniorikansalainen, niin voisin ottaa rokotteen, mutta kun todennäköisyys vakavalle taudille on omalla kohdalla niin pieni, niin taidan jättää väliin, että halukkaammat saavat itsensä rokotettua nopeammin.
 
Keisarilla ei ole vaatteita mutta eipä paljon menoa hidasta. Lisää rajoituksia suunnitellaan kunhan päästään sopuun pitääkö kuppilat sulkea kuudelta vai seitsemältä. Perustelut on taas ihan rautaa, koska kuntosalit suljetaan pitää kuppiloita kurmoottaa myös.


Edit: No nyt selkis, eipä tartte kepun saada viimeistä naulaa arkkuunsa koska meillä on tämä alati paheneva koronatilanne.
Hallituksessa on ollut esillä huolta siitä, että kuntavaaleja ei pystyttäisi järjestämään, jos tiukempia rajoituksia ei saada pian voimaan ja hallitus joutuisi toteuttamaan yhteiskunnan ”lockdownin” maaliskuun loppupuolella.
 
Viimeksi muokattu:
Boldasin. En osaa sanoa vaatiiko tuo, että nuo virusmuunnokset tarttuisivat myös osaan rokotetuista, vai riittääkö vain nopea leviäminen.

Tätä ajattelin, mutta en kyllä ymmärrä tätä eroa

kasvaa jyrkästi loppukesällä, jos kaikki rajoitukset puretaan heinäkuuhun mennessä
vs.
viisainta olisi pitää suurin osa koronatoimista voimassa syyskuuhun asti

Heinäkuusta -> Syyskuuhun tulisi niin tappava muunnos, että alkaisi kuolemaan kuin kärpäsiä nuorempia ikäluokkia, mutta vanilla rokote kuitenkin tehoaisi heihin koska rokotusohjelman loppuunvienti estäisi kymmenet tuhannet kuolemantapaukset.
En tiedä onko maailmanlaajuisestikaan kuollut koko pandemian aikana kymmeniä tuhansia alle 70v ja perusterveitä, jos oletetaan että 70v + sekä riskiryhmät olisi kesäkuun loppuun mennessä rokotettu Briteissä.
Hurjalta kuulostaa että Heinäkuun 1. päivä rajoitukset olisi purettu ja maassa olisi rauhallinen tilanne, johtuen jo kausiluonteisuudesta + rokotuksista, tästä lähtisi jollain hihavakiolla niin suureen lentoon että ennakoituun Syyskuun alkuun jolloin on saavutettu täyskattavuus rokotuksissa, olisi kuollut nopeammassa tahdissa porukkaa kuin koskaan.

Kun katsoo tuota työkalua, niin kannattaa pitää hatuista kiinni myös härmässä, loppuvuodesta alkaa kunnon rytinä. 500+ kuollutta päivässä. Jos tämä on professorin luoma työkalu niin pakko siihen on luottaa...
su.PNG
 
Keisarilla ei ole vaatteita mutta eipä paljon menoa hidasta. Lisää rajoituksia suunnitellaan kunhan päästään sopuun pitääkö kuppilat sulkea kuudelta vai seitsemältä. Perustelut on taas ihan rautaa, koska kuntosalit suljetaan pitää kuppiloita kurmoottaa myös.


Edit: No nyt selkis, eipä tartte kepun saada viimeistä naulaa arkkuunsa koska meillä on tämä alati paheneva koronatilanne.
Niin, kauhea paniikki tuntuisi hallituksessa olevan päällä (mediatietojen perusteella), vaikka mielestäni tilanne on koronan suhteen ihan rauhallinen. Aiheuttaako paniikkia se, että koronatilanne on oikeasti huolestutttava vai se, että ikääntyvä SDP:n/Kepun perusäänestäjäkunta ei uskaltautuisi tulevissa vaaleissa vaaliuurnille, jos tartuntoja on vaalien aikaan paljon. Se olisi meinaan kylmää kyytiä SDP:lle/Kepulle, jos äänestäneiden keski-ikä laskisi.
 
Ei kai siellä mitään paniikkia ole. Mutta varmaan on paine tasapuolistaa rajoituksia. Hallitus on saanut paskaa niskaan ainakin teatteri- ja kulttuuriväeltä, joten en ihmettele jos siellä mietitään tasapuolisempia rajoituksia, joissa baareja rajoitetaan enemmän ja (toivottavasti) kulttuuripuolelle annetaan edes jonkinlaisia työskentelymahdollisuuksia. Mutta veikkaan, että jälkimmäinen ei toteudu.
 
Lisää rajoituksia suunnitellaan kunhan päästään sopuun pitääkö kuppilat sulkea kuudelta vai seitsemältä. Perustelut on taas ihan rautaa, koska kuntosalit suljetaan pitää kuppiloita kurmoottaa myös.

Toi on tietenkin tyhmä perustelu. Järkevä perustelu olisi se, että kohdistetaan rajoitustoimia tasapuolisesti. Varmaan tuo halu tiukentaa rajoituksia liittyy varianttien määrän ripeään kasvuun tai sen ennakointiin.

Mä en itse oikein ymmärrä, mikä oleellinen ero on sillä, onko kokoontumisraja 10 vai 6 henkilöä (HUS ehdottaa nyt jälkimmäistä). Niin kauan kun baareissa saa kymmenet tai sadat ihmiset dokata ja lääppiä toisiaan kännissä, tuntuu että paukkuja laitetaan vääriin kohteisiin ja vaikutus jää vähäiseksi. Saatan olla väärässäkin. Mutta musta ne baarit ja muut yksityiset toimijat voisi olla se järkevin kohde toimille.
 
Keisarilla ei ole vaatteita mutta eipä paljon menoa hidasta. Lisää rajoituksia suunnitellaan kunhan päästään sopuun pitääkö kuppilat sulkea kuudelta vai seitsemältä. Perustelut on taas ihan rautaa, koska kuntosalit suljetaan pitää kuppiloita kurmoottaa myös.


Edit: No nyt selkis, eipä tartte kepun saada viimeistä naulaa arkkuunsa koska meillä on tämä alati paheneva koronatilanne.

Ei jumalauta! Puhukaa nyt joku joka asiaan pystyy vaikuttamaan näille järkeä.
Helvetti tartunnat olleet samoissa luvuissa ties kuinka kauan niin nämä idiootit vaan haluavat lisätä työttömyyttä ja kärsimystä.
 
Ei jumalauta! Puhukaa nyt joku joka asiaan pystyy vaikuttamaan näille järkeä.
Helvetti tartunnat olleet samoissa luvuissa ties kuinka kauan niin nämä idiootit vaan haluavat lisätä työttömyyttä ja kärsimystä.

Hallituksessa on ollut esillä huolta siitä, että kuntavaaleja ei pystyttäisi järjestämään, jos tiukempia rajoituksia ei saada pian voimaan ja hallitus joutuisi toteuttamaan yhteiskunnan ”lockdownin” maaliskuun loppupuolella.

Eivät ne kuntavaalit kyllä ainakaan ole tärkeysjärjestyksen alkupäädyssä tämän asian osalta. Tuntuu vähän poliittiselta priorisoinnilta.

Sen suhteen olen samaa mieltä että rajoituksia pitäisi linjata kiristämällä rajavalvontaa ja yksityistä puolta mutta samalla keventämällä julkisen sektori rajoituksia.

Hiihtoloma ja rajavalvonnan jo toteutuneet kiristykset tulevat kyllä hillitsemään tilannetta ihan ilman mitään toimenpiteitä.
 
Keisarilla ei ole vaatteita mutta eipä paljon menoa hidasta. Lisää rajoituksia suunnitellaan kunhan päästään sopuun pitääkö kuppilat sulkea kuudelta vai seitsemältä. Perustelut on taas ihan rautaa, koska kuntosalit suljetaan pitää kuppiloita kurmoottaa myös.
Tartunnat pysyneet koko vuoden siinä 300-400 hujakoilla (mikä aika outoa että ne pysyvät kokoajan tuossa?) ja silti aletaan voimafantasioimaan.
 
En nyt tiedä mikä paniikki täällä on päällä. Rajoituksia tulee lisää jos siirrytään valtakunnallisella tasolla tuolle kakkostasolle. Tämä nyt on ollut tiedossa jo vaikka kuinka pitkään, että jos ne kakkostason kriteerit täyttyvät niin sitten lisätään rajoituksia. Baarien ajan lyhentäminen ja esim. museoiden rajoitettu avaaminen olisi ainakin ihan hyvä suunta jos pitää antaa sekä keppiä että porkkanaa.

Jos esiintyvyys kasvaa niin rajoituksia pitää lisätä ettei noita tautiryppäisi tulisi liikaa, että niiden jäljitettävyys säilyisi (kuten tuossa tuo baarirypäs viikonlopulta jossa ei pystytä kaikkia paikalla olijoita tavoittamaan):
 
Vaikka näissäkin jutuissa on väriä niin varmaan myös tottakin.



Referoituna puolueet eivät halua missään tapauksessa siirtää kuntavaaleja syksyyn koska voimasuhteet voivat muuttua (ehkä, kai) siksi on mahdollista että halutaan pitää tartunnat kurissa kunnon sulkutoimilla että päästään vaalittelemaan. En tiedä onko ihan off-topic vai ei :hmm:
 
En nyt tiedä mikä paniikki täällä on päällä. Rajoituksia tulee lisää jos siirrytään valtakunnallisella tasolla tuolle kakkostasolle. Tämä nyt on ollut tiedossa jo vaikka kuinka pitkään, että jos ne kakkostason kriteerit täyttyvät niin sitten lisätään rajoituksia. Baarien ajan lyhentäminen ja esim. museoiden rajoitettu avaaminen olisi ainakin ihan hyvä suunta jos pitää antaa sekä keppiä että porkkanaa.

Lähinnä tässä taidetaan keskustella siitä että onko mitään perustelua siirtyä valtakunnallisesti kakkostasolle jos tapausmäärät ovat stabilituneet Helmikuun alusta saakka alle 400 kappaleen päivätasoon. (keskimääräisesti)

Kriteerinä kakkostasolle on kuitenkin että Epidemian leviämisen uhka kasvaa koko maassa niin mikä olisi sitten peruste siirtymiselle jos tautitapaukset eivät kasva ja sairaanhoidon kuormitus on hallussa. Mitään ulkoisia perusteita tai ympäristöllisiä negatiivisia muutoksiakaan ei ole esitetty.
 
Tartunnat pysyneet koko vuoden siinä 300-400 hujakoilla (mikä aika outoa että ne pysyvät kokoajan tuossa?) ja silti aletaan voimafantasioimaan.
Kun homma on meinannut levitä täysin käsiin jollakin alueella, niin siellä on otettu käyttöön huomattavasti tiukemmat rajoitukset joksikin aikaa. Lisäksi on määräilty karanteenejä.
Kokoajan on myöskin jouduttu kiristelemään pikkuhiljaa,,
 
Lähinnä tässä taidetaan keskustella siitä että onko mitään perustelua siirtyä valtakunnallisesti kakkostasolle jos tapausmäärät ovat stabilituneet Helmikuun alusta saakka alle 400 kappaleen päivätasoon. (keskimääräisesti)

Kriteerinä kakkostasolle on kuitenkin että Epidemian leviämisen uhka kasvaa koko maassa niin mikä olisi sitten peruste siirtymiselle jos tautitapaukset eivät kasva ja sairaanhoidon kuormitus on hallussa. Mitään ulkoisia perusteita tai ympäristöllisiä negatiivisia muutoksiakaan ei ole esitetty.

Mielestäni enemmänkin on kauhisteltu noita lisärajoitusten valmistelua. Joka on jokseenkin eri asia kuin siirtyä kakkosvaiheeseen tässä vaiheessa. Valmistelu toki saattaa edeltää siirtymistä, mutta riippuen luvuista voi käydä ettei siirtymistä tapahdu. Tuo luku sinänsä ei kerro oikeastaan sitä mikä tässä on tärkeintä. Se, että voidaanko tapaukset jäljittää ja muuttuuko esiintyvyys valtakunnallisesti missä suhteessa. Muilla alueilla kun on uuttamaata vähemmän sairaalakapasiteettia yleisesti.
Tässä vaiheessa "Ilmaantuvuus on kasvanut 6/21 alueella verrattuna edelliseen 14 päivään." Joka toki tarkoittaa että lopuilla alueilla on pysytty samassa tai esiintyvyys on laskenut.

16.2 tilanne on tämä:
"Hallitus sai myös epidemiologisen tilannekatsauksen. Arvioiden mukaan tilanne Suomessa on tällä hetkellä kaksijakoinen, ja alueelliset tilanteet vaihtelevat nopeasti eri suuntiin. Epidemian hillinnässä on monilla paikkakunnilla onnistuttu hyvin, ja tilanne on tapausmäärien ja ilmaantuvuuden suhteen valtakunnallisesti melko vakaa. Useilla paikkakunnilla on kuitenkin raportoitu myös joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt laajoja tartuntaketjuja. Tilanteen äkillinen heikentyminen koko maassa on edelleen mahdollista, etenkin kun virusmuunnosten väestöleviämisen uhka on merkittävä. Vaikka tilanne ei ole ohi ja on varauduttava rajoitteiden kiristämiseen tarvittaessa, on samaan aikaan jo avattava näkymää vaiheittaiseen epidemiasta ulospääsyyn ja yhteiskunnan mahdollisimman turvalliseen avaamiseen."

Lainaus valtioneuvoston sivuilta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 337
Viestejä
4 580 321
Jäsenet
75 411
Uusin jäsen
Hammasratas

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom