- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 20 736
Ei sillä, etteikö talouskommentteja mahtuisi jokunen tännekin, mutta sivuhuomiona silti sellainen, että noiden talousvaikutusten spekuloinneille on omakin ketjunsa --> Koronavirus ja sen vaikutus talouteen
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Suuri osa ravintolan vieraista oli vaihto-opiskelijoita. He olivat paikalla somessa mainostetun ”International Student Festival Jyväskylä” -tapahtuman seurauksena.
Taustalla oli International Student Festivalin someprofiili. Ksml:n mukaan kyseessä on yhden ihmisen pyörittämä valeorganisaatio Hongkongista.
Järjestäjä peruutti tapahtuman, mutta kannusti opiskelijoita tulemaan ”tavalliseen baari-iltaan”. Ravintola oli normaalisti auki.
Hyvä muistutus, kiitos. Voikin sitten siirtyä tuonne, jos Prof. Lillrankin kommenteista on talousvaikutusten osalta enemmän keskusteltavaa. Minulla ei ole noita paria ekaa bullettiani enempää, vaan koen viestini sopivan paremmin tähän keskusteluun, kun se on muuten enemmän asian yleistä ihmettelyä.Ei sillä, etteikö talouskommentteja mahtuisi jokunen tännekin, mutta sivuhuomiona silti sellainen, että noiden talousvaikutusten spekuloinneille on omakin ketjunsa --> Koronavirus ja sen vaikutus talouteen
Sun prosenttiosuutes koronan välttäneistä on suhteellisesti ihan helvetisti yläkanttiin.Mitenhän tuo rokotteen teho edes lasketaan? Tähän mennessä suurin osa kansasta
(99,999202 %) on onnistunut välttämään koronan ilman rokotetta ja altistuneistakin huomattavasti suurempi prosentti on välttänyt sairastumisen, kuin mitä tuo rokotteen "teho" on. Osaako joku viitata lähteeseen, jossa selitetään kuinka tuo teho tarkalleen ottaen määritetään?
Eli artikkelin mukaan kyseessä olisi Kiinasta päin vedetty (yhden hengen, köh) operaatio, jolla pyritään hiekoittamaan toisen maan koronarajoitusten rattaita?Aika mielenkiintoinen setti tämä Jyväskylän opiskelijatapahtuma:
KSML: Jyväskylän koronalingon järjesti valeprofiili Hongkongista | Verkkouutiset
Ravintola kieltäytyi järjestämästä tapahtumaa.www.verkkouutiset.fi
Ai? Mikä on oikea prosentti?Sun prosenttiosuutes koronan välttäneistä on suhteellisesti ihan helvetisti yläkanttiin.
Eli kansallisessa käytössä teho on tällöin suoraan riippuvainen estettävän taudin ilmantuvuuteen. Jos riski sairastua on esim. 0,5 %, ja rokotteen teho on n. 60 %,, niin riski sairastua putoaa noin 0,2 %:een. Näillä nykyisillä ilmantuvuusluvuilla siis ei missään nimessä vähennetä sairastumisen riskiä 60 %, 75 % tai jopa 95 % kuten uutisotsikoista saattaisi helposti tulkita.Rokotteen teho laskettaneen niin, että otetaan vaikka 2000 kappaletta ihmisiä joille annetaan rokote ja vastaava joukko ihmisiä, joille annetaan placebo. Sitten seurataan tarpeeksi pitkään moniko kummassakin ryhmässä sairastuu. Jos rokotteen saaneista sairastuu seurantajaksolla esim. 10 ihmistä ja placebon saaneista 200, voidaan laskea että rokote on estänyt noin 95% sairastumisista.
Eli artikkelin mukaan kyseessä olisi Kiinasta päin vedetty (yhden hengen, köh) operaatio, jolla pyritään hiekoittamaan toisen maan koronarajoitusten rattaita?
En tiedä mistä tuo prosentti oli otettu, mutta oletan että se perustuu johonkin iltiksen otsikkoon niistä ensimmäisistä tuloksista, joissa oli väärä annostus. Suoja vakavaa tautimuotoa vastaan on 100%, joka lienee se olennainen asia. Lisäksi AZ:n rokotteen teho yli 65-vuotiaille ei edelleenkään ole tutkitusti huono. Kyse on siitä ettei tehosta ole riittävästi näyttöä, koska tutkimuksissa olleiden yli 65-vuotiaiden osuus oli niin vähäinen ja siksi siitä on sitten klikkimedia vetänyt johtopäätöksen, että rokote on huono. Ei siis kannata levittää perättömiä huhuja edelleen ainakaan ennen kuin tuosta on varmuutta.
THL:n ylilääkäri: AstraZenecan rokotteen kelpaamattomuus yli 65-vuotiaille olisi kova kolaus Suomen rokotusstrategialle – ”Todella iso ongelma”
THL:n ylilääkäri muistuttaa, että AstraZenecan rokotetta ei ole todettu tehottomaksi yli 65-vuotiailla, vaan näyttöä tehosta ei ole riittävästi. Suomessa ratkaisuja tehdään Euroopan lääkeviraston lausunnon jälkeen.www.is.fi
Jokaisessa rokotetutkimuksessa voi olla vähän erilaiset kriteerit, mutta periaatteessa tehon määritys menee niin, että rokote annetaan isolle joukolle, sanotaanko 20 000 ihmiselle, ja lumerokote myös vastaavalle ryhmälle. Tämän jälkeen odotetaan, että saadaan diagnosoitua tarpeeksi tartuntoja koko ryhmän joukossa (lume+rokote), mikä tarkoittaa joitain satoja. tämä on varmaan jotain tilastomatematiikkaa, että paljonko niitä tartuntoja vaaditaan, mutta näissä covid-testeissä on puhuttu sadoista tartunnoista kymmenien tuhansien rokotettujen ja lumerokotettujen joukossa. Sitten verrataan tartunnan saaneista lukuja lumeryhmä vs. rokoteryhmä, esim. jos 300 lumeryhmäläistä sai taudin ja 40 rokoteryhmäläistä, niin teho on (300 - 40) / 300 = 86,6%Mitenhän tuo rokotteen teho edes lasketaan? Tähän mennessä suurin osa kansasta
(99,999202 %) on onnistunut välttämään koronan ilman rokotetta ja altistuneistakin huomattavasti suurempi prosentti on välttänyt sairastumisen, kuin mitä tuo rokotteen "teho" on. Osaako joku viitata lähteeseen, jossa selitetään kuinka tuo teho tarkalleen ottaen määritetään?
Toisaalta jos kerran Helsingin tapahtumaan on myyty lippuja, voi olla juuri tuollaisesta kysymys. No refunds, mutta voitte mennä itsenäisesti paikan päälle...Kieltämättä tämä kaipaa vähän jonkinlaista motivaation selventämistä Ei oikeassa maailmassa asioita tehdä ilman jotain motiivia. Sellainen voisi periaatteessa olla kusetustikettien myyminen (ilmeisesti aika yleistä nykyään), mutta sellaisesta ei tuossa ollut mitään indikaatiota.
Eli kansallisessa käytössä teho on tällöin suoraan riippuvainen estettävän taudin ilmantuvuuteen. Jos riski sairastua on esim. 0,5 %, ja rokotteen teho on n. 60 %,, niin riski sairastua putoaa noin 0,2 %:een. Näillä nykyisillä ilmantuvuusluvuilla siis ei missään nimessä vähennetä sairastumisen riskiä 60 %, 75 % tai jopa 95 % kuten uutisotsikoista saattaisi helposti tulkita.
Olinpa huolimaton, olet oikeassa. Pointti oli, että henkilökohtainen riski ei ole niin merkittävästi - jos lainkaan - kiinni rokotteesta tai sen tosiasiallisesta tehosta (kunhan toimii), vaan sekä taudin esiintyvyydestä, että yleisestä rokotekattavuudesta.Jos riski sairastua oli aluksi 0,5% ja sitten 0,2%, niin sairastumisen riskihän on siinä nimenomaan vähentynyt 60%. Mitä mahdat meinata tai mitä mahdoin missata? Ja eihän se rokotteen teho liity ilmaantuvuuteen. Samalla tavalla se suojaa tartunnalta.
Vai oliko tämä nyt joku ymmärtämättömyys prosenttien ja prosenttiyksiköiden välillä?
Pointti oli, että henkilökohtainen riski ei ole niin merkittävästi - jos lainkaan - kiinni rokotteesta tai sen tosiasiallisesta tehosta (kunhan toimii), vaan sekä taudin esiintyvyydestä, että yleisestä rokotekattavuudesta.
Kiinalaisperäistä hybridisotaa Ovat kohta Kiinassa itse ongelmissa, kun kiinalaisen uudenvuoden viettäjät levittävät tautia maan sisällä, eli pitää saada muualla maailmassa tilanne näyttämään vielä huonommaltaEli artikkelin mukaan kyseessä olisi Kiinasta päin vedetty (yhden hengen, köh) operaatio, jolla pyritään hiekoittamaan toisen maan koronarajoitusten rattaita?
Nyt voisi olla viranomaiset tarkkana ja käännyttää mahdolliset tulijat Helsinkiin perjantaiksi suunnitellun (ja samalla lailla "peruutetun") vastaavan kokoontumispaikan ovelta.
Tapahtumaan osallistui kaupungin saamien tietojen mukaan noin 150 henkilöä. Lopulta tartuntoja ilmeni tapahtumaan osallistuneiden keskuudessa lähes 100.
Koska tartuntamäärä on näin suuri, kaupunki selvittää yksityisen palveluntuottajan avulla, onko kyseessä muuntovirus.
Suuri osa ravintolan vieraista oli Keskisuomalaisen mukaan vaihto-opiskelijoita, jotka olivat tulleet paikalle somessa mainostetun tapahtuman perässä. Somessa levisi lehden mukaan tapahtuma nimeltä ”International Student Festival Jyväskylä”, jonka taustalla oli samanniminen someprofiili.
Tiedotusvälineissä on kerrottu, että joukkoaltistus tapahtui ravintola Heidi’s Bier Barissa. Ketjun Suomen toimipisteiden operatiivinen johtaja kertoo Keskisuomalaiselle, että järjestäjä oli lähestynyt ravintolaa, joka oli kieltäytynyt järjestämästä tapahtumaa. Järjestäjä peruutti tapahtuman, mutta kannusti opiskelijoita tulemaan ”tavalliseen baari-iltaan”. Ravintola oli normaalisti auki ja mainosti Facebookissa hanajuomatorneja puoleen hintaan, lehti kertoo.
Johtamisen ja talouden tiedekunnan opiskelijat ry:n entinen kansainvälisyysvastaava kertoo Keskisuomalaiselle, että järjestön tekemän selvityksen perusteella kyseessä on yhden ihmisen pyörittämä valeorganisaatio Hongkongista. Sama taho on perunut Helsinkiin perjantaille kaavaillun tapahtuman, johon oli myyty lippuja hintaan 1,50–9,50 euroa.
Tai sitten 150 ihmistä on "vähän" alakanttiin mitä osallistui... Jossain opiskelijakommuunissa tuo on varmaan levinnyt ja osa tullut paikalle vaikka oli "vähän nuhaa"Kaiken järjen mukaan tuossa Jyväskylän tapauksessa tartuttajia on ollut useampia tai sitten kyseessä on ollut samankaltainen supertartuttaja kuin parin viikon takaisessa Kuopion tapauksessa mahdollisesti oli kyse. Siellä tartuntoja tuli toki vähemmän (<40). Vaikeaa on uskoa siihenkään, että yksi ihminen olisi onnistunut yhdessä illassa tartuttamaan toista sataa ihmistä vaikka kyseessä olisikin ollut herkemmin tarttuva virusmuunnos.
Jos tapahtuma on Kiinasta käsin vihamielisissä aikeissa junailtu, niin tätähän voi viedä vielä hurjemmaksi ja kysyä, että mitäs jos siellä on tartutettu koronaa tahallaan...Kaiken järjen mukaan tuossa Jyväskylän tapauksessa tartuttajia on ollut useampia tai sitten kyseessä on ollut samankaltainen supertartuttaja kuin parin viikon takaisessa Kuopion tapauksessa mahdollisesti oli kyse. Siellä tartuntoja tuli toki vähemmän (<40). Vaikeaa on uskoa siihenkään, että yksi ihminen olisi onnistunut yhdessä illassa tartuttamaan toista sataa ihmistä vaikka kyseessä olisikin ollut herkemmin tarttuva virusmuunnos.
Niin, itsekin veikkaisin, että kaikki tartunnat tuskin on baarista juuri kyseiseltä illalta tulleet, vaan hyvin voi olla esim. pohjia vedelty opiskelijaporukalla tai jostain ihan muusta yksityisestä illanvietosta johon tätä samaa sakkia on osallistunut.Tai sitten 150 ihmistä on "vähän" alakanttiin mitä osallistui... Jossain opiskelijakommuunissa tuo on varmaan levinnyt ja osa tullut paikalle vaikka oli "vähän nuhaa"
THL:n Nohynek AstraZenecan rokotteesta: Odotamme EMA:n päätöstä ja sitten keskustelemme, kuinka Suomi siihen suhtautuu
Ihan en saa kiinni, miten tuo ikäjakauma hidastaa rokotustahtia, kai Suomesta löytyy 16-65 vuotiaitakin ihan riittävästi.
Vanhuksien kannalta parempi vaihtoehto olisi että räkälöiden nurkalla annettaisiin piikki kaikille, tilastojen valossa siellä korona leviää vauhdikkaasti.
Eihän se mihinkään hidastu. Jono pienenee ihan samalla nopeudella vaikka välillä otetaan porukkaa jonon lopusta tai keskeltä eikä vain alusta.Eiköhän tuossa tarkoiteta, että jos AZ:n rokotetta ei voida antaa vielä yli 65-vuotiaille, heidän ja siis koko väestön rokottaminen hidastuu. Eli joudumme odottamaan kauemmin, että päästään rokoteohjelman tavoitteisiin. Varmasti kaikki rokotteet saadaan käytetty vaikka tuo pelko toteutuisikin.
Eihän se mihinkään hidastu. Jono pienenee ihan samalla nopeudella vaikka välillä otetaan porukkaa jonon lopusta tai keskeltä eikä vain alusta.
Lopullinen tavoite kuitenkin on se, että kaikki halukkaat saavat rokotteen. Siihen tuo ei vaikuta. Toisaalta hoitohenkilökunnan rokotukset muilla kuin AZ:llä kannattaisi nyt lopettaa ja säästää muut rokotteet yli 65-vuotiaille.No tavoitteisiin sisältyy että esim. riskiryhmät, joista valtaosa on noita yli 65 vuotiaita, saadaan rokotettua tiettyyn aikaan mennessä. Joten jos AZ:aa ei voi käyttää niihin niin eiköhän tavoitteet viivästy.
Kun laittaa noita parempia ja huonompia maita samalle asteikolle niin tuo paremmuuden määrittäminen menee vähän hankalmmaksi tai tarkastelee koko korona-aikaa, eikä Suomi vaikuta mitenkään huonosti päjäävän. Tuossa kaksi käppyrää, samat maat mutta eri aikarajaus. Lähde:Tässä hyvin hoitaneiden maiden käyrää toukokuun 5. päivältä, ja Suomi ei siis mahdu joukkoon. Mun omien kommenttien perusteella Suomen käyrä muistutti ulkonäöltään Ruotsin käyrää eli laski loivasti, vaikka toki Ruotsin käyrä oli paljon korkeammalla tasolla. Käyrä oli siis myöhemmin muodoltaan leveä vuori. Kuvan vihreissä maissa se on ollut kuin suippokärkinen huippuvuori ja laskenut minimiin jo aiemmin kuin Suomessa. Suomessahan alettiin olla lähellä nollaa vasta joskus kesäkuussa.
Huomionarvoista tietysti on se, että eräissä maissa kuten Australiassa, Taiwanissa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa käyrä ei ole koskaan uuteen nousuun juuri lähtenytkään..
Huomatkaa myös ylhäällä lukevat ohjeet menestykseen! Suomi ei noudattanut noista läheskään kaikkia...
Tässä oli nyt keväästä puhe, ja kevään osalta Suomi ei erotu mitenkään selvästi edukseen, jopa päinvastoin.Kun laittaa noita parempia ja huonompia maita samalle asteikolle niin tuo paremmuuden määrittäminen menee vähän hankalmmaksi tai tarkastelee koko korona-aikaa, eikä Suomi vaikuta mitenkään huonosti päjäävän. Tuossa kaksi käppyrää, samat maat mutta eri aikarajaus. Lähde:
Coronavirus Pandemic (COVID-19)
Country-by-country data and research on the pandemic. Updated daily.ourworldindata.org
Toi J&J:n rokote vaikuttaa olevan vähän kuin parannettu versio AZ:sta, eli teholtaan samaa luokkaa mutta vaatii vain yhden annoksen...Rokoterintamalla tapahtuu, Novavaxin rokotteen teho oli 89,3%, J&J:n teho lievä pettymys, eli "vain" 66%, mutta se tulee toki vain sillä yhdellä piikillä, eli kelpaa varmaan työikäisille enemmän kuin hyvin, kun ei tarvitse rampata kahta kertaa piikillä. EMA hyväksynee AZ:n rokotteen näillä näppäimillä, kiinnostavin asia lienee myyntiluvan ikähaarukka, onko se 16/18-65 vai voiko vanhempia myös rokottaa.
J&J on näitä jenkkihallituksen kanssa diilejä tehneitä ja rahoitusta saaneita warp speed -yrityksiä, eli sinne menee suurin osa tuotannosta aluksi. Novavaxista en oikein tiedä, EU:lla ei taida olla sopparia lainkaan tällä hetkellä, joten paha sanoa yhtään mitään.Toi J&J:n rokote vaikuttaa olevan vähän kuin parannettu versio AZ:sta, eli teholtaan samaa luokkaa mutta vaatii vain yhden annoksen...
Ongelma tuossakin on saatavuus, eli Eurooppaan sitä olisi tulossa aikaisintaan huhtikuussa ja arvatenkin aika merkityksettömiä määriä aluksi. Novavaxiltakaan tuskin voi suuria odottaa tässä suhteessa tänä keväänä.
On kyllä sääli, jos nämä rokotehommat ovat missään vaiheessa olleet rahasta kiinni. Ainakin viime kesän ja syksyn osalta on jäänyt fiilis, että Euroopassa on vähän hannailtu tässä suhteessa. Pidetty kukkaronnyörit tiukkoina ja reaktiivisesti odoteltu mitä tuleman pitää, ja sitten "tingitty hyvät hinnat" kun kalenteri näyttää jo myöhäisiä lukemia.Luultavasti Pfizer/Biontech tulee olemaan se pääasiallinen EU:n rokotelähde alussa, jos nyt saavat tuotantoa kunnolla ylös. Rahasta tuotannon ylösajo tuskin jää kiinni, Saksalla on ihan sisä- ja talouspoliittinen syy tukea Biontechia.
Intiahan hyväksy AZ rokotteen jo aiemmin, siellähän on maailman suurin tuotantolaitoskin(?) ja ovat ilmoittaneet etteivät patentteja paljon noudata. Voisi kuvitella että AZ on tyhjännyt pajatsonsa sinne etteivät ala tuottamaan kopioitaan, yksi sata miljoonaa valmisvarastoa hukkuu siinä massassa jo pyöristysvirheisiin eikä varmaan niin pilkun päälle ole siellä tapana ilmoitella montako piikkiä on eri kastien välillä jaettu...On kyllä sääli, jos nämä rokotehommat ovat missään vaiheessa olleet rahasta kiinni. Ainakin viime kesän ja syksyn osalta on jäänyt fiilis, että Euroopassa on vähän hannailtu tässä suhteessa. Pidetty kukkaronnyörit tiukkoina ja reaktiivisesti odoteltu mitä tuleman pitää, ja sitten "tingitty hyvät hinnat" kun kalenteri näyttää jo myöhäisiä lukemia.
Nyt eletään kohta helmikuuta ja tässä vaiheessa "tuotannon ylösajosta" puhuminen on kyllä hiukan jälkijättöistä... Mitäs jos sitä olisikin suunniteltu jo...tuota noin...AIKOJA SITTEN? Kuvaavasti ranskalaisillekin juolahti vasta äskettäin mieleen, että oman rokotehankkeen mentyä mönkään nehän voisikin alkaa vaikkapa Pfizeria valmistaa! Mikä älynväläys! Kerta kaikkiaan.
Tosiaan sitähän tässä pedataan, että syksyllä hukutaan rokotteisiin ja nyt keväällä eletään puutteessa.
Harmi kyllä, että näillä näkymin ensi kesästä tulee ankeampi kuin viime kesästä.
Tässä oli nyt keväästä puhe, ja kevään osalta Suomi ei erotu mitenkään selvästi edukseen, jopa päinvastoin.
Kuitenkin siis alkuperäinen pointti oli, että jos Suomen epidemiatilanne halutaan hyväksi kesään mennessä, tarvitaan vähintään yhtä kovat rajoitukset kuin viime keväänä, ja todennäköisesti sekään ei riitä. Toisaalta yksi vahvuus viime vuoteen verrattuna on se, että nyt huomattavasti useampi käyttää maskia. Se onkin ehkä ainut vahvuus. Rokotteet toki joo, jos niitä ehditään pistellä ennen kesää merkittävissä määrin.
Keväällä oli koulut kiinni ja lasten harrastuksetkin käsittääkseni enemmän pausella kuin nyt. Ihmisten omaehtoinen käyttäytyminen oli nykyistä hillitympää. Näillä keinoin tartunnat saatiin joten kuten laskusuuntaan, vaikkakin siis hitaammin kuin monissa muissa maissa, joissa oli kunnon "lockdown".Ainut ero viime kevään rajoituksiin taitaa olla se, että ravintolat ja lounaspaikat saavat nyt olla auki. Sillä sululla ei nyt ollut mitään merkitystä.
Nyt seurataan tilannetta kuukausi kun ulkomailta suomeen pääsy on hieman hankalampaa ja katsotaan tasaantuuko tartunnat.
Intiassa tuota AstraZenecan rokotetta siis valmistaa jättimäinen Serum Institute of India, ihan sopimuksen mukaisesti lisensoitunaIntiahan hyväksy AZ rokotteen jo aiemmin, siellähän on maailman suurin tuotantolaitoskin(?) ja ovat ilmoittaneet etteivät patentteja paljon noudata. Voisi kuvitella että AZ on tyhjännyt pajatsonsa sinne etteivät ala tuottamaan kopioitaan, yksi sata miljoonaa valmisvarastoa hukkuu siinä massassa jo pyöristysvirheisiin eikä varmaan niin pilkun päälle ole siellä tapana ilmoitella montako piikkiä on eri kastien välillä jaettu...
Epidemian kulku ei ole 1:1 rajoitusten kanssa, epidemiat ovat kautta historian edenneet syklisesti, on sitten tehty rajoituksia tai ei. Eksponentiaalinen kasvu ei tarkoita sekään mitään muuta kuin eksponentiaalista kasvua alussa, hyvin nopeasti kasvu tasaantuu ja jossain vaiheessa kääntyy laskuun, vaikkei ylhäältä mitään rajoituksia määrättäisikään. Ja se ei tarkoita sitä, että siinä vaiheessa kun epidemia kääntyy laskuun, niin kaikki olisivat jo sairastuneet.Keväällä oli koulut kiinni ja lasten harrastuksetkin käsittääkseni enemmän pausella kuin nyt. Ihmisten omaehtoinen käyttäytyminen oli nykyistä hillitympää. Näillä keinoin tartunnat saatiin joten kuten laskusuuntaan, vaikkakin siis hitaammin kuin monissa muissa maissa, joissa oli kunnon "lockdown".
Jos ensi kesäksi halutaan tartunnat yhtä alas kuin viime kesän aluksi, tarvitaan vähintään yhtä jämäkät estotoimet kuin viime keväänä ja todennäköisesti sekään ei riitä uuden mutaation takia. Lisäksi vaikka saataisiinkin yhtä alas, pitää silti kesällä elää viime kesää varovaisemmin juuri tuon mutaation takia.
Rokotteet voivat ehtiä muuttamaan tilannetta jonkin verran tai sitten ei.
Ottamatta prosentteihin kantaa (en jaksa laskea): nykyisiä tilastoja vääristävät mittavat rajoitustoimet, joiden purkamiseksi kansallisella tasolla merkittävässä mittakaavassa toteutuva väestön rokottamisen katsotaan olevan tarpeen. Eli 1) Nykyinen insidenssi JA tästä laskettu relative risk tai odds ratio ei oo verrattavissa tilanteeseen jossa ihmiset käy kaupassa ilman maskia ja puistoilee normikesän tyyliin, ja 2) oli numerot mitä hyvänsä, rokotusten tosiasiallinen toteutus on todennäköisesti poliittinen edellytys sille et rajoituksia aletaan purkaa.Ai? Mikä on oikea prosentti?
Eli kansallisessa käytössä teho on tällöin suoraan riippuvainen estettävän taudin ilmantuvuuteen. Jos riski sairastua on esim. 0,5 %, ja rokotteen teho on n. 60 %,, niin riski sairastua putoaa noin 0,2 %:een. Näillä nykyisillä ilmantuvuusluvuilla siis ei missään nimessä vähennetä sairastumisen riskiä 60 %, 75 % tai jopa 95 % kuten uutisotsikoista saattaisi helposti tulkita.
Koronaviruksen leviäminen on kyllä ollut hyvin selvästi kytköksissä rajoituksiin ja siihen miten ihmiset käytännössä käyttäytyy. Ei virukseen mitään sisäänrakennettua "sykliä" kuulu, paitsi että ympäröivä sää (myös epäsuorine vaikutuksineen) toki omalta osaltaan rajoittaa tai lietsoo viruksen leviämistä.Epidemian kulku ei ole 1:1 rajoitusten kanssa, epidemiat ovat kautta historian edenneet syklisesti, on sitten tehty rajoituksia tai ei. Eksponentiaalinen kasvu ei tarkoita sekään mitään muuta kuin eksponentiaalista kasvua alussa, hyvin nopeasti kasvu tasaantuu ja jossain vaiheessa kääntyy laskuun, vaikkei ylhäältä mitään rajoituksia määrättäisikään. Ja se ei tarkoita sitä, että siinä vaiheessa kun epidemia kääntyy laskuun, niin kaikki olisivat jo sairastuneet.
Rajoituksilla voidaan vähentää sosiaalisia kontakteja ja jos taudin tarttuminen vaatii ihmiskontaktin, niin totta kai rajoitukset vaikuttavat epidemiaan hidastavasti. Mutta viime kevät...ihan eri lailla ihmiset vähensivät liikkumistaan suhteessa rajoituksiin, eli ns. sallittu liikkuminen väheni selvästi. Rajoitukset vaikuttivat vain joltain osin kontaktien vähenemiseen, pääosin ihmisten oma käytös vähensi kontakteja. Vahva mutu totta kai, koska ei tällaista ole kai vielä tutkittu ja pystytäänkö koskaan edes tutkimaankaan aukottomasti.
Ihminen saa tiukoilla rajoituksilla epidemian pysähtymään, koska se on ihan selvä juttu, että jos eristät porukan toisistaan, niin eipä siinä ihmisestä ihmiseen tarttuva tauti voi levitä. Ihmistä ei tosin tarvitse käskyllä eristää, itseohjautuvuus alkaa toimia siinä vaiheessa, kun tilanne on yksilön näkökulmasta tarpeeksi huono, esim. jos suuri osa kavereista on sairaana, tuttuja alkaa kuolla ja sairaalat eivät ota enää potilaita vastaan, hidastuu epidemia kyllä ihan itsestään ja eksponentiaalista kasvua tapahtuu vain alkuvaiheessa.Koronaviruksen leviäminen on kyllä ollut hyvin selvästi kytköksissä rajoituksiin ja siihen miten ihmiset käytännössä käyttäytyy. Ei virukseen mitään sisäänrakennettua "sykliä" kuulu, paitsi että ympäröivä sää (myös epäsuorine vaikutuksineen) toki omalta osaltaan rajoittaa tai lietsoo viruksen leviämistä.
Se on sitten eri asia, kun väestön keskuudessa on jo merkittävissä määrin immuniteettia, mutta nyt ei ole ainakaan Suomessa.
Päivämääräkin päätetty, mutta mahtoiko kukaan muistaa kysyä virukselta?THL: Uusi ”lockdown” olisi järkevintä toteuttaa 1. huhtikuuta alkaen – näin hallitus varautuu jopa ulkonaliikkumiskieltoonTHL: Uusi ”lockdown” olisi järkevintä toteuttaa 1. huhtikuuta alkaen – näin hallitus varautuu jopa ulkonaliikkumiskieltoon
Nykyisillä rajoitustoimilla koronatartunnat lähtevät THL:n mukaan rajuun nousuun maaliskuussa.www.iltalehti.fi
Siellä suunnitellaan jo
Siis mikä ihmeen älynväläys tämä on, että suunnitellaan tällaista jo 2 kuukautta etukäteen?THL: Uusi ”lockdown” olisi järkevintä toteuttaa 1. huhtikuuta alkaen – näin hallitus varautuu jopa ulkonaliikkumiskieltoonTHL: Uusi ”lockdown” olisi järkevintä toteuttaa 1. huhtikuuta alkaen – näin hallitus varautuu jopa ulkonaliikkumiskieltoon
Nykyisillä rajoitustoimilla koronatartunnat lähtevät THL:n mukaan rajuun nousuun maaliskuussa.www.iltalehti.fi
Siellä suunnitellaan jo
Siis mikä ihmeen älynväläys tämä on, että suunnitellaan tällaista jo 2 kuukautta etukäteen?
Niinhän se tulee.Kyllä on taas logiikan riemuvoitto ja tulee viime kevät mieleen. Rajoituksia ei saa kuulemma tehdä liian aikaisin koska virus tulee sitten takaisin...
Kuvitellaan hypoteettisesti, että korona saataisiin Suomessa nyt parissa viikossa lähes nollaan. Mitä luulet, miten kauan kestäisi että oltaisiin taas tällä tasolla kuin nyt, jos oletetaan, että pidettäisiin ulkorajat suurin piirtein kiinni? Mun veikkaus on, että nykytasoa ei välttämättä saavutettaisi enää koskaan, jos pidetään järkevistä rajoituksista kiinni. Ja ne ulkorajat.Niinhän se tulee.
Jos nyt tulisi vaikka kuukauden lockdown, niin viimeistään maaliskuussa tartunnat lähtisivät uudelleen nousuun ja pitäisi taas keksiä uusia rajoituksia. Turhaa jojottelua.
Joo, ei kuvitella mahdottomia.Kuvitellaan hypoteettisesti, että korona saataisiin Suomessa nyt parissa viikossa lähes nollaan. Mitä luulet, miten kauan kestäisi että oltaisiin taas tällä tasolla kuin nyt, jos oletetaan, että pidettäisiin ulkorajat suurin piirtein kiinni? Mun veikkaus on, että nykytasoa ei välttämättä saavutettaisi enää koskaan, jos pidetään järkevistä rajoituksista kiinni. Ja ne ulkorajat.
Sitä vähemmillä rajoituksilla selvitään jatkossa, miten tehokkaammin toimitaan hyvän sään aikana.
Luulisi, että viime keväästä olisi jo opittu jotain. Ei näköjään. Nyt vielä uusi mutaatio lisää vaikeuskerrointa.
Tosiaan viime keväällä Suomen käyrä laski aika hitaasti ja vasta kesäkuussa saavutettiin samanlaiset "pohjat" kuin monissa maissa jo aiemmin keväällä ankarien lockdownien ansiosta.