1. Tarkoitin että tottakai oman seurueen kanssa saa syödä samassa pöydässä. Muihin seurueisiin/ihmisiin 2 metrin väli. Alkoholin tarjoilun kieltäminen nopeuttaa ravintolakäyntejä. Ravintolaan ei jäädä ”viettämään iltaa”.
2. 4. luokalla ollaan yleensä jo 10-vuotias. Sen ikäinen yleensä pärjää yleensä kotona 6-8 tuntia yksin. Viime keväänä raja oli neljännessä luokassa.
3. Ulkojoukkuelajit olivat edelleen sallittuja sisäjoukkuelajien ollessa kiellettyjä. Oletus on että ulkona ilma vaihtuu, joten tartuntariski on pienempi. Tämä perustuu ihan tutkittuun tietoon.
4. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista maskipakon asettamista. Siksi kehoitetaan ”naurettavasti” kauppoja vaatimaan maskeja. Asiakasmäärään en ota tarkempaa kantaa. Jo maalaisjärjellä on pääteltävissä että väljemmät olosuhteet vähentävät kontakteja.
Onhan tämä taas tuuheeta kommentointia kun vaaditaan ulkonaliikkumiskieltoa ja lähes total lockdownia tänne harvaan asuttuun maahan.
Mitkään indikaattorit eivät kerro että raskaisiin toiminpiteisiin olisi tarve. Kyllä joo, jollain 14vrk sululla saataisiin taudit laskuun ja sitten taas nousuun ja uusi rumba x2 vielä ennen kesää.
Minä tätä vaan täältä uudesta maailmasta hämmästelin. Itse siis en ole täysin tietoinen siitä mikä siellä Suomessa on nyt sallittua tai kiellettyä, kun pelkästään ihan Yhdysvaltojen suhteen tilanne on se, että rajoitukset ovat suurinpiirtein kaupunkikohtaisia (ja niiden noudattaminen on vähintäänkin kaupunkikohtaista).
Meillä täällä on (valvottu ja omien havaintojen perusteella hyvin noudatettu) maskipakko – siis tässä kaupungissa missä asun. Yksilönvapaudet joustavat kun ne laitetaan joustamaan. Kysymyksessä olisi käsittääkseni Suomessakin vain poliittisesta tahdosta ja sen puutteesta, lakihan siis tuon oikeasti mahdollistaisi.
Neljäsluokkalainen kuulostaa hieman nuorelta, mutta toisaalta, johonkin se raja pitää vetää. Jos tuota käytettiin keväällä, niin sitten se ei ole niin mielivaltainen kuin miltä se kuulosti. Tuo ammattikoulukohta puolestaan oli puhtaan mielivaltainen... koska siinä eroa noihin kahteen muuhun listaamaani ei ollut lainkaan. Neljännessä luokassa on toki se etu, että ne 3–6-luokkalaisista koostuvat koulut ovat tuossa kohtaa 50 % kapasiteetissa, joten ehkä se on ihan siedettävä argumentti juuri Suomen koulumallissa.
Joukkuelajeissa ei taida ulkoilma auttaa, kun se etäisyys on nolla ja potentiaalisen altistuksen kesto on verrattain pitkä. Tuo argumentti sisäilmasta pätee korkeintaan perusteena kieltää sisältä myös yksilölajien harjoittelu, kuten kuntosalit (koska se yli 2 metrin etäisyys ei välttämättä toimi noissa)... eli tuo listassa oleva oli siis melkolailla mielivaltainen rajaus. (Ei sillä täälläkin rajat ovat mielivaltaiset noiden suhteen, hyvin mielivaltaiset. Eipähän ole tarvinnut palloa potkia sitten maaliskuun.)
Ja, toki tuo pöytiin tarjoillun alkoholin kielto on puhtaasti taas mielivaltaa eikä tutkimustietoa tai edes perusteltu raja. Näissä mielivaltaisissa rajoissa ongelmana on se, että ne sivuvaikutukset saattavat olla isompia kuin se hyöty. (Koska hyöty saattaa olla pyöreä nolla, ja huomattava määrä tuota paljon vaarallisempia asioita on edelleen sallittua.)
Jos jotain noin rankkaa laitetaan, niin silloin ei kannata olla kieltolistaa, vaan ennemmin sallittujen asioiden lista. Eli se ”sulku”, ja sallia erikseen mikä on sallittua.