Ei todellakaan tule mitään Soininvaaran ennustamia (ja selvästikin toivomia) kovia rajoituksia. Päättäjät tulevat mieluummin valitsemaan Ruotsin linjan, kuin täydellistä yhteiskunnan sulkua ensi kesään asti. Syy on looginen: Jokainen viikko valmiuslakitilassa maksaa sen vähintään pari miljardia euroa, kun huomioidaan kasvanut valtion velka ja vaikutukset BKT:hen. Hinta kasvaisi moninkertaiseksi tästä, jos Suomessa otettaisiin vielä viime kevättäkin tiukempia rajoituksia, kuten koko maata käsittäviä ulkonaliikkumiskieltoja.
Lainaa julkinen sektori toki saa jonkun aikaa pienellä korolla, mutta ei sitä kovin montaa kymmentä miljardia tipu, että lainahanat menevät visusti kiinni. Sen jälkeen loppuu sitten rahoitus mm. terveydenhuollolta, maksuttomilta koronatesteiltä, poliisilta yms. Se olisikin mielenkiintoista, että rajoituksia valvovat tahot eivät enää saisi palkkoja työstään. Kuinkakohan valvonnan kävisi?
Toki päättäjät viimeiseen asti pyrkivät ruotsin linjaa välttämään, mutta talousongelmat valmiuslain aikana ovat realismia, ja päättäjillä asia on varsin hyvin tiedossa. Ja jos siitä huolimatta koko talven kestävä lock-down tulisikin, kuinka moni sitä todellisuudessa noudattaisi? Ihmiset osaavat kyllä lukea tautitilastoja ja tilastoja tehohoidossa olevista. Ihmiset osaavat suhteuttaa tilastojen perusteella kuolleet ja tautimäärät, ja laskea todellisen kuolleisuusprosentin. Väestön hysteria on alkanut vähetä, koska ihmiset tajuavat, ettei korona ole mikään mustasurma vaarallisuusasteeltaan. Osataan suhteuttaa todellinen kuolinprosentti kokonaiskuvaan, klikkiotsikot joidenkin yksittäistapausten pitkistä oireista osataan jättää omaan arvoonsa. Ymmärretään, että ylivoimaisesti enemmistö, joka oireita edes saa, sairastaa sen tavallisena kuumeflunssana. Tätä se on se ns. "koronaväsymys", ei enää kyseenalaistamatta uskota ihan kaikkea, mitä klikkiotsikot sanoo. Jos niitä sulkuja kaikesta huolimatta tulisi, ainakin kansalaistottelemattomuus suorastaan rehottaisi. Sanonta on, että sellaisia lakeja ei kannata säätää, joita ei juuri kukaan noudata. Sellaiset asetukset rapauttavat koko lainsäädännön uskottavuutta.
Ennemmin tai myöhemmin Ruotsin malli on niin Suomen kuin EU:n tie. Halusi sitä tai ei. Tosi asia on, että tauti tulee tappamaan osan vestöstä, ja rokotteen saatavuuden suhteen ei liene ainakaan vuoteen odotettavissa mitään mullistavaa. Ensi keväänä rokotteita saattaa hyvässä lykyssä olla satavilla länsimaalaisille sairaanhoitohenkilöstölle, mutta ei muille. Tälle ei vain yksinkertaisesti mahda mitään. Mielummin tämä tosiasia kannattaisi myöntää aikaisemmin, niin säästyisi edes talouden rippeet. Tosin tämän tulisi tapahtua koko EU:n tasolla. Muistetaan, että tämä tauti ei ole mikään rutto! Tämä tauti ei tapa ihmiskuntaa sukupuuttoon, vaikka monet näin haluavat uskoa! Ajanmyötä ihmiskunnalle kyllä kehittyy tautia vastaan sellainen vastustuskyky, että se ei ole enää juuri kenellekään tappava.