Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
621
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n palveluksessa näyttäisi työskentelevän 971 henkilötyövuotta vastaavan määrän verran ihmisiä. Pikaisen tarkastelun perusteella organisaatio näyttäisi käsittävän johdon lisäksi seitsemän erilaista pääyksikköä ja yli 30 erilaista alayksikköä, joista yksi on terveysturvallisuus, minkä vastuualueisiin kuuluvat mm. infektiotaudit. Pää-ja alayksiköinen lisäksi THL:n organisaatio käsittää yhdeksän erilaista asiantuntijaryhmää ja sen on mukana 259 erilaisessa hankkeessa. Ottaen siis huomioon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajan tehtäväkirjon sekä sen, että varsin huomattavan osan THL:n henkilöstöstä täytyy tehdä työtä virkamiestyöajalla, joka rajoittuu alle neljäänkymmeneen viikkotuntiin, on tätä taustaa vasten mielestäni hyväksyttävää ja perusteltua olettaa, että THL jatkaa COVID19:n osalta linjallaan WHO:n yhtenä tiedotuskanavana.
THL:n roolihan on olla tutkimuslaitos joka tuottaa tietoa. THL ei ole toimivaltaa. Esim. THL ei anna matkustiedotteita vaan sen tekee UM jotka perustavat tietonsa THL:n antamiin.
THL on 24/7 päivystys ja saavat ajantasaista tietoa maailman koronaviruksen tilanteesta, jota taas jakavat eteenpäin eri tahoille. Toimenpiteet ja reakoinnit tekevät aina muut viranomaiset. Esim. taartuntaan reagoivat sairaanhoitopiirit ja siellä vastaavat lääkärit.
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Pari hyvää tarinaa tapauksista, joiden perusteella Taiwan pudotti kynnystä testauksiin.

Uncertain origin of Taiwan's 24th COVID-19 case perplexes experts - Focus Taiwan"
"CECC confirms source of virus infection that caused death of driver". Hänellä ei ollut Kiinahistoriaa tai selkeää Kiina yhteyttä. Kun kuolema lähestyi, niin vasta sitten testattiin.
Tämä herätti testaamaan laajemmin. Tartunta tuli henkilöltä joka löytyi vasta verianalyyseissä "antibody", eli joku oli jo sairastanut taudin tietämättään ja levittänyt.

"Uncertain origin of Taiwan's 24th COVID-19 case perplexes experts" Tämä on täysin avoin tapaus vielä, mistä tuli?
"... Recognizing this, the CECC has not only expanded its screening standards, but also gone back and administered tests on unexplained respiratory infections -- which is how they found the 24th case".

Eli tämä jälkimmäinen tapaus jatkotartuntoineen olisi jäänyt pyörimään yhteiskuntaan pidempään, jos määräyksiä testauksesta ei olisi muutettu tuon edellisen tapauksen johdosta.
 
Liittynyt
26.06.2018
Viestejä
171
Onhan tuo vähän toivottoman kuuloista kun löytyy jo tietämättään pöpön sairastaneita ja sitä levittäneitä, randomisti sairastuvia. Eiköhän tuo nyt tuosta ota ja leviä joka puolelle.

Samalla tuo tietämättään sairastaminen toki on siitä hyvä, että ei tähän sitten välttämättä kaikki kuolekkaan. Jos erityisesti jotain 80v luokkaa kuolee näihin niin onhan ne jo muutenkin siinä riskeineen korkealla jos jotain pöpöjä tulee..
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 091
Taitaa olla kuukauden päivät mennyt siitä kun ensimmäiset öyhöttäjät aloittivat täällä "rajat kiinni! Kaikki lentomatkustajat 14vrk karanteeniin, lämpömittaukset kentille, miksei Suomi/THL tee mitään?!?"
Olisi kiva kuulla näkemyksiä nyt näiltä henkilöiltä että vieläkö Suomi oli ihan hukassa tuolloin, vai meneekö tämä tuurin piikkiin ettei "niin huonolla asioiden hoidolla sattunut mitään"?
Ensimmäisten maskihamsterien maskitkin taitaa olla loppu :eek:
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Mitä ne riskisuhteet sitten on?
Jaksoin illalla kaivaa numeroita fiilistelyn tueksi aiheeseen riskit Taiwan vs. Suomi, toiseen kierteeseen, sorry osittainen toisto..

Suomi on globaalisti Kiinan naapuri, gateway Eurooppaan.
Shanghaista Balille on sama lentoaika kuin Suomeen ja Beijing:stä Suomeen sitten jo selvästi vähemmän.

Verrataanpa:

Taiwanin mainland visitor määrät ovat pudonneet oleellisesti presidentinvaalien ja muiden poliittisten syiden vuoksi.
National Statistics, Republic of China (Taiwan) Marraskuussa 97 000 mainland kävijää. Viimesin julkinen lukema, määrät vähenemässä. Kunnes loppuivat täysin Tammikuun lopussa, kun raja meni kiinni. Myös HK ja Macao blokattu, mukaanlukien lennon vaihdot. Rajalla kaikki kuumeiset testiin, tuli mistä vaan.

Statistics Finland - Joulukuussa 23 000 mainland kävijää, määrät nousemassa lomia kohden Eli noin 1/4 Taiwanin määrästä. Kunnes vähenivät kun ryhmämatkat kiellettiin Kiinassa (Iso kiitos heille siitä). Raja edelleen auki ja mitään tarkastuksia tai kieltoja ei ole.

Taiwanin väestömäärä on 4X Suomi.

Provosoiden ....per capita, Taiwaniin tuli vuodenvaihteen (sekä western että CNY) aikaan saman verran mainland Kiinalaisia kuin Suomeen.

Mutta Taiwanilaisia on töissä ja liikesuhteissa Kiinaan toki enemmän kuin Suomalaisia (heitäkin on paljon)

Tuommoisen hätäisen vetäisyn perusteella Taiwanin riskitaso on suurempi, kuten voi olettaakin, mutta suhteessa Suomeen ero ei ole niin iso kuin voisi pikaisesti kuvitella. Tällä hetkellä lentokieltojen ja tarkastusten vuoksi Taiwan suhteessa Suomeen tuskin kovin kaukana.
Vähän tökerö kuvaus, mutta parempi kuin ei mittään.
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234

CDC (USA:n THL vastaava laitos) on muuttanut käsitystään ja aika selkeää viestiä siitä että etenemisen katkaisuun käytetään "ennennäkemättömän aggressiivisia menetelmiä".
"unprecedented aggressive actions to reduce the impact of this virus"
Mitä tuolla tarkoittavat, varmaankin Kiinassa tehokkaaksi osoittautuneet lentorajoitukset ja pakkokaranteenit?
Lisää harmia lentomatkailuun ja taloudelle vaan lisää kuraa niskaan...
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Taitaa olla kuukauden päivät mennyt siitä kun ensimmäiset öyhöttäjät aloittivat täällä "rajat kiinni! Kaikki lentomatkustajat 14vrk karanteeniin, lämpömittaukset kentille, miksei Suomi/THL tee mitään?!?"
Olisi kiva kuulla näkemyksiä nyt näiltä henkilöiltä että vieläkö Suomi oli ihan hukassa tuolloin, vai meneekö tämä tuurin piikkiin ettei "niin huonolla asioiden hoidolla sattunut mitään"?
Ensimmäisten maskihamsterien maskitkin taitaa olla loppu :eek:
En ole niiden joukossa jotka vaativat rajoja kiinni, mutta olen "Laissez-faire", "antaa mennä ilman kontrollia"-ajatusten ja noiden "öyhöttäjien" välisessä ajastusmaastossa.
Minun vastaukseni kysymykseesi on että Suomi oli ja on hiukan hukassa ja seilaa pienten todennäköisyyksien avaamalla tuurilla.

Mietippä mitä Suomessa tapahtuisi kun käy näin
Pelkästään Lauantaina tähän mennessä 229 tapausta (yhteensä 433)

Seuraava ei ole hysteriaa tai ölötystä, mielestäni puhtaasti rationaalisia toteamuksia...
Et voi tietää mikä Suomen tilanne oikeasti nyt on.
Perustuen moniin kokemuksiin muista valtioista, hiljaiset levittäjät tuovat ylläreitä.
Vilkaise maaimaa hetken silmät auki ja katso mitä muualla tapahtuu ja esitä itsellesi uskottava kertomus että se ei koske Suomea ja ei voi toistua Suomessa.
Jos tarina tuntuu uskottavlta, niin postaa tänne, luen mielelläni.

Minun mielipiteeni on että voi hyvinkin koskea Suomea ja paras temppu nyt olisi lisätä testikittien käyttöä, sekä maahan tulevan liikenteen yhteydessä että sisäisesti riittävän epäselviin tapauksiin. Tällä tavalla esim. Taiwan löysi piilevän pesäkkeen.
Se ei estä viruksen tuloa, mutta hidastaa sitä ja jos käy niin hyvin että epidemia hyytyy kesällä, niin tarinalla on parempi loppu.

Tämä ei ole maailmaloppu, vain muutos joka kiusaa taloutta ja ihmisten elämää toivottavasti ei kuukausia.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 199
Huolestuttavaa mutta samalla myös kiinnostavaa on huomata kuinka SARS-CoV2 etenee Etelä-Koreassa. Vain muutamassa päivässä (19.-22.2.) todettujen tartuntojen määrä on noussut 30:stä peräti 346:een. Kehitys on siis ollut nopeampaa kuin Manner-Kiinassa noin kuukausi sitten.
Tällaisen kehityksen estämiseksi on tärkeää, että kaikki Suomeen tulevat virusta kantavat saadaan mahdollisimman nopeasti oireiden ilmentymisen jälkee testiin. Vain näin voidaan löytää ne ihmiset, jotka ovat mahdollisesti saaneet tartunnan. Heidät pitää laittaa karanteeniin itämisajaksi.

Muilla toimintatavoilla Suomi seilaa lähinnä tuurilla. Etelä-Koreakin alkaa olla siinä pisteessä, että enää ei ehditä selvittämään mahdollisia tartunnan saaneita, jolloin leviämisen estäminen on vähintäänkin haastavaa.

Eikä sekään ole huono, jos todennäköisempiä kantajia ei edes päästetä Suomeen. Tämä pienentää tosennäköisyyttä sille, että tartunnat edes alkasivat.
 
  • Tykkää
Reactions: mti
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
748
Ei massatestaaminen ole koskaan kannattavaa. En ole missään nähnyt arvioita tuon testin (rRT-pcr) tarkkuudesta ja luotettavuudesta covid-19:n tapauksessa, mutta jos ajatusleikkinä kuvittelisi että joukossa olisi 0.5% sairastuneita, testi on erittäin sensitiivinen (99%), mutta vääriä positiivisia tulee joka kymmenessä testissä kontaminaation, kiireen tai reagoinnista muiden viruksien dna:n kanssa, niin todennäköisyys sille että positiivisen testituloksen saanut olisi todellisuudessa sairas on 0.05.
 

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Tuosta tulikin mieleen, että miksiköhän tälle piti kehitellä taas uusi nimi? Mikä vika oli 2019-nCoV:ssa?
Periaatteessa kaikki. Vuosiluku on hämäävä, jos tämä aiheuttaa epidemioita tulevaisuudessakin. Nimen loppuosa taas implikoi, että tämä on se uusi, ja muut ovat vanhoja. Uuden nimeämiskäytännön kanssa on helpompi elää, kun voidaan nimetä seuraava uusi SARS-virus SARS-CoV-3:ksi. Kertoo suoraan kronologisen järjestyksen, ja muutenkin olennaiset tiedot. Tämän aiheuttama sairaus on sitten se COVID-19, ja siinä vuosiluku on mielestäni ihan pätevä erottelemaan epidemiat toisistaan.
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Ei massatestaaminen ole koskaan kannattavaa. En ole missään nähnyt arvioita tuon testin (rRT-pcr) tarkkuudesta ja luotettavuudesta covid-19:n tapauksessa, mutta jos ajatusleikkinä kuvittelisi että joukossa olisi 0.5% sairastuneita, testi on erittäin sensitiivinen (99%), mutta vääriä positiivisia tulee joka kymmenessä testissä kontaminaation, kiireen tai reagoinnista muiden viruksien dna:n kanssa, niin todennäköisyys sille että positiivisen testituloksen saanut olisi todellisuudessa sairas on 0.05.
Lääketieteellisesti näkökulmasta olen ihan samaa mieltä,
Taiwan tekee selektiivistä massatestaamista, kohdistaa todennäköiseen populaatioon josta voi löytyä ja sai tuloksia.
Ottavat testaamisen yhtälöön mukaan taloudellisen puolen. Summat, kun huonosti käy ,menevät nopeasti, miljardeihin Euroihin.

Sillä pelikentällä on kohtuullisen merkityksetöntä mikä osumatarkkuus on, jokaisella osumalla säästää, mitähän laitetaan luvuksi... kymmenistä satoihin miljoonia Euroa.
Lääketieteellisesti tuo ammunta varmaan kuulostaa sohimiselta.
Mutta hemmot ehkö ajattelee sitä tykistökeskityksenä että kun ei tiedä missä vihulainen on tuolla kukkalalla, niin tuhotaan se koko hitsin kukkula ja tehdään testit.

Löydän kyllä järkeä Taiwanin selektiivisistä massatestauksista TÄSSÄ tapauksessa, vakkei ne geneerisesti ole järkeviä.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
924
Ihan aikuisen oikeasti, heität kysymyksen, ikäänkuin joku muu kuin sinä, olisi kirjoittanut tuon, että kaikki Kiinan siat roudataan Wuhanin ?
Tuo oli täysin sarkastinen heitto. Ei siis mikään väite tms.

Pointti oli se, että kun joku huomasi tavallisuudesta poikkeavia päästökoostumuksia ja spekuloi krematorioiden kanssa, niin ajatukseni on seuraava:
A) Krematorioiden kapasiteetti ei mitenkään riitä isoihin päästöihin.
B) Kymmenien tuhansien sikojen poltto on mahdollista alueella. Päivittäin Kiinasssa tapetaan epidemian vuoksi noin 0.5 miljoonaa sikaa (200 miljoonaa/365 päivää). Päästöt eivät ole koostumukseltaan ja alueeltaan samoja kuin alueen sadoista hiilenpolttokohteista tuleva käry. Tulee siis uusi kohde, joka on päällä hetken ja päästöt on poikkeavat, ehkä vastaten ihmisen poltosta tulevaa koostumusta. Siitä vedellään hurjia juttuja ja näytetään numeroita. Ne numerot voi ihan hyvin olla oikeinkin, en tiedä, mutta jatkotarina ei.
Pointti oli, että täysin mahdotonta että ne rikkipäästöt tulisi niistä sioista. Sellaista määrää ei tuolla alueella ole varmasti poltettu, että niistä voisi ne väitetyt rikkipäästöt tulla, koska niissä rikkipäästöt on niin pieni ruhoissa. Se, että päästöt on poikkeavat voivat johtua ihan mistä tahansa, joten siitä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä. Salaliittoteoreetikot toki vetää heti omat johtopäätöksensä.
 

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Se, että päästöt on poikkeavat voivat johtua ihan mistä tahansa, joten siitä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä.
Siis onko noista päästöistä edes mitään oikeaa todistetta? Windy.com ei ainakaan ole, sillä se on vain ennuste perustuen käsittääkseni suhteellisen epätarkkaan dataan (GEOS-5:n dataan muistaakseni?).
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
924
Siis onko noista päästöistä edes mitään oikeaa todistetta? Windy.com ei ainakaan ole, sillä se on vain ennuste perustuen käsittääkseni suhteellisen epätarkkaan dataan (GEOS-5:n dataan muistaakseni?).
Ei kyllä tietoa, kun ei kiinnostanut silloin tutkia tuota väitettä mitenkään.
 

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Siksipä itsekin kyselen, kun en silloin tutkinut asiaa sen enempää. Taitaa olla parempi haudata tuo nyt ihan oikeasti, ja nostella sitten taas keskusteluun JOS luotettavia todisteita ilmenee.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
621
Tuommoisen hätäisen vetäisyn perusteella Taiwanin riskitaso on suurempi
Niin on minunkin mielestä. Mutta näyttää siltä, että että Suomen riskitaso on toistaiseksi todella pieni, eikä esim. maahantulotarkastuksilla ole juuri tehoa tartuntatautien kiinni saamisessa tai sillä ei juuri pystytä vaikuttamaan taudin leviämisen todennäköisyyteen.

Rajalla jos halutaan vaikuttaa taudinleviämisen todennäköisyyteen, se käytännössä tarkoittaa sulkemista.
 

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Ihan mielenkiinnolla seuraan kyllä noita lukemia nyt, kun kolmen viime päivän aikana on saatu niin paljon uusia kansainvälisiä tapauksia. Toisaalta on mielenkiintoista kuulla, tuoko WHO:n tutkijaryhmä mitään uutta tietoa, kun nyt ovat Wuhanissa.

Seuraan noita lukuja pääasiassa täältä: COVID-19 / SARS-CoV-2: LIVE stats and graphs
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
575
Siis onko noista päästöistä edes mitään oikeaa todistetta? Windy.com ei ainakaan ole, sillä se on vain ennuste perustuen käsittääkseni suhteellisen epätarkkaan dataan (GEOS-5:n dataan muistaakseni?).
Ymmärtääkseni edellisellä rundilla jo todettiin, ettei niissä ollut mitään erikoista, ihan perus zoomailua ja pelon levittämistä. Joten vähän hämmentää, että tuon jälkeen pitää tulla selostamaan, että ei ne savupilvet moskovan yläpuolella (tai mitä siinä olikaan zoomattuna) välttämättä johdu ruumiiden poltosta. Jotain poikkeavaa päästöissä oli (vasten aikaisempia kirjoituksia), ja uusi kohde, ja ehkä vastasi ruumiiden polton koostumusta. Mutta päästöt olivatkin ehkä jotain muuta kuin ruumiiden polttoa krematoriossa, en ainakaan itse usko siihen.

Minäkään en halua keskustella aiheesta.
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Siksipä itsekin kyselen, kun en silloin tutkinut asiaa sen enempää. Taitaa olla parempi haudata tuo nyt ihan oikeasti, ja nostella sitten taas keskusteluun JOS luotettavia todisteita ilmenee.
Lämpimästi samaa mieltä.
Vaikka kirjoitin sanan EI, komenttiini päivä sitten, niin ihan turhan paljon kommentoitia asiasta johon meillä kenelläkään ei taida olla pätevää dataa.
Varon jatkossa tökkimästä tuollaisia jätekasoja tällä foorumilla.
Kiitos kommenteista.
 
  • Tykkää
Reactions: mti
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
380
Taitaa olla kuukauden päivät mennyt siitä kun ensimmäiset öyhöttäjät aloittivat täällä "rajat kiinni! Kaikki lentomatkustajat 14vrk karanteeniin, lämpömittaukset kentille, miksei Suomi/THL tee mitään?!?"
Olisi kiva kuulla näkemyksiä nyt näiltä henkilöiltä että vieläkö Suomi oli ihan hukassa tuolloin, vai meneekö tämä tuurin piikkiin ettei "niin huonolla asioiden hoidolla sattunut mitään"?
Ensimmäisten maskihamsterien maskitkin taitaa olla loppu :eek:
Näytätkö minulle tästä ketjusta viestit, missä käsketään laittamaan rajat kiinni ja kaikki lentomatkustajat karanteeniin 14vrk ajaksi, vai myönnätkö valehtelevasi? Jos et pysty todistamaan, niin olet itse öyhöttäjä. Mihin perustuu "faktasi", että maskihamsterien maskit on loppu? En ole nähnyt vielä yhtään länkkäriä maski päässä katukuvassa.

Ja kyllä, olen edelleen sitä mieltä, että Suomen kannattaisi estää lennot kiinasta, kuten moni muukin maa on tehnyt. Ei tämän leviämistä Suomeen voida estää, mutta hidastaa voidaan ja se on tässä tilanteessa ehdottoman tärkeää. Moni ei tunnu tajuavan, että näistä toimenpiteistä on hyötyä nimenomaan silloin, kun "mitään ei ole tapahtunut". Sitten on jo liian myöhäistä, kun epidemia jyllää.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
924
Siksipä itsekin kyselen, kun en silloin tutkinut asiaa sen enempää. Taitaa olla parempi haudata tuo nyt ihan oikeasti, ja nostella sitten taas keskusteluun JOS luotettavia todisteita ilmenee.
Nostin tuon esille, kun väitettiin tässä keskustelussa olleiden asoiden olleen 99% asiaa.
 
  • Tykkää
Reactions: mti
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
621
Moni ei tunnu tajuavan, että näistä toimenpiteistä on hyötyä nimenomaan silloin, kun "mitään ei ole tapahtunut". Sitten on jo liian myöhäistä, kun epidemia jyllää.
Jos totaali kiellosta olisi oikeasti vaikutusta taudinleviämiseen Suomeen, niin todennäköisesti ministeriö tai mikä taho se onkaan, tekisi sen.
 
Liittynyt
05.12.2018
Viestejä
598
Peli lienee jo menetetty koronaviruksen suhteen. Se on jo levinnyt afrikkaan, lähi-itään ja etela-eurooppaan. Euroopan koronavirus puolustus on etelä-euroopan varassa. Etelä-eurooppa hoitaa homman yhtä varmasti kuin maksavat velkansakin pois totuutta ei vain saa sanoa ääneen, koska kaikkien pitää poliittisen korrektiuden nimissä teeskennellä muuta.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 017
Näitä raportteja tulee nyt kentältä ja tutkijoilta niin monesta lähteestä, ettn jaksa mobiilisti kaikkea kaivaa.

Lyhyesti: itämisaika voi olla huomattavasti pidempi kuin 14 päivää tai edes ilmoitettu 24 päivää, tässä tapauksessa siis 27 päivää. Eli Intian viranomaiset olivat todennäköisesti oikeassa pidentäessään karanteenin kolmeen viikkoon jo pari viikkoa sitten. Mutta EI koske Suomea, luonnollisesti.

On harmillista, että varovaisuusperiaatten huomiointia viranomaispäätöksissä ei laajemmin painoteta ja harjoitella case-tapauksin.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 607
Peli lienee jo menetetty koronaviruksen suhteen. Se on jo levinnyt afrikkaan, lähi-itään ja etela-eurooppaan. Euroopan koronavirus puolustus on etelä-euroopan varassa. Etelä-eurooppa hoitaa homman yhtä varmasti kuin maksavat velkansakin pois totuutta ei vain saa sanoa ääneen, koska kaikkien pitää poliittisen korrektiuden nimissä teeskennellä muuta.
Turha tästä on poliittista vääntöäkään vääntää. ;)

Kyllähän tuo leviäminen aika väistämättömältä alkaa näyttää. Nyt tehokkaammalla testauksella ja nopealla ongelmien löytämisellä voidaan kuitenkin loiventaa sitä kulmakerrointa aika rajustikin. Siksi niitä testikittejä kannattaisi alkaa pikkuhiljaa käyttämään. Mitä loivemmin ja mitä pienemmillä potilasmäärillä per päivä päästään niin sitä paremmin Suomen valmiiksi tukkoinen terveydenhoito pystyy ongelman hoitamaan. Jos taas mitään ei seurata vaan huomataan jossain kohtaa että "hups, Suomessa +30, +60, +120, +240..." tapausta per päivä niin siinä kohtaa ollaan jo myöhässä. Eteläkorean kasvuvauhti on nyt ollut tuota, joten mielenkiinnolla odotellaan miten siellä saadaan tartunnat kuriin (saadaanko siis ollenkaan). Toki siellä tuo tartunta taisi levitä aika pienen uskonyhteisön kautta, jolloin se ei ole niin vaikea rajata. Vähän sama kuin Suomessa leviäisi johonkin Jehovien yhteisöön. Olisi aika "helppo" listata ketä koskee. Jos taas vaikka varuskunnan kautta ja "lomille lomps" leviää koko eteläsuomeen moneen eri paikkaan ja yhteisöön. Siinä onkin paljon vaikeampi rajata ketä koskee ja ketä ei.
 
Liittynyt
05.12.2018
Viestejä
598
Turha tästä on poliittista vääntöäkään vääntää. ;)

Kyllähän tuo leviäminen aika väistämättömältä alkaa näyttää. Nyt tehokkaammalla testauksella ja nopealla ongelmien löytämisellä voidaan kuitenkin loiventaa sitä kulmakerrointa aika rajustikin. Siksi niitä testikittejä kannattaisi alkaa pikkuhiljaa käyttämään. Mitä loivemmin ja mitä pienemmillä potilasmäärillä per päivä päästään niin sitä paremmin Suomen valmiiksi tukkoinen terveydenhoito pystyy ongelman hoitamaan. Jos taas mitään ei seurata vaan huomataan jossain kohtaa että "hups, Suomessa +30, +60, +120, +240..." tapausta per päivä niin siinä kohtaa ollaan jo myöhässä. Eteläkorean kasvuvauhti on nyt ollut tuota, joten mielenkiinnolla odotellaan miten siellä saadaan tartunnat kuriin (saadaanko siis ollenkaan). Toki siellä tuo tartunta taisi levitä aika pienen uskonyhteisön kautta, jolloin se ei ole niin vaikea rajata. Vähän sama kuin Suomessa leviäisi johonkin Jehovien yhteisöön. Olisi aika "helppo" listata ketä koskee. Jos taas vaikka varuskunnan kautta ja "lomille lomps" leviää koko eteläsuomeen moneen eri paikkaan ja yhteisöön. Siinä onkin paljon vaikeampi rajata ketä koskee ja ketä ei.
Menee muuten mielenkiintoiseksi poliittinen aspekti, jos sairastuneita on pandemiassa, niin paljon, että kaikki eivät mahdu hoitoon ja tulee tilanteita missä jo hoitoon yksiköihin sisään pääseet ulkomaalaiset saavat hoitoa, mutta suomen kansalaiset eivät pääse hoitoon sisään kun paikkoja ei enää ole. Eli Suomalaiset veronmaksajat eivät saa hoitoa, jota ovat rahoittaneet verorahoillaan.

Miten priorisoidaan tilanteessa, jossa kaikille hengenvaarassa oleville ei riitä hoitoa tai hoitopaikkaa. Meneekö se siten, että kuka ehti ensin päästä sisään yksikköön saa pysyä siellä hoitonsa loppuun ja loput jätetään kadulle. Vain heitetäänkö ulkomaan kansalaiset pandemia tilanteessa yksiköistä ulos niskaperse otteella, jotta Suomen kansalaisille saadaan lisää tilaa. Näitä priorisointeja pitäisi miettiä jo etukäteen muuten helposti tulee tilanteita missä Terveyskeskusten henkilökunta joutuu rikosilmoitusten kohteeksi jos Suomalaisia kuolee sen takia, että hoitopaikkaa ei saanut. Heitteillejätöstä saa helpoposti myös tuomion. En oikein henkilökohtaisesti luota "hyysäreiden" kykyyn priorisoida tiukassa tilanteessa lisäksi suomen kansalaisille pitäisi kertoa etukäteen jos on olemassa tilanteita missä he eivät saa hoitoa, jotta he voivat valmistautua sitä tilannetta varten.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
380
Jos totaali kiellosta olisi oikeasti vaikutusta taudinleviämiseen Suomeen, niin todennäköisesti ministeriö tai mikä taho se onkaan, tekisi sen.
Totaali_kiellosta? Tarkoitatko totaalikiellolla, että kaikki rajat lyötäisiin kiinni? Totta helvetissä sillä olisi "oikeasti vaikutusta", jos yksikään henkilö ei enää tulisi rajan ylitse, vai meinaatko taudin leviävän pyhän hengen voimalla? Hommassa olisi vaan niin mittavia poliittisia ja taloudellisia kääntöpuolia, että tällaiseen ratkaisuun ei ihan hevillä lähdetä. Sen sijaan merkittävimmiltä riskialueilta tulevien matkustajien liikehdintää voidaan rajoittaa ja n. 50 maata on jo tehnyt rajoitteita Kiinan kansalaisille (täysi maahantulokielto tai lievempiä rajoitteita). Mm. Australia, Israel, Venäjä, Singapore, Japani ja USA ovat ottaneet tällaisia keinoja käyttöön. Sen lisäksi monessa maassa on estetty Kiinasta tulevat lennot. Mutta kyllähän Suomessa toki tiedetään paremmin, kuin USAssa tai Australiassa...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 004
Itse uskol, että rajojen täysi sulkeminen on haitallisempaa kansakunnan terveydelle kuin tautiepidemian kokeminen, joten en ainakaan kannata sitä nykytiedon valossa.
Menee muuten mielenkiintoiseksi poliittinen aspekti, jos sairastuneita on pandemiassa, niin paljon, että kaikki eivät mahdu hoitoon ja tulee tilanteita missä jo hoitoon yksiköihin sisään pääseet ulkomaalaiset saavat hoitoa, mutta suomen kansalaiset eivät pääse hoitoon sisään kun paikkoja ei enää ole. Eli Suomalaiset veronmaksajat eivät saa hoitoa, jota ovat rahoittaneet verorahoillaan.

Miten priorisoidaan tilanteessa, jossa kaikille hengenvaarassa oleville ei riitä hoitoa tai hoitopaikkaa. Meneekö se siten, että kuka ehti ensin päästä sisään yksikköön saa pysyä siellä hoitonsa loppuun ja loput jätetään kadulle. Vain heitetäänkö ulkomaan kansalaiset pandemia tilanteessa yksiköistä ulos niskaperse otteella, jotta Suomen kansalaisille saadaan lisää tilaa. Näitä priorisointeja pitäisi miettiä jo etukäteen muuten helposti tulee tilanteita missä Terveyskeskusten henkilökunta joutuu rikosilmoitusten kohteeksi jos Suomalaisia kuolee sen takia, että hoitopaikkaa ei saanut. Heitteillejätöstä saa helpoposti myös tuomion. En oikein henkilökohtaisesti luota "hyysäreiden" kykyyn priorisoida tiukassa tilanteessa lisäksi suomen kansalaisille pitäisi kertoa etukäteen jos on olemassa tilanteita missä he eivät saa hoitoa, jotta he voivat valmistautua sitä tilannetta varten.
Perustuslaki yksiselitteisesti kieltää Suomen kansalaisten priorisoinnin.
 
Viimeksi muokattu:

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Perustuslaki yksiselitteisesti kieltää Suomen kansalaisten priorisoinnin.
Voihan se olla, mutta oletettavaa on, että pandemiatilanteessa priorisointia tehdään silti. Ote kansallisesta pandemiasuunnitelmasta: "Resurssien niuketessa potilasvalinnassa tulisi lyhyen ajan ennusteen lisäksi entistä tarkemmin arvioida potilaan pitkäaikaisennuste ja huomioida potilaan ikä niin, että säästettyjen elinvuosien määrä maksimoituisi." (kohta 15.2.2, sivut 98-99)

Edit: Eli hengityskoneet ja ECMOt keski-ikäisille ja nuoremmille. Vanhemmalle väestölle sitten lisähappea ja "toivotaan toivotaan".
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
380
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 004
Voihan se olla, mutta oletettavaa on, että pandemiatilanteessa priorisointia tehdään silti. Ote kansallisesta pandemiasuunnitelmasta: "Resurssien niuketessa potilasvalinnassa tulisi lyhyen ajan ennusteen lisäksi entistä tarkemmin arvioida potilaan pitkäaikaisennuste ja huomioida potilaan ikä niin, että säästettyjen elinvuosien määrä maksimoituisi." (kohta 15.2.2, sivut 98-99)
Perustuslaki menee kaikkien muiden lakien edelle - ei saa priorisoida kansallisuuden ihonvärin jne. mukaan.

90V potilaat voinee priorisoida 55-60v potilaiden jälkeen toissijaisiksi.
 

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Perustuslaki menee kaikkien muiden lakien edelle - ei saa priorisoida kansallisuuden ihonvärin jne. mukaan.

90V potilaat voinee priorisoida 55-60v potilaiden jälkeen toissijaisiksi.
Niinhän se ideaalitilanteessa on. Todellisuus ja pykälät eivät kuitenkaan aina täydellisesti kohtaa, piti siitä tai ei.

Edit: Jos sitäpaitsi perustelet tätä Perustuslain 6 § 2. momentilla, niin sielläkin sanotaan, että "ilman hyväksyttävää perustetta". Hoitoresurssien rajallisuus on mielestäni sellainen hyväksyttävä peruste, kun ei niitä koneita ja henkilökuntaa voi ilmastakaan kriisitilanteessa taikoa.

Ote mainitusta pykälästä: "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."
 
Liittynyt
05.12.2018
Viestejä
598
Niinhän se ideaalitilanteessa on. Todellisuus ja pykälät eivät kuitenkaan aina täydellisesti kohtaa, piti siitä tai ei.
Käytännössä se menee julkisessa terveydenhoidossa niin, että ne ketkä ehtivät päästä sisälle hoitoon ensin ovat siellä ja ne ketkä tulivat paikalle liian myöhään jäävät ulos. Vaikka kaikkien tarve saada hoitoa olisi sama. Sanon tämä vuosien kokemuksella kun olen yrittänyt toimittaa ihmisiä ruuhkautuneisiin yksiköihin. Tämä johtuu siitä, että noissa keskuksissa työskenteleville tulisi polilasvaihdoista ylimäärästä vaivaa ja hankaluutta ja näyttämällä ovea liian myöhään paikalle saapuneille pääsee itse helpommalla laittamalla ovet säppiin. Ei sen ulkopuolelle jääneen tarvetta saada apua edes käsitellä tai verrata jo sisällä olevien tarpeeseen. Silloin noissa ruuhkaantuneissa yksiköissä toimivien ei tarvitse kohdata ulkopuolelle jätettyjä eikä nähdä ylimääräistä vaivaa vaihtamalla potilaista ja kohdata pettymystä kun joku poistetaan yksiköstä. Eikä myöskään kohdata ulkopuolelle jätetyn pettymystä siitä, että joku toinen saa samassa tilanteessa apua hän ei.

Ei tuossa mitään moraalia ole se säätyy pelkästään sillä, että mikä siellä työskenteleville itselleen on helpon tapa selvitä tilanteesta. Tosin kaikki pykälät tuntevat hankalat hoidon vaatijat saattavat päästä vielä sisään vaikka virallisesti olisi täyttä jos osaavat vetää oikeista naruista.
 

mti

Köyhä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
285
Käytännössä se menee julkisessa terveydenhoidossa niin, että ne ketkä ehtivät päästä sisälle hoitoon ensin ovat siellä ja ne ketkä tulivat paikalle liian myöhään jäävät ulos. Vaikka kaikkien tarve saada hoitoa olisi sama. Sanon tämä vuosien kokemuksella kun olen yrittänyt toimittaa ihmisiä ruuhkautuneisiin yksiköihin. Tämä johtuu siitä, että noissa keskuksissa työskenteleville tulisi polilasvaihdoista ylimäärästä vaivaa ja hankaluutta ja näyttämällä ovea liian myöhään paikalle saapuneille pääsee itse helpommalla laittamalla ovet säppiin. Ei sen ulkopuolelle jääneen tarvetta saada apua edes käsitellä tai verrata jo sisällä olevien tarpeeseen.
Ja tämä tapahtuu jo nyt ns. normaaliin aikaan, sama kokemus/näkemys minullakin on. Sitä voi sitten miettiä, että miten "hyvin" asiat menevät kriisitilanteessa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
621
Totaali_kiellosta? Tarkoitatko totaalikiellolla, että kaikki rajat lyötäisiin kiinni?
En. Sanoin samaa aikaisemmin, että rajat kokonaan kiinni, niin voitaisiin vaikuttaa viruksen tuloon. Tarkoitin tällä hetkellä Kiinan lentoja.

Suomessa mennään faktojen mukaan, turhia keinoja ei haluta käyttää. Muilla mailla voi myös vaikuttaa poliitiikka päätöksiin enemmän.
Kiina rajoittaa itsessään liikkumista paljon ja tekee tarkistuksia. Yksittäiset tautitapaukset voi tulla Suomeen mitä reittiä vain. Ehkä jopa todennäköisesti muuta reittiä, kuin suoraan Kiinasta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
380
Yksittäiset tautitapaukset voi tulla Suomeen mitä reittiä vain. Ehkä jopa todennäköisesti muuta reittiä, kuin suoraan Kiinasta.
Tämän hetken statsit tartunnoista:
  • Kiina: 77917
  • Muut maat yhteensä: 1600
Todennäköisesti etenkin nuo Kiinan luvut ovat reilusti alakanttiin. Käytännössä Kiina on siis ylivoimaisesti isoin riski. Ja juu, toki kiinalaiset voivat lentää jonkun muun maan kautta Suomeen, mutta tämän vuoksi moni maa onkin ottanut käyttöön kansalaisuuteen perustuvat rajoitukset ja mikään ei estä tekemästä tätä myös Suomessa. Pelkkien lentojenkin rajoittaminen pienentäisi toki riskiä, kun tälläkin hetkellä sieltä tulee käsittääkseni suoria lentoja Suomeen.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
4 739
En. Sanoin samaa aikaisemmin, että rajat kokonaan kiinni, niin voitaisiin vaikuttaa viruksen tuloon. Tarkoitin tällä hetkellä Kiinan lentoja.

Suomessa mennään faktojen mukaan, turhia keinoja ei haluta käyttää. Muilla mailla voi myös vaikuttaa poliitiikka päätöksiin enemmän.
Kiina rajoittaa itsessään liikkumista paljon ja tekee tarkistuksia. Yksittäiset tautitapaukset voi tulla Suomeen mitä reittiä vain. Ehkä jopa todennäköisesti muuta reittiä, kuin suoraan Kiinasta.
Voi politiikka tietenkin vaikuttaa myös siihen, että Suomessa ollaan haluttomia toimimaan. THL:n johto on perinteiseen maan tapaan poliittisesti nimitetty.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
455
Voihan se olla, mutta oletettavaa on, että pandemiatilanteessa priorisointia tehdään silti. Ote kansallisesta pandemiasuunnitelmasta: "Resurssien niuketessa potilasvalinnassa tulisi lyhyen ajan ennusteen lisäksi entistä tarkemmin arvioida potilaan pitkäaikaisennuste ja huomioida potilaan ikä niin, että säästettyjen elinvuosien määrä maksimoituisi." (kohta 15.2.2, sivut 98-99)

Edit: Eli hengityskoneet ja ECMOt keski-ikäisille ja nuoremmille. Vanhemmalle väestölle sitten lisähappea ja "toivotaan toivotaan".
Koskeekohan tämä myös meidän melko iäkästä presidenttiä, jos sattuisi sairastumaan?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
621
Tämän hetken statsit tartunnoista:
  • Kiina: 77917
  • Muut maat yhteensä: 1600
Todennäköisesti etenkin nuo Kiinan luvut ovat reilusti alakanttiin. Käytännössä Kiina on siis ylivoimaisesti isoin riski. Ja juu, toki kiinalaiset voivat lentää jonkun muun maan kautta Suomeen, mutta tämän vuoksi moni maa onkin ottanut käyttöön kansalaisuuteen perustuvat rajoitukset ja mikään ei estä tekemästä tätä myös Suomessa. Pelkkien lentojenkin rajoittaminen pienentäisi toki riskiä, kun tälläkin hetkellä sieltä tulee käsittääkseni suoria lentoja Suomeen.
Vuorokauden aikana näytti tulevan ja lähtevän Hongkongiin kaksi lentoa suorana. Finnair ei lennä manner-Kiinaan. Muista en tiedä.

Voi politiikka tietenkin vaikuttaa myös siihen, että Suomessa ollaan haluttomia toimimaan. THL:n johto on perinteiseen maan tapaan poliittisesti nimitetty.
Kerro toki lisää miten THL:n johtoryhmä vaikuttaa tähän tilanteeseen?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
4 739
Kerro toki lisää miten THL:n johtoryhmä vaikuttaa tähän tilanteeseen?
THL voi vaikuttaa vain tulevaan tilanteeseen.

Tosin, jos Kiinan luvut pitävät paikkansa on mahdollista, että sitä ei tarvi testata.

Toisaalta vaikka Kiinassa tilanne oltaisiin saamassa jonkinlaiseen hallintaan, se ei välttämättä kerro mitään vielä muista.
 
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
2 145
Ei massatestaaminen ole koskaan kannattavaa. En ole missään nähnyt arvioita tuon testin (rRT-pcr) tarkkuudesta ja luotettavuudesta covid-19:n tapauksessa, mutta jos ajatusleikkinä kuvittelisi että joukossa olisi 0.5% sairastuneita, testi on erittäin sensitiivinen (99%), mutta vääriä positiivisia tulee joka kymmenessä testissä kontaminaation, kiireen tai reagoinnista muiden viruksien dna:n kanssa, niin todennäköisyys sille että positiivisen testituloksen saanut olisi todellisuudessa sairas on 0.05.
Eikö tuossa tilanteessa olisi ilmeinen ratkaisu, että positiiviset havainnot uusintatestattaisiin? Uusintatestaus poistaisi muut tekijät paitsi reagoinnin johonkin muuhun virukseen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
748
Eikö tuossa tilanteessa olisi ilmeinen ratkaisu, että positiiviset havainnot uusintatestattaisiin? Uusintatestaus poistaisi muut tekijät paitsi reagoinnin johonkin muuhun virukseen.
Voi tietysti. Uusintatestaus samoilla oletuksilla johtaisi noin 35% todennäköisyyteen. Toki kannattaa huomata että kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen pikatesti; testaus vienee ainakin puoli tuntia.
 
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
107
WHO ja THL on syöpiä joista ei ole mitään apua kellekkään. Pandemia on vaan ajan kysymys.
 
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
2 145
Voi tietysti. Uusintatestaus samoilla oletuksilla johtaisi noin 35% todennäköisyyteen. Toki kannattaa huomata että kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen pikatesti; testaus vienee ainakin puoli tuntia.
Se alkaisi olla jo riittävää, että ainakin karanteeniin voisi laittaa. Jos testattavia olisi aluksi 1000 (ja näistä 5:llä tartunta), niin massatestauksella saataisiin sata positiivista. Näiden uusintatestauksella joukko rajautuisi enää n. 15 henkilöön. Minusta tämä olisi jo todella hyvä saavutus.

Kuinka todennäköisiä väärät negatiiviset on? Ne olisivat vääriä positiivisia suurempi ongelma, koska tartunnan saaneille toivotettaisiin vain hyvää matkaa (ja he vielä uskoisivat, että köhä on vain normiflunssa tai ei ainakaan korona).

Paljonko yksittäisestä testistä aiheutuu kustannuksia? Olisiko realistista organisoida testaustyö niin, että esim. jonkin lennon 250 matkustajalle tehtäisiin kaikille testi?
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
273
Näitä raportteja tulee nyt kentältä ja tutkijoilta niin monesta lähteestä, ettn jaksa mobiilisti kaikkea kaivaa.

Lyhyesti: itämisaika voi olla huomattavasti pidempi kuin 14 päivää tai edes ilmoitettu 24 päivää, tässä tapauksessa siis 27 päivää. Eli Intian viranomaiset olivat todennäköisesti oikeassa pidentäessään karanteenin kolmeen viikkoon jo pari viikkoa sitten. Mutta EI koske Suomea, luonnollisesti.

On harmillista, että varovaisuusperiaatten huomiointia viranomaispäätöksissä ei laajemmin painoteta ja harjoitella case-tapauksin.
On kuitenkin syytä muistaa, että tiedot peräti 27 päivän itämisajasta ovat varsin tuoreita, ja voisi olettaa, että vain harvoissa tapauksissa se voisi yltää noinkin pitkälle. Tästä huolimatta virukseen ja siitä seuraavaan sairauteen liittyy mielestäni ainakin kolme suurta ja vielä ratkaisematonta kysymystä:

1. Seuraako COVID-2:n sairastamisesta immuniteetti ja kuinka pitkäkestoinen se voisi olla?
2. Onko rokote edes mahdollinen, ja milloin se voisi tulla käyttöön? Q1/2021?
3. RNA-viruksissa todennäköisempi mutatoituminen? Lievempi vai kohtalokkaampi muoto tai kenties molemmat?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
84 795
Viestejä
1 743 814
Jäsenet
37 650
Uusin jäsen
Max Mattsson

Hinta.fi

Ylös Bottom