Koko tilanne on kyllä lähtemässä pahan kerran lapasesta. Vaikka en Rannan tyylistä tai kaikista vitseistä niin perustakaan, osuu allaoleva moneen oikeaan kohteeseen:
Tämä kuva kuvastaakin joitain näitä "tappeluita". Asioita voi tehdä sekä olla tekemättä ilman, että jonkun tarvitsee kädestä pitää kiinni...
Kaksi patologisesta pelosta kärsivää avuttomuuteen taantunutta aikuista odottamassa että "hallitus" ohjeistaa, käskee ja suosittelee koska omia päätöksiä itsensä suojaamiseksikaan ei enää osata tehdä. Taustalla lapsi tai nuori, jonka olisi jo korkea aika päästä tuosta helvetinloukosta ulos jo oman henkisen terveytensäkin puolesta mutta vanhemmat arvatenkin hakemassa kotiopetuslupaa koska "sieltä koulusta voi saada sen suzukin vai minkä kawasakin kuulemma".
Mediassa on onneksi alkanut olemaan nyt kirjoituksia, joissa huomio kiinnitetään vaihtoehtoiskustannuksiin. Kaikki wi Wahlroosin synkistelystä pidä mutta hänen talouden ymmärrystään tuskin voi moni kiistää. Ja sanoma on karu, suurimpina kärsijöinä vähemmän yllättäen ne, jotka on jo valmiiksi sairaita tai köyhiä. Kansantuote on suoraan verrattavissa hyvinvoinnin määrään ja sen romahdus vie mm. terveydenhuollosta:
Björn Wahlroos vietti huhtikuun kuten useimmat muutkin suomalaiset: kotona perheen kanssa ja tekemällä kävelyretkiä metsiin ja puistoihin. ”Luonnon heräämisen seuraaminen oli kaunista ja jännittävää.”
www.hs.fi
Mitä tämän järjettömyydn kustannuksiin tulee, Paul Lillrank (professori, tuotantotalous) on laskenut, että tämän hetkisillä rajoitustoimilla "laatukorjatun" elinvuoden hinta lähentelee puolta miljoonaa euroa eli liikutaan kymmenkertaisella tasolla verraten esimerkiksi siihen, mitä käytetään ihmishenkien säästämisen "järkeväksi" hinnaksi kun terveydenhuoltoa tai vaikkapa nopeusrajoituksia moottoritielle mietitään:
Koronavirukseen liittyviä kuolemia on ehkäisty poikkeuksellisen suurin kustannuksin, sanovat tuotantotalouden professori ja terveydenhuollon etiikan dosentti. Voiko taudilta pelastetulle ihmiselämälle asettaa hintaa?
www.hs.fi
Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että nämä koronan uhrit nielevät nyt epäsuorasti kymmenen kertaa sen määrän rahaa per pelastettu elinvuosi kuin mitä normitilanteessa ollaan valmiita maksamaan.
Noin muuten tämä keskustelu vaikuttaa taas ottaneen sen suunnan, että ensin lukitaan "Suomi tekee väärin" ja sitten katsotaan, että miten saadaan tämä loppupäätelmä taivuteltua tapahtumista. Jos Suomi ei tee kuten hyviä tuloksia saavuttaneet maat, on se väärin koska hyviä esimerkkejä olisi syytä noudattaa mutta jos Suomi löysentää rajoituksia kuten hyviä tuloksia saaneet maat, on sekin väärin koska syyt tai jotain. Jos korona on laajalle levinnyt ja oireeton, on se ihan kamalaa kun sen voi saada mistä vaan ja testaus ei ole onnistunut ja jos sitten huomataankin, että tapauksia on oikeastikin vähän ja testaus on suuren osan löytänyt, on sekin kamalaa koska ei laumaimmuniteettia ja nyt "tautia halutaan levittää" tjsp. Vihje: Ei haluta. Jokainen uutinen "koronabileistä", testaamisesta tai muusta painottaa, että ei pidä levittää, pitää hakeutua testeihin jos on oireita ja laittaa itsensä karanteeniin ja taudin leviämistä pitää välttää. Tautia ei ole tarkoitus levittää mutta yhteiskuntaa on tarkoitus avata niin paljon kuin voidaan niissä rajoissa, että sairaanhoito kestää.
Se toki saattaa pitää kutinsa, että jos tauti on kovin hyvin hallinnassa, ei enää ole perustuslaillisia oikeuksia rajoittaa kansan vapauksia ja hyvä niin. Toinen helpotuksen aihe onkin, että näihin mielivaltaisiin rajoituksiin tulee enemmän ja enemmän mm. perustuslakiasiantuntijoilta kommenttia jos näyttää siltä, että nyt otetaan tarpeettomia valtuuksia.
Ja loppuun vielä Paasikiven mukaelma "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku":
-Mitään rokotetta ei ole loppukesästä tulossa kansalle annettavaksi
-Tauti ei ole menossa ohi odottelemalla
-Tukahduttamista on seurannut jokaisessa maassa tiukat kontrollisäännöt (vielä tiukemmasta kohti meidän verrattaen rentoa) eikä mitään "voidaan ottaa rennosti". Uuden-Seelannin pääministeri joutui juuri tunnustamaan, että menee todella pitkään ennen kuin rajoja voidaan avata
-Toisten ihmisten ammatteja on helppo nimitellä "turhiksi" jos omaa työtä voi vaikka tehdä karanteenista käsin