Tässäpä ko. tutkimus:Tässä hyvä esimerkki miksi ravintoloiden avaaminen jo nyt olisi huono idea:
Roiskeet leviävät koneellisen ilmastoinnin mukana hyvinkin sujuvasti naapuripöytiin.

COVID-19 Outbreak Associated with Air Conditioning in Restaurant, Guangzhou, China, 2020
COVID-19 Outbreak Associated with Air Conditioning in Restaurant, Guangzhou, China, 2020

Tällainen tilanne:
Kyseessä on ravintola, jossa oli yhteensä 83 asiakasta, joista 10 sairastui koronaan.Tutkijoiden väite on, että ilmastointikone olisi levittänyt pisarat ja tartuttanut muut. A-pöydän väki oli samaa perhettä, joten on hyvin mahdollista, että samana iltana sairastunut A1 olisi tartuttanut muut perheenjäsenet toisaalla. Samoin on mahdollista, että B-pöydässä vain B1 on saanut tartunnan ravintolassa ja muut myöhemmin B1:ltä, ja C1 on voinut saada tartuntansa C2:lta. Todennäköiseltä näyttää, että A1 on tartuttanut ainakin B1:n ja C2:n. Vähän kummallista on, miten C2 onnistui saamaan tartunnan vastatuuleen.
On tässä myönteisiäkin piirteitä. Vaikka A1 sairastui jo samana iltana, ts. oli ravintolassa todennäköisesti erittäin tartuttava, melko täydessä ravintolassa ei sairastunut "kuin" 10 83:sta ja oikeastaan vain kaksi tartuntaa on melko varmoja. Naapuripöytien altistusaikakin oli varsin pitkä: B-pöytä 53 min ja C-pöytä 73 min. Henkilökunta ei sairastunut.
Onko tällainenkaan tartuntaryväs absoluuttisen sietämätön epidemian hallinnan kannalta vai olisiko riittävää, että näitä sattuisi harvoin? Jos epidemia pystytään pitämään aisoissa, niin on todella huonoa tuuria päätyä täyteen ravintolaan juuri oireiden ollessa puhkeamassa.
Onhan tuossakin keinoja, millä tartuntariskiä voisi alentaa. Jos olisi vain puolet pöydistä käytössä ja A-ryhmä olisi ollut E-pöydässä, niin olisiko kukaan naapuri saanut tartuntaa? Ilmanvaihdon järjestelyillä voisi vähentää ristiinkulkeutumista ja ilmanpuhdistimilla alentaa hiukkaspitoisuuksia.