Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Sillain vähän haastava kokonaisuus kun omassakin tuttavapiirissä on äkkiä laskien 7-8 ihmistä jotka ajelevat päivittäin eri autoilla, pakuilla yms. vehkeillä. Saisi työnantaja iskeä koko fleetin rekkarinumerot järjestelmään ja siinä menisi taas sitten jo vähän koko homman pointti. Eihän se olisi kun napata sieltä auto käyttöön.
Työnantaja varmaan naputtelee mielellään koko fleetin parissa minuutissa sisään kun nyt duunarit on joka päivä 40min/suunta jonossa. Pahimmassa tapauksessa ovat siellä työaikana.
 
HS:n jutun mukaan testauskapasiteettia on saatu lisättyä HUS:ssa.

”Koronavirustestauksen kapasiteettia on lisätty epidemian edetessä merkittävästi. Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Husin diagnostiikkakeskuksesta tiedotteessa.

Lisäksi vasta-ainetestit aloitetaan:

Hus ottaa parin viikon kuluessa käyttöön myös vasta-ainetestit jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi. Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion sairastaneella koronaviruksen vasta-aineita, eli onko hän jo sairastanut koronavirusinfektion vai ei. Vasta-ainetestejä pystytään tekemään Huslabissa arviolta satoja vuorokaudessa, ja niiden määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan, kerrotaan tiedotteessa.

Positiivista edistystä!

Lisäksi HS:n päivittyvässä seurannassa on muutama muukin positiivinen asia:

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan hallitus on päättänyt aloittaa pikaisesti valmistelut pohjois- ja länsirajaliikenteen tiukentamiseksi epidemiatilanteen vuoksi, sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä.

Aiemmin työssäkäynti rajan yli on ollut mahdollista.


Pääministeri Sanna Marin kertoo, että hallitus on keskustellut kriisistä ulos -ryhmän perustamisesta. Ryhmä keskittyisi katsomaan pitkällä aikavälillä, mitä tietä Suomi selviytyy ulos koronaviruspandemiasta.



Kysymykseen testaamisen laajentamisesta Marin vastaa, että koronaviruksen testauksen lisääminen on hallituksen tavoite. Testausta on systemaattisesti lisätty ja sitä aiotaan lisätä yhä.

Oppositiokin vaatii testauksen lisäämistä, jotta paluu normaaliin saadaan joskus tehtyä:

Orpo muistuttaa tiedotteessaan, että THL:n mukaan Suomessa on testattu vasta noin 18 000 näytettä (27.3.2020 mennessä). Orpon mukaan 80 miljoonan asukkaan Saksa on nostanut testauskapasiteetin 500 000 testiin viikossa ja on nostamassa sitä edelleen.

Orpon mielestä Suomen pitäisi nopeasti päästä tasolle, jossa testejä tehdään kymmeniä tuhansia viikossa.

”Suomen on lisättävä massiivisesti koronavirustestausten määrää. Ihmisten on saatava tietää, onko heillä tartunta. Tartunnan saaneet voitaisiin eristää ja estää viruksen leviäminen edelleen. Taudista parantuneet voisivat jatkaa normaalia elämää. Testausten lisääminen nopeuttaisi paluuta arkeen, eikä Suomea tarvitsisi pitää kokonaan suljettuna puolta vuotta”, Orpo toteaa.
 
Niin, onkohan se joku sisäpiirin vitsi eli "kansalle" sanotaan ettei auta ja sitten kaikki virkamiehet itse pitääkin maskeja? Olisi nyt jotain selittänyt.
Ei tuosta Tuomisesta oikein tiedä, onko hän lintu vai kala. Järjesti kostoksi esimiehensä, Ministeri Haaviston kuseen, vuosi spostiliikennettä sopivasti jne. ja juristina osasi niin hyvin, että sai melkein pudotettua ministerin + pääsi itse ns. dispositiosta takaisin täysiin omiin tehtäviin; siis pelasi erittäin hyvän käden.
Ja nyt viime päivinä puuttunut sisäministeriön hallinnonalan juttuihin jopa niinkin julkisesti kuin twitterissä. Mikä valtionhallinnossa on kyllä asia, mitä yleensä ei tapahdu. Siis se, että ihan julkisesti nokitaan toista hallinonalaa (ei-julkisesti kyllä jatkuvasti).
Pointti siis, että maski saattoi olla kaulalla vain siksi, että saisi usutettua toimittajan kysymään siitä jotakin. Takataskussa ehkä harkittu mielipidettä muokkaavat vastaus. Tiedä häntä. Ei nyt vaan kumminkaan ottanut tulta.
 
Viimeksi muokattu:
Ja taas osa kansasta loistaa älynsä vähyydellä: Yksi kuva paljastaa suomalaisten desinfiointi-innon nurjan puolen – käytetyt nenäliinat ja desinfiointipyyhkeet tukkivat elintärkeät viemärit

Jätevesiviemäreitten huoltajia on viime päivinä työllistänyt varsin poikkeuksellinen toimenpide. Jätevesiviemäreitten varrella olevat jätevesipumppaamot ovat tukkeutuneet talouspapereista, nenäliinoista ja erityisesti desinfiointipyyhkeistä, joita ihmiset ovat nyt korona-aikana intoutuneet käyttämään moninkertaisesti normaaliaikaan verrattuna.

– Yleensä pumppaamoita tukkeutuu kerran tai kaksi viikossa. Nyt tuntuu, että joka päivä on pumppaamo tukossa, kertoo jätevedenpuhdistuksen yksikön päällikkö Petteri Jokinen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Tukkeutumiset alkoivat Jokisen mukaan lisääntyä maaliskuun ensimmäisellä ja toisella viikolla, joten ilmiö ajoittuu hyvin yksi yhteen koronavirusepidemian kanssa.

– Juuri lähettivät minulle maastosta kuvaa, miten pumput ovat taas räteistä tukkeutuneet, sanoo Jokinen.
 
HS:ssä on THL:n Mika Salmisen testaus-aivopierua kritisoiva juttu:

”Sanon ihan suoraan, että tällainen malli ei ole sovellettavissa Pohjoismaissa.”

Näin sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen Helsingin Sanomissa 20. maaliskuuta. Hän viittasi Etelä-Korean esimerkkiin. Etelä-Korea sai koronaviruksen leviämisen aisoihin laajalla testaamisella ja tartuntaketjujen jäljittämisellä.

Norjassa ja Islannissa on valittu laajan testauksen strategia:

Nyt esimerkkejä on lähempänäkin: Pohjoismaissa. Norja on tehnyt jo yli 87 000 koronavirustestiä. Väestöön suhteutettuna se on paljon enemmän kuin Etelä-Koreassa. Väestöltään Norjan kokoisessa Suomessa testejä on tehty noin 21 000. Suomikin on lisännyt testaamista.

Vielä kirkkaammin omilla lukemillaan on 364 000 asukkaan Islanti, jossa testejä on tehty yli 15 000. Islannissa on alusta asti testattu myös lieväoireisia ja oireettomia ihmisiä. Noin puolet testeistä tekee ilmaiseksi islantilainen geeniteknologian yritys Decode genetics.

Islannissa tilannekuva on saatu haltuun laajalla testaamisella ja koulut pidettyä auki:

Islanti kokee hyötyneensä laajasta testaamisesta. Tilannekuva tarkentui. Virus oli levinnyt maahan laajemmalle kuin oli kuviteltu. Lähteinä oli matkaajia myös Britanniasta ja Yhdysvalloista, ei vain Alpeilta. Noin 6,5 prosentilla testatuista on ollut virus. Toisaalta täysin oireettomilta testatuilta virus on löytynyt alle prosentilta. Viruksen eri mutaatioita seuraamalla Islanti on saanut täsmällistä tietoa sen leviämisreiteistä ja -tavoista. Karanteeneja ja muita toimia on voitu kohdentaa tarkemmin. Islannissa alakoulut ovat yhä auki.

Norjakin siirtyy myös oireettomien testaukseen saadaakseen viruksen leviämisen kuriin:

Norjassa testauskriteerit ovat suurista testimääristä huolimatta tähän asti olleet samankaltaisia kuin Suomessa: etusijalla ovat hoitoa vaativat, hoitohenkilökunta, riskiryhmät ja tartunnalle altistuneet.

Viime viikolla Norja ilmoitti muuttavansa strategiaa. Pelkän jarruttamisen sijaan Norja haluaa nyt tukahduttaa viruksen leviämisen. Sunnuntaina uutinen sai jatkoa: Norja alkaa Islannin tapaan testata myös oireettomia ihmisiä.

Toivottavasti Suomikin ymmärtää viimeistään "kriisistä ulos" -työryhmänsä kautta vaihtaa strategiaa johonkin muuhun kuin laumasuojastrategiaan.
 
Tuolla isossa maailmassahan ne hoitavat testauksen Drive-in periaatteella, ettei edes autosta nousta. Eiköhän se täälläkin niin hoidettaisi, jos nähdään tarpeelliseksi.

Kyllä ainakin paikallisen yliopistollisen sairaalan pihalla otettiin Drive-in periaatteella testejä viime viikon perjantaina. Asiakkaat eivät nousseet autosta ja vahvasti suojautuneet hoitajat kävivät vain ottamassa näytteet ulkona. Kaksi autoa siinä jonotti. Sattuneesta syystä en jäänyt paikalle toimintaa ihailemaan vaan kiersin kaukaa.
 
Uudenmaan eristystä näemmä tiukennetaan, Poliisi lupaa jatkossa jonotusajaksi 1-1,5h nykyisen ruuhka-ajan 40min siasta. Veikkaan että perjantaina tuo jonotus on mystisesti jo sen 2h ja ensiviikolla 3h. Myöskään liikenteen määrällä ei ole suoranaista vaikutusta, ainoa on että jos edellisenä päivän saatiin liikaa tarkastuksia niin seuraavana resurssit on puolitettu ;)
 
Klorokiiniä ei ole taidettu enää pitkään aikaan käytetty malariaa vastaan, koska sille on resistenssiä melkein joka puolella maailmaa. Taisi jo 60-luvulla alkaa kehittyä vastustuskykyä sille. En tiedä muista käyttötarkoituksista, mutta ei varmasti kauheasti ole enää tutkittu myöskään haittavaikutuksia nykystandardien mukaan, koska sille ei ilmeisesti ole käyttöä isossa mittakaavassa enää.
 
HS:ssä on THL:n Mika Salmisen testaus-aivopierua kritisoiva juttu:
Norjassa ja Islannissa on valittu laajan testauksen strategia:
Islannissa tilannekuva on saatu haltuun laajalla testaamisella ja koulut pidettyä auki.
Norjakin siirtyy myös oireettomia testaukseen saadaakseen viruksen leviämisen kuriin:
Toivottavasti Suomikin ymmärtää viimeistään "kriisistä ulos" -työryhmänsä kautta vaihtaa strategiaa johonkin muuhun kuin laumasuojastrategiaan.
Norjalaisilla tietysti taloudellisella puolella riittää pelivaraa ihan toisella tavalla kuin muilla.
Islanti muistetaan kenties talouskriisistä, mutta bkt per capita on nykyisin taas maailman kolmanneksi korkein Norjan kanssa, ja siellä on vain kolme ja puolisataatuhatta ihmistä testattavaksi.

Mutta kai se massiivisen testauksen aika meilläkin on tulossa. Selvästi sen eteen jo tehdään taustoilla töitä ja lujaa.
 
Norjalaisilla tietysti taloudellisella puolella riittää pelivaraa ihan toisella tavalla kuin muilla.
Islanti muistetaan kenties talouskriisistä, mutta bkt per capita on nykyisin taas maailman kolmanneksi korkein Norjan kanssa, ja siellä on vain kolme ja puolisataatuhatta ihmistä testattavaksi.

Mutta kai se massiivisen testauksen aika meilläkin on tulossa. Selvästi sen eteen jo tehdään taustoilla töitä ja lujaa.
Tämän illan tiedostustilaisuuden mukaan kyse ei ole rahasta vaan kapasiteetista ja että tahtotila on kaikintavoin lisätä testausmääriä. Ehkä Norjassa on jo valmiiksi sopivia labroja, kenties normaalisti köhköh hiihtomaajoukkueen käytössä köhköh.
 
Kyllä se yleinen tieto on, että pahin on vasta viikkojen päässä. Ja se, että tämä on vasta 3kk vanha kertoo juuri siitä. Tämä virus on vasta viime viikkoina levinnyt käytännössä kaikkiin maihin maailmassa. Tietenkin pahin on silloin vasta viikkojen päässä, ottaen huomioon leviämisajat sekä itämisajat.

Miten tulkitset sitä, että HUS-alueella todettujen positiivisten määrä on laskenut vähitellen koko viime viikon ja nyt ollaan samalla tasolla kuin kymmenen päivää sitten? Testimääriä on kuitenkin jatkuvasti lisätty.
 
Työnantaja varmaan naputtelee mielellään koko fleetin parissa minuutissa sisään kun nyt duunarit on joka päivä 40min/suunta jonossa. Pahimmassa tapauksessa ovat siellä työaikana.

Niin en tarkoittanutkaan että työnantajalle tässä mitään ongelmaa olisi, vaan että äkkiä olisi X määrä autoja joilla voisi ajella ihan miten sattuu rajojen yli.
 
Huomautus - pidetään politiikka poissa tästä ketjusta, väärä alue kyseiselle aiheelle
Ei varsinaisesti toistaiseksi ole kuitenkaan mitään näyttöä, että noista lääkkeistä on hyötyä oikeilla ihmisillä testattuna (haittoja toki on jo etukäteen varmasti tiedossa). En usko, että noista on covid-19:sta suhteen minkäänlaiseksi ratkaisuksi, mutta odotellaan nyt, kun ensimmäiset tulokset kohta tullevat.
Ei kai, kun niitä ei ole vielä testattu. Se on aika omituista arvostella ennen testausta. Onko tämä jokin "Orange man bad"-asenne?
 
Tämän illan tiedostustilaisuuden mukaan kyse ei ole rahasta vaan kapasiteetista ja että tahtotila on kaikintavoin lisätä testausmääriä. Ehkä Norjassa on jo valmiiksi sopivia labroja, kenties normaalisti köhköh hiihtomaajoukkueen käytössä köhköh.
Nämä saattavat lennättää testejä kolmansiin maihin labroihin, ihan niin kuin jotkut yksityiset pörriäiset meilläkin Viroon.
Kapasiteetti meillä kasvaa kyllä koko ajan. JyU ei esim. ole ainoa yliopisto, jonka labrat on valmistautumassa testaamiseen. Toki taitaa olla ainoa, jolla on jo yksityistä rahoitusta sovittuna.
 
Klorokiiniä ei ole taidettu enää pitkään aikaan käytetty malariaa vastaan, koska sille on resistenssiä melkein joka puolella maailmaa. Taisi jo 60-luvulla alkaa kehittyä vastustuskykyä sille. En tiedä muista käyttötarkoituksista, mutta ei varmasti kauheasti ole enää tutkittu myöskään haittavaikutuksia nykystandardien mukaan, koska sille ei ilmeisesti ole käyttöä isossa mittakaavassa enää.
Joten haittavaikutukset tiedetään ja nyt kyse ei ole malariasta. Mikä tässä on vaikeaa? Tottakai yritetään ensin etsiä vaikuttavia lääkkeitä JO TUNNETUISTA LÄÄKKEISTÄ. Ennen kuin aletaan etsiä uusia niiden ~10 vuoden kehitysaikojen sijaan.
 
Miten tulkitset sitä, että HUS-alueella todettujen positiivisten määrä on laskenut vähitellen koko viime viikon ja nyt ollaan samalla tasolla kuin kymmenen päivää sitten? Testimääriä on kuitenkin jatkuvasti lisätty.
Uusimaa ei ole koko Suomi, eikä mikään viittaa siihen että edes Uudellamaalla olisi jo saavuettu huippu.
 
Niin en tarkoittanutkaan että työnantajalle tässä mitään ongelmaa olisi, vaan että äkkiä olisi X määrä autoja joilla voisi ajella ihan miten sattuu rajojen yli.

ja nyt ei voi kirjoitella Erkin Auto ja sähkö Ky:n nimissä lupalappuja jolla ajella edes takas?
 
Ei tule riittämään. Tuohon aikaan taitaa olla pahin vaihe päällä. Mennee pitkälle loppukesään, vähintään, ennen kuin päästään voiton puolelle.
Meinaat että ihmisillä riittää kärsivällisyys olla koko kesä omissa oloissaan? Vähän veikkaan että oli tilanne mikä tahansa tossa kohtaa, porukkaa alkaa näkymään puistoissa ja jokivarsissa entiseen malliin, jos ei tule mitään sakotuskäytäntöä. Itse ainakin toivon, ettei rajoituksia enää olisi toukokuun jälkeen. Ihan oman ja ravintolayrittäjien mielenterveydenkin puolesta.
 
Miten tulkitset sitä, että HUS-alueella todettujen positiivisten määrä on laskenut vähitellen koko viime viikon ja nyt ollaan samalla tasolla kuin kymmenen päivää sitten? Testimääriä on kuitenkin jatkuvasti lisätty.

Suomessa on testattu 18 000 (27.3. mennessä, joten siihen jotain päälle). Testikapasiteettia on lisätty, mutta se on eri asia jos sitä ei käytetä. Ilmeisesti missään ei julkaista päiväkohtaisia testien määriä, josta voisi jo jotain analysoidakin. Nyt voi lähinnä vaan jakaa tuon 18 000 kpl enimmäkseen maaliskuulle ja mitä siitä nyt tulee, jotain 500-1000 per päivä. Siten ei mikään erityinen ihme jos siellä pyörii ne samat vajaa 100 kpl positiivisia per päivä.
 
Ei kai, kun niitä ei ole vielä testattu. Se on aika omituista arvostella ennen testausta. Onko tämä jokin "Orange man bad"-asenne?
Ootko sä nyt vähän jumissa tuon kanssa? Ei tuo ole mikään poliittinen juttu millään tavalla.
Koko maailma etsii sopivaa lääkettä ja heti jos toimiva, turvallinen tai lähes turvallinen löytyy niin eiköhän se mene nopeasti EMAn ja FIMEAn prosesseihin. Ilman näitä (tai ainakin näiden kokeilulupaa) ei meillä mikään lääke pääse käyttöön. Prosessi on toki nopeampi, jos lääke on jo käytössä muuhun hoitoon meillä tai edes EU:ssa. Mutta silti se prosessi on olemassa. Ja missään olosuhteissa niitä prosesseja ei pidä rikkoa.
Ei sillä ole merkitystä, mitä joku Trumppi, Putin, Macron, Merkel tjsp. sanoo jossain muualla. Noiden lääkevirastojen ammattitaidolla on.
 
Saisvat ton pirkanmaankin lyödä säppiin. Täällä aloittaneet testaamisen jos on käyny uudellamaalla tai pirkanmaalla
 
Saisvat ton pirkanmaankin lyödä säppiin. Täällä aloittaneet testaamisen jos on käyny uudellamaalla tai pirkanmaalla
Jos se onnistuisi helposti, se varmaan kannattaisi tehdä heti ja ehkä haittakin olisi vähäisempi. Mutta taitaa vaatia enemmän resursseja vähempää hyötyä kohti kuin Uudellamaalla.
 
Testien hintahan on melkein irrelevanttia - yhteiskunnan sulkemisen hinta on niin massivinen, että testeihin saa upottaa miljardikaupalla rahaa ja silti se on taloudellisesti kannattavaa, jos sen avulla saadaan raksat ja tehtaat pyörimään.
 
Norjalaisilla tietysti taloudellisella puolella riittää pelivaraa ihan toisella tavalla kuin muilla.
Islanti muistetaan kenties talouskriisistä, mutta bkt per capita on nykyisin taas maailman kolmanneksi korkein Norjan kanssa, ja siellä on vain kolme ja puolisataatuhatta ihmistä testattavaksi.

Norjassa valtion rahastoissa varallisuutta taisi olla viime vuonna noin tuhannen miljardin euron edestä. Toki saattaneet laskea arvo nyt kun osakkeet menneet syöksyä alaspäin.

Vaikka Norjan valtion sijoitusten ja säästöjen arvo olisi puolittunut 500 miljardiin euroon, niin se ei paljoa norjalaisia hetkauta vaikka vuoden olisi sulku päällä ja lasku valtiolla olisi 50 miljardia euroa. Eikä se katastrofi olisi vaikka muutaman vuodenkin sitä tahtia rahaa palaisi Norjan valtiolta sulkutoimiin.
 
Testien hintahan on melkein irrelevanttia - yhteiskunnan sulkemisen hinta on niin massivinen, että testeihin saa upottaa miljardikaupalla rahaa ja silti se on taloudellisesti kannattavaa, jos sen avulla saadaan raksat ja tehtaat pyörimään.
Tämä on totta. Erittäin laajan testauksen kustannus olisi jotain kotiutuslentojen tuen ja 2% koronatukipaketista välillä, riippuen mitä, miten paljon ja millä menetelmällä testataan.
 
Viimeksi muokattu:
Isot yritykset näköjään mukana tukemassa testausta ja tosiaan hinta ei ongelma jos sulkutoimet maksavat 1,2 miljardia viikossa.

1585602081751.png


 
Suomessa on testattu 18 000 (27.3. mennessä, joten siihen jotain päälle). Testikapasiteettia on lisätty, mutta se on eri asia jos sitä ei käytetä. Ilmeisesti missään ei julkaista päiväkohtaisia testien määriä, josta voisi jo jotain analysoidakin. Nyt voi lähinnä vaan jakaa tuon 18 000 kpl enimmäkseen maaliskuulle ja mitä siitä nyt tulee, jotain 500-1000 per päivä. Siten ei mikään erityinen ihme jos siellä pyörii ne samat vajaa 100 kpl positiivisia per päivä.
Testausmääriä ei tosiaan missään näytetä keskitetysti. Yksittäisiä datapisteitä löytyy hakemalla:
10.3, tehty 720 testiä (40 positiivista): Maailmalla koronaan on jo pikatestejä – Suomessa niiden hankkiminen on ”lupaprosessissa”
17.3, tehty 3000 testiä (319 positiivista): THL: Suomessa yli 300 tiedossa olevaa koronatartuntaa – yksi työikäinen koronapotilas joutunut tehohoitoon Mikkelissä
25.3, tehty >10000 testiä: LM:n tiedot: Koronatestien kapasiteetti ei riitä Suomessa – Hus ostaa analyyseja Virosta, Tyksin uuden laitteen komponentit jumissa USA:ssa
"Huslabin laboratoriossa tehdään tällä hetkellä noin 850 koronatestiä vuorokaudessa."

Ilmeisesti testejä nyt tehdään pikemminkin 2000 kuin 500-1000 per päivä, ja tästä huolimatta positiivisten määrä ei ole juurikaan kasvamassa ja HUS:n alueella se on laskussa. Vaikka testimäärä olisi pysynyt vakiona, niin tasaisena pysyvä positiivisten määrä ei ole odotettua, jos epidemia olisi raketoimassa eksponentiaalisesti muutaman päivän kahdentumisajalla. Näissä luvuissa on mukana kaikki etelän ja pohjoisen tuliaiset.

Voi kai olla mahdollista, että matkatuomiset peittävät toistaiseksi alleen taustalla kasvavan epidemian mutta aika ohuelti siitäkään on merkkejä näkyvissä.
 
Itse suosin tätä graafia:

Graafin kumpikaan akseli ei kuvaa aikaa! Vaakasuunnassa kaikki tartunnat ja pystyssä uudet tartunnat.

Linkissä mukana pari mielenkiintoisinta ulkomaata ja Suomi, kukin saa valita itse omat seurattavansa jo haluaa. US on tällä hetkellä se worst case hallitsematon tapaus joka vetää 45-asteen viivaa. Etelä-Korea ja Kiina romautti käyrän saadessaan asian hallintaan. Suomi, Ruotsi ja Italia ovat siinä välillä. Italia ehti pahentua pidemmälle koska eivät alkuun tajunneet mistä on kyse.

Mittaustiheys ja eristystoimet törmäisi Suomea ja Ruotsia viikko pari sitten oikealle, mutta sen jälkeenkin Suomen käyrässä on havaittavissa loivenemista. Tätä käppyrää kannattaisi katsoa vain kerran viikossa, mutta viikko on tässä tilanteessä hemmetin pitkältä tuntuva aika.

Ja tässä huomioitavaa myös se, että Suomessa lähdettiin tekemään rajoituksia suhteellisen nopeasti, koska alusta asti tiedettiin että kyseessä on kyseinen koronavirus. Eli graafissa on varsin lyhyeltä matkalta alun pasiivista kehitystä ja tilastotieteellisesti graafi sisältää varsin paljon aktiivista reagointia.

Sanoisin että rajat kiinni loppuvuodeksi, mutta kansalliset rajoitukset hellittänee lähelle normitasoa juhannukseen mennessä.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on totta. Erittäin laajan testauksen kustannus olisi jotain kotituslentojen tuen ja 2% koronatukipaketista välillä, riippuen mitä, miten paljon ja millä menetelmällä testataan.
Sitä jotenkin kuvittelisi, että massatestauksessa yksikkökustannuskin todennäköisesti laskee murto-osaan harvinaisen yksittäistestin hintaan verrattuna.
 
Isot yritykset näköjään mukana tukemassa testausta ja tosiaan hinta ei ongelma jos sulkutoimet maksavat 1,2 miljardia viikossa.

1585602081751.png


Häh, eihän nyt ole vielä 1.4. onko juttu lipsahtanut ulos etukenossa :hmm:

Jos tuo on ihan totta niin mieluummin otan kyllä sen 250€ viiden päivän välein käteisenä.

Ja edelleen mitä se auttaisi vaikka suomessa talous pystyisi pyörimään normaalisti, koko muu maailma on pysähdyksissä, Suomen valmistamille vientituotteille ei olisi kysyntää. Täältä pitäisi pystyä viemään suojavarusteita, hengityskoneita, testikittejä, terveitä sairaanhoitajia ja lääkäreitä.
 
Viimeksi muokattu:
Isot yritykset näköjään mukana tukemassa testausta ja tosiaan hinta ei ongelma jos sulkutoimet maksavat 1,2 miljardia viikossa.

1585602081751.png


Ei tarpeeksi riippumaton tässä maailman tilassa. Kyseessä on vain Mehiläisen kautta otettuja testejä ja julkisen kautta otettavat pääsee mukaan vain jos joku maksaa Mehiläiselle.
Vaikka hanke on yksityisrahoitteinen, mukana olevat yritykset eivät saa yksinoikeutta testeihin. Ne eivät myöskään lahjoita testejä julkiselle sektorille. Mehiläinen tarjoaa testejä yhtäläisin ehdoin kaikille suomalaisille. Hartiala sanoo, että yritys voi myydä testikapasiteettia myös julkiselle sektorille.
 
Isot yritykset näköjään mukana tukemassa testausta ja tosiaan hinta ei ongelma jos sulkutoimet maksavat 1,2 miljardia viikossa.

1585602081751.png


Oho! Katsokaa yritysten listaa. Kaikki sellaisia joihin voisi sijoittaa jos omavaraistalouteen olisi mentävä.

Etukenoa vai hyväntekeväisyyttä? Minun sydäntä ainakin lämmitti ajatus siitä, että vaikka koko maailmantalous kaatuisi, meillä on nämä firmat työkaluineen tukena. Markkinatalouden kylmä totuus saa helposti pettymään, mutta jostain kumpuaa luottoa tähän kuvioon.

Ps. Suomen koronanumerot näyttää todella hyviltä. Ihmiset lienee keskimäärin ottaneet Marinin puheet vakavasti. Sen reilun viikon takaisen esiintymisen jälkeen tehdyt päätökset olivat spot-on perfect. Ilman niitä oltaisiin nyt eksponentiaalisen kasvun tiellä. Nyt se, että linja pysyy, on meistä kiinni.
 
Isot yritykset näköjään mukana tukemassa testausta ja tosiaan hinta ei ongelma jos sulkutoimet maksavat 1,2 miljardia viikossa.


1585602081751.png

Jos viikko sulkutoimia maksaa 1,2 miljardia euroa, niin vuodessa se tekee 62,4 miljardia euroa ja kahdessa vuodessa 124,8 miljardia euroa.

Noin vuodessa päästäisiin em. luvuilla valtionvelassa sinne 100 prosentin BKT:n pahemmalle puolen Italian nykyisen valtionvelan nurkille. Kahdessa vuodessa tehtäisiin uudet "kreikat".

Sen verran isoja lukuja nuo että vaikea edes yrittää arvioida pitävätkä Keskuskauppakamerin laskelmat tai siis arviot paikakansa. Itse vedin aiemmin täysin hatusta oman arvion että maksaisi 100 miljoonaa euroa päivässä nuo sulkutoimet Suomelle eli 700 miljoonaa euroa viikossa.

Pointti on kuitenkin se, että nykyiset sulkutoimet tulevat Suomen valtiolle ja elinkeinoelämälle niin kalliiksi että testauskapasiteetin lisäämisen hinnalle on yksi ja sama mitä maksaa jos sillä saadaan lyhennettyä edes muutamalla viikolla sulkutoimien kestoa.
 
Jos laaja testaua toimii, niin eiköhän se tule paljon halvemmaksi kuin pidemmät rajoitustoimet maan sisällä.
IHAN NYT MIELENKIINNOSTA..
Miten tuo "laaja testaus" nyt sitten käytännössä mahtaisi toimia?
Keitä testattaisiin?
Missä taspauksessa testattaisiin?
Mikä olisi tuon testin tarkoitus?
Millä testillä? (taudin paljastavalla) vai vasta-aineen paljastavalla?

Entäs, kun testit eivät oli läheskään 100%:n luotettavia, mitä' seuraisi virhetuloksista?

Itse en näe hyödyllisenä suuremmissa määrissä muita, kuin nuo vasta-ainetestit. Muut voidaan pistää perusjampoilta ihan hattuvakiona, oireiden perusteella.. Sairaanhoito henkilökunnan testauksista voi olla hyötyä, kunhan testin tulos on miltei täysin luotettava ja testin tekemiseen ei mene montaa vuorokautta.
 
Viimeksi muokattu:
Ootko sä nyt vähän jumissa tuon kanssa? Ei tuo ole mikään poliittinen juttu millään tavalla.
Koko maailma etsii sopivaa lääkettä ja heti jos toimiva, turvallinen tai lähes turvallinen löytyy niin eiköhän se mene nopeasti EMAn ja FIMEAn prosesseihin. Ilman näitä (tai ainakin näiden kokeilulupaa) ei meillä mikään lääke pääse käyttöön. Prosessi on toki nopeampi, jos lääke on jo käytössä muuhun hoitoon meillä tai edes EU:ssa. Mutta silti se prosessi on olemassa. Ja missään olosuhteissa niitä prosesseja ei pidä rikkoa.
Ei sillä ole merkitystä, mitä joku Trumppi, Putin, Macron, Merkel tjsp. sanoo jossain muualla. Noiden lääkevirastojen ammattitaidolla on.
Sinähän tässä tunnut olevan jumissa tämän kanssa. Syystä?

Kaikki kokeilevat olemassaolevia lääkkeitä tähän uuteen Kiinan virukseen, niin kuin pitääkin.
 
IHAN NYT MIELENKIINNOSTA..
Miten tuo "laaja testaus" nyt sitten käytännössä mahtaisi toimia?
Keitä testattaisiin?
Missä taspauksessa testattaisiin?
Mikä olisi tuon testin tarkoitus?
Millä testillä? (taudin paljastavalla) vai vasta-aineen paljastavalla?

Entäs, kun testit eivät oli läheskään 100%:n luotettavia, mitä' seuraisi virhetuloksista?

Itse en näe hyödyllisenä suuremmissa määrissä muita, kuin nuo vasta-ainetestit. Muut voidaan pistää perusjampoilta ihan hattuvakiona, oireiden perusteella.. Sairaanhoito henkilökunnan testauksista voi olla hyötyä, kunhan testin tulos on miltei täysin luotettava ja testin tekemiseen ei mene montaa vuorokautta.

Kaikki nuhanenät, hengitystietulehdukset ja kuumeiset vain PCR testiin. Ja sitten testata avainalojen työntekijöitä seulalla kaikkia ilman oireitakin.

Sillä nyt ei ole niin väliä vaikka testin osumatarkkuus on luokkaa 90 prosenttia kun se nyt on jo suuri etu verrattuna siihen ettei testata lainkaan. Sillä saadaan kuitenkin se 90 prosenttia tartunnan saaneista napattua karanteeniin pariksi viikoksi. Tämä tekee ihmeitä sille R0 luvulle jolla virus leviää väestössä.

Oireisia voi testata myös niillä vasta-ainetesteillä.

Tarkoitus on hävittää tai tukahduttaa sillä runsaalla testaamisella se corona-virus olemattomiin Suomesta.
 
Kaikki nuhanenät, hengitystietulehdukset ja kuumeiset vain PCR testiin. Ja sitten testata avainalojen työntekijöitä seulalla kaikkia ilman oireitakin.

Sillä nyt ei ole niin väliä vaikka testin osumatarkkuus on luokkaa 90 prosenttia kun se nyt on jo suuri etu verrattuna siihen ettei testata lainkaan. Sillä saadaan kuitenkin se 90 prosenttia tartunnan saaneista napattua karanteeniin pariksi viikoksi. Tämä tekee ihmeitä sille R0 luvulle jolla virus leviää väestössä.

Oireisia voi testata myös niillä vasta-ainetesteillä.

Tarkoitus on hävittää tai tukahduttaa sillä runsaalla testaamisella se corona-virus olemattomiin Suomesta.
Ainankin nuhaneniä riittäisi varmasti satoja tuhansia, kun ja jos säät lämpenevät, niin alkaa siitepölyaika ja hyvin monien nenät reagoivat siihen nuhautumalla. Nuhat ja vastaavat ovat muutenkin niitä yleisimpiä tauteja, jotka pyörivät ympäriinsä. joten testattavaa riittäisi rajusti..

Ja entäs sitten testin jälkeen, jos tulos on negatiivinen? Testattava käy kaupassa ostamassa jotain ja hankkii samalla mukaansa koronan (Näin voi käydä helposti, tai joku vastaava). Pitäisi testata siis ainankin kerran viikossa. Tai mieluusti kerran parissa päivässä..

Ongelma tässä taudissa on se vähintään päivien itämisaika, jonka aikana sairas kyllä tartuttaa, vaikka mitään oireitakaan ei ole (Ei nuhaa tms, joten ei tarvetta testata).
 
Sillä nyt ei ole niin väliä vaikka testin osumatarkkuus on luokkaa 90 prosenttia kun se nyt on jo suuri etu verrattuna siihen ettei testata lainkaan. Sillä saadaan kuitenkin se 90 prosenttia tartunnan saaneista napattua karanteeniin pariksi viikoksi.

Pidän tätä yhtälöä vähän monimutkaisempana. Otetaan tästä esimerkiksi testin luotettavuus Googlesta (eka kuva):

1585611333385.png


Testejähän on siis paljon ja tulosten luotettavuus vaihtelee testin mukaan. Jos tuosta katsoo, niin IgM (eli tuoreiden tartuntojen) sensitiivisyys on 85% ja spesifisyys 96%.

Jos testataan 100 000, niin saadaan 85% käynnissä olevista infektiosta kiinni. Toisaalta jopa 15 000 infektiota voisi jäädä havaitsematta. Voiko tulokseen siis luottaa? Voiko testatut siis laittaa takaisin töihin sairaalaan, vanhainkotiin, päiväkotiin? Kuinka monta riitää aiheuttamaan taas ison infektioaallon? Toisaalta testatuista saadaan 96% mukaan jopa 4000 väärää positiivista, jotka laitetaan karanteeniin ja kuormittavat terveydenhuoltoa lisää. Saadaanko hyötyä siihen verratuna, että kaikki 100 000 olisivat kotona kaksi viikkoa ja menisivät töihin ilman testausta? Siinäkin tilanteessa toki infektoituneita menisi töihin jokin määrä.

Kun noita pyörittelee väestötasolla ja miettii, niin aika isoja lukuja tulee. En sano, että testaamisesta ei ole hyötyä, mutta sanon että hyvät biostatistiikan laskelmat saa olla taustalla testityypin ja testaustrategian mukaan. Aika paljon saa optimoida PCR vs. vasta-aine -testaustapojen, saatavilla olevien testien ja resurssien, hyväksyttävän riskin ym. suhteen. IgG-testaus ja oletettu immuniteetti sitten muuttaa tätä yhtälöä vielä.

Edit:

Lisään vielä, että ehkä 10% väestöstä on lieväoireiseen koronavirustartunaan sopivia oireita kullakin ajanhetkellä. Flunssaa epäileviin siis lisätään allergiaoireiset, influenssa ym. ja tietenkin oikeat koronavirusoireiset. En nyt äkkiseltään löytänyt lukuja Suomesta.

1585613149167.png
 
Viimeksi muokattu:
Ps. Suomen koronanumerot näyttää todella hyviltä. Ihmiset lienee keskimäärin ottaneet Marinin puheet vakavasti.
Itsekin suhtaudun Suomen korona-tilanteeseen varovaisen optimistisesti. Vaikka näyttää, että osa ihmisistä vähät välittää ohjeista ja kehotuksista, niin ilmeisesti suurin osa kuitenkin niitä noudattaa. Aika näyttää mihin tilanne eskaloituu, mutta tilanne on numeroiden valossa hyvä suurimmassa osassa maata.
 
Lancet'n mukaan kuolleisuusprosentti saattaisi jäädä 0,66 %:iin.
Tutkimus: Koronaviruksen kuolleisuusaste onkin aiemmin arvioitua alhaisempi

Jos 60 % sairastuisi ja kuolleisuus olisi Suomessa samaa luokkaa kuin tuossa jutussa mainitaan, tarkoittaisi se Suomen kohdalla 21 831 kuollutta.

Artikkelissa mainitaan kuitenkin, että yli 80-vuotiaiden kohdalla kuolleisuus-% olisi 7,8 %. Suomessa 80-vuotiaita ja sitä vanhempia löytyy reippaanlaisesti (yli 312 000), mikä tarkoittaisi noilla prosenteilla 80-vuotiaiden tai sitä vanhempien kohdalla 14 621 kuollutta. Mikäli siis heistä sairastuisi 60 %.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
264 269
Viestejä
4 577 727
Jäsenet
75 402
Uusin jäsen
Anajude

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom